Hivatalos név: Cook-szigetek
Földrajzi fekvés: a Csendes-óceán déli részén, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között helyezkedik el
Államforma: alkotmányos monarchia
Vallás: kereszténység
Hivatalos nyelv: angol
Terület: 240 km²
Népesség: 21 000 fő
Pénznem: Új-zélandi dollár
(NZD)
Időzóna: Magyarország -12 óra
Hívószám: +682
Hálózati feszültség: A konnektor 240V, 50 Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: éghajlata trópusi

Beutazási feltételek: A Cook szigetekre nem kell vízum, ha a tartózkodás nem lépi túl a 31 napot. Az országba való belépéskor kell érvényes útlevél, retúr repülőjegy, elégséges anyagi háttér és irat a lefoglalt szállásról.
Közlekedés: Rarotonga szigetén körbe parti közút vezet. Ezen félóránként közlekedik busz, tehát körbe a szigeten, az óra járásával egyezően és ellenkezően is. Ezzel a busszal lényegében minden településhez el lehet jutni. A közúthálózat hossza 320 km. A szigeteken 2 kikötő és 9 repülőtér található.
Vámszabályok: A személyes cikkeken kívül egyéb árút is lehet a Cook-szigetekre vám nélkül bevinni:
200 db cigaretta, vagy 1/2 kg dohány, vagy 50 szivar
2 liter alkohol vagy bor, vagy 4 és 1/2 liter sör.
A Cook-szigetkről való elrepüléskor adót kell fizetni 25 DNZ felnőtteknek, gyerekeknek 12 éves korig 10 DNZ és gyerekeknek 2 éves kor alatt ingyenes.

Egészségünk megőrzése: Az egészségügyi ellátás megfelelő színvonalú, Rarotongában van korház, készenléti szolgálattal. Gyógyszertár hálózat is van a szigeten.
Utazás előtt feltétlenül kell csináltatni nemzetközi egészség biztosítást amely érvényes az Óceánia térségre, ez az esetleges kórházi ellátás estén jelentősen csökkenti a költségeket. Mindenre kiterjedő betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás kötése erősen javasolt!
Időjárás: Cook-szigetek az egész év folyamán látogatható, legalább is az időjárás az egész évben kitűnő. Az országnak trópikus éghajlata van. Erős hurrikánok körülbelül 20 évente vannak. Ezt az időszakot esőzés jellemzi. Legtöbb csapadék és nedvesség az ország középső részén Rarotongában van.
Cook-szigetek éghajlatát lényegében a passzát-szelek, az esős időszak és az Egyenlítőtől való távolság határozza meg. A passzát-szelek biztosítják egész évben a kellemes, lágy szellőt. A legalacsonyabb hőmérséklet augusztusban van, ekkor a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 C, az éjszakai pedig 18 C. Februárban uralkodik a legmagasabb hőmérséklet az év folyamán, átlagosan 29 C.
Pénznem: A hivatalos pénznem az Új-zélandi dollár (NZD). legtöbb szállodában és étteremben lehet kredit kártyával fizetni, van ugyanis összeköttetésük a bank hálózattal. Az üdülőparadicsom nem a legvékonyabb pénztárcával rendelkező turisták célpontja, átlagos igények mellett az üdülésünk napi 100-150 amerikai dollárba is belekerülhet. Érdemes utazási csekket vásárolnunk a nyaralásra, több mint 4%-os különbség van ugyanis az átváltási árfolyamok között.
Biztonság: A Cook-szigeteken a biztonság magas fokú, de ennek ellenére az alapvető biztonsági előírásokat érdemes betartani. Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
 Magyarország külképviselete: Magyarország legközelebbi külképviselete a térségben a Wellingtoni Magyar Nagykövetség.
Felügyelő külképviselet: Canberra
Cím: Consulate of Hungary, 9 Puketiro Avenue, Northland, Wellington, New Zealand 6012
Előhívó: 64-4
Telefon: 475-5021
Mobil: 64 (275) 621-777
Tiszteletbeli konzul: Fejős István
E-mail: info@hungarianconsular.co.nz; consul@hungarianconsulate.co.nz

