Dominikai Köztársaság - személyes tapasztalataink alapján

Földrajzi fekvés:  egy spanyol nyelvű ország a Karib-tengeren. A Hispaniola-sziget keleti részén fekvő ország Közép-Amerikában. Nyugatról Haiti határolja.
Főváros: 
Santo Domingo, 2 581 827 lakos (Havanna után a Karib-térség második legnagyobb városa)
Államforma:  elnöki köztársaság
Vallás:  a lakosság 64%-a római katolikus, 36%-a pedig más vallású.
Hivatalos nyelv: spanyol
Terület: 48 730 km²
Népesség: 10 403 761 fő, a lakosság 73%-a mulatt, 16%-a fehér, 10%-a fekete, és 1%-a taíno, arawak indián.
Pénznem:  Dominikai peso (DOP)
Időzóna:  Magyarország -6 óra
Hívószám:  +1 -268
Hálózati feszültség:  A konnektor 110V, 60Hz AB, szükség van konverterre.
Időjárás:  Éghajlata trópusi
monszun. A hőmérséklet egész évben egyenletes, 20–30 °C közötti. A legmagasabb hegyek csúcsán januárban előfordulhat éjszakai fagy. A csapadékos évszak nyáron van, amikor előfordulhat hurrikán is. A csapadék megoszlása nagyon egyenlőtlen, északon és keleten évi 2500 mm, nyugaton 500 mm.

Beutazási feltételek: Magyar állampolgároknak nincs szükségük turista, illetve üzleti vízumra, az országban maximum 180 napig tartózkodhatnak vízummentesen.
Közlekedés: Az országban nincs vasút. Egy keskeny nyomtávú 77-es vonal van, amely a cukornádat szállítja.
Az utak hossza 1165 km, azonban ebből csak 384 km aszfaltozott. Az országban egy buszvonal van, amelynek 15000 gépjárműve van.
A nemzetközi reptér (Vere C. Bird International Airport ANU) Antigua sziget északnyugati részén van, Saint John's-tól 8 kilométerre. Ez a reptér a második világháborúban amerikai támaszpont volt. A kifutópálya 2744 méter hosszú. Ezen kívül még két reptér van, valamint egy kikötője van.
Egészségünk megőrzése: A nagyobb városokban, leginkább a privát kórházakban általában megfelelő orvosi ellátás van, a vidéki egészségügyi intézmények színvonala azonban nagyon eltérő. A fővárosban működik a 911-es vészhívószám. Az ország teljes területén működik egy privát mentőszolgálat, a ProMed, amelynek száma 809-412-5555. A ProMed használatakor a cég azonnali költségtérítést igényel, ezért érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról.
Dominika területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlott. Jégkockás italt megbízható helyen szabad fogyasztani, ahol nem csapvízből készítik.
Dengue-láz és Zika-vírusA Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/jarvany_archivum/zika_informaciok.html
Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol  linken olvashatnak.
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal: A Dominikai Köztársaságban trópusi monszun éghajlat uralkodik. A hőmérséklet egész évben 20–30 °C közötti, magas páratartalommal. A legmagasabb (akár 3000 m fölötti) hegyek csúcsán januárban előfordulhat éjszakai fagy. Az esős évszak júliustól november közepéig, a hurrikánszezon júniustól decemberig tart, ezen belül augusztus és szeptember kiemelt időszak a hurrikánok szempontjából. A Dominikára utazásra legjobb hónapok a január, a február, a március és az április. Áprilistól júniusig délutánonként esőzésekre lehet számítani, az idő felhősebb, ilyenkor a szállodák kedvezőbb árakkal várnak. Kiemelt turista szezonok: december – február és július – augusztus. A bálnalesre legideálisabb időszak február közepe és március közepe között van. Kérjük, hogy utazása tervezésénél vegye figyelembe az időjárási tényezőket és kísérje figyelemmel az időjárást. A térségbeli trópusi viharokról az alábbi linken lehet tájékozódni: https://www.nhc.noaa.gov/
Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: Hivatalosan nem lehet dominikai peso-t sem bevinni az országba, sem kivinni onnan. A legkisebb papírcímlet 10-es, a legnagyobb 2000-es. Amerikai dollárt érdemes magunkkal vinni, mert ahhoz jobban hozzá vannak szokva mint az euróhoz. Lehetőleg úgy tervezzük a költekezésünket, hogy utazás végén ne maradjon túl sok helyi pénzünk, mert a repülőtéren a visszaváltásánál értéke akár 30 százalékát is elveszíthetjük. Pénzt tudunk váltani hotelekben, bankokban és a Western Union irodáiban. A Western Union irodáiban a legelőnyösebb váltanunk és a hotelekben a leghátrányosabb.
Biztonság: A Dominikai Köztársaságban a turisták gyakran célpontjai kisebb lopásoknak, rablásoknak. Értékeire, hivatalos okmányaira (útlevél) mindenki fordítson kiemelt figyelmet, az okmányokról érdemes még az elutazás előtt fénymásolatot készíteni és az utazás során az eredeti okmányt a szálloda széfjében tartani.
Ha bármi probléma lenne a biztonstággal a Dominikai Köztársaságban van angol nyelvű, kifejezetten a turisták segítésére létrehozott rendőri egységének. „Politur”-nak hívják és elérhetősége: 809-686-8639.
Magyarország külképviselete:
A Dominikai Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul.
Felügyelő külképviselet:
Havanna

