Bahamák - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Bahama-szigetek
Földrajzi fekvés: A 690 korallszigetből és 2387 korallszirtből álló, 1300 km hosszan húzódó ország az Atlanti-óceán nyugati részén, Floridától délkeletre fekszik.
Főváros: Nassau,274 400 lakos
Államforma: parlamentáris monarchia
Vallás: A lakosság 68%-a protestáns (32% baptista, 20% anglikán, 6% metodista, 10% egyéb), 19%-a római katolikus, 13%-a pedig egyéb felekezethez tartozik.
Hivatalos nyelv: Az országban az angolt és a kreolt beszélik. Ezek közül a hivatalos az angol.
Terület: 13939 km²
Népesség: 377 374 fő
Pénznem: bahamai dollár (BSD). Árfolyamaazamerikaidollárhozkötött 1:1 arányban.
Időzóna: Magyarország -6 óra
Hívószám: +1 242
Hálózati feszültség: A konnektor 120V, 60Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: A Bahamákon a klíma jellemzően napos, meleg. Záporok az év bármelyik időszakában előfordulhatnak. Ezek a záporok azonban jellemzően gyorsan és hevesen jönnek és fejeződnek be. Májustól októberig gyakoribb az eső. A Bahama-szigeteknek szubtrópusi tengeri klímája van, forró, fülledt, tikkasztó nyarakkal és némileg hűvösebb telekkel. Ritkák a szélsőséges hőmérsékletek. A nyári hónapokban, májustól októberig az átlag napi hőmérséklet 26 és 28 fok között mozog. A hűvösebb téli hónapokban, november és április között az átlaghőmérséklet 21 és 24 között ingadozik.

