Dél-Portugália

Hivatalos név: Portugál Köztársaság
Földrajzi fekvés: Az európai földrész legnyugatabbra fekvő országa. Északon és keleten egyetlen szárazföldi szomszédjával, Spanyolországgal határos, nyugaton és délen az Atlanti-óceán mossa partjait.
Főváros: Lisszabon
Államforma: köztársaság
Vallás: római katolikus
Hivatalos nyelv: portugál
Terület: 92 212 km²
Népesség: 10 300 000 fő.
Pénznem: euró
Időzóna: WET(UTC±0) 
                     WEST (UTC+1)
Hívószám: +351
Hálózati feszültség: 230 V, hagyományos aljzatok.
Időjárás: Fekvésének megfelelően az északi rész éghajlata enyhe, óceáni. Az éves középhőmérséklet 15 °C. A déli partvidéke azonban már mediterrán. Itt az éves középhőmérséklet 18 °C. A csapadék északon több, mint délen. Az évi 2500 mm csapadék nagyrészt télen hullik le. A Tejotól délre csak 500–700 mm, sőt a déli Algarve tartományban csak 450 mm az évi csapadék.
Beutazási feltételek: Érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Portugália előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a magyar állampolgárságú kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőtt(ek)kel utazik együtt. Magyar állampolgár kiskorú esetén elegendő a nyilatkozat teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalása. A nyilatkozat tartalmi követelményei: dátum és aláírás, nyilatkozat a felügyeleti jognak az utazás idejére történő ideiglenes átruházásáról, az átruházó és az átvevő személyi adataival, és személyazonosításra alkalmas igazolvány (szig. vagy útlevél) számának megjelölésével. Javasoljuk, hogy a nyilatkozatot portugál (esetleg angol) nyelven írják, vagy lássák el hitelesített fordítással. A hitelesítést csak konzul végezheti, fordító irodák pecsétjét általában nem fogadják el.
Vámszabályok: az országban az EU szabályozása érvényes.
Egészségünk megőrzése: Portugáliában az állami kórházi körülmények általában megfelelőek, de számos magán klinika is elérhető szerte az országban (pl. CUF). Az Európai Egészségbiztosítási Kártya – utazás előtti kiváltása mindenképpen ajánlott, ezen felül mindenre kiterjedő utas-és balesetbiztosítás megkötése javasolt. 
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal: Ajánlatos a könnyű len- vagy pamutruházat, a kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg, papucs, valamint a hűvösebb estékre melegebb ruhadarab.
Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: A hivatalos fizetőeszköz euró. Nemzetközi hitelkártyák a legtöbb szállodában, étteremben elfogadottak. Bankautomata mindenütt található, a készpénzfelvételnek napi limitje van (120-150 € ), a tranzakciós díj kb. 4-5 EUR.
Telefonálás, internet: A lefedettség és a térerő kitűnő, a pontos roaming tarifák miatt, még utazás előtt kérjük vegyék fel a kapcsolatot mobilszolgáltatójukkal.
Vásárlás, üzletek nyitvatartása: Üzletek: hétköznap 9.00-13.00 és 15.00-19.00 szombaton 9.00-13.00, bevásárlóközpontok: 10.00-23.00 vagy 23.30, szombat-vasárnap és ünnepnapon változó.
Gasztronómia: Portugál jellegzetességnek mondható, hogy étrendjükben sok a hal, valamint a tojásos és zöldségekkel készített étel. Nagyon sok étel második fogása egy halétel (peixe). A tojást (ovo) egyaránt használják levesek, halételek, húsok és cukrászsütemények elkészítéséhez. Számtalan ételük alkotórészei a tengeri kagylók és rákok, ezeket rizs és húsok (szárnyas és nyúl) kíséretében levesekbe is belefőzik. Egyik legismertebb levesük a Caldo Verde, melynek alapja a burgonyapüré és a szeletekre vágott fodros kel. Első fogásként – ha az nem hideg, vegyes saláta – többnyire levest (sopa) tálalnak. Második fogásként vagy halat (elsősorban tőkehalat, bacalhau) vagy kagylóból (marisco) és polipból (polvo) fűszeresen készített ételeket szolgálnak fel. Az éttermek előtt faszénen sütve kínálják a sülthalfiléket, kardhalat, szardíniát. Gyakori második fogás a zöldséggel (például padlizsánnal vagy articsókával) készült rántotta (omeleta). Jellemző még a Frango Piri-Piri (pácolt grillcsirke). Utóételként általában különféle sajtokat szolgálnak fel, amire csúszik a jó portugál bor. Népszerű desszertjük a Pastel de Nata, ami vaníliakrémmel töltött, fahéjjal szórt leveles kosárka, és az Arroz Doce, vagyis a rizspuding.
Borravaló: Éttermekben a szolgáltatás értékének 5-10%-a az ajánlott borravaló, ami nem kötelező. Kávézókban vagy bárpultnál kevesebbet szokás adni. Portugáliában a szerviz díj (servico) általában nincs belefoglaltatva a szállodai és éttermi számlákba. A szállodában a londinernek elég 1-2 eurót adni, bőröndönként. A taxisoknak felkerekíthetjük a viteldíj összegét, vagy adhatunk 10 százalékot.
Biztonság: A közbiztonság Portugália egész területén jó. Ha azonban autóval nyaralunk, vagy autót bérlünk, ne hagyjunk az utastérben semmit. A zsúfolt helyeken ügyeljünk a táskánkra, az értékeinkre. Van külön turistarendőrség, ahol több nyelven beszélnek.
Közlekedés, autóbérlés: Portugáliában érvényes magyar vezetői engedélyekkel lehet gépjárművet vezetni. A közlekedési szabályok betartása esetlegesebb, mint hazánkban (pl.: a jobb kéz szabály létezik, de betartása nem 100%), a baleseti statisztika kedvezőtlenebb, mint Magyarországon. A fogadó államban kétféle autópálya fizetési rendszer van:
1.) Fizető kapuk: ebben az esetben csak akkor lehet lehajtani a pályáról amennyiben a vonatkozó útszakaszra megállapított díjat a gépkocsivezető megfizette.
2.) Kamerás autópályák: előre megvásárolt vagy bérelt eszközök segítségével történik a díjfizetés. Amennyiben a gépkocsi nem rendelkezik ilyen berendezéssel, a bírság az útdíj tízszerese, de minimum 25 €.
A díj meg nem fizetése szabálysértésnek minősül és bírság kiszabására kerül sor.
Autót csak 21 év feletti személyek bérelhetnek. 1 évnél fiatalabb jogosítványra egyes helyeken nem adnak ki bérelt autót.

