Hivatalos név: Aruba
Földrajzi fekvés: Aruba egy kb. 36 km hosszú és max. 11 km széles korallsziget a
Karib-tenger déli részén, összterülete 180 km². Majdnemháromésfélszernagyobb, mint a Szentendrei-sziget. A Kis-Antillák ún. ABC-szigeteinek része, 29 km-re északra a venezuelai Falcón államhoz tartozó Paraguaná félszigettől. A sziget déli és nyugati részén lévő fehér homokos strandok, amelyek viszonylag jól védettek az óceáni áramlatoktól. Nagyrészt ezeket a strandokat látogatják a turisták. Az északi, és a keleti partok, amelyek nem rendelkeznek védelemmel, megrongálódtak és érintetlenek maradtak. A szigetsok dombos területet foglal magába, a legismertebb a Hooiberg (165 méter/541 láb), a legmagasabb a Jamanota-hegy (188 méter). A Natural Bridge (magyarul: Természetes Híd) egy természetes mészkőhíd a sziget északi partján, 2005-ben népszerű idegenforgalmi célpont volt.
Főváros: Oranjestand (holland kifejezés, jelentése: Narancsváros), 34 980 lakos
Államforma: alkotmányos monarchia, Hollandia alkotmányos része, mint autonóm terület.
Vallás: 
római katolikus 82%, protestáns 8%, hindu, muzulmán, konfuciánus, zsidó.
Hivatalos nyelv: 
holland (hivatalos), papiamento (spanyol, portugál, holland és angolpidzsin nyelv), angol (széles körben ismert) és spanyol.
Terület: 180 km²
Népesség: 102 911 fő, lakossága főleg
meszticekből áll (fehér-karibi indián 80%), és 20% karibi indián.
Pénznem: Arubai Florin (AWG), de szinte mindenhol elfogadják az amerikai dollárt is. Tulajdonképpen felesleges helyi pénzt váltani.
Időzóna: Magyarország -6 óra
Hívószám: +297
Hálózati feszültség: A konnektor 127V, 60Hz ABF, szükség van konverterre.
Időjárás: A sziget éghajlata meglehetősen száraz, kevés helyen találni a karibi térségben megszokott buja trópusi növényzetet. Ennek oka, hogy szinte teljesen sík, ellentétben néhány környező vulkanikus szigettel. Gyakoriak a kaktuszok, tüskés bokrok és az örökzöldek. A legismertebb növény az
Aloe Vera, ez a pozsgásfaj szerepel Aruba címerén is.
Beutazási feltételek: Vízum nem kell a magyar állampolgárok kizárólag a beutazástóls zámított még legalább 6 hónapig érvényes útlevélle utazhatnak be.
Közlekedés: A taxiknak nincs taxiórája. A taxiba beszállás előtt a sofőrrel meg kell egyezni az árban. Autót csak 23 éves kor felett lehet bérelni. Gépjárművezetés kapcsán az 1949. évi szeptember hó 19. napján Genfben kelt közúti közlekedési egyezmény részes államai – így Magyarország - által kibocsátott nemzeti gépjárművezetői engedély használható. (Nemzetközi vezetői engedély kiváltása ajánlott)
Vámszabályok: Hollandiában az ország karib-tengeri területein érvényes vámszabályokról, a holland Adóhivatal (Belastingsdienst) nyújt további tájékoztatást.
Angolul:
www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/belastingdienst/individuals/abroad_and_customs/abroad_and_customs

