Ciprus - személyes tapasztalataink alapján

Ciprus, ahol a mítosz szerint a szépség és szerelem istennője, Aphrodité kilépett a tenger habjaiból, még ma is az egyik legnépszerűbb üdülőhelyek közé tartozik. Az országot hegyvidéki szikár csúcsok, lágy dombok, mély völgyek, átlátszóan tiszta tenger, termékeny, zöldellő síkságok és évi 340 napsütéses nap jellemzi. A legjobb ciprusi strandok messze földön híresek kristálytiszta vizükről, türkiz partjukról, változatos látványvilágukról, és első osztályú kiépítettségükről. Az ország látnivalók terén is igazi nagyhatalom, csodálatos adottságaival rabul ejti az oda látogatókat. Évezredes múltú régészeti leletek, hangulatos kolostorok, lélegzetelállító természeti csodák, és sok más lenyűgöző különlegességgel találkozhat ezen a költőien gyönyörű szigeten. Ciprus városainak legfőbb erejét sokszínűségük adja; meglátogathat modern nyaralóvárosokat számtalan jobbnál jobb étteremmel, bárral és egyéb szórakozási lehetőséggel, vagy ha nyugodtabb időeltöltésre vágyna, az óvárosi részek régies házai és utcaképei fogják elbűvölni. Csend és nyugalom, régi kultúrák és naplementébe nyúló tengerparti séták kínálják a sokszínű nyaralás pompás lehetőségét. A sziget lakóinak vendégszeretete a garancia a kellemes pihenésre.

Hivatalos név: Ciprusi Köztársaság
Földrajzi fekvés: a Földközi-tenger keleti medencéjében, Törökországtól délre található
Főváros:  Nicosia, 330 000 lakos
Államforma: köztársaság
Vallás: 78% görög-ortodox kereszténység, 18% iszlám
Hivatalos nyelv: görög
Terület: 5895 km²
Népesség: 1 141 166 fő
Pénznem: euró
Időzóna: Magyarország +1 óra
Hívószám: +357
Hálózati feszültség: 220 V, a csatlakozó aljzathoz átalakító szükséges, szinte bármely boltban kapható.
Időjárás: Ciprus meglátogatására az április és június, valamint a szeptember és november közötti időszak a legkellemesebb, mert kellően meleg van, és kevés az esős napok száma. Nyáron 40 fokos hőség, télen 15 fokos kellemes időre számíthatunk.