Magyarország külképviselete:
Lisszaboni magyar nagykövetség
Calçada de Santo Amaro, 85, 1349-042 Lisboa
Telefonszám: 351-21-3645928, 351-21-363-0395
Fax: 351-21-363-2314
E-mail: mission.lis@mfa.gov.hu
Web: www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium
Nagykövet: Breuer Klára Erzsébet

 

Fakultatív programlehetőségek Dél Portugáliában!

 

1. Nyugat-Algarve felfedezése (egész napos program) Privát autós túra

Találkozás a szálláshelyen a reggeli órákban, majd utazás Silves városába, ahol megtekintjük a régi várat, ahonnan csodalatos kilátás nyílik a környező vidékre, a gótikus katedrálist es a helyi piacot. A következő állomás Portimao városa, ahol lehetőség lesz ebédelni es sétálni egyet a csodaszép kikötőben. Ezután tovább utazunk Sagresbe es a Szent Vince fokhoz, mely Algarve legnyugatibb pontja es gyönyörködünk a 60-80 m magas sziklakkal övezett tengerpart látványában. Visszafele megállunk Lagos városában es megtekintjük. Algarve leghíresebb partszakaszait, a Ponte de Piedadot es a Praia do Camillot.

A program ára a belepő díjakat es az ebéd költséget nem tartalmazza. Árakkal kapcsolatban érdeklődjön irodánkban.

 

2. Kelet-Algarve megismerésé (egész napos program) Privát autós túra

Találkozó után elutazunk Olhao városába, ahol meglátogatjuk a régió leghíresebb és a legnagyobb halpiacot, majd sétálunk egyet a kikötő mentén és a belvárosban. Következő állomásunk Tavira városa, ahol felfedezzük a romantikus belvárost es lehetőségünk lesz ebédelni. Ezután Faro városába indulunk, ahol teszünk egy sétát a hangulatos belvárosban. Ezután megyünk Faro-szigetre es útközben megtekintjük a Ria Formosa tájvédelmi körzetet. Visszafele megállunk Vilamouraban és sétálunk egyet a luxus kikötőben.

