Antigua - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Antigua és Barbuda 
Földrajzi fekvés: parányi, független 
közép-amerikai szigetország a Szélcsendes-szigetek középső részén, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál. Az államot három sziget alkotja. Antiguát Kolumbusz Kristóf fedezte fel és nevezte el, északi része erősen feldarabolt mészkőtábla, déli része egy lepusztult vulkán maradványa. Barbuda Antiguától északra fekszik, sík felszínét korallmészkő alkotja. Redonda a legkisebb a három sziget közül és az egyetlen, amely nem lakott, 300 méterig emelkedő sziklái vulkanikus eredetűek. Délre tőle Guadeloupe, délnyugatra Montserrat, nyugatra Saint Kitts és Nevis, északnyugatra pedig Saint-Barthélemy található.  
Antigua és Barbuda a 
Brit Nemzetközösség, a Karib-tengeri Közösség (röviden CARICOM) és a Kelet-karibi Államok Szervezetének (röviden OECS) tagja. 
Főváros:  
St.John's,  21 926 lakos 
Államforma: a
lkotmányos monarchia 
Vallás: a lakosság 85%-a keresztény 
Hivatalos nyelv: angol 
Terület: 442 km² 
Népesség: 100 963 fő 
Pénznem: Kelet-karibi dollár (XCD) 
Időzóna: Magyarország -4 óra 
Hívószám: +1 -268 
Hálózati feszültség: A konnektor 230V, 60Hz AB, nincs szükség konverterre. A repülőtéren 110 V a hálózati feszültség. 
Időjárás: A 
trópusi övben fekvő országban a hőmérséklet nagyjából egész évben állandó. Júliustól októberig hurrikánok és trópusi viharok pusztítanak, néha aszályos időszak is előfordul.  

Beutazási feltételek: Magyar állampolgároknak nincs szükségük turista, illetve üzleti vízumra, az országban maximum 180 napig tartózkodhatnak vízummentesen. 
Közlekedés: Az országban nincs vasút. Egy keskeny nyomtávú 77-es vonal van, amely a cukornádat szállítja.  Az utak hossza 1165 km, azonban ebből csak 384 km aszfaltozott. Az országban egy buszvonal van, amelynek 15000 gépjárműve van. A nemzetközi reptér (Vere C. Bird International Airport ANU) Antigua sziget északnyugati részén van, Saint John's-tól 8 kilométerre. Ez a reptér a második világháborúban amerikai támaszpont volt. A kifutópálya 2744 méter hosszú. Ezen kívül még két reptér van, valamint egy kikötője van.  
Egészségünk megőrzése: Az országnak jól képzett orvosai vannak, ennek ellenére egy állami és két magánkórházban látnak el betegeket. Ajánlatos a Mount St. John kórház szolgáltatásait igénybe venni (címe: St. John’s, Hospital Road. Telefonszáma: (268) 462-0251). 
Sürgős orvosi ellátást igénylő esetekben a 999, vagy a 911 hívószámon kérhetnek segítséget.  

Érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési metódusáról. 
Antigua és Barbuda területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, inkább a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlott. 
Dengue-láz és Zika-vírus 
A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat. 
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/jarvany_archivum/zika_informaciok.html 
Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol  linken olvashatnak. 
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal :Az éghajlat tipikus szubtrópusi-tengeri. A hőmérséklet-ingadozás mentes a szélsőségektől, a napi hőmérséklet általában 20 és 30 C fok között mozog. Az esős időszak májustól októberig, a hurrikánveszélyes időszak június elejétől november végéig tart. Kiutazás előtt célszerű érdeklődni a természeti katasztrófák kialakulásának lehetőségéről. Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térségről. https://www.nhc.noaa.gov/ 
Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: Legálisan pénzt lehet váltani a hotelek váltóhelyiségeiben, valamint az utcákon található hivatalos váltóirodákban. 
Biztonság: Nem ajánlatos a tengerparton sötétedés után sétálni. Gyakoriak az utcai lopások, ezért fokozott figyelmet kell fordítani az értékeikre, hivatalos okmányokra (útlevél). Az okmányokról érdemes fénymásolatot készíteni és az eredeti példányokat a szállodában tartani. 
Magyarország külképviselete: Antigua és Barbuda területére nincs akkreditálva magyar külképviselet. A konzuli segítségnyújtás a bajba jutott magyar állampolgárok részére a nagy távolság és a helyi sajátosságok miatt nehézkes, hosszú időt vesz igénybe.  

