A tengerpart, ahol a Földre hullanak a csillagok

Marco Polo által az indiai óceán virágának becézett Maldív szigetekről valószínüleg te is láttál már gyönyörű fotókat.Az 1192 szigetből és 26 atoll-ból álló szigetcsoport a végtelen fehér homokos partjairól aszámtalan “lakatlan” szigetről vagy épp az azúrkék tenger felett lebegni látszó "bungallow" szállásairól vált híressé.Azt azonban, hogy miért olyan fehér és finom itt a homok vagy, hogy bizonyos időközönként a földre hullott csillagok “világító” szőnyeget alkotnak, lehet már kevesebben tudják.

Íme 5 + 1 érdekesség amit korántsem biztos, hogy tudtál a Maldív-szigetekről:

1. A Maldív-szigetek magassága Guinness-világrekordnak számít

A szigetek átlag magassága (vagy inkább alacsonysága) miatt a világ legalacsonyabb és leglaposabb országának számít.A teljes terület 80%-a legfeljebb 1 méterrel van a tengerszint felett.A maximális tengerszint feletti magasság pedig aligha éri el a 2,4 métert.

2. Kabinetülés a tenger mélyén

A globális felmelegedés következményei óriási veszélyt jelentenek erre a sziget országra nézve is.Hiszen az éves átlag tengerszint emelkedés miatt akár végleg víz alá kerülhet az ország.Ezért a kormány 2009. októberében, egy nem mindennapi módon, az óceánban, a víz alatt tartott egy kabinetülést mellyel a globális felmelegedés következméyeire kívánta felhívni a világ figyelmét.

3. Itt található a világ első víz alatti szállodája és étterme

Az 5 méterrel a víz alatt található szálloda a The Muraka első ránézésre pont olyan mint egy önálló ház, amely egy óceánba nyúló hosszú, móló végén található.Belépve azonban a nagy, világos terek, az ultramodern dizájn, azonnal sejteti, hogy valójában itt sokkal többről van szó.A lényeg természetesen a hatalmas, víz alatti hálószoba, melynek teteje és oldalai is tökéletesen átlátszóak, így az ott pihenő vendégek úgy érezhetik, hogy abszolút részesei a körülöttük zajló tengeri világnak.

A világ első víz alatti étterme 2005-ben nyitotta meg kapuit Ithaa Undersea néven mely a Conrad Maldives Rangali Island szállodához tartozik.A szintén lenyűgöző tengeri kilátásról talán már szót sem kell ejteni.Arról viszont annál inkább hogy ez az 5 méter széles és 9 méter hosszú építészeti különlegesség 14 fő befogadására alkalmas.Egy csigalépcsőn keresztül juthatunk le az étterembe.Miután kényelmesen megvacsoráztunk és úgy döntünk, hogy nincs kedvünk átfáradni a korábban említett The Muraka vízalatti szállásunkra, akár itt helyben is éjszakázhatunk.Ugyan is különleges kérés esetén az étkezde hálószobává is átalakítható.

( Ezeknek a tengermélyi csodáknak egy külön cikket is szenteltünk amit örömmel ajánlunk figyelmedbe és ide kattintva tudsz elolvasni.

4. Szörfparadicsom

Nem meglepő hogy a délnyugati monszun miatt, júniustól szeptemberig a különösen nagy hullámok miatt a világ minden részéről érkeznek ide hullámlovasok.Az üdülőszigetek partjainál és a közelükben a kezdők szerezhetnek új tapasztalatokat.A gyakorlott szörfösök azonban akár a partoktól távoli, speciális szörf túrákra is benevezhetnek.A Maldív-szigetek tehát a szörfösök egyik Mekkája.

5. Csillag szőnyeg a Maldív tengerparton

Bizonyos időközönként, mondhatni rendszeresen előforduló jelenség, hogy olykor a tömegesen partra sodródó foszforeszkáló fitoplanktonok látványa olyan hatást kelt bennünk, mintha a földre hullottak volna a csillagok.Ez a tündérmesékbe és fantasy filmekbe illő jelenség erőteljes tengeri hullámzáskor, viharban, vagy erőteljes árapály hatására alakul ki.Ezek a különleges planktonok veszély esetén bocsátanak ki fluoreszkáló kékes fényt.Azzal a céllal, hogy elriasszák az ellenséget.

5. + 1 A papagájhal tehet mindenről

Ahogy a trópusi szigeteken általában, úgy a Maldív szigetek tengerpartjain is csodálatosan hófehér, finom és aprószemcsés a homok.Ezek az apró szemcsék azonban nem kvarc homokszemek ahogy az a legtöbb tengerparton tapasztalható, hanem úgynevezett korallin eredetűek.A korallin nem más mint a közeli korallzátonyok elhalt korall és alga maradványai.Azonban ahhoz, hogy mindez nagyon apró szemcsés “homokká” alakuljon egy különleges folyamaton megy keresztül.Itt jön képbe a papagájhal.

(Ide kattintva a következő cikkünkből minden kiderül)

Ha tetszett a cikk, jutalmazd kérlek egy like-kal, és ha van kedved, bátran oszd meg másokkal is, hiszen megosztani annyi, mint adni.