Fidzsi-szigetek

Hivatalos név: Fidzsi-szigeteki Köztársaság
Földrajzi fekvés: a szigetcsoport Új-Zélandtól 2000 km-re északra, két nagy és sok apró szigetből áll.
Államforma: köztársaság
Vallás: A lakosság 53%-a keresztény, 38%-a hindu és 8%-a muzulmán.
Hivatalos nyelv: angol
Terület: 18 270km²
Népesség: 881 065 fő
Pénznem: Fidzsi dollár (FJD)
Időzóna:  Magyarország +10 óra
Hívószám:  +336
Hálózati feszültség: A konnektor240V, 50 Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: éghajlata trópusi

Beutazási feltételek: A beutazóknak a tervezett tartózkodás időtartamán túl további 3 hónapra érvényes útlevéllel, a vissza-, illetve továbbutazásra szóló repülőjeggyel, valamint megfelelő anyagi fedezettel kell rendelkezniük.
A magyar állampolgárok belépéskor kapnak 4 hónapot meg nem haladó tartózkodásra érvényes vízumot. Előzetes vízumbeszerzés nem szükséges.

Közlekedés: Fidzsin baloldali közlekedés van. A tömegközlekedési buszhálózat kiterjedt és nem drágák a menetjegyek. A Sunbeam Transport nevű busztársaság (nem légkondicionált) expressz járművei Viti Levu sziget nagyobb pontjait jól összeköti egymással.Taxizásnál ügyelni kell arra, hogy előre megállapodjunk a viteldíjban, mert taxiórát nem használnak.A fő szigetek között vannak kompjáratok és kis repülőgépes kapcsolatok.Éjszaka óvatosan kell vezetni, mert a települések többnyire gyengén vannak kivilágítva.A városokon kívül az utak túlnyomó többsége nem aszfaltozott, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek, különösen kedvezőtlen időjárási viszonyok között és éjszaka.
Vámszabályok: Fidzsi-re vámmentesen behozhó: (a 17 évet betöltött személyekre vonatkozik):
Alkohol - 2 liter
Bor - 4 liter
Sör - 4 liter
A fent említettek bármilyen kombinációja, amely nem haladja meg az egyes mennyiségkorlátokat.
Dohány - 500 db cigaretta vagy dohányárú kombinációja, melynek össztömege nem haladja meg az 500 gr-ot.
Vámmentesen bevihetők 400 FJD értékben tárgyak (saját használatra szántak.
Minden turistának elrepülési adót kell fizetnie a Fidzsi-szigeteket elhagyva, ennek az összege 30 FJD(a 12 évnél fiatalabb személyekre nem vonatkozik).

Egészségünk megőrzése: Az egészségügyi intézetek megfelelők az általános egészségügyi problémák gyógyítására. Két fő kórházban: Lautoka Hospital Lautoka városában és a Colonial War Memorial Hospital Suva városában állandó segélyszolgálattal rendelkezik. Suva városában nyugati színvonalú magánklinika működik, amely a búvárbalesetekre is fel van készülve. A többi kórház csupán korlátozott orvosi segélynyújtásra képes. A komoly egészségügyi eseteket Ausztráliába vagy Új-Zélandra szállítják. A kezelést készpénzben a helyszínen kell megfizetni. Ebből az okból az indulás előtt minőséges külföldi Oceániára kiterjedő teljeskörő biztosítást ajánlott kötni.
Időjárás: Fidzsi éghajlata trópusi, ezért egész évben látogatható. A legkedvezőbb idészak mégis májustól októberig tart, amikor csökken a hőmérséklet és a páratartalom.
Pénznem: A hivatalos pénznem aFidzsi dollár (FJD).A legtöbb helyen elfogadják az ismertebb bankkártyákat: American Express, Diners Club, MasterCard és Visa. A kellemetlen meglepetések elkerülése végett fontos tudni, hogy minden helyen, ahol elfogadnak bankkártyát, 3-5% extrát számolnak fel. A bankautomaták maximum 500 fiji dollárt adnak ki. Érdemes magunknál tartani valamennyi készpénzt (leginkább amerikai dollárt).
Biztonság: A Fidzsi-szigeteken a biztonság általában jónak mondható, de itt is előfordulhatnak lopások, azonban a turisták szerencsére ritkán válnak ezek szenvedő alanyaivá. Főleg Suva város központjában kell óvatosnak lenni éjszaka. Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
Magyarország külképviselete:
A magyar külképviseletek listáját az alábbi linken tekintheti meg:
http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviselete

Fidzsi a Csendes-óceán déli részén 333 szigetet ölel fel, így biztosan megtaláljátok a stílusotokhoz leginkább illőt! Legyen szó a szivárványszínekben pompázó korallzátonyokkal körülvett szigetekről vagy az álomszép partszakaszokkal, trópusi környezettel büszkélkedő szigetekről.

Mamanuca

A Fidzsi-szigetekhez tartozó Mamanuca-szigetek hullámlovasok tucatjait állítja kihívás elé. Ám azért, hogy szörfdeszkáitokon meghódítsátok a tenger birodalmát, igazán bátornak kell lenni! A legjobb szélirány dél-délnyugat irányból érkezik, és a kettőtől egészen húsz láb magasságig emelkedhetnek a hatalmas víztömegek. Ha féltek az ilyenfajta extrém sportoktól, akkor az is nagy élmény lehet, ha csak a partról kémlelitek a hajmeresztő mutatványokat.