A program ára a belepő díjakat es az ebéd költséget nem tartalmazza. Árakkal kapcsolatban érdeklődjön irodánkban.

 

3. Gasztro programok: borkóstoló, Fado-est vacsorával, só-lepárló látogatás. Helyszíntől függ, vacsorával kb. 40-50 EUR/fő

 

4. Jeep safari

 „Moorish Trail – Super Safari” – 2 az 1-ben

A két legjobb túra Algarve-ba egyetlen nap alatt!

Miután a vendégeket felvettük a hotelüknél, két részre osztjuk a csoportot. A csoport egyik fele közvetlenül a hajóhoz megy, a másik fele pedig a Szafari kalanddal kezdi programot.

1.csoport (hajós)

Miközben Guadiana folyón át hajózunk a „Guaditur” hajóval, a vendégek élvezhetik Portugália és Spanyolország természetes határainak érintetlen szépségét. Ahogy az Odeleite folyón át hajózunk, a természetvédelmi övezet szívében, gyönyörködhetsz a táj szépségében. A csomag részeként a szórakozási és relaxáló napozási lehetőséget is biztosítunk, a hajó fedélzetének különböző részein. Kikötünk egy tipikus folyóparti faluban, „Foz de Odeleite”-ben. Ezt követi egy kellemes kis séta a falun keresztül „Quinta do Rio”-ba, egy gyönyörű természeti szépségekkel övezett helyre, ahol egy frissítő úszás után, a folyóra néző helyszínen BBQ-t szolgálnak fel.

2. csoport (dzsip)

A reggelt Land Rover-rel egy kanyargós belföldi ösvényeken vezető túrával kezdjük. A gyönyörű természetvédelmi területektől vidéki hegygerincekig vezető úton az utasoknak alkalmuk lesz lélegzetelállító fotók készítésére. Útközben vándorló madarak széles skáláját figyelhetjük meg. Élvezhetjük a kastély lenyűgöző látványát. Rövid szünet után a sóbányászat folyamatába nyerhetünk betekintést, amely az egyik legnagyobb az országban, sőt egész Európában. Ezenkívül organikus farmokat látogatunk meg, hogy megkóstolhatjuk Algarve természetes organikus termékeit.

A két csoport ezután a „Quinta do Rio-ban” találkozik.

Hagyományos menü: helyi kenyér, rusztikus sajt, hegyi zöldségleves, Algarve vegyes saláta, BBQ csirke Piri-piri-vel, sós krumpli, szezonális gyümölcs, ásványvíz, fehérbor, vörösbor.

Ebéd alatt kellemes hangulatú élő zene megy, majd vidám ünnepléssel zárjuk.  Ebéd után visszafele úton a két csoport cserél, a 2. csoport élvezheti a hajózást „Guadiana”-n, miközben az 1. csoport A Land Rover-rel folytatja  a nap kalandos részét a hegyes, kanyargós, füge- és mandulafákkal övezett tájon.

Angol nyelvű fakultatív program ára:
74 EUR/felnőtt 37 EUR/gyerek 6-12 év

 

5. Hajós programok:

Delfin megfigyelés es barlangok túra: Albufeirabol indul, két és fél órás program, érinti a leghíresebb barlangokat, igy Benagilt is.
Ár: 35 EUR/fő, 20 EUR 4-10 évig, 10 EUR 0-3 évig

 

7. Tematikus parkok
https://www.zoomarine.pt/en/

 

