Barbados - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Barbados
Földrajzi fekvés: Barbados a Karib-térség egy szigetállama, a Kis-Antillák legkeletibb tagja. Északkeleti felén alacsony hegy- és dombvidék fekszik. Legmagasabb pontja, a Mount Hillaby is csak 340 méter. Többi része sík vidék.
Államforma: parlamentáris monarchia
Vallás: A lakosság 70%-a anglikán, 8%-a pünkösdi, 7%-a metodista, 12%-a egyéb protestáns felekezetekhez tartozik; 17% felekezet nélküli, 4% római katolikus és 12% egyéb vallású.
Hivatalos nyelv: Az országban a hivatalos nyelv az angol, de beszélt nyelv még a bajan is.
Terület: 431km²
Népesség: 284 644 fő
Pénznem: Barbadosi dollár (BBD)
Időzóna: Magyarország -6 óra
Hívószám:  +1246
Hálózati feszültség: A konnektor 120V, 60Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: A legjobb idő januártól júniusig tart. Barbados éghajlata felettébb kellemes, mert bár szinte örökké süt a nap, a tengeri áramlatok kellemessé teszik a hőmérsékletet. Az átlaghőmérséklet januárban 25 C°. A február-május közötti időszak a legszárazabb, június a legcsapadékosabb.

Beutazási feltételek: Szükséges a beutazástól számított még 6 hónapig érvényes útlevél
Vízum: érvényes magán-, diplomata vagy szolgálati útlevél, megfelelő anyagi fedezet és visszaútra érvényes repülőjegy felmutatása mellett magyar állampolgárok a Konzuli Szolgálat tájékoztatása alapján vízummentesen utazhatnak Barbadosra, amennyiben ottani tartózkodásuk ideje nem haladja meg a 90 napot.
Mivel a Konzuli Szolgálat listája kizárólag tájékoztató jellegű, az utazáshoz szükséges útiokmányok meglétének biztosítása pedig minden esetben a kiutazó  felelőssége, utazás előtt a beutazás pontos feltételeiről kérjük, minden esetben szíveskedjenek tájékozódni a célország Magyarországon akkreditált diplomáciai képviseleténél, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumánál.
Közlekedés: Barbadoson baloldali közlekedés van. Az országba érkezőknek a helyi hatóságoktól az érvényes magyar jogosítvány mellé ideiglenes vezetői engedély kiváltása szükséges. Az ideiglenes jogosítvány beszerzésével és a helyi közlekedéssel kapcsolatos további információk a https://www.gov.bb/visit-barbados/getting-around-barbados honlapon találhatók.
Vámszabályok: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója szerint: https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018
Egészségünk megőrzése: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Az orvosi kezelés magas színvonalú, de drága is. Kiemelt egészségügyi létesítmény például a Barbados Queen Elizabeth Hospital. Az orvosi ellátás általában jó, de hosszú ideig kell várakozni, és a mentők sem biztos, hogy gyorsan kiérkeznek egy baleset helyszínére. A szolgáltatásokért előre kérik a pénzt. A helyi mentőszolgálat segélyhívószáma: 511.
Időjárás: Barbados éghajlata trópusi. Egész évben meleg van: 20-32 °C. Az esős évszak júliustól november közepéig tart. Ilyenkor van melegebb, a levegő páratartalma magas. Ez a trópusi viharok időszaka.
Pénznem: A hivatalos pénznem a barbadosi dollár (BBD). Amerikai dollárt érdemes vinni, jószerével nincs is szükség váltani helyi pénzre, mert az USD-t szinte mindenhol elfogadják.
Biztonság: A rendőrség segélyhívószáma 911.
Kérjük, vigyázzanak értékeikre! Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
Magyarország külképviselete
Magyar nagykövetség és konzulátus Kubában van:
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó: (+53)
Telefon: + 53 7833 3365; + 53 7833 3346
Ügyeletimobil: + 53 5280 2110
Fax:7833 3286
Konzul: Lados László Endre
Email: mission.hav@mfa.gov.hu
Honlap:havanna.mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás: hétfő és csütörtök: 10.00-12.00


Barbados fakultatív programlehetőségek!