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok útlevéllel vagy személyi igazolványukkal utazhatnak Ciprusra. Az okmánynak a beutazástól számítva 3 hónapig érvényesnek kell lennie. A ciprusi görög hatóságok megtagadhatják a beutazást azoktól, akiknek útlevelében Ciprusi török határbelépés bélyegzője szerepel.
Vámszabályok: Az Európai Unió területén érvényes szabályok érvényesek.
Egészségünk megőrzése: Védőoltás nem kötelező. Javasoljuk, hogy utazás előtt mindenképpen kössenek utasbiztosítást. A magánrendelőkben a kezelésért fizetni kell, feltétlenül kérjen számlát, amelyet hazaérkezve a biztosítóhoz benyújthat. Az étkezési szokások hirtelen megváltozása gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, amely korlátozott mennyiségű ételfogyasztással elkerülhető. Az éghajlat miatt gyakran találkozunk rovarokkal, ezek a szállodákban is előfordulhatnak. Javasoljuk, hogy vigyen magával rovarírtót és szúnyogriasztót. A tengerparton elsősorban a sziklás területeken előfordulhat tengerisün, ezért érdemes gumipapucsot viselni. Ha tengerisün tüske kerül a talpunkba, azt mielőbb távolítsuk el. A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A trópusi napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Érdemes magunkkal vinni recept nélkül kapható antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és sebtapaszokat. Feltétlenül ajánljuk az indulás előtt a megfelelő anyagi fedezetet nyújtó betegség-, baleset- poggyászbiztosítás megkötését.
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal: A szigetország szubtropikus klímája száraz, forró nyarat, ellenben enyhe, csapadékos telet jelent. Ciprus meglátogatására az április és június, valamint a szeptember és november közötti időszak a legkellemesebb, mert kellően meleg van, és kevés az esős napok száma. Júliusban és augusztusban egyáltalán nincs eső, viszont a 40 fokot megközelítő hőség uralkodhat. Télen átlagosan nincs napközben 15 foknál hidegebb, és éjszaka sem süllyed 5 fok alá a hőmérő higanyszála Cipruson. Márciusban nappal már a 20 fok felé közelítő enyhe időjárás a jellemző, áprilisban stabilizálódik a 20 fok körüli meleg, májusban nappal már a 30 fokot megközelítő a hőmérséklet, aztán egészen októberig 30 fok felett van napközben. Júliusban és augusztusban még éjszaka sincs 20 foknál hűvösebb. Májustól szeptemberig a napsütéses órák száma akár 10 is lehet egy napon belül. A táj tavasszal a legszebb, mert ilyenkor látni a legtöbb zöldet. Cipruson a magyar a levegőt sósnak, párásnak érzi. Általában a sportos öltözködés elfogadott majdnem minden alkalomra. A párás meleg miatt elsősorban a könnyű nyári pamut holmikat (póló, short stb.) ajánljuk, illetve kirándulásra, túrázásra alkalmas kényelmes sportcipőt vagy szandált. A légkondicionálás miatt célszerű egy zakót vagy blézert, könnyű pulóvert vagy kardigánt is magunkkal vinni. Az általános ruhatárunkon felül természetesen vigyünk magunkkal fürdőruhát, magas faktorszámú naptejet, napszemüveget, fényképezőgépet tartalék filmekkel, videokamerát és ne felejtsük el rendszeresen szedendő gyógyszereinket se.
Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: Cipruson az euró a hivatalos pénznem. Érdemes már itthon átváltani valamennyi pénzt, bár egyre több helyen lehet már bankártyával is fizetni, illetve természetesen van lehetőség bankautomatából is pénzfelvételre.
Telefonálás, internet: Ciprus előhívószáma a +357, így ezután lehet tárcsázni a telefonszámot. Az általános segélykérő szám a 112. Vezetékes internet szinte mindenhol van, de a turisták által közkedvelt - tablethez és notebookhoz használatos - mobilinternet drága. Érdemes körbenézni a roaming ajánlatok között is. Ha rövidebb időre (maximum pár hétre) utazunk Ciprusra, és mobilinternetet szeretnénk magunknak, szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy Cipruson a mobilinternet Európában a legdrágábbak között van. Ha a magyarországi mobilszolgáltatónk ajánl nekünk az utazásunkhoz olyan internetcsomagot, amit Cipruson is használhatunk, érdemes elfogadnunk.
Vásárlás, üzletek nyitva tartása: Cipruson az idegenforgalom és az ahhoz kapcsolódó kereskedelem szempontjából a nyár nem hivatalosan április elejétől október végéig tart. Ilyenkor az üzletek, az ajándékboltok gyakrabban vannak nyitva, de azért a nyitva tartások furcsa rendje jellemzi a ciprusiak fenemód kényelmességét. Hasznos tudni, hogy hétfőn, kedden és csütörtökön ugyan reggel nyolctól este fél kilencig nyitva vannak, ám rejtélyes módon szerdán nagyon sok bolt csak nyolctól délután kettőig tart nyitva, és szombaton is bezárnak délután ötkor. Viszont pénteken este fél 10-ig vannak zömében nyitva az üzletek. Meglepő, hogy az üzletekben az árak igen magasak, sok helyen a nyugat-európai átlag felett is. A Troodos-hegységben lévő Phini faluban mutatós agyag- és kerámia ajándéktárgyakat lehet venni. A ciprusiak nagyra tartják a mézüket. Vannak turisták, akik míves csuporban visznek haza ciprusi kakukkfű mézet (sötétbarna, fűszeres illatú), ami jól enyhíti a köhögést. Sokan vesznek ajándéknak ciprusi brandy-t, ami speciel elég olcsó.
Gasztronómia: Az étkek kísérője többnyire a friss saláta és a natúr joghurt. A jellegzetes ciprusi ételek különbözőképpen elkészített zöldségekből állnak, fontos alkotóelemük az olívaolaj, a paradicsom és a hagyma. A helyiek gyakran meze-t rendelnek amikor vendéglőbe mennek. A meze sok kisebb adag étekből összetett ételegyüttes, amelyben vannak mártások, szószok, saláták és a menüsor lezárásaként grillezett hús vagy hal.
Borravaló: Az éttermekben a számlán feltüntetik a szervizdíjat, amelynek mértéke 10-15%. A taxisoknak 10% körüli összeget illik fizetni borravaló gyanánt.
Biztonság: A bűnözési arány nagyon alacsony, némi elővigyázatossággal elkerülhetjük a kisebb bűncselekményeket.
Közlekedés, autóbérlés: A szigeten baloldali közlekedés van érvényben. A biztonsági övek használata kötelező. Az alkoholfogyasztás az autóvezetőknél tilos és szigorúan bűntetett. A települések között autóbusszal is utazhatunk, amelyeken a viteldíj viszonylag jutányos, de mediterrán ország révén számítsunk késésekre.
Magyarország külképviselete:
Magyar Köztársaság Nagykövetsége:
Cím: 2 Prigkipos Karolou str., Agios Domethios 2373, Nicosia
Telefon: (00 357)-22-459-130, ügyelet: (00-357)-99-486-486
Budapesti Nagykövetség:

Cím: 1051 Budapest, Dorottya utca 3. III. 2-3.
Telefon: (00-361)-266-1330

Ciprus központja, Pathos

Ciprus az európai turisták egyik legkedveltebb célterülete a nyári szezonban. A szigetet körül lengő hiedelmeken, legendákon, a messzi korokra visszanyúló történelemen és a kulturális sokszínűségen kívül számtalan szórakozási lehetőséggel kecsegtet a szigetország. A város kikötőjében magasló középkori, bizánci eredetű erődöt a világörökség részeként tartják számon. Ha Ti is érdeklődtök a történelem és a művészet iránt, akkor tekintsétek meg a híres római mozaikokat és az ókori villák gazdagon díszített padlóit.

Az Aphrodité-sziklában a szerelem titka

Az Európa kulturális fővárosaként tisztelt Pathos-t Aphrodité városaként is emlegetik, mivel a mitológia szerint a város közelében található Aphrodité-szikla mellett született – jobban mondva kagylóhéjon kelt ki – az istennő, s mikor partra lépett, szépsége még Olümposzt is elvakította. Rengetegen felkeresik ezt a helyet, de nem csak a látvány miatt, hanem azért is, mert a legenda szerint, aki innen szív alakú kavicsot visz haza, örökké szép és szerelmes marad.

Leonardo da Vinci csipkéje

Az elsősorban csipkéiről, hímzésről és ezüstművességéről híres Lefraka egy festői kis falu 40 km-re Larnacától. A monda szerint, amikor Leonardo da Vinci Cipruson járt, annyira megtetszettek neki az itt készült csipketerítők, hogy vásárolt is egyet – a történet hatására minden kis üzletben van legalább egy da Vinci kép is. Sétáljatok egyet az alig ezer lélekszámú település szűk utcáin, hiszen a kőből készült épületek között még mai is a 14. században használt technikával készítik a világhírű csipkét. Ezeket a kézimunkákat akár közvetlenül a „gyártótól” is megvásárolhatjátok.

Trodoos-hegység

Induljatok el Lefrakából a Trodoos-hegység erdei vízeséseit, csörgedező patakjait és sziklás hegyvonulatait felfedezni. Cipruson a természetbarátok igazán otthon érezhetik magukat, hiszen a fürdőzésen túl pompás alkalom nyílik arra, hogy túracipőt ragadva nekivágjatok a Trodoos-hegység erdei ösvényeinek és bepillantást nyerjetek a sziget állat- és növényvilágába, így például a szigorúan védett muflonok élőhelyeire is itt bukkantattok. Az itt található nemzeti parkban helyezkednek el Európa legdélebbi sípályái, ezek természetesen csak a téli hónapokban várják a havas sportok kedvelőit, nyáron a lankákon uralkodó kellemes klíma gondoskodik a felfrissülésről.

A szamár, mint Ciprus szimbóluma

Teljesen természetes, ha Ciprus utcáit járva egyszer csak egy szamár jön veletek szembe, ugyanis ezek a szelíd, barátságos állatok Ciprus jelképeivé váltak. Amennyiben szervezett körülmények között szeretnétek „szamaragolni”, akkor ajánljuk a “Golden Donkeys” nevű szamár farmot, mely családbarát kikapcsolódási lehetőséget ígér, hiszen azon kívül, hogy megnézhetitek a farmon élő közel száz szamarat és a hozzájuk kapcsolódó múzeumot, akár fel is ülhettek a hátukra, sőt, szamár jogosítványt is szerezhettek. A szamárfarm udvarán áll egy 1600 éves olajfa is, sőt egy kis boltban szamártejből készült édességet, italokat vagy kozmetikumokat is vásárolhattok.

