Gran Canaria - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Spanyolország
Földrajzi fekvés: A Kanári-szigetek szigetcsoportot 
Marokkó partjaitól 125–200 km-re, az ész. 27–30 és a nyh. 13–18 foka között találjuk az Atlanti-óceánban.
Főváros: Madrid
Államforma: alkotmányos monarchia
Vallás: római katolikus
Hivatalos nyelv: spanyol, katalán, baszk
Terület: 1532 km²
Népesség: 46 439 864 (2015-ös becslés)
Pénznem: EUR
Időzóna: UTC±0
Hívószám: +34
Hálózati feszültség: általában 220 V, néhány szállodában 110 V
Időjárás:

Január, február, március: 24- 28 fok napközben 18 fok reggel, 20 fok este. Napközben napsütés, óceán 20 fokos. Eső valószínűsége 20 %
Április, május, június: 25-30 napközben, 22 este, 20 reggel, óceán 20-22 fok. Eső valószínűsége 20 %
Július, Augusztus, szeptember: 28-35 napközben, 24 este, 22 reggel. Óceán 22-24 fokos. Eső valószínűsége nulla.
Október, november, december: 25-28 napközben, 22 este, 20 reggel. Óceán 20-22 fokos.. Eső valószínűsége 20 százalék
Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok érvényes útlevelükkel vagy kártya típusú személyi igazolványukkal léphetnek be Spanyolország területére. Főszabály szerint bármilyen típusú személyi igazolvánnyal be lehet utazni, ideértve az ideiglenes személyi igazolványt is, azonban számos esetben előfordult, hogy a régi típusú – főként az elhasznált, gyűrött, megrongálódott – kiskönyv alakú személyi igazolványokat a spanyol hatóságok nem fogadták el. Kereskedelmi egységekben, bankokban pedig használhatatlan a régi személyi. Ezért a szükségtelen kellemetlenségek elkerülése végett kifejezetten nem javasoljuk, hogy csupán a régi, kiskönyv alakú magyar személyi igazolvánnyal utazzanak be Spanyolországba
Vámszabályok: az országban az EU szabályozása érvényes.
Egészségünk megőrzése: Spanyolországban az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe az egészségügyi szolgáltatások. Az európai egészségbiztosítási kártyával a szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes spanyol szervével szerződésben álló szolgáltatótól lehet - az egyenlő elbánás elvének megfelelően - igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Spanyolországban a közegészségügyi helyzet megfelelő, járványoktól nem kell tartani. A
csapvíz fogyasztása kizárólag a nagyvárosokban javasolt. 
Telefonálás, internet: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak, a roaming díjakról és a részletekről érdeklődjön szolgáltatójánál. Vészhelyzet esetén a 112-es számot kell hívni.
Vásárlás, üzletek nyitvatartása: Vásárolni reggel 9 és este 8 közötti órákban lehetséges. Kisebb üzletekben számolnunk kell azzal, hogy az ebédszünetben zárva tart a bolt (13-16 óráig). Pénzt váltani lehet bankban, szállodában, pénzváltóban. A bankok csak délutánig vannak nyitva, míg a pénzváltók késő estig nyitva tartanak. A bankok hétfőtől péntekig 9-14 és szombaton 9-13-ig tartanak nyitva. Az üzletekben lehet bankkártyával fizetni.