Egészségünk megőrzése: Az orvosi ellátás Arubán nyugat-európai színvonalon áll, a szigeten található kórház. A csapvíz iható, és meglepően friss, jó ízű. Tengervíz sóstalanító rendszerből nyerik ki.
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal: Aruba forró és félszáraz klímával rendelkezik.Oranjestad átlagos havi hőmérséklete kis mértékben változik, 29,6° C-ról 29,2° C-ra mérséklődik a Passzátszél által. Az éves csapadékmennyiség 470 milliméter közül van, de ez nagyon változó, például az ún. El Niño évek alatt (1911/1912, 1930/1931, 1982/1983) amikor akár 150 milliméter eső is eshet, vagy az ennél erőteljesebb La Niña években (1933/1934, 1970/1971, 1988/1989), ilyenkor több mint 1000 milliméter eső is eshet.
Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit.
Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: Arubán vámmentes sziget. Nemzeti fizetőeszköze az arubai forint (AWG), de a legtöbb helyen amerikai dollárral is lehet fizetni. Tehát nem szükséges arubai forintot váltanunk.
A fővárosban a boltok nagy része 18 óráig tart nyitva.
Biztonság: A szállodákban lakó turisták biztonságban érezhetik magukat és az utcákon sincsen rablás.
Javasoljuk, hogy strandoláskor pénzüket, értékeiket ne hagyják őrizetlenül, ne vigyék magukkal valamennyi készpénzüket, bankkártyáikat, valamennyi személyazonosító okmányukat.
Magyarország külképviselete: A Holland Királyság részét képező karib-tengeri szigeteken nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, a szigetek a hágai konzuli hivatal konzuli kerületébe tartoznak. Willemstadban tiszteletbeli konzul van.
HOLLAND ANTILLÁK (CURACAO) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS
Cím: Zeelandia Office Park, Kaya W.F.G. (Jombi) Mensing 16, Curaçao Willemstad
Web: www.vdlaarschot.com
Telefon: +599-9-461-6744 vagy +599-79-461-6878
Telefax: +599-9-461-5877
E-mail: huncona@attglobal.net
Tiszteletbelikonzul: Paul E. van de Laarscho

Aruba fakultatív programlehetőségek
 

Oranjestad A sziget déli csücskén fekvő főváros a butikokon és a duty-free-shop-okon kívül történelmi látnivalókat is kínál. Igazán rendkívüli élményben lesz részetek, ha végig sétáltok a pálmafákkal szegélyezett sétányokon, miközben németalföldi városkákat idéző pasztellszínű házak kerítései mellett haladtok el. érdemes legalább egy napot szánni. Keressétek fel a város három kis múzeumát: a Régészeti Múzeumot, mely az itt élt Arawak törzsek életét mutatja be, a Zoutman erődben található Arubano Múzeumot, mely az európaiak megjelenése előtti időkről mutat be tárlatokat és a Numizmatikai Múzeumot, melyben majdnem 400, hajóroncsokban talált érméit tekinthetitek meg.

A sziget belseje Számtalan meghökkentő geológiai alakzattal találkozhattok, ha a sziget partjaitól eltávolodtok. A furcsán elhajolt divi-divi fák az erős szélnek engedve mind déli irányba dőlve terebélyesednek, Ayo és Casibari környékén pedig pazar kilátás tárul elétek Aruba száraz pusztaságára. A sziklamászók itt megtalálhatják a nekik való elfoglaltságot – az ayoi barlangrajzokat vagy a Guadirikiri és Fontein barlangjait például csak az tekintheti meg, aki előbb kötélre erősítve próbára teszi az erejét és a bátorságát. A Szerelem Alagútja ezek közelében található. Az ezen átvezető út kemény gyalogtúra, de megéri: természetformálta sziklaszobrok, kőjaguárok és bazaltmadonnák fognak elkápráztatni benneteket.

Palm és Eagle Beach Aruba leghíresebb strandjain a homok olyan puha és aranyló, amilyet csak kívánni lehet és a víz oly tiszta és kék, mintha egy idilli filmből vágták volna ki. Mondanunk sem kell, hogy ezért a festői látképért rengeteg turista választja Arubát. Ha szeretnétek egy jót úszni vagy búvárkodni, akkor az Eagle Beach széles partszakasza a nagy tömeg ellenére is elegendő helyet és lehetőséget biztosít erre. Aruba olyan apró a sziget, hogy előbb-utóbb egy strandon találjátok magatokat, bármerre is indultok. Az az arubai tengeri turizmus központjának számító oranjestadi Palm Beach-et néhány éve a világ tíz legszebbje közé választották, amely a hagyományos szolgáltatások mellett az extrémebb vízi sportokban is verhetetlen. Merüljetek alá a második világháborús német teherhajó, az Antilla roncsaihoz vagy nézzetek farkasszemet a színes halakkal egy tengeralattjáró fedélzetéről. A Baby Beach a sziget másik, keleti végében található, és amint neve is mutatja, a zárt öböl alig egy méter mély. Tükörsima, nyugodt vizét családos utasainknak is szívesen ajánljuk.