Beutazási feltételek: Szükséges a beutazástólszámítottmég 6 hónapig érvényes útlevél
Vízum: érvényes magán-, diplomata vagy szolgálati útlevél, megfelelő anyagi fedezet és visszaútra érvényes repülőjegy felmutatása mellett magyar állampolgárok a Konzuli Szolgálat tájékoztatása alapján vízummentesen utazhatnak a Bahama-szigetekre, amennyiben ottani tartózkodásuk ideje nem haladja meg a 90 napot.
Mivel a Konzuli Szolgálat listája kizárólag tájékoztató jellegű, az utazáshoz szükséges útiokmányok meglétének biztosítása pedig minden esetben a kiutazó felelőssége, utazás előtt a beutazás pontos feltételeiről kérjük, minden esetben szíveskedjenek tájékozódni a célország Magyarországon akkreditált diplomáciai képviseleténél, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumánál.
Közlekedés: Baloldali a közlekedés, az úthálózat viszonylag jól kiépített. Az autót bérlők fokozott óvatossággal vezessenek a rossz minőségű utak miatt. Motorozásnál a trópusi klíma ellenére megfelelő védőöltözéket tanácsos felölteni.
Vámszabályok: Nem ismertek a korlátozások. A Bahamai Közösségre az általános beviteli szabályok vonatkoznak. Minden felnőtt vihet magával 50 szivart, 200 cigarettát, egy font dohányt, 250 cl kemény szeszt és más saját használatra szánt tárgyat.
Egészségünk megőrzése: Az orvosi ellátás színvonala egyedül Nassauban és Freeportban tekinthető kifogástalannak, a vidéki települések orvosi ellátottsága és az egészségügyi létesítmények felszereltsége változó. Ennek ellenére az orvosi szolgáltatások igénybevétele költséges lehet és sok helyen csak azonnali és készpénzes fizetés ellenében fogadnak külföldi beteget. Bevett gyakorlat, hogy súlyos, életveszélyes esetekben a betegeket valamelyik USA-beli kórházba szállítják át, ami még inkább megnöveli a gyógykezelés költségeit. Ezért utazás előtt mindenképpen ajánlott kifejezetten a Bahamákra is érvényes egészségügyi biztosítást kötni, illetőleg meglévő biztosításnál ellenőrizni, hogy érvényes-e a szigetekre.
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal: A melegre való tekintettel nyári, illetve sportruházat ajánlott. Zakó, nyakkendő viselete csak az első osztályú hotelek vacsoratermeiben, bárjaiban ajánlott. A jóminőségű napszemüveg feltétlenül szükséges.A légkondicionálás miatt javasolt egy könnyű zakót, kardigánt vagy pulóvert, a téli esetleg hűvösebb estékre pedig egy széldzsekit magunkkal vinni. A kirándulásokra feltétlenül a kényelmes sportcipő használatát javasoljuk. Amit feltétlenül vigyünk magunkkal: fürdőruha, napszemüveg, magasfaktorszámú napozóolaj, kényelmescipő, napvédő sapka vagy kalap, fényképezőgép, és természetesen egy jó könyv.
Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: Az ország pénzneme a bahamai dollár (BSD). A bahamai dollár árfolyama megegyezik az USD-val, ennek köszönhetően pénzváltásra nincs szükség, bármely dollárral lehet fizetni. Az ismert hitelkártyákat (VISA, AMEX, Diners, Mastercard) szinte mindenhol elfogadják. Pénzkiadó automaták a repülőtereken, bankokban, turisztikai központokban és nagyobb szállodák közelében állnak rendelkezésre.
Biztonság: A bűnelkövetések legtöbbje nem a turisták által látogatott helyeken történik, de fokozott óvatosság szükségeltetik a kaszinók, játéktermek, éjszakai bárok szűkebb és tágabb környezetében egyaránt, hiszen zsebtolvajok bárhol előfordulhatnak. Az általános óvatosság mellett ajánlott, hogy az utcán lehetőleg ne viseljünk feltűnő ékszert vagy értékes karórát és ne hordjunk magunkkal nagy mennyiségű készpénzt. Értékeinket amennyiben mód van rá helyezzük el mindig a szállodai széfben. Hivatalos okmányinkról nem árt fénymásolatot készíteni, és az eredetieket is a szálloda széfjében tárolni.
Magyarország külképviselete: A legközelebbimagyarképviseletHavannánésWashingtonban van.
A külképviseletek listáját az alábbi linken találja:
http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviselete

Bahamák fakultatív programlehetőségei

Nassau Nassau a Bahamai Közösség fővárosa, mely a 21 mérföld hosszan elnyúló nyugat-afrikai, angol és haiti kulturális gyökerekkel rendelkező Új-Providence-szigeten található. Nassau egy tipikus karibi város. Főterén az egykori gyarmati közigazgatás épületei sorakoznak, a kikötőbe lassan befutó tengerjárókra pedig három – keleten a Montagu, a városközpont felett a Fincastle, nyugaton pedig a Charlotte – erőd ágyúit tekinthetitek meg. A város főutcáján a Bay Street-en egymást érik a luxus márkák boltjai, a híres Straw market épületében pedig a térség szuvenírjeit szerezhetitek be – alkudozni nyugodtan lehet. S hogy ne csak új holmikkal, de történelmi tudással is gazdagodjatok, tekintsétek meg a nassaui Nemzeti Galériát, melynek egy, a XIX. század közepéről származó, gyarmati stílusú, dupla lépcsősoros verandás, pompás kúria ad otthont, mintegy lenyűgözően prezentálva a Bahamák művészetét. A házban felfedezhetitek a vallásos és népi festészetet, amely történelmi és kortárs gyűjteményekből áll.

Port Lucaya Piaca Mindig nyüzsgő vízparti piactér, melynek árusai színpompás kunyhóikban a bahamai kosaraktól és kézitáskáktól az egyedi készítésű „haute couture” ruhákon keresztül egészen az olajfestményekig bezárólag hamisítatlan kincseket kínálnak. Az utcán vonuló zenészek, valamint stíldobos csapatok gondoskodnak róla, hogy a piac mindig élettel teli legyen. Vásárlás után pihentessétek lábaitokat egy vízparti kávézóban a kikötőben horgonyzó jachtokat számolgatva!