Gasztronómia: Nem beszélhetünk egységes spanyol konyháról, mert az ételek területenként változnak. A főzés egyik elengedhetetlen alapanyaga az olívaolaj. A modern spanyol konyha elengedhetetlen összetevője a burgonya, a paradicsom, a paprika, és a bab. Spanyolország egyik fő nemzeti étele a paella, amely Valenciából származik.Fő összetevői közé tartozik a rizs, a sáfrány, és az elengedhetetlen olívaolaj, amit tengeri falatokkal, hússal, és zöldségekkel körítenek.
Borravaló: 10% borravaló a szokásos, ha elégedettek vagyunk és nincs szervízdíj a számlán
Biztonság:
Spanyolországban a közbiztonság alapvetően jó, a személy elleni bűncselekmények nem túl gyakoriak, azonban a nyári időszakban megnövekszik a vagyon elleni bűncselekmények (lopások és a zsebtolvajlások) száma. A turisták által leginkább látogatott helyeken aktív a rendőri jelenlét, azonban  vagyon elleni bűncselekmények gyakran előfordulnak a tömegközlekedési eszközökön, bárokban, éttermekben, stadionokban, bevásárlóközpontokban, piacokon (pl.: El Rastro), vagyis a zsúfoltabb helyeken. Kérjük, hogy értékeikre kiemelten figyeljenek, ha lehetőség van rá, akkor külön tárolják azokat, tehát ne egy személynél, illetve egy helyen legyen az összes érték. Javasoljuk, hogy az értékek megőrzésére béreljenek széfet a szállodában és abban tárolják azokat. Tanácsos az útiokmányaik adatoldalát, repülőjegyüket, beszállókártyájukat elektronikus formátumban lementeni mobiltelefonjaikra és saját email fiókjukba, illetve az utazásra hozzák magukkal az útiokmányok papír alapú másolatát és az eredeti okmányokat inkább szállodai széfben tárolják. Autóban se hagyjanak értékeket. 
Közlekedés, autóbérlés: A gépjárművel utazóknak nem szükséges a nemzetközi jogosítvány. A magyar, kártya formátumú jogosítvány Spanyolországban is használható, amennyiben mind a kategória (korlátozások nélkül), mind a kártya érvényes. A jogosítvány nélküli közlekedés bűncselekménynek számít, ezt 3-6 havi szabadságvesztéssel, avagy 900 euróig terjedő pénzbüntetéssel, vagy közmunkával sújthatják. Gyorshajtás: a sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, szabadságvesztéssel is büntethető. Spanyolországban 0,5 g/l véralkoholszintig (0,25 mg/l légalkohol) megengedett a vezetés. (Kezdő, valamint hivatásos vezetőknél az érték alacsonyabb.)
Dohányzás: Spanyolország területén új, dohányzással kapcsolatos törvény lépett életbe, mely szigorúan szabályozza a dohányáruk árusítását és fogyasztását is. Középületekben, repülőtereken és tömegközlekedési eszközökön tilos a dohányzás. A törvény érinti a vendéglátás területét is, éttermeket, bárokat és szállodákat. A kisebb bárok tulajdonosai egyelőre eldönthetik, engedélyezik-e egységeikben a dohányzást, a későbbiekben azonban ennek szigorítása is várható. Pontos információkkal az adott terület külképviselete szolgálhat.
Magyarország külképviselete: Magyar Köztársaság Nagykövetsége (Madrid)
Cím: C/Fortuny 6. Piso 4. 28010 Madrid
Telefon: 34-91-413-70-71
Ügyelet: 619-22-19-29
Fax: 413-71-49, 413-41-38
E-mail: mission.mad@mfa.gov.hu