Cím: Edificio Empresarial HYLSA
Av. Winston Churchill #808
Piso 3, Suite 303 Santo Domingo, República Dominicana

Előhívó:1(809)
Telefon:537-0110, 222- es mellék
Mobil:1(809)803-3399
Tiszteletbeli konzul: Kristian Herrera
E-mail:info@consuladohungria-rd.do

 

Saona sziget VIP 115 USD
Autóbusz/Gyorshajó/oda vissza, egész napos kirándulás. Több tengerpart látogatás+Természetes medencék
Az ár tartalmazza az ebédet (languszta), italt és alkoholos italokat. Privát csoport 10 személy.

Samana félsziget repülővel 250 USD
Autóbusz/Repülőgép/Hajó/dzsungeltúra, egés znapos Samaná város, Bacardi sziget, és a Limón vízesés.
Az ár tartalmazza az ebédet, italt és alkoholos italokat! Max: 24 személy

Samaná félsziget +Haitises Nemzeti Park Busszal és Hajóval 200 USD
Autóbusz/Hajó/Dzsungeltúra/Hajó, egész napos kirándulás. Samaná város, Bacardi sziget, Limón vízesés és Haitises Nemzeti Park.
Az ár tartalmazza: az ebédet, italt és alkoholos italokat. Max: 24 személy

Santo Domingo+Altos De Chavon (Korallváros) 100 USD
Autóbuszos, egész napos kirándulás
Háromszem barlang, Kolombuszház, El Conde, Catedral Primada de América, Ozama erőd, teljes régi városrész, szivarüzem, Altos de Chavón (Korallváros) és Casa de Campo.
Az ár tartalmazza az ebédet

Jeep Safari 199 USD
Terepjáró, lehetőség szerint az utas vezethet, egész napos Juanillo part, Macao part, Lava Cama, Higüey, Palo Viejo, kakaó, cukornád és kávéültetvények
Az ár tartalmazz az ebédet, italt és alkoholos italokat.

A hivatalos esküvő feltételei:
Az esküvő szervezőjének a következő iratokat (másolat) kell a rendeléskor megküldeni legalább 4 héttel az esküvő előtt. Az eredeti okmányokat elég érkezéskor átadni a kinti képviselőnek!

Szükséges dokumentumok:
-Érvényes útlevél, melynek hazautazást követően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 
-születési anyakönyvi kivonat (új típusú)
-családi állapot igazolás
– ha az illető elvált személy, akkor egy bírósági végzés a válásról
-Özvegyek esetében halotti bizonyítvány
-Örökbefogadás ill. névváltoztatás esetében a hivatalos iratok


Spanyol nyelvre fordított és fordításhitelesített változat (OFFI)

-A házasodó felek pontos lakcíme
-A szülök családi és keresztneve mindkét részről
-A tanúk családi és keresztneve, azok útlevélmásolata, dominikai tanúk esetén az esküvő szervezője szolgáltatja a tanúk személyi okmányait


A hivatalos esküvő illetékköteles, a bírói díjjal együtt 650 USD amit az esküvő megrendelésekor, ill. Az esküvői csomag 50%-át kell teljesíteni, a fennmaradó részt pedig 60 nappal a kitűzött esküvői nap előtt kell befizetni.
A szimbolikus esküvő illeték és adómentes, megrendeléskor az esküvői csomag 50%- át kell teljesíteni, a fennmaradó részt pedig 60 nappal a kitűzött esküvői nap előtt.

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Dominikai Köztársaság - személyes tapasztalataink alapján!

A Dominikai Köztársaság a Karib-tengeren az Antillák második legnagyobb szigetén, a Hispaniolán található, melynek kétharmadát foglalja el. Kolombusz Kristóf az Indiába vezető tengeri út keresése közben fedezte fel 1492-ben. A trópusi szigetet a Karib-tenger gyöngyszemeként is emlegetik, mivel adottságai egyedülállóak. Itt található a térség  legnagyobb nemzeti parkja, legmagasabb hegyvonulata, az Atlanti-óceán legmélyebb pontja és ezáltal a világ legnagyobb szintkülönbsége, mely magában hordozza kivételes flóráját, faunáját. Több millió pálmafája, vakítóan fehér homokfövenye, vízesései és a türkizkék óceán látványa minden természetimádót elkápráztat. Az ízletes karibi konyha, a jéghideg, hamisítatlan dominikai rummal készített koktélok, a helyiek vidámsága és a "merengue" táncra perdítő ritmusa jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy különleges élményben részesüljetek.