Rarotonga

A Cook-szigetek legnagyobbika Rarotonga, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy zsúfolt utcái és nagy turistatömegeket befogadó tengerpartjai lennének. Ha él a képzeletetekben egy kép a tengerparti naplementékről, akkor ezt szorozzátok meg hárommal, és győződjetek meg saját szemetekkel is a Cook-szigetekről látható csodálatos naplementékről. A napfelkeltékért is megéri időben kibújni az ágyatokból, hiszen a végtelen óceán horizontján felbukó napot a Rarotonga keleti felén lévő településhez, Murihoz tartozó partszakaszon minden gond nélkül élvezhetitek.

Ha autót béreltek, mindössze fél óra elég lesz ahhoz, hogy körbe érjetek a szigeten, azonban, ha kalandosabb útra szeretnétek vállalkozni, akkor vágjatok át a szigeten! Fedezzétek fel Rarotonga erdővel borított hegyvidékét egy Safari túra során! Az esőerdő dús növényzete alól elő-elő bukkanó vulkanikus eredetű kőzetek és formák a sziget eredetéről árulkodnak. Ha átértetek a sziget egyik feléről a másikra, akkor pihenjétek ki az út fáradalmait valamelyik lagúnákkal és korallzátonyokkal szegélyezett partszakasz fehér homokján elnyúlva.

Aitutaki

Látogassatok el Aitutaki-ra, mely ugyan kisebb, mint Rarotona, viszont a szigetet körülölelő korallzátonyok és mini szigetek egyszerre bájossá és attraktívvá teszik a Aitutaki-t. Az egyik ilyen a Maina nevet viseli, a mellette lévő keskeny homokpad, azaz a „Nászút-sziget” törtfehérszínű homokjával és néhány pálmafából álló „erdejével” Aitutaki ikonikus elemévé vált. Használjátok ki a lehetőséget és búvárkodjatok a kristálytiszta tengervízben. A bátrabbak a cápák és ráják közelébe is merészkedhetnek, azonban, ha inkább egy vízi jármű fedélzetéről vennétek szemügyre – és esetleg etetnétek – a tenger élőlényeit, akkor szálljatok katamaránra vagy egy kisebb hajóra.

Atui-sziget

A kevesebb, mint 200 km-re és nem több, mint háromnegyed órányi repülőútra, Rarotonga-tól északkeletre fekvő Atui-sziget – más néven a madarak földje – különböző vezetett túrák során enged bepillantást a kicsiny sziget kultúrájába. Hagyományos vadászati túrákat is tartanak, így akár pálmatolvajokat, vagyis óriási kókuszrákokat is foghattok – melyek egyébként lábainak akár egy méteres fesztávolsága miatt a legnagyobb szárazföldi ízeltlábúak a világon – és a tradicionális ételkészítési szokásokat is megismerhetitek. Atui egyik legnagyobb természeti kincse, az Anatakitaki mészkő barlangja fürdésre alkalmas vizet rejt magába, úgyhogy, ha itt jártok, akkor mindenképpen mártozzatok meg a gyertyafényekkel megvilágított barlangi tóban.

Mise a Cook-szigeteken

Ha a Cook-szigetek összes természet adta szépségét felfedeztétek, akkor látogassatok el egy vallási ünnepségre a Cook-szigetek legrégebben épült templomába, a Rarotonga-szigeten lévő Arorangi CICC Church-be. Itt minden vasárnap angol nyelvű misét tartanak, emellett tradicionális énekek is felcsendülnek, illetve fültanúi lehettek a Cook-szigetek himnuszának. A mise végén frissítő italokat szolgálnak fel az egybegyűlteknek.