8. A történelmi Algarve

Ez a nap csupa felfedezés és történelem, amely során meglátogathatja Algarve egyedülálló vidékeit. Kevésbé ismert utakon járva fedezzük fel a hagyománnyal teli Portugália múltját és jelenét!
Először elutazunk Silves városába, amely mór időkben Algarve fővárosaként funkcionált. Itt megtekintjük a régi várat, ahonnan káprázatos kilátás nyílik a környező vidékre, és vörös téglákból kirakott fala szinte csillog a napsütésben, megidézve az egykori történelmi atmoszférát. Ezután lehetőség nyílik a gótikus katedrális meglátogatására is, valamint a szűk utcákban és sikátorokban sétálgatni. Innen folytatjuk utunkat a Monchique-hegység felé, melynek fenséges parafával borított területei és eukaliptusz ligetei menedéket nyújtanak a napsütés elől. Caldas de Monchique spa faluban megtekintheti a természetes forrásvizeket, melyek állítólag egy gyógyszer fantasztikus tulajdonságaival bírnak. Noha a helység kicsi, az épületek és a környezet magával ragadó, így tökéletes egy kellemes sétához. Miután a kanyargós úton megközelítettük a Foia nevet viselő Algarve legmagasabb pontját, a 902 méteres tengerszint feletti magasságban hihetetlenül tiszta levegő és drámai kilátás fogad minket. 

Az angol nyelvű fakultatív program ára:
Felnőtt: 44 EUR, Gyermek: 22 EUR

 

9.Algarve-i tájak és borászatok

Algarve varázsának nagyrésze abban rejlik, hogy első osztályú idegenforgalmi létesítményei mellett képes megőrizni saját identitását, hagyományos falvaival és helyben végezhető tevékenységeivel. Fedezze fel a régió rejtett szépségeit egy kényelmes Land Rover terepjáróban utazva! A helyi kerámia műhely kiemelkedően reprezentálja a fazekasmesterség szakterületének részeit, melyek közül számos hagyományos termelési módszer még napjainkban is használatos. Megtekinthető a kézzel festett kerámiák elkészülésének izgalmas folyamata. A halászati ​​falu, Benagil egy apró de lélegzetelállító strandnál található, ahol az Atlanti-óceán morajlása garantálja a pihentető életérzést. Carvoeiro felé továbbhaladva megtekinthető Algar Seco, ahol lenyűgöző barlangok és földalatti faragott üregek díszítik a partot. Tegyen egy sétát Ferragudo macskaköves utcáitól kezdve a kis kikötőig, ahonnan az Arade folyó torkolatától egészen Praia da Rocha strandjáig el lehet látni. Az utolsó megálló egy idegenvezető által bemutatott borászat, ahol a régióban termelt borokat lehet kóstolni.

Az angol nyelvű fakultatív program ára:
Felnőtt: 53 EUR, Gyermek: 26,50 EUR

 

11. Sétatúra -Gyalogos városnézés -

Algarve nem csupán aranyszínű strandokból és csillogó vízű tengerből áll, sokkal több látványosság vár felfedezésre! Ha szeretne közelebb kerülni a természethez, csatlakozzon hozzánk egy kellemes túrára! A tapasztalt vezető által irányított séta feltárja a kevésbé elhíresült ösvényeket és a fehérre meszelt házikók autentikus összképét a hegyoldal mentén. Ismerje meg a helyi növény- és állatvilágot, az eukaliptusztól kezdve a narancs és citrom ligeteken át egészen a fenyőfákig. A gyógynövények gazdag illatával teli tiszta levegőt és a bámulatos kilátás nyújt harmonikus érzést az út során. Élvezze a vidéki nyugalmat és lazítson a szelíd, festői szépségű helyen. Az kirándulás tartalmaz egy ízletes snacket is egy helyi étteremben.

Az angol nyelvű fakultatív program ára:
Felnőtt: 45 EUR, Gyermek: 22.50 EUR

 

12.Mélytengeri horgászat (3 órás program)

Csatlakozzon fedélzetünk tagjaihoz, hogy egy felejthetetlen horgász ​​élményben lehessen része! Lehorgonyzás után a 20-30 méteres mélységben rendkívül sokféle hal található, melyek mindegyike finom fogás a grillezés során! A zátony halászat kiváló lehetőség kezdők számára is, profi csapatunk minden szükséges segítséget biztosít és felfedi az összes elsajátítható fortélyt. Haladóknak 3 vagy 6 órás utak is rendelkezésre állnak, csalival és felszereléssel beleértve. A folyamatot mindössze megfigyelni kívánó érdeklődők is csatlakozhatnak, míg a csoport többi tagja kifogja a hozzávalókat a következő étkezéshez. Kifogható halfajták: makréla, tengeri keszeg, fehér keszeg, fattyúmakréla, stb. Általában garnélarákok és kagylók használatosak csaliként. Tökéletes választás tapasztalattal rendelkezőknek és kezdőknek egyaránt, ugyanis mindkét célközönség számára pihentető tengeri elfoglaltság. Privát csoportok, illetve versenyek szervezése is lehetséges. Igénybe vehető még ezen felül a cápa halászat, amely nyílt tengeren, mintegy 10 mérföldre a parttól érhető el.