Kuba - Nagykövetség - Havanna 
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna 
Előhívó: (+53) 
Telefon: 7833 3365, 7833 3346 
Ügyeleti mobil: (+53) 5280 2110  
Fax: 7833 3286 
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Drexler András 
E-mail: mission.hav@mfa.gov.hu 
Honlap: havanna.mfa.gov.hu 
További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van: Dominikai Köztársaság, Jamaika 
Kuba – Konzuli hivatal - Havanna     
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna 
Előhívó: (+53) 
Telefon: + 53 7833 3365+ 53 7833 3346 
Ügyeleti mobil: + 53 5280 2110 
Fax: 7833 3286 
Konzul: Lados László Endre 
E-mail: mission.hav@mfa.gov.hu 
Honlap: havanna.mfa.gov.hu 
Ügyfélfogadás: hétfő és csütörtök: 10.00-12.00 

Konzuli kerület: Kuba, Antigua és Barbuda, Bahamai Közösség, Barbados, Dominikai Közösség, Dominikai Köztársaság, Grenada, Haiti, Jamaika, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago területe

Antigua fakultatív programlehetőségek

 

Treasure Island katamarán kirándulás Fedezzétek fel Antigua 365 öblét és színes tengeralatti élővilágát! Itt minden napra jut egy partszakasz fehérhomokos pálmafás strandokkal, lágy hullámokkal és kristálytiszta tengervízzel!

Nelson Hajógyár Nemzeti Park, Angol-öböl, St. John Az Angol-öböl a Karib-tengeren azon öblök egyike, mely lenyűgöző szépségének köszönhetően ma is sokak által látogatott. A napóleoni háborúk idején Nelson, Rodney és Hood admirálisok biztonságos otthonaként szolgált. A Nelsonnak dedikált nemzeti park múzeummal, üzletekkel, éttermekkel és csodás kikötővel remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Az admirális egykori birodalmát teljesen felújították, s ma a világ egyetlen gregoriánus hajóműhelyének számít. Fölötte magasodik a Shirley Heights, a részben felújított erődítményrendszer, ahonnan az angolok a tengert figyelték – ha ide felmásztok, akkor lélegzetelállító kilátásban lehet részetek!

Antigua esőerdőpark A dzsungel mélye egy óriási kalandra hív benneteket! Ha szeretitek az erő- és bátorságpróbákat, akkor itt a nagy alkalom arra, hogy függőhidakon, madárleseken és hintázó lépcsőkön át haladjatok. A legizgalmasabb részekhez akkor értek, amikor egy kifeszített kötélen csúsztok át egyik faháztól a másikig, csaknem súrolva az alattatok húzódó fák lombkoronáját.

Betty's Hope Nézzétek meg azt a szabadtéri múzeumot, mely egy régi cukornádültetvényen helyezkedik el és a Betty’s Hope nevet viseli. Ugyanitt megtekinthetitek az eredeti állapotúra rekonstruált cukormalmokat s az egykori épületek romjai is megkapó látványt tárnak elétek.

Fig Tree Drive Az esőerdővel, banán-, kókusz- és mangóültetvényekkel szegélyezett autóút 32 kilométer hosszan vezet a belföldi síkságról a vulkanikus dombokig. Béreljetek autót és járjátok be a szigetet négy keréken!

Half Moon (Félhold) öböl A Félhold-öböl Antigua egyik legszebb tengerpartjaként ismert. A homok itt káprázatosan rózsaszín, a szellő mindig kellemesen lengedezik, és kitűnő hely a hullámlovaglásra is. A közelben a Long öböl a családosok kedvenc helye – hosszú zátony húzódik a part mentén, így jó sokáig lehet gyalogolni és a sekély vízben a gyerkőcök is szívesen pancsolnak.

Redonda 80 kilométerre Antiguától található az a sziget, melyet Kolumbusz fedezett fel második útja során 1493-ban, s nevezett el hangzatosan: Santa Maria la Redondának. A lakatlan sziget valójában egyetlen vulkanikus szikla, amelynek falai 300 méterre emelkednek ki a tengerből.

Indian Town Nemzeti Park A nemzeti park kényelmesen, kijelölt túraútvonalain számos érdekességre lelhettek rá, így például „az öreg hídra”, mely valójában egy természet erők által formált boltíves híd a partot ostromló hullámok vájta sziklák között.

 

 

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő vagy fogadalommegújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges Dokumentumok: 

A Sandals & Beaches Resorts-ban való házasságkötéshez az alábbi dokumentumok szükségesek, melyeket legkésőbb 12 héttel az utazás előtt jól olvasható színes fénymásoltként (mindegyik 2 példányban), vagy skennelve kell elküldeni az irodánknak.  