Kezdve Punta Cana festővászonra illő partszakaszitól a Central Mountains zord és hideg hegycsúcsain át egészen Saona-sziget paradicsomi hangulatáig könnyű felismerni azokat a szempontokat, melyek alapján a Dominikai Köztársaságot bakancslistás úticéllá avanzsálhatjuk. Természetesen az igéző szépségű sziget történelme is figyelemreméltó, hiszen annak partjánál európaiként elsőnek Kolumbusz Kristóf kötött ki hajójával. Fedezzétek fel a Ciudad Colonial (gyarmatváros) nevezetességeit, melyek egyedi atmoszférát teremtenek, ennek köszönhetően visszarepülhettek a 15 századba. Az UNESCO-negyed rengeteg látnivalót kínál, köztük a legkülönlegesebb a First Cathedral of America (Amerika első katedrálisa), a nagy Alcazar de Colon (a gyarmatosítók palotája) és az Ozama Fort (Ozama erőd).

Kétség sem fér hozzá, hogy a Dominikai Köztársaságon mindenki megtalálja a számítását. A múlt nyomát kutatók mellett jól megférnek a strandokon heverészők, akik a fővárostól, Santo Domingo-tól keletre, a Punta Cana-i régióban, a 32 kilométer hosszú fehérhomokos tengerpart valamely szakaszán iszogatják a tökéletes pihenéshez dukáló, friss mentával készített mojitot. A hotelsortól távol, az all inclusive ellátáson túl, ott, ahol leginkább csak a madár jár – na meg persze néhány turistákat szállító kishajó –, ott az érintetlen szépség örömkönnyeket csal az ember szemébe. Saona az East National Park (keleti nemzeti park) természetvédelmi területe, úgy a vízben, mint a fák lombkoronái között láthatjátok azokat a ritka fajokat, melyeket jobb esetben csak állatkertben tekinthetőek meg. A Saona-szigetére tett kirándulás bennetek is erősíti majd a gondolatot, hogy „ide egyszer még visszatérünk”. S lehet, hogy kétszer is vagy háromszor is…

Töltsetek el egy napot a Scape Park-ban, mely egy természetes közegben lévő témaparkként működik s mely az adrenalinnövelő tevékenységektől kezdve a kulturális programokig rengeteg lehetőséget ad arra, hogy kicsik és nagyok is jól érezzék magukat. A park a Cap Cana Resort több, mint 1 millió négyzetméteres területén fekszik. Az itt található mészkőképződmények közül a legismertebb a Farallon, mely 100 méteres magasságból enged 800 méteres távolságba eltekinteni.

A Los Haitises National Park egyik legszebb ékszerdoboza a Samana félszigeten belül a Samana Bay, melynek legnagyobb termetű vízben úszó vendégei a bálnák. Az Atlanti-óceán hatalmas, ám barátságos víziemlősei minden évben többször is ellátogatnak Samana közelébe (a legnagyobb eséllyel januárban, párosodáskor és ellés idején láthatjátok őket). A XVI. századi körülményeket mind a mai napig igyekeznek megőrizni a helyiek, a paradicsomi környezetet hűen visszaadják a pálmafákkal sűrűn tűzdelt esőerdők, azok mélyén csörgedező kis patakok, vízesések és ha valaki arra vágyik, hogy a világ nyüzsgésétől távol napozzon, akkor itt biztosan felcsillan a szeme. A turistatömegtől távoli, elhagyatott partokon jól esik egy hosszú sétát tenni, ha pedig vízi élményekre vágytok, akkor pattanjatok hajóra és csodáljátok meg Samanát egy új perspektívából.

Mint minden sziget, úgy a Dominikai Köztársaság belső vidéke is teljesen más képet vetít önmagáról. A trópusi ország nyugati oldalán lévő Cordillera Central egészen a Haiti-i határig húzódik és három folyó (Yuna, Yaque del Norte, Yaque del Sur) fut át rajta. A Nyugat-Indiai szigetvilág legmagasabb hegycsúcsa is itt tör az ég felé (Mount Loma Tina – 3175 m). Túrázzatok egyet Constanza városka almafa- és a szamócaültetvényei között vagy másszatok fel a hegyek valamely magasabb pontjára és pihentessétek a szemeiteket a horizonttal összeérő méregzöldszínű erdőkkel borított hegyvonulatokon.