Az angol nyelvű fakultatív program ára:
Felnőtt: 40 EUR, gyermek (3-10 eves korig): 25 EUR (3 év alatti gyermekek nem tartózkodhatnak a fedélzeten)

 

A program és árváltozás jogát fenntartják!

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

Szimbolikus és fogadalom megújítás esetén esküvő esetén csak az érvényes útlevelek, vagy személyi igazolványok szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Hivatalos esküvő esetén: 
Szükséges dokumentumok:

  • érkezés után még legalább 6 hónapig érvényes útlevél vagy személyi igazolvány
  • születési anyakönyvi kivonat új típusú (háromnyelvű, 6 hónapnál nem régebbi)
  • családi állapotigazolás
  • amennyiben volt válás a bírósági végzés a válásról
  • amennyiben volt névváltozás az erről szóló okirat

 

A dokumentumokat apostil pecséttel kell ellátni, fordítani viszont nem kell, ezt a kinti magyar kolleganő intézi minden párnak! Ez nem jár plusz költséggel!
A hivatalos szertartás esetében a dokumentumokat az utazás előtt legkésőbb 60 nappal ki kell küldeni a célterületre az esküvős kolleganőnek.
A hivatalos esküvő esetében az esküvő előtt minimum 2-3 munkanappal meg kell érkezni a foglalt szállodába ugyanis a párnak még el kell vinni az eredeti dokumentumokat az anyakönyvi hivatalba ellenőrzésre.
Utána zajlik a hivatalos szertartás a választott helyszínen.

Vagyonjog: házassági vagyonközösség szerint: A közös vagyon a házasság ideje alatt szerzett vagyon. Ha a felek ettől eltérő házassági szerződés szerint kívánnak kötni az extra költséget jelent.

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Finom homok, lágy szellő az Atlanti-óceán felől, ínycsiklandó ételek, szemet gyönyörködtető panoráma – kétség sem fér ahhoz, hogy Dél-Portugália az egyik legfelkapottabb úticél Európában. Fedezzétek fel Ti is ezen célterület festői partjait, ámulatba ejtő barlangjait, játszatok az öreg kontinens legjobb golfpályáin és andalogjatok kéz a kézben valamely romantikus kis város macskaköves utcáin.

Látogassatok el Ponta da Piedade meredek sziklafalaihoz, melynek magasabb pontjairól festői kép tárul elétek a fel-felkorbácsolódott tengerben álló mészkőpillérekre, a sziklaszirtek között megbújó smaragdzöld színű vízre és a távoli horizonton alábukó napsugarakra (feltéve, ha ezen a varázslatos helyen szeretnétek a naplementében gyönyörködni). Akár gyalog, a szárazföld felől, akár egy vitorláshajó fedélzetéről közelítitek meg a partokat, garantáltan felejthetetlen élményben lesz részetek!

A vad, sziklás vidék ellentétét képezi Praia de Falésia majdnem 7 km hosszú, aranyszínben pompázó homokos tengerpartja, mely nyugodt vizének köszönhetően a kisgyermekes családok nagy kedvence, ugyanakkor a tengerparton sétálók, futni vágyók is szívesen nyugtatják a szemeiket a part felett magasodó vörösesbarna sziklaszirtjein.

Ha már Dél- Portugáliában jártok, mindenképpen keressétek fel a St. Vincent fokot, mely Európa legdélnyugatibb pontját hívatja jelezni. Az itt található piros-fehér világítótorony 75 méteres magasságba emelkedik ki az Atlanti-óceán soha nem szűnő hullámaiból.

A természeti látványosságok mellett érdemes néhány napot a kultúrának szentelni és ellátogatni Lagosba. A XVI. és XVIII. század között ez volt Algarve fővárosa, múltjáról mesés épületek tanúskodnak. Ott van például a Museu Dr. Jose Formosinho, mely a nagy felfedezésekről is őriz emlékeket, vagy az 1700-as évek elején épült Santo António, mely nemzeti emlékműként van nyilvántartva.