Bridgetown

Barbados az a hely, ahol a napozás mellett kulturális feltöltődésben is részetek lehet. Barbados fővárosa, Bridgetown a sziget kereskedelmi és üzleti központja, ill. számos látnivalója temérdek turistát vonz a városba. A Carlisle-öbölben, a sziget egyetlen természetes kikötőjében fekszik. A letűnt idők emléképületeinek monumelista vonásai jól megférnek a mai modern építészeti stílusjegyekkel. A Nemzeti Hősök terén láthatjátok Nelson admirális szobrát, valamint a brit gyarmatosítás idején épült Parlament épületét. Érdemes megnéznetek a mára már újjáépített anglikán katedrálist, melyen korábban egy hurrikán pusztító szele söpört végig. Látogassatok el a helyőrség épületéhez, melyet a 17. században szolgált az angolok erődként használtak. Jelenleg múzeum üzemel benne, mely a gyarmatosítás idejében használatos tárgyaknak ad helyet, illetve a parkban található a sziget híres majomkenyérfája is. A város legmeglepőbb épülete a 19. századi zsinagóga, melynek első elődjét az 1600-as években emelték, amikor zsidók is lakták a szigetet. Az 1854-ben épült Tyrol Cot Barbados első miniszterelnökének otthona volt, míg a mellette lévő Heritage Village egy "élő múzeum", ahol megcsodálhatjátok a tipikus mozgatható faházakat, és megvásárolhatjátok a helyi kézművesek termékeit.  A városnézés után lazítsatok a Baxter úton, ahol a helyi konyha és rumkészítés remekműveiből válogathattok.

Strandok Barbadoson

A barbadosi strandokon ragyogó napsütés vár rátok, a meleg szellőben a fehér homokos tengerparton megannyi szórakozási lehetőséget találhattok! Szörfözzetek, ússzatok, barnuljatok vagy búvárkodjatok – Barbadoson minden lehetőség adott a szabadidő izgalmas eltöltésére. Bárok, éttermek hűsítő italokkal, ínycsiklandó fogásokkal és WIFI elérhetőséggel csábítják a vendégeket. A lassan mélyülő partszakaszok mentén jól szórakozhattok, ha kisebb vagy nagyobb gyerekekkel látogattok el Barbadosra. A világ 10 legszebb strandjai közül az egyiket Barbadoson találhatjátok meg: a Cane Beach festői szépsége benneteket is biztosan magával ragad.

Oistins

Ha autót béreltek, akkor keressétek fel a déli parton lévő Oistins-t, melynek könnyed romantikája hozzájárul ahhoz, hogy hiteles képet kapjatok a minden pompától mentes Barbadoshoz. Itt megnézhetitek, hogyan szövik a hálójukat a helyi halászok, péntek esténként pedig ugyanitt helyi ételspecialitásokat készítenek az érdeklődők népes táborának. Az "Oistins Fish Fry" elnevezésű gasztronómiai rendezvénysorozat annyira népszerűvé vált az elmúlt években, hogy a sziget egyik kiemelt attrakciója lett. Amennyire sokoldalúnak mutatja magát Barbados, annyira változatos a gasztronómiája, amely izgalmas keveréke az afrikai, a karibi, az európai és a nyugat-indiai konyhának. Ha először jártok a szigeten, nem szabad kihagynotok a nemzeti ételüket, a „Cou-cou”-t, amit általában okrával összefőzött kukoricaliszttel és repülő hallal együtt fogyasztanak. Ha tartalmasabbra vágytok, akkor próbáljátok ki a bajan "Pudding & Souse"-t.

Látogatás a sziget belseje felé

Barbados a természet alkotta látnivalóin kívül számos felfedeznivalót kínál, így például a cukorültetvény-tulajdonosok régi kúriáit, melyek közül néhány ma múzeumként üzemel. Ott van például a Morgan Lewis cukormalom, mely egykoron a szél erejével őrülte a cukrot, vagy a 17. században épült St. Nicholas Abbey, a sziget legrégebbi, történelmi hangulatú családi kúriája. Berendezési tárgyai a régi ültetvényesek életéről mesélnek.  A több mint 300 éves aranyló rum készítésének titkaiba úgy nyerhettek bepillantást, ha részt vesztek egy rum-túrán, hiszen a méltán híres barbadosi rum az egyik legjobb és legerősebb a világon. A szigeten lévő rumüzletekben akár koccinthattok is a helyiekkel, a híres "Rum Cake" pedig szuvenírnek is kiváló, ezért érdemes feltankolnotok belőle. Ha sétáltok egy nagyot az Andromeda Gardens botanikus kertjében, akkor a karibi térség egyik leggazdagabb őshonos és egzotikus trópusi fa és növénygyűjteményének számos érdekes példányával találkozhattok. A paradicsomi életérzést azok a vízesések, patakok hívják életre, melyek mentén orchideakertek, hibiszkuszok pompáznak. Az Animal Flower Cave föld alatti medencéit színes tengeri rózsák teszik látványossá, míg a Harrison’s Cave mészkőbarlangjaiban a vízesés partján bizarr sziklaképződményeket csodálhattok meg.

 

 

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

 

Szimbolikus és fogadalom megújítás esetén esküvő esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Hivatalos esküvő esetén: 
Szükséges Dokumentumok

A Sandals & Beaches Resorts-ban való házasságkötéshez az alábbi dokumentumok szükségesek, melyeket legkésőbb 12 héttel az utazás előtt jól olvasható színes fénymásoltként (mindegyik 2 példányban), vagy skennelve kell elküldeni az irodánknak.  