Lucayan Nemzeti Park Érdekes látnivaló a Grand Bahamákon a Lucayan Nemzeti Park, ahol a világ leghosszabb víz alatti mészkő barlangrendszere található. Még ha előkelő helyen is szerepel a bahamai utazásaitok során felkeresendő helyek között, a Lucayan Nemzeti Parkra mindenképpen szánjatok elegendő időt! Sétáljatok végig az illatos mangrovefák, pálmák és fenyőfák által szegélyezett deszkaösvényen és egy elhagyatott, kristálytiszta vízre néző csodás kis partszakaszra bukkanhatok. A könnyűbúvárkodás szerelmesei mindenképpen hozzák magukkal felszerelésüket, hogy megcsodálhassák a part menti korallzátony fölött elsuhanó színpompás tengeri élővilágot.

Ardastra Állatkert és Természetvédelmi Központ Az Ardastra Kert, Állatkert és Természetvédelmi Park négy hektárnyi trópusi kertben helyezkedik el és leginkább a flamingók otthonául szolgál. Az elbűvölően látványos flamingó-show naponta háromszor tekinthető meg. Az állatkert többi része is látványos – iguánák, makimajmok, arapapagájok, valamint számos más ritka és veszélyeztetett faj adja az állatkert eklektikus vadvilág-gyűjteményét. A kertben testközelből is szemügyre vehetitek a szigetek egzotikus növényvilágát, köztük a kókuszpálmát, az élénk színű bougainvilleákat, illetve orchideákat.

Eleuthrea-sziget Ha különlegességre vágytok, akkor látogassatok el az Eleuthrea-szigetre, ahol a Bahamák legcsodálatosabb ananászültetvényekkel szegélyezett tengerpartjára bukkanhattok, Ezen sziget varázslatos tengerpartján a természetes homok színe rózsaszín.

Strandok a Bahamákon A sziget mindössze 154 km hosszú, de gyorsan nemzetközi hírű üdülőközponttá vált. Köszönhetően csodálatos szigetvilágának is. A déli részén több kilométer hosszú föveny húzódik, káprázatos strandokkal. Ha rajongtok a természetfotózásért és szeretnétek néhány meseszép tengerparti fotót készíteni a nyaralásotokról, akkor feltétlenül menjetek el a Gold Rock Beach-re. Érdemes apály idejére időzíteni a meglátogatását, mert ilyenkor a homok valósággal fodrossá formálódik. Ez a strand védett terület, része a Lucayan nemzeti parknak. A hétvégéktől és a főszezontól eltekintve a Xanadu Beach többnyire csaknem néptelen. A tengervíz nagyon tiszta, átlátszó és a víz kellemesen meleg. Jó, hogy ezen a szép strandon a romantikus látványt nem rontja ember alkotta tevékenység, így valóban a természet lágy ölében érezhetitek magatokat, ha ide ellátogattok! Egy terebélyes öbölben, a Sanctuary Bay-ben található a Dolphin Experience nevű delfines szórakoztató és oktató központ. Azon kívül, hogy a vállalkozókedvűek együtt úszhatnak a barátságos vízi emlősökkel, a háttérben az üvegorrú delfinekkel kapcsolatban a szakértők jelentős kutatásokat is folytatnak.

Búvárkodás a Peterson-zátonyon Ugorjatok kajakba és tegyetek egy egynapos utat a Peterson- zátony körül, mely egy, a Nagy-Bahamán található Barbary Bay Beachtől mindössze egy mérföldre található apró, napfényben fürdő szigetecske. Mindössze félórás utazás a nyugodt vizeken és máris a szigeten találhatjátok magatokat, ahol egy egész napot tölthettek a korallok és sekély mészkőzátonyok között úszkálva és az ezer színben játszó úszkáló trópusi halakat csodálva.