Gyógyító templom

Larnaca a sziget egyik legtöbb történelmi látványosságával büszkélkedő városa. Rögtön a tengerparti sétány közelében találhatjátok a Szent Lázár templomot, melyet VI. Leó császár építtetett a IX. században. A hiedelem szerint, a fájó testrészt a koporsóba kell tenni, és meggyógyul. A helyiek például alternatív megoldásként viaszból öntetik ki a fájó testrészüket, és ezt viszik el a templomba.

Ayia Napa, a buli város

Ayia Napa Ciprus azon üdülővárosa, melyben a történelem és a szórakozás jól megférnek egymás mellett. Az egykor Ayia Napa központjában álló 1500-as években épült kolostorról kapta a nevét. Ma itt találhatóak a város és a sziget legnépszerűbb szórakozóhelyei, ezért éjjel-nappal hatalmas a pezsgés. Ayia Napa egy igazi multikulturális üdülőváros, a nyári főszezonban többféle nemzet is képviselteti magát a legnevesebb szórakozóhelyeken. A strandok nem csak napozásra alkalmasak. Szörfözzetek, béreljetek jetski-t, búvárkodjatok vagy próbáljátok ki a parasailinget és gyönyörködjetek a kilátásban madártávlatból!

Elhagyatott szellemváros

Famagusta a 70-es évek elején Ciprus egyik legnépszerűbb üdülőhelye volt. A dátum, amely megváltoztatta a hely hangulatát, az 1974. július 15-e. A ciprusiak és a törökök között dúló háború alatt a frontvonalon fekvő városka teljesen kiürült, ma az ENSZ katonái ellenőrzik. A várost elnézve olyan, mintha furcsa időutazáson vennénk részt. Karbantartás hiányában az épületek folyamatosan pusztulnak, omladoznak és a parttól beljebb eső területeken a növényzet is kezdi átvenni az uralmat.

Hirokitía

Az időszámításunk előtti VII. és V. évezred virágzó települése – mindazontúl, hogy ma a Kelet-Mediterráneum egyik legjobb állapotban fennmaradt és legfontosabb történelem előtti lelőhelyének számít – az UNESCO Világörökség részeként van nyilvántartva. Tekintsétek meg a kör alakú agyagtéglából és kőből épült, többezer éves épületek alapján rekonstruált lapos tetejű házakat.

Pelikán az étteremben

Ha szeretitek a mediterrán konyha specialitásait, akkor Ciprus kiváló éttermei lehetőséget adnak nektek a kulináris élvezetekre. Falatozás közben gyönyörködjetek a tengerre néző panorámában, sőt keressétek fel a Páfoszon található Pelican éttermet, ahol pelikánok társaságában fogyaszthatjátok el a helyi halászok által kifogott friss halakat.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

Szimbolikus és fogadalom megújítás esetén esküvő esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Hivatalos esküvő esetén: 
Szükséges dokumentumok:

  • érkezés után még legalább 6 hónapig érvényes útlevél
  • születési anyakönyvi kivonat (háromnyelvű, 6 hónapnál nem régebbi)
  • családi állapotigazolás (angol nyelvű, hiteles fordítás a www.offi.hu-nál)
  • Apostil pecsét (családállapot igazolásra kell!)

Születési Anyakönyvi kivonat
A ciprusi esküvőkhöz szükséges a házasulandók születési anyakönvi kivonata. Ezt szülővárosotok anyakönyvi hivatalától kell kikérnetek – nemzetközi (többnyelvű) formátumban, így ezt nem kell fordíttatni.

Családi állapotigazolás
A másik fontos dokumentum az ún. családi állapotigazolás. Ezt a dokumentumot a házasulandó állandó lakhelye szerinti anyakönyvi hivatalban kell kérni. A kézhez kapott engedélyt az Országos Fordító Irodával hiteles példányként le kell fordíttatni angol nyelvre.
Ez a dokumentum igazolja a külföldi anyakönyvi hivatal felé, hogy házasságkötéseteknek a magyar törvények szerint akadálya nincsen. Az igazoló dokumentum nem lehet régebbi keltezésű, mint 6 hónappal a házasságkötés előtt.