Fiji Museum

A Suva-ban lévő múzeum a Fidzsi-szigeteki történelembe enged bepillantást. A falai között található gyűjtemény részét képezik a több, mint 3700 éves archeológiai anyagok, sőt olyan eszközök és tárgyak is, melyek azt engedik feltételezni, hogy a szigeten több mint 200 éven át őslakosok éltek.

Bouma National Heritage Park

Ha Fidzsi igazi arcát szeretnétek látni, akkor tartsatok egy túranapot és járjátok be a Taveuni-szigeten található Bouma Nemzeti Park esőerdőt! A park temérdek környezetbarát attrakciót kínál, ezek közül az egyik legkiemelkedőbb a könnyűbúvárkodás a Waitabu Marine Park-ban. A Vidawa erdőjében szerencsétek lesz antik épületekre bukkani, míg a Tavoro három vízesése szintén ámulatba ejthet benneteket.

Nadi kézműves piac

Nyaralásotokat kiegészíthetitek olyan könnyed programokkal, melyeken keresztül a helyi lakosot is jobban megismerhetitek. A Nadi kézműves piac a Viti Levu szigeten, Nadi városában kínálja a helyi kézművesek egyedi portékáit. Jól teszitek, ha itt vásároltok szuvenírt, hiszen a saját kézzel készített terméknél nincs értékesebb!

Izgalmas kalandok Fidzsin

Az egész napos túra egy tökéletes kombinációja a felhőtlen szórakozásnak és a kulturális felfedezésnek. Kezdjétek a napot egy hosszúkás motorcsónakban ülve és hajózzatok át a Navua folyón a Fidzsi faluba, ahol szigetlakó harcosokkal találkozhattok és megnézhettek egy tradicionális táncműsort! Ebéd után folytassátok utatokat a Magic Waterfall (Mágikus Vízesés) irányába, ahol akár úszhattok is egyet! Ezután következik a túra fénypontja: raftingolás a hagyományos bambuszcsónakban! Kihagyhatatlan nap, kihagyhatatlan élményekkel!

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

Ezen a szálláshelyen lehetőség van hivatalos, szimbolikus és fogadalom megújítási ceremónia szervezésére is.

Az utazás előtt:

Három hónappal az utazás előtt győződjön meg róla, hogy minden szükséges dokumentumot elküldött a szállodának annak érdekében, hogy az esküvői engedélye feldolgozásra kerülhessen. Az eredeti dokumentumokat magukkal kell vinniük az esküvő helyszínére.

Szükséges dokumentumok:

- Hivatalos  esküvői engedély kérelem
- Születési anyakönyvi kivonatok (új típusú)
- A pár útlevelének másolata
- Válópapírok (ha elvált)
- Egyedülállósági állapotról szóló vagy Jogi akadálymentességről szóló igazolás (ha Ön nem Fidzsi-szigeteki állampolgár, de itt szeretne házasságot kötni)
- Győződjön meg róla, hogy a kiválasztott házasságkötő személy a regisztrált házasságkötő

A szertartás alatt:
-2 tanúnak jelen kell lennie a házasságkötéskor

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Fidzsi

Kék lagúnák, fehérlő homokpart, felhőtlen égbolt - valahogy így képzeljük el a Fidzsi-szigeteket a világ egyik utolsó paradicsomát. A 300 szigetből álló ország neve valóban Paradicsomot jelent. A fő sziget -Viti Levu - kivételével minden szigetet csodás korallgyűrű vesz körül. A főváros Suva is ezen a szigeten fekszik. Az ország lakosságának 41%-a őslakos fidzsi, akik mintegy 3500 éves kultúrára tekinthetnek vissza. A szállodák kertjeit és a szigeteket kókuszpálmák, hibiszkuszok, frangipáni virágok tarkítják. A fidzsi kultúra, a kellemes, dallamos énekek, táncok és a tűzön járás ceremóniája kellemes szórakozást nyújt minden odalátogatónak. A Fidzsi-szigeteki utazók számára mindmáig megőrizték természetességüket, s a természetet láthatólag még nem tette tönkre az ember. A szigetek egyes részeit őserdő borítja, sok különleges fával. A hegyekkel tarkított nagyobb szigetek vulkanikus eredetűek, a kisebbek korallzátonyok. Legmagasabb hegye a Tomaniivi (Mount Victoria), 1323 méter. A suvaiak azt mondják, ha az ember látja a hegyeket, akkor eső fog esni. Érdekesség, hogy a denevér az egyetlen itt született szárazföldi emlős, az indiai mongúz, a macska, a disznó, a kecske és a patkány pedig idetelepített állatok. Kb. 20 fajta szárazföldön élő hüllő (pl. teknős és tengerikígyó), és 100 madárfajta él a szigeteken. A tengeri állatvilág gazdag és változatos (korall, szivacs, trópusi halak, cápák, delfinek, bálnák). Fidzsi klímája szinte egész évben kellemes, a szigetet körülvevő hatalmas vízmennyiségnek köszönhetően. Az uralkodó szél a keleti és a délkeleti. A csapadékos időszak novembertől áprilisig tart, bár egész évben jellemző az esőzés. A nappali hőmérséklet 28-31°C között van, esténként pedig 20-22 °C körüli a hőmérséklet, évszaktól függően, a páratartalom általában magas. Trópusi forgószelek november és április között feltámadhatnak, de ezek csak ritkán veszélyesek.