Paradise Island A Paradicsom-sziget különlegessége, hogy több napra nyújt látnivalót és élményeket, hiszen rengeteg szórakozási lehetőséggel, attrakcióval várja az ide látogatókat. A szigetet egy híd köti össze a Bahama-szigetek fővárosával, Nassauval. Látogassatok el Paradise Island élményparkjába, amelyet egy amerikai milliomos álmodott és valósított meg. A híres Atlantis elevenedik itt meg élményfürdő formájában, luxuskivitelben. Az Atlantis Worldben 6 medence, 5 akvárium, 50 ezer hal, vízi attrakciók, csúszdák, köztük a 6 emeletes Maya Templom felelős az adrenalinszintetek megemeléséért. A csúszdákon és sodrófolyókon túl 20 étterem, bár, delfin show és a Karib térség legnagyobb kaszinója várja az ide látogatókat. Atlantisz köré már egy egész kis város épült, hogy kiszolgálja a turisták egyre növekvő igényeit.

Kék Lagúna-sziget A Paradicsom-sziget partjaitól keletre található Kék Lagúna egy magánkézben lévő, elragadó oázis hét stranddal, valamint buja természeti szépséggel. A tágas tereknek köszönhető nyugalom itt elsődleges szerepet kap, kedvétekre napozhattok és heverészhettek a pálmafák tövében. Ha úgy döntetek, hogy megmártóznátok a kristálytiszta vízben, rögtön úszhattok is egyet a delfinekkel, ringatózhattok egy tengeri kajakban vagy búvárkodhattok a korallzátonyok körül.

Esküvői információk, fontos tudnivalók

Szimbolikus és fogadalommegújítás esetén esküvő esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges Dokumentumok

A Sandals & Beaches Resorts-ban való házasságkötéshez az alábbi dokumentumok szükségesek, melyeket legkésőbb 12 héttel az utazás előtt jól olvasható színes fénymásoltként (mindegyik 2 példányban), vagy skennelve kell elküldeni az irodánknak.  

 • Kitöltött jelentkezési lap
 • Színes fénymásolata a jegyespár jogosítványáról
 • Színes fénymásolata a jegyespár útleveléről (első duplaoldal; az esküvőtől számítva minimum 6 hónapi érvényesség szükséges)
 • Születési anyakönyvi kivonat új típusú
 • Elváltak esetén a válást igazoló hivatalos okirat
 • Özvegyek esetében halotti bizonyítvány
 • Örökbefogadás ill. névváltoztatás esetében a hivatalos iratok
 • Családi állapot igazolás

 

Fontos információk

 • Minden dokumentum hivatalos fordításban (angolul) szükséges
 • A közjegyző által hitelesített dokumentumok hivatalos aláírással és pecséttel kell benyújtani
 • A dokumentumok, hivatalos fordítás és hitelesítés költségeket vonnak maguk után
 • Kérjük vegye figyelembe, hogy a dokumentumok késői küldésénél késedelmi díjat számítunk fel
 • Kérjük NE küldjön eredeti okiratokat (születési anyakönyvi kivonat, útlevél stb.)
 • Ezeket hozza magával az anyakönyvvezető elé.
 • A szükséges szervezések érdekében, kérjük Önt, az esküvő előtt a feltüntetett idővel foglalja el a hotelt:
 •  Bahamas 2 munkanappal az esküvő előtt

Az esküvő előtt és után

 • Kérjük hozzon minden hivatalos dokumentum eredetijét, illetve a hozzá tartozó angol fordítást magával az anyakönyvvezető elé
 • A helyszínen kérjük értesítse időben az esküvő koordinátort, jegyző szükséges
 • Más országok állampolgárjait kérjük, ellenőrizze, van-e nagykövetség / konzulátus az adott szigeten, amelyen házasságot kívánnak kötni
 • A helyszínen esedékes az esküvői csomagnak megfelelően foglalási költségek, amelyek az Ön kredit kártyájáról lesznek terhelve
 • A költségek stornó esetén nem térülnek vissza.