Egyéb szükséges dokumentumok
Ha valamelyik fél elvált, adoptálták vagy özvegy, akkor a vonatkozó dokumentum hiteles fordítására is szüksége lesz.

Mikortól számítunk hazánkban is házaspárnak?
A házasságkötés napja a házassági jogviszony kezdetének napja.

Mennyi idővel a tervezett házasságkötés előtt kell elkezdenünk a szervezést?
A teljes utazást általában legkésőbb három-négy hónappal az elutazás előtt meg kell szervezni, hiszen a kért dokumentumoknak még el is kell készülniük.
Egyházi esküvő csak már polgári házasságlevéllel rendelkező pár esetén köthető. Görög-keleti szertartás nem, de római katolikus, vagy egyéb szertartás köthető. Egyházi esküvő esetén az általános dokumentumokon kívül keresztlevélre, a plébánia hivatal által kiállított igazolásra, vegyes felekezetűek esetén általában a püspök által kiállított speciális diszpenzációra, és ezen dokumentumok a megyepüspök részére történő megküldésére van szükség. Magyarországról a püspöki hivatal küldi meg az iratokat Ciprusra. Ez az ügyintézés legtöbbször igen hosszadalmas és költséges.

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Ciprus - személyes tapasztalataink alapján!

Ciprus a Földközi tenger keleti felének gyöngyszeme.  Történelmi, spirituális és kulturális értékei révén ez aligha csoda. Az idelátogatok ezenfelül változatos tájakat láthatnak, különleges ízeket kóstolhatnak, fesztiválokon vehetnek részt és sportolhatnak – vízen, földön, levegőben. Naná, hogy ezek alapján elmondhatjuk: Ciprus olyan sokoldalú, hogy már szinte gömb.

A vallási ünnepeiről is híres Kykkos kolostor a sziget dél-nyugati hegyvidékein található. Ahhoz, hogy feljussatok erre az 1318 méter magas pontra, és megcsodálhassátok az antik tárgyak mellett a Szűz Mária-ikont, túrabakancsba kell lépnetek és meg kell másznotok a Trodoos-hegységet, vagy autóbuszos kirándulás során akár egy ebéddel és borkostólóval egybekötött egész napos programon is részt vehettek.

A Tombs of the Kings (királyok sírhelyei) az UNESCO Világörökség része, melynek kialakítása a Krisztus előtti III. századra nyúlik vissza. Jóllehet, egyetlen királyt sem temettek el itt, feltehetőleg körülbelül 100 arisztokrata lelt végső nyughelyére Paphos városának tengerpartjánál.

Itt, ahol Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője a legenda szerint kilépett a tenger habjaiból, még ma is szétválaszthatatlan a mítosz és a valóság. Az élő mondavilág szerves része a mindennapoknak, amelyet mi is személyesen tapasztalhatunk, ha elutazunk Ciprusra, ahol mindenkit rabul ejt a pillanatonként változó táj. Hegyvidék szikár csúcsokkal, lágy dombokkal, mély völgyekkel, termékeny, zöldellő síkságok és körös-körül a tenger. Csend és nyugalom, régi kultúrák, vidám jelen, napfény és víz kínálják a sokszínű nyaralás pompás lehetőségét. Évi 340 napsütéses nap, átlátszóan tiszta, lágyan simogató tenger, ami idecsábítja a turistákat. A sziget lakóinak vendégszeretete a garancia arra, hogy kellemes pihenés vár ránk ezen a szigeten!Itt, ahol Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője a legenda szerint kilépett a tenger habjaiból, még ma is szétválaszthatatlan a mítosz és a valóság. Az élő mondavilág szerves része a mindennapoknak, amelyet mi is személyesen tapasztalhatunk, ha elutazunk Ciprusra, ahol mindenkit rabul ejt a pillanatonként változó táj. Hegyvidék szikár csúcsokkal, lágy dombokkal, mély völgyekkel, termékeny, zöldellő síkságok és körös-körül a tenger. Csend és nyugalom, régi kultúrák, vidám jelen, napfény és víz kínálják a sokszínű nyaralás pompás lehetőségét. Évi 340 napsütéses nap, átlátszóan tiszta, lágyan simogató tenger, ami idecsábítja a turistákat. A sziget lakóinak vendégszeretete a garancia arra, hogy kellemes pihenés vár ránk ezen a szigeten!