Búvárkodás

Ár: 80 EUR - személyenként
-Reggel 9:00 óra előtt , felvesszük a szállodánál a kedves vendégeinket és 9:00-kor a búvár központban megkezdjük a rövid, de fontos elméleti oktatást. A következő lépésben teljes búvár felszereléssel indulunk a búvár központ gyakorlati medencéjébe, mely pálmafás környezetben található. Megtanítjuk a legfontosabb elemeket, hogy legyen gyakorlatunk az óceáni merüléshez. Egy kis reggeli után a búvárközpontból elindulunk Risco Verde egyik legszebb merülőhelyére, ahol elindítjuk kalandját.
-Nettó merülési időtartam az óceánban: 30-40 perc
-Követelmények: minimum 10 éves korhatár, akár tudás nélkül is.
 
Tartalom: elmélet és gyakorlati óra a medencében, merülés az óceánban közvetlen felügyelet mellett 30-40 perc, ingyenes szállítás, szendvics / ital.
 

Katamarán túra

Ára: 50 EUR jetski és parasailing nélkül. Ezekkel együtt kombinációban 85 euró.

A katamarán túránk a sziget déli részéről Mogánból (kis Velence) indul, ahova a hotelból buszos transzporttal juttatjuk el kedves vendégeinket. A kikötőt elhagyva a delfinek felkeresésével kezdjük meg utunkat, ami 2-3 mérföldre található a partoktól. Többek között ha szerencsénk van láthatunk repülő halakat, tengeri teknősöket, és nem utolsó sorban bálnákat is az ő természetes élőhelyükön. Magunk mögött hagyva ezt a csodás élővilágot, folytatjuk az utunkat a sziget délnyugati része felé, ahol lenyűgöző vízi barlangokkal és csodálatos partszakaszokkal találkozhatunk. Következő állomásunk Playa de Taurito, ahol megkezdjük vízi aktivitásainkat igény szerint. Lehetőségük van sznorkelezni, fürdeni, banánhajózni, és felár ellenében (25 -25 euró) jetskizni, parasailingezni is. Playa de Taurito partjait elhagyva, a partoktól 200 méterre lassan elindulunk vissza a mesés Mogán kikötőbe.

A csomag magába foglalja a korlátlan ital fogyasztást (szénsavas üdítők, gyümölcslevek, Sangria, Mojito, és sör) és kétszeri étkezést. Napközben könnyű szendvicseket, ebédre helyi specialitásokból összeállított egytál ételeket szolgálunk fel. A hajóút 4,5 órás, az egész kirándulás alatt lágy zene szól, ami ideális a relaxációhoz, napozáshoz és a kikapcsolódáshoz. A legénység emellett gondoskodik a kellemes hangulatról és a vendégeink biztonságáról.

 

Palmitos park

A belépőjegy felnőtteknek 31 EUR, 110-140 cm-es és/vagy 5-10 éves gyerekeknek 22,50 EUR, míg 90-110 cm magas és/vagy 3-4 éves kicsiknek 10,50 EUR

A nagy, 20 hektár területű botanikus kert és állatkert 10 km-re Maspalomastól található. Ide a hotelból buszos tramszporttal juttatjuk el kedves vendégeinket.
A természeti szépségek mellett a parkot járva csodálatos kilátóhelyek fedezhetők fel. 160 kaktuszfajban, 230 egzotikus madárfajta 1500 példányában (papagájok, flamingók, kolibrik, baglyok), 1000 pálmafában, majmokban, krokodilokban lehet gyönyörködni, akvárium, orchideaház, delfinárium, Európa legnagyobb pillangóháza is hozzájárul a természet csodáiba való elmerüléshez. Nagy élményt nyújtanak a delfinshowk, és madárröptető showk is. A delfinekkel (külön díjért) fotózkodni is lehet.  Ez Európa egyik legkedveltebb természeti parkja, mindenkinek nagy élményt szokott jelenteni az ide látogatás.

A park minden nap 10:00-18:00 óra között tart nyitva.

 

VIP túra

Ára: 63 EUR

Kedves vendégeinket 8 férőhelyes, légkondicionált minibuszokkal várjuk a szálloda előtt. Nyugatra kilépve, átmegyünk Mogánon, Venegueras-on, és megérkezünk a San Nicolás de Tolentino-völgybe, ahol Gran Canaria legnagyobb paradicsomos ültetvényei vannak. Később egy keskeny csodás úton jutunk el a sziget szívéhez, mély gátakon, pálmaemlékeken és kisvárosokon át. Ezen az úton felmegyünk a Pico de Las Nieves-be, Gran Canaria legmagasabb pontjára 1949 méterre. Itt a felhők felett fantasztikus kilátásban lehet részünk a sziget majdnem minden pontjára.  Ezután elindulunk északra, a kanári fenyőerdőkön keresztül, hogy elérjük Valleseco városát, ahol egy kellemes helyi hangulatú étteremben, ízletes ebéddel és hűsítő italokkal várják önöket.  Innen a Teror felé vezető "virágútvonal" mentén folytatjuk utunkat, ahol meg tekintjük az 1700-as években épült bazilikát és a csodálatos kanári erkélyeket és házakat. Terort elhagyva a turisztikai területek irányába indulunk vissza a szállodába.

 

Delfin expedíció és Puerto Mogán piac

Ára: 40 EUR

Ingyenes transzfer a szállástól.

