​A papagájhal tehet mindenről

Ahogy a trópusi szigeteken általában, úgy a Maldív szigetek tengerpartjain is csodálatosan hófehér, finom és aprószemcsés a homok.Ezek az apró szemcsék azonban nem kvarc homokszemek ahogy az a legtöbb tengerparton tapasztalható, hanem úgynevezett korallin eredetűek.

A korall homok nem más mint a közeli korallzátonyok elhalt korall és alga maradványai.

Azonban ahhoz hogy mindez nagyon apró szemcsés “homokká” alakuljon egy különleges folyamaton megy keresztül.tt jön képbe a papagájhal.

Ez a békés halfaj sekély vizekben, korallzátonyok közelében él, és akár 50 centiméteresre is megnőhet.Leginkább a korallokat borító algát és hínárokat fogyasztja, tehát növényevő.Csőrszerű, hosszú állkapcsával imádja ropogtatni az elhalt korallt, a rajtuk élő algák pedig igazi csemegét jelent számára.

A papagájhalnak sajnos (vagy szerencsére ) nincsen gyomra, így a tápanyagot közvetlenül az emésztőcsatornáján keresztül nyeri ki a megevett és apróra darált korallból.Miután ez megtörtént a maradékot egész egyszerűen kis homokfelhő képében kilöki.Szinte az egész napjukat evéssel töltik.Kutatók szerint így egy év alatt egy példány akár 100 kiló homokot is termelhet.

Nagyon hasznos és nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a korallzátonyok élővilágában.Egyrészt megszabadítják a korallokat a parazitáktól másrészt pedig kordában tartják az algákat.Nélkülük ugyanis túlságosan elszaporodnának és elborítanák a korallokat, ezáltal megfojtanák őket.Az már csak hab a tortán, hogy mindeközben gyönyörű hófehér homokos tengerpartokkal ajándékoznak meg bennünket.

Ha tetszett a cikk, jutalmazd kérlek egy like-kal, és ha van kedved, bátran oszd meg másokkal is, hiszen megosztani annyi, mint adni.