Cook-szigeteki (íz)kalandozás

Vonzódtok a gasztronómia iránt és szeretnétek megismerni a Cook-szigetek specialitásait? Szuper! Mozduljatok ki a hoteletek komfortzónájából és ismerkedjetek meg a helyi étkezi szokásokkal, hagyományos ételekkel, a Cook-szigetek népének vendégszeretetével – mindezt egyenesen a helyiek saját házában. A szervezett gasztro-túra jó alkalom arra, hogy a lakosokkal beszélgessetek ukulele és gitárzene mellett.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

Szimbolikus esküvő és fogadalommegújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges dokumentumok:


-Útlevél (a hazautazást követően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie)

-születési anyakönyvi kivonat
-családi állapot igazolás
-Elváltak esetén bírósági végzés a válásról
-Névváltozás esetén névváltozást igazoló okirat
-A dokumentumok hiteles fordítás angol nyelvre

Fontos:
-Vasárnap és ünnepnapokon nem lehetséges a szertartás
-Rarotongán legalább 4 teljes nappal az esküvő előtt meg kell érkezni a szállodába
-minimum életkor 20 év
-transzfert Rarotonga esetében az anyakönyvi hivatalba tartalmazza az ár
-ha az esküvő naplementébe esik vagy 18 óra után van felárat kell fizetni

 

A hivatalos esküvő feltétele, hogy a házassági engedély kérelmezését követően az esküvőt megelőzően a pár 3 munkanapot tartózkodjon a Cook-szigeteken.
A hivatalvezető ezt a feltételt felülbírálhatja, amennyiben a pár ezt jó okkal nem tudja teljesíteni, ez esetben írásos kérelem szükséges. Ennek a díja: NZD$80

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Cook-szigetek

A Cook-szigetek 15 szigete a Francia Polinézia és a Fidzsi-szigetek között, a Csendes-óceán déli részén fekszik. Mindközül Raratonga és a Aitutaki a két leglátogatottabb sziget. A Cook-szigetek 2017 óta tagja a Marae Moana-nak, mely a világ legnagyobb vízi élővilágának védett területeit öleli fel és feladatának tekinti a korallzátonyok megmentését és a halászat redukálását.

James Cook kapitány 1773 és 1777 között fedezte fel a Cook-szigetek mesés partjait, lakatlan szigeteit és azok érintetlen élővilágát. Némelyik közülük ma is azt az érzetet kelti, mintha mi magunk készülnénk először a lábunkat a puha, puderfinom homokba tenni.

A korallzátonyokkal szegélyezett Raratonga a Cook-szigetek legnagyobb és legnépesebb szigete. A sziget dél-keleti részén található Muri Beach lagúnái között kristálytiszta tengervízben fürdőzhettek és sznorkelezhettek. Látogassatok el a strand közelében lévő Te Vara Nui-ba, mely skanzenszerű kialakításának köszönhetően tökéletesen prezentálja a helyi maori népek hétköznapi életét, múltját és jelenét, kultúráját és hitvallását. Zárjátok a napot egy helyben kapható különleges vacsorával, majd ezt követően tekintsétek meg a táncosok és énekesek színvonalas show műsorát. A Muri Beachtől távolodva számtalan olyan partszakaszra bukkanhattok, ahol lehetőségetek lesz a világ legdrámaibb szépségű naplementéjét megtekinteni. Ahhoz, hogy a sziget egészen egyedi arcát is megismerjétek, hajózzatok ki a nyílt tengerre egy katamarán fedélzetén! A mélykék tenger látványa a háttérben húzódó türkizkék lagúnákkal és homokos tengerpartokkal minden bizonnyal varázslatos tájképet fest majd elétek. Mivel Raratonga vulkanikus eredetű, így bőven lehetőséget ad adrenalinszint-növelő tevékenységekre, így például hegymászásra, quadozásra és egy jókora túrázásra az esőerdőben.

Aitutaki volt az első sziget, melynek partján a londoni misszionárius John Williams hajója lehorgonyozott. Ezen a kicsiny, atollokkal körülvett szigeten aranybarna színű homokban sétálhattok és a sziget méreténél ötször nagyobb területen búvárkodhattok a lagúnák védett vízében. Amennyiben egynapos kirándulásra indulnátok, válaszátok a One Foot szigetet. Ez a földi paradicsom a legkevésbé sem meglepő módon a World Travel Awards többszörös nyertese kellemesen meleg, bársonyos hullámainak, türkizkék, átlátszó vízének és parton lengedező pálmaifáinak köszönhetően.