Ezen a túrán egy kis halászfaluval ismerkedhettek meg, amely Gran Canaria egyik legszebb és legkedveltebb üdülőhelyévé vált. Mogán kikötője a színes murvafürt virágokról, gyarmati építészeti stílusáról és kis csatornáiról ismert, amelyekről Mogán a „kis Velence” becenevet is kapta. Sétálhatnak a kikötőben, a maga tipikus kis üzletei, kávézói mellett. Péntekenként lehetőség nyílik a kanári piac meglátogatására, ahol a sziget jellegzetes termékeit lehet megtekinteni és megvásárolni. Multicuatic hajó fedélzetéről megcsodálhatják a bálnákat és a delfineket. Elhajózunk ezek mellett a csodálatos élőlények mellett, egy túravezető támogatásával és egy delfinek meghallgatására alkalmas speciális felszereléssel.

A program péntekenként indul, időtartama kb. 6 óra.

 

Flyboarding

Ár (felnőtt): 100 EUR
Időtartam: 20 perc
Ingyenes transzfer a szállásról.

Aki adrenalinbombára vágyik, repüljön a hullámok felett, egy izgalmas vízisportot, a flyboarding-ot kipróbálva.. Gran Canaria legjöbb tengerpartjainak víze felett repülhettek, mint az igazi szuperhősök. A vezető jet ski-vel kíséri a programot az egész tevékenység során segítséget nyújtani. 12 éves kortól elérhető (lábmérettől függően).

 

Jeep Safari

Ár (felnőtt: 54 EUR)

Ingyenes transzfer a szállásról

Ha a tipikus napsütés-tengerpart, és turistaprogramok típusú nyaralásnál többre vágysz, ne hagyd ki a lehetőséget, hogy különleges módon, Jeep túra keretében fedezhesd fel Gran Canaria gyönyörű helyszíneit. Tapasztalt túravezetőink ismerik a sziget leglenyűgözőbb szegleteit, amelyeket másképpen nem biztos hogy fel tudnátok fedezni, és nem érdemes kihagyni! Kalandra fel!


Quad túra

Ár 2 főre: 120 EUR (2 személyes quad, egy sofőrrel)
Ár 1 főre: 95 EUR (1 személyes quad)
Ingyenes transzfer Playa del Ingles-től Melonerasba

1 órás off road quadozás Fataga természeti rezervátumában. Kis csoportokban, saját quad vezetésével fedezhetnek fel fantasztikus tájakat a résztvevők.

Kötelező a jogosítvány, minimum 2 éves tapasztalattal, minimum korhatár: 22 év

 

Sporthorgászat

Felnőtt horgász: 70 EUR / Néző: 50 EUR
Gyermek: 12 vagy több: 50 EUR
Ingyenes transzfer a szállásról

Télen (októbertől áprilisig):

Mélyhalászat, melynek során többféle különleges halfajt is kifoghatunk, ha szerencsénk van. A kikötőből 9:00-kor indulunk, a halász zónába hajózunk. Délben egy kis harapnivalót kapnak a résztvevők, majd indulás vissza. Érkezés a kikötőbe kb. 15:00-kor.

Nyáron (májustól szeptemberig)

Trolling horgászat, melynek során többféle különleges halfajt is kifoghatunk, ha szerencsénk van. Délben egy kis harapnivalót kapnak a résztvevők, majd indulás vissza. Bálnákkal, delfinekkel és teknősökkel is találkozhatunk. Érkezés a kikötőbe kb. 15:00-kor.

Akinek van saját horgászfelszerelése, elhozhatja a programra.

 

Supercar

Ár (felnőtt): 119-349 EUR
(az ár a választott autótípustól függ)

Ingyenes transzfer a szállástól

Igazi adrenalinbombát kínál valamely vezetési élmény egyedülálló szuperautóval! Semmi nem hasonlítható össze valamely Supercar teljesítményével, gyorsaságával A szuperautók csak rád várnak: Ferrari, a Lamborghini, az Aston Martin, a Porsche, a Nissan GTR, az Audi R8 és még sok más…

 

A nagy delfin és bálnales

Ár: 35 EUR felnőtt, 25 EUR gyerek
Ingyenes transzfer a szállásról
 

A világon összesen 85 cetféle található, és ezek közül 27 faj a Kanári-szigeteken.  Egy túravezetővel és egy delfinek meghallgatására alkalmas speciális felszereléssel indulhatunk megfigyelésükre. És hol máshol tölthetnénk el egy kis időt e különleges állatokkal, mint Gran Canaria délnyugati részén, a Multiacuatic fedélzetén? A túravezető rengeteg hasznos információval rendelkezik, így biztosan nem maradtok le a fontos dolgokról! A program időtartama: 2 óra.