Fontos tudnivalók:

 • Az esküvők lehetséges időpontja: hétfőtől-péntekig, 10-16 óráig
 • Esküvő 17 órakor 600USD ellenében lehetséges
 • Az esküvő időpontja előtt legkésőbb 2 munkanappal meg kell érkezni a szállodába
 • Szükség esetén a szálloda tanúkat biztosít
 • A honosításhoz elengedhetetlen hivatali pecsét (Apostille) után vonzott összeg az esküvői csomagban inkluzív benne van
 • A végleges dokumentumok elkészítése kb. 2-3 hónapig is eltarthat
 • A házasságkötés törvényes, amennyiben az előírások az adott szigetnek megfelelnek
 • Nincs garancia, változás lehetősége fenn állhat.

 

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Bahama-szigetek - személyes tapasztalataink alapján!

Ha Bahamák, akkor mindenkinek az a kép villan fel a szemei előtt, amint a 700 sziget valamelyikén a kristálytiszta tengervízben fürdőző és a hófehérhomokos tengerparton naphosszat hasukat süttető világsztárok épp életük megszokott, számunka azonban cseppet sem szokványos kis életüket élik. Azonban nem csak ők élvezhetik ez a kivételes szerepet. Az Exuma korallzátonyaihoz ellátogatva egészen elképesztő látványban lesz részetek és immáron nem csak a napsütés miatt olvadoztok majd, hanem azon édes kis teremtések láttán is, melyek vidáman szaladgálnak a homokban és felhőtlen örömmel kocognak a tenger habjai közé.

Évekkel ezelőtt az Exuma szigeteink egyikén szabadon élő sertéseket pillantotta meg egy fotográfus, Jim Abernethy. Eme vidám emlősökről elnevezett Malacpart néhány tucat kurtafarkúnak biztosít élőhelyet, ugyanakkor ezek a kedves kis állatok mindig meleg szívvel fogadják az idelátogatókat. A trópusi viharoktól mentes Big Mayor Cay szigeten található friss, természetes forrása gondoskodik a szigeten élő kolónia összes tagjának vízellátásáról, emellett a disznók irigylésre méltó, magas életszínvonala csak kevés embertársukéval vetekedhet: a Bahamák csodálatos tengerpartjain való önfeledt lubickolást csupán az alvás és az evés váltja fel néha.

Bár senki sem tudja, hogy ezek az állatok hogyan kerültek erre a szigetre, azt rebesgetik, hogy egy hajótörés túlélői lehettek, és bár a szigetet útba ejtő hajósok szerették volna a tápláléklánc részévé tenni őket, azok még sem jöttek vissza, így a malacok többszörös túlélővé váltak azáltal, hogy a hajósok mindig hagytak maguk után valami élelmet. Persze disznóság lenne mindent az emberi tevékenységre – vagy annak elmulasztására – fogni, de annyi biztos, hogy ha itt jártok, akkor mártózzatok meg a „helyiekkel”! Lehet, hogy furcsán hangzik, de annál szórakoztatóbb!

Ha felfrissültetek az Atlanti-óceán vízében, akkor vegyetek részt egy különleges szafari túrán. A luxushajóval számtalan élményben lehet részetek, búvárkodhattok vagy egyszerűen csak kifeküdhettek a napra a fedélzeten. A hangulat felelősének számító kapitány és az első számú matróz példa nélküli vendégszeretete lenyűgöz majd benneteket, és nem mellesleg olyan ritka szép helyeket mutatnak be, amelyek nélkül nem telhet el nyaralás a Bahamákon. A lagúnák mentén átvezető és a több millió dollárt érő privátszigetek mellett elhaladó hajó-szafari kerek egésszé teszi a közösen eltöltött nászutatokat.