Arikok Nemzeti Park Aruba 20%-a egyetlen nemzeti parkhoz tartozik. A park magába foglalja a belső területek jelentős részét, valamint az északi part szélmarta szikláit is. Ismerjétek meg a parkban az Arubára hatással volt összes civilizáció lenyomatait: arawak indiánok kőbe vésett képei, a holland telepesek nyomai, ültetvényes házak a Prins-völgyben és egy régi aranybánya romjai a különböző kultúrák sokszínűségét tárja a szemetek elé. A park területén található a Jamanota-hegy (188 m), Aruba legmagasabb pontja. Rövid az út felfelé, de pont amilyen rövid, olyan nehéz is felgyalogolni a tetejére, azonban fentről az egész szigetet beláthatjátok. Mivel a parkon autóút is keresztül visz, így megspórolhatjátok magatoknak az izomlázat.

Hajótúrák Hajókiránduláshoz válasszátok a stabilabb trimaránokat, azaz háromtestű hajókat, így nagyobb lesz a biztonságérzetetek a hullámzó tengeren. Vegyetek részt éjszakai, holdfényes hajókázáson, menjetek el egy búvárkörutra, utazzatok egy tengeralattjáró fedélzetén vagy élvezzétek a víz alatti világ látványát egy üvegfenekű hajóról.

Művészet és kultúra  Aruba otthont ad a jazz és latin zenei fesztiváloknak, melyeken sok nemzetközi sztár is megmutatja a tehetségét. A helyi kultúrából és konyhaművészetből az oranjestadi óratorony tövében kaphattok ízelítőt. Aruba másik jelentős városa San Nicolas. A sziget legöregebb faluja az 1930-as években az olajfinomítás központja volt. Az egykori pezsgő kikötői élet a múlté, azonban San Nicolas talán pontosan így, kevésbé kiépítve, a régi időkre emlékeztető formájában vonzó.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő és fogadalommegújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges dokumentumok: 

-Érvényes útlevél (hazautazást követően legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie)
- tanuk útlevele
- születési anyakönyvi kivonat
- családi állapot igazolás
- özvegyek esetében halotti anyakönyvi kivonat
 -2. házasság esetén az első házasságot igazoló anyakönyvi kivonat vagy halotti okirat
- névváltozásról vagy adoptációról szóló okirat
- válási papírok
- kitöltött űrlapok

Minden dokumentum hivatalos fordításban (angolul) szükséges.

Általános információk:

-Annak érdekében, hogy a szállodák időben meg tudják szervezni az esküvőt, minimum 4 nappal házasságkötés előtt meg kell érkezni a szállodába.
- A minimum tartózkodási idő 7 éjszaka.
-Az esküvő hivatalos jogképességéhez hitelesítés szükséges.
-A hitelesítő dokumentumot a házasság után küldik meg.
-Az eredeti dokumentumokat hatósági pecsét (jegyző) általi másolattal tudják igazolni.
-A hivatalos esküvőt hétfőtől péntekig lehet megtartani. Hétvégék és ünnepnapok ki vannak zárva.
-Kérjük ügyeljen rá, hogy a házassági anyakönyvi kivonatban a születési név szerepeljen.
-a házassági dokumentumokat PDF fájlban, a házasság előtt legkésőbb 12 héttel előtte kell e-mailen elküldeni
-Az útlevélben szereplő képnek és a pecsétnek minden más dokumentumon felismerhetőnek kell lennie.
-A polgári esküvő Oranjestadban a Civil Town House-ban van
-Lehetséges időpontotok hivatalos esküvőre: hétfőtől péntekig 10 és 11:30 illetve 14:00 és 15:30 között, kivéve szerda délután (a Civil Town House nyitvatartásának megfelelően)

-Ha az arubai esküvői tanúsítványt korai indulás/hétvége/ünnepek/ miatt vagy hajúút utasainak a szállodába szállítani, 70 USD FedEx díj kerül felszámításra a szállításért.