 

Buggy túra

Ár 2 főre: 120 EUR (két személyes)
Ár 1 főre: 95 EUR (egy személyes)

Ingyenes transzfer a szállásról

Vezessetek 4x4 Buggy-val vezetett túra keretében, off road utakon. Fantasztikus vezetési élményt tapasztalhattok meg. Változatos tájakat és utakat fedezhettek fel, Gran Canaria hegyein. Napi túrák indulnak Playa del Inglés-ből 2,5 órán keresztül, fantasztikus panorámás kilátások kíséretével. Legalább 2 éves vezetői engedély szükséges. A Buggy túra jet ski-vel és parasailinggel, vagy egyéb vízísporttal is kombinálható.

 

A fakultatív programok tájékoztató jellegűek, az árváltozás jogát fenntartjuk.

 

Az esküvői csomagok szimbolikus szertartásra vonatkoznak!
Csak az érvényes útlevélre van szükség, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Gran Canaria

Gran Canaria a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek egyik szigete az Atlanti óceánban, 130 km-re Afrika partjaitól. A harmadik legnagyobb Kanári sziget Fuerteventura és Tenerife után. Gran Canaria a kontrasztok szigete. Számtalan okot tudnánk felsorolni, hogy miért érdemes Gran Canariát, az örök tavasz szigetét választani. Gyönyörű partok, napsütéses időjárás, kiváló strandok és pezsgő kultúra jellemzi ezt a kis szigetet. Legnagyobb városa a Las Palmas de Gran Canaria, közel 400 ezer lakossal, a világ legkedvezőbb időjárású városainak egyike. Egész évben napsütéses idő jellemző, 365 napból kb. 320 a napsütéses napok száma. Az óceán remek lehetőséget nyújt szörfözésre vagy kite szörfözésre, így a szörfösök körében nagyon kedvelt úti cél. A sziget nagy részét az UNESCO a világbioszféra-rezervátummá nyilvánította. Igencsak gazdag élővilággal rendelkezik, Európa, Afrika és Amerika állatai is megtalálhatók a szigeten. Változatos tájakban és földrajzi formákban sincs hiány! Vulkanikus hegyek, homokdűnék, kanyonok, sivatagok, trópusi erdők és a gyönyörű óceánpartok jellemzik a szigetet. Különleges természeti adottságai tehát nagyban hozzájárulnak a sziget népszerűségéhez. Városai, melyek több, mint 500 éves múltra tekintenek vissza jól tükrözik a Kanári-szigetek identitását. Izgalmas fakultatív programlehetőséget minden korosztály találhat magának, mint pl.: búvárkodás, sznorkeling, hajókirándulások, vízisportok, jeep safari, autós/buszos kirándulások, mélytengeri horgásztúrák, helikopter túrák, stb.

Nézzétek meg a naplementét az Amadores tengertparton, mielőtt megkóstoljátok nemzeti ételüket a Kanári burgonyát (főtt burgonya különleges szósszal). Fedezzétek fel az óceán élővilágát és induljatok búvárkodni! Ha változó tájat szeretnétek látni, vegyétek az irányt Puerto Rico vagy Playa del Ingles felé. Foglaljatok Mountain Buggy Safari túrát és induljatok Fataga völgyébe, ahol megtapasztaljátok a kanári életstílust és a kulturális történelmi látnivalókat. Ha aktív kikapcsolódásra vágytok, lovagoljátok meg deszkával a homokdűnéket sandboarding keretében.

A Kanári-szigetek e gyöngyszeme fantasztikus hely nászútra, mert a pihenés mellett számtalan izgalmas látnivalót és tájat fedezhettek fel.