 • Kitöltött jelentkezési lap
 • Színes fénymásolata a jegyespár jogosítványáról
 • Színes fénymásolata a jegyespár útleveléről (első duplaoldal; az esküvőtől számítva minimum 6 hónapi érvényesség szükséges)
 • Születési anyakönyvi kivonat új típusú
 • Elváltak esetén a válást igazoló hivatalos okirat
 • Özvegyek esetében halotti bizonyítvány
 • Örökbefogadás ill. névváltoztatás esetében a hivatalos iratok
 • Családi állapot igazolás

Fontos információk

 • Minden dokumentum hivatalos fordításban (angolul) szükséges
 • A közjegyző által hitelesített dokumentumok hivatalos aláírással és pecséttel kell benyújtani
 • A dokumentumok, hivatalos fordítás és hitelesítés költségeket vonnak maguk után
 • Kérjük vegye figyelembe, hogy a dokumentumok késői küldésénél késedelmi díjat számítunk fel
 • Kérjük NE küldjön eredeti okiratokat (születési anyakönyvi kivonat, útlevél stb.)
 • Ezeket hozza magával az anyakönyvvezető elé.
 • A szükséges szervezések érdekében, kérjük Önt, az esküvő előtt a feltüntetett idővel foglalja el a hotelt:
 • Barbados 2 munkanappal az esküvő előtt


Az esküvő előtt és után

 • Kérjük hozzon minden hivatalos dokumentum eredetijét, illetve a hozzá tartozó angol fordítást magával az anyakönyvvezető elé
 • A helyszínen kérjük értesítse időben az esküvő koordinátort, jegyző szükséges
 • Más országok állampolgárjait kérjük, ellenőrizze, van-e nagykövetség / konzulátus az adott szigeten, amelyen házasságot kívánnak kötni
 • Amennyiben Barbados szigetén kötnek házasságot, kérjük egy nappal az esküvő előtt utazzanak a sziget fővárosába a házassági engedélyt benyújtani. Kérjük vigyék magukkal az esküvőhöz szükséges  dokumentumokat, mint pl útlevél
 • A helyszínen esedékes az esküvői csomagnak megfelelően foglalási költségek, amelyek az Ön kredit kártyájáról lesznek terhelve
 • A költségek stornó esetén nem térülnek vissza.

Fontos tudnivalók:

 • Az esküvők lehetséges időpontja: hétfőtől-péntekig, 10-16 óráig
 • Esküvő 17 órakor 600USD ellenében lehetséges
 • Az esküvő időpontja előtt legkésőbb 2 munkanappal meg kell érkezni a szállodába
 • Szükség esetén a szálloda tanúkat biztosít
 • A honosításhoz elengedhetetlen hivatali pecsét (Apostille) után vonzott összeg az esküvői csomagban inkluzív benne van
 • A végleges dokumentumok elkészítése kb. 2-3 hónapig (Barbados esetében 4-6 hónap) is eltarthat
 • A házasságkötés törvényes, amennyiben az előírások az adott szigetnek megfelelnek
 • Nincs garancia, változás lehetősége fenn állhat.

 

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Barbados - személyes tapasztalataink alapján!

Íz-térkép a Barbados-i cukor és rum világába

A Karib-szigeteki Barbados egzotikus vonzereje messze túlmegy a gyönyörű strandokon és türkiz öblökön. A Cukor & Rum fesztivált először 2017-ben rendezték meg. A három hónapos fesztivál januártól áprilisig tart. Ez idő alatt a szigeten a rum és cukor öröksége körül forog minden. A 17. században lezajlott cukorforradalom óta a cukor és a rum a Bajan kultúra egyik legelismertebb jelképévé vált. A cukornád mezőik által a Karib-szigetek egyik legeredményesebb cukoripari szereplőjévé váltak. Ennek köszönhetően a szigetet a Karib-tenger kedvenc likőrjének szülőhazájává emelték.

Vacsora a 300 éves ültetvényházban

Ha különleges helyen szeretnétek vacsorázni, akkor a Sunbury Plantation House-t meleg szívvel ajánljuk a figyelmetekbe.

A Sunbury Plantation House-t 1660 körül Matthew Chapman építette. Ő egy ír/angol származású ültetvényes volt, aki a sziget egyik első telepeseként, Carlisle gróffal való ismeretségének köszönhetően jutott el Barbadosra. A Sunbury Plantation House több mint 300 éves épületében mahagóni régiségeket, régi nyomatokat és egyedülálló lovaskocsi-gyűjteményt tudtok megtekinteni. Ez az egyetlen nemesi kúria (“great house”), ahol minden szoba látogatható a vendégek számára. A Courtyard étterem minden nap pazar ötfogásos vacsorával és korlátlan italfogyasztással, frissítőkkel várja a látogatókat.