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Aruba

Egy olyan régióban, ahol számtalan, turizmus szempontjából felkapott szigetet válaszhatunk úti célul, ott gyakran ködbe vésznek azok a desztinációk, melyeket néha méretüknél, néha földrajzi elhelyezkedésüknél fogva kevesebben választanak – pedig szerintünk pontosan ez adja meg a nyaralásnak azt az eszenciát, amelytől különlegesnek és semmivel össze nem téveszthetőnek tartjuk: felfedezni olyan helyeket, ahová kevesen jutnak el, olyan élménnyé varázsolja a nyaralást, amelyről itthon is szívesen mesélünk majd. Bonaire és Curacao testvérszigetei mellett Aruba egyike azon kevésbé ismert szigeteknek, amelyek a Karib-térség déli részén helyezkednek el, a venezuelai parttól mindössze 15 km-re fekszenek a kíváncsi turistatömegektől távol. Apró gyöngyszemek lélegzetelállító strandokkal és szikrázóan napos időjárással. Olyan szigetek, amelyeken minden tipikus Karib-szigetekre jellemző „dobozt” kipipálhatunk, és ennél sokkal többet kínálnak

A kiváló időjárás

Először is, ha imádjátok a napot és a nyugodt meleg időjárást, akkor eláruljuk nektek, hogy Arubán van a legtöbb napsütéses nap az összes Karib-sziget közül. A hurrikánok által sújtott éghajlati öv alatt helyezkedik el, ez pedig azt jelenti, hogy Arubán gyakorlatilag nincs esős évszak, amely ezzel együtt tökéletes helyszín minden nyárimádónak. A hőmérséklet ritkán esik 27 °C alá, így kiélvezhetitek a szüntelen napsütést, magas hőmérsékletet és a kellemes meleg tengervizet az év bármely időszakában.

A kontraszt országa

Modern, mégis időtlen, kozmopolita, mégis érintetlen – Aruba egy varázslatos és egyedülálló ország. Aruba szokatlanul lapos sziget, amely nem rendelkezik a tipikus esőerdős és trópusi növényzettel, amelyeket oly gyakran várnak el egy Karib-szigeteki helyszíntől. A szárazföld déli irányába fordulva Aruba tájképe rendkívül kopár; óriási kaktuszokkal, lenyűgöző szélalakú divi-divi fákkal és száraz növényzettel, amely szinte emlékeztet a sivatagi környezetre. Ha azonban a sziget északi oldalára indultok, megtaláljátok a legtöbb üdülőhelyet, amelyek mindegyike az idilli fehér homokos tengerparton elszórva fekszik – olyan tiszta és finom homokon, amelyben emberi láb csak ritkán hagy nyomokat. A tenger szerelmeseinek Aruba gyönyörű strandokat kínál felfedezésre; látogassatok el a Baby Beach-re, ahol a sziget egyik legpuhább homokját érezhetitek, vagy menjetek a Manchebo Beach-re – itt különösen szép napkeltét vagy napnyugtát tekinthettek meg. A sziget leglátványosabb strandja, amelyet meg kell látogatnia, az az Eagle Beach, amelyet tiszta, fehérhomokos tengerparti szakasza miatt rendszeresen a világ egyik legszebb strandjának választanak.

A romantikához a legtökéletesebbet

Aruba az egyik legkedveltebb sziget a nászutasok körében. Elbűvölő szépsége és végtelen békessége teszi Arubát a pihenésre és kikapcsolódásra leginkább alkalmassá. A pompás, osztályon felüli szállodák leginkább a nyüzsgő Palm Beach környékén találhatóak. Ha édeskettesben szeretnétek néhány meghitt pillanatot eltölteni, akkor az Eagle Beach környékét ajánljuk. A friss házasok által oly gyakran választott Manchebo Beach Resort & Spa büszkélkedik a szigeten a legjobb elhelyezkedéssel, messzi földön híres az idilli és exkluzív környezetéről és a hotel adta kimagasló színvonalat nyújtó szolgáltatásköréről. Minden bizonnyal imádni fogjátok a tengerparti kiszolgálást, hogy aztán a finom koktélokat egymás társaságában a napon elnyújtózva élvezhessétek anélkül, hogy akár egy lépés tennétek. S ha ez nem lenne elég, SPA kezelések széles palettájából válogathattok kedvetekre vagy a reggeli napfelkeltében pilatesen vehettek részt a tengerparton. Csak rajtatok múlik, hogy mivel szeretnétek megtölteni az arubai nyaralásotok élménykosarát.