 • Kitöltött jelentkezési lap
 • Színes fénymásolata a jegyespár jogosítványáról
 • Színes fénymásolata a jegyespár útleveléről (első duplaoldal; az esküvőtől számítva minimum 6 hónapi érvényesség szükséges)
 • Születési anyakönyvi kivonat új típusú
 • Elváltak esetén a válást igazoló hivatalos okirat
 • Özvegyek esetében halotti bizonyítvány
 • Örökbefogadás ill. névváltoztatás esetében a hivatalos iratok
 • Családi állapot igazolás

Fontos információk

 • Minden dokumentum hivatalos fordításban (angolul) szükséges
 • A közjegyző által hitelesített dokumentumok hivatalos aláírással és pecséttel kell benyújtani
 • A dokumentumok, hivatalos fordítás és hitelesítés költségeket vonnak maguk után
 • Kérjük vegye figyelembe, hogy a dokumentumok késői küldésénél késedelmi díjat számítunk fel
 • Kérjük NE küldjön eredeti okiratokat (születési anyakönyvi kivonat, útlevél stb.)
 • Ezeket hozza magával az anyakönyvvezető elé.
 • A szükséges szervezések érdekében, kérjük Önt, az esküvő előtt a feltüntetett idővel foglalja el a hotelt:
 • Antigua, 2 munkanappal az esküvő előtt

Az esküvő előtt és után

 • Kérjük hozzon minden hivatalos dokumentum eredetijét, illetve a hozzá tartozó angol fordítást magával az anyakönyvvezető elé
 • A helyszínen kérjük értesítse időben az esküvő koordinátort, jegyző szükséges
 • Más országok állampolgárjait kérjük, ellenőrizze, van-e nagykövetség / konzulátus az adott szigeten, amelyen házasságot kívánnak kötni
 • Amennyiben Antigua  szigetén  kötnek házasságot, kérjük egy nappal az esküvő előtt utazzanak a sziget fővárosába a házassági engedélyt benyújtani. Kérjük vigyék magukkal az esküvőhöz szükséges  dokumentumokat, mint pl útlevél
 • A helyszínen esedékes az esküvői csomagnak megfelelően foglalási költségek, amelyek az Ön kredit kártyájáról lesznek terhelve
 • A költségek stornó esetén nem térülnek vissza.

Fontos tudnivalók:

 • Az esküvők lehetséges időpontja: hétfőtől-péntekig, 10-16 óráig
 • Esküvő 17 órakor 600USD ellenében lehetséges
 • Az esküvő időpontja előtt legkésőbb 2 munkanappal meg kell érkezni a szállodába
 • Szükség esetén a szálloda tanúkat biztosít
 • A honosításhoz elengedhetetlen hivatali pecsét (Apostille) után vonzott összeg az esküvői csomagban inkluzív benne van
 • A végleges dokumentumok elkészítése kb. 2-3 hónapig is eltarthat
 • A házasságkötés törvényes, amennyiben az előírások az adott szigetnek megfelelnek
 • Nincs garancia, változás lehetősége fenn állhat.

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Antigua - személyes tapasztalataink alapján!

A mesés Karib-sziget egész évben ideális esküvőhelyszín, ahol homokos strandok és napsütés vár benneteket. Ezen a szinte érintetlen helyen hófehér homokos tengerpartok és titkos öblök találhatók. Ha szeretitek a tengeri élményeket, a vízi sportoktól a vitorlázásig, Antigua tökéletes választás számotokra. Ráadásul az azúrkék vízen sodródó vitorláshajók gyönyörű hátteret biztosítanak az esküvői fotókhoz.

Miket kóstoljatok meg feltétlenül, ha Antiguán jártok? Hunyjátok le a szemeteket és engedjétek szabadon a fantáziátokat! Az ízlelőbimbóitoknak igazi kényeztetésben lehet része. A fűszeres kreol ételek mellett a nemzetközi konyhák remekeit is megkóstolhatjátok itt. Próbáljátok ki a sziget jellegzetes ételeit az úgy nevezett "nyers bárokban", ahol Antigua partjai mentén frissen fogott tengeri ételeket szolgálnak fel. Beleértve a tüskés homárt, kagylót, osztrigát és az egyik kedvencünket, a vörös sügért. Az étkezést zárjátok egy évekig érlelt antiguai rummal vagy egy üveg finom helyi sörrel, a Wadadli-val és desszertként fogyasszatok el néhány falat lédús, édes fekete ananászt, mely a szigeten termett különleges gyümölcsnek számít. A „Goat Water” egy karibi specialitás, amit érdemes megkóstolni. Ez egy könnyű, kecskehússal készült leves, amit szegfűszeggel, kakukkfűvel fűszereznek, illetve gombóccal, yamgyökérrel és burgonyával tesznek laktatóvá. A friss tenger gyümölcsei vagy a „Goat Water” mellett mindenképpen kóstoljátok meg a „Duccana”-t is. Ez egy antiguai köret, amelynek összetevői között az édes burgonya, tök, kókuszdió, kukoricaliszt, cukor és fűszerek is megtalálhatóak. Mindezt banánlevélben tálalják. És nem utolsó sorban, ha imádjátok a kávét, feltétlenül ajánljuk a helyi feketét, ami erős, robusta kávé, a világ egyik legízletesebb élénkítő itala. A kávé mellé egyetek antiguai vajaskenyeret, helyi mézzel vagy ananász lekvárral, ez a párosítás igazán mennyei.