Hivatalos név: Grenada
Földrajzi fekvés: a Közép-amerikai Kis-Antillákhoz tartozó Szél felőli szigetek csoportjában található
Államforma: alkotmányos monarchia
Vallás: A lakosság 64%-a katolikus, 22%-a anglikán 6%-a adventista, 5%-a pünkösdista 2%-a metodista.
Hivatalos nyelv: A hivatalos nyelv az angol. Kevesen franciául és kreolul is beszélnek
Terület: 344km²
Népesség: 105 897fő
Pénznem: Kelet-karibi dollár (XCD)
Időzóna: Magyarország -6 óra
Hívószám:  +1
Hálózati feszültség: A konnektor 230V – szükség van konverterre.
Időjárás: Az éghajlat trópusi. Két évszak különböztethető meg: az esős évszak forró, párás, a száraz évszakban a passzátszél hűsíti a levegőt.Grenada a hurrikánzóna déli peremén fekszik, emiatt aránylag ritka a hurrikán.

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az országba és ott 90 napig tartózkodhatnak érvényes útlevéllel és továbbutazásra vagy visszautazásra szóló utazási dokumentumokkal. Az útlevélnek a Grenadába történő beutazás időpontjától számított 6 hónapig még érvényes kell lennie. Az Egyesült Államokon keresztül történő utazás esetén ESTA kiváltásaszükséges!
Közlekedés: A helyiek jellemzően nyugodtabban, türelmesebben vezetnek, mint azt Európában megszokhattuk. Több helyen is előfordul, hogy az út szélén található csatornanyílás nincs lefedve, ez akár jelentős kárt is okozhat a gépkocsiban. Az utak sokszor meredekek, nem kizártak az éles kanyarok és sok helyen gödrösek ezért, ajánlott lassabban, körültekintően közlekedni. A gyalogos átkelőn, a jelzőlámpáknál és körforgalomban való közlekedés során különös figyelem ajánlott, még abban az esetben is, ha úgy gondoljuk, hogy nekünk van elsőbbségünk.
A sziget területén minibusz szolgáltatás is működik, amellyel viszonylag alacsony áron és gyorsan eljuthatunk a sziget különböző területére.
Vámszabályok: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója szerint: https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018
Egészségünk megőrzése: Kötelező védőoltás nincs. A sárgaláz elleni védőoltás kötelező, ha valaki fertőzött területről érkezik. Javasolt védőoltások: Hepatitis A, B, hastífusz, diftéra-tetanusz, veszettség.
Csapvíz fogyasztása nem javasolt, helyette palackozott víz fogyasztása ajánlott! 
A trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődjön a háziorvosánál, ahol a legtöbb védőoltás beadására (hepatitis, meningitis, tífusz stb.) lehetőség van.
Bővebb információ az OEK honlapján: http://www.oek.hu/oek.web?nid=216&pid=1&to=,752
Mindenre kiterjedő betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás kötése erősen javasolt!
Időjárás: Grenada időjárása szubtrópusi. A júniustól decemberig tartó, forró és párás, esős évszakban előfordulhatnak szélsőséges és váratlan hurrikánok, a térségből adódóan. Az esőzések ebben az évszakban hirtelen lezúdulóak, általában alkalmanként egy óránál tovább nem tartanak. A szigeten egész évben 24 C – 30 C közötti átlaghőmérséklet a jellemző, a január és május között tartó, száraz évszakban állandó passzátszéllel. Az időjárás ilyenkor a legenyhébb, kellemes 24 – 25 C körüli napközbeni hőmérséklettel és esőre ekkor is lehet számítani.
Pénznem: A hivatalos pénznem a kelet-karibi dollár (XCD).
Biztonság: Grenada a Karib-térség egyik legjobb közbiztonságú országa, azonban az értékekre itt is vigyázni kell és körültekintően kell eljárni az ott tartózkodás alatt. Kérjük, vigyázzanak értékeikre! Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
Magyarország külképviselete: Grenadán nincs magyar külképviselet, ezért az odautazóknak a konzuli segítségnyújtás nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának akkreditált képviseletével.

Grenada a Karib-térség valóságos gyöngyszeme. Habár az útikalauzok keveset írnak róla, a sziget rengeteg alkalmat kínál arra, hogy a napozáson és strandoláson kívül is kellemesen teljen a vakáció.

Grand Etang National Park

Ez a csodaszép, bujazöld park magasan, Grenada hegyén terül el. Közel 600 méteren a forró levegőt párás hűs légáramlás váltja fel. Jó móka az itt található kalandpark valamely bátorságot tesztelő kötélpályáján végig menni! A park a maga bájos kis tavával, jónéhány vízesésével és kijelölt túraútvonalával felébresztheti bennetek az érzést, hogy „ide még visszatérünk!”

Belmont Estate

Ez a lenyűgöző XVII. századi ültetvény nagyon jó alkalmat teremt arra, hogy megismerkedjetek a kakaó-termesztés folyamatával. A program egy kecskefarm-látogatással és egy tipikus, ízletes grenadai ebéddel egészülhet ki számotokra.

River Antoine Rum Distillery

Az addig rendben van, hogy a Karib-tenger szigeteinek alkoholtartalmú kincse a rum. Azonban az a tény, hogy Grenadán található a térség legrégebbi, vízmalom segítségével működő szeszfőzdéje, az már kiemelkedőnek számít! Egy vezetett túra során testközelből is megismerkedhettek a rumkészítés fortélyaival, sőt, egy kóstolóra is hivatalosak vagytok a program végén!

BBQ Grenadában

A kulináris gyönyör kapuja felé a minden hétvégén megrendezésre kerülő BBQ-n keresztül vezet az út! A Savvy Beach Cabana-n péntek esténként tűzrakás mellett csemegézhettek, miközben a háttérben tradicionális élőzenét hallgathattok. Jellemzően csirkehús, homár, hal és steakek kerülnek a tányérra, némi rizs, tök, krumpli és házisaláta kíséretében. A desszert jelenti az est fénypontját, amikoris a parázsló tűzrakás fölött mindenki megsütheti magának a pillecukrát, melyet aztán csokiszökőkút alá helyezhet… és imígyen elfogyaszthat.

Hash House Harrier

A Hash House Harrier néven fotó túracsoport minden szombaton összegyűlik, hogy a mozgás szeretetének jegyében, ki-ki a maga tempójában gyalogoljon vagy fusson egyet. Nyugodtan csatlakozhattok, ha egy jó hangulatú, helyiekből és turistákból is álló csapattal szeretnétek felfedezni a sziget farmervidékét!

 

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Hivatalos esküvő esetén: 
Szükésges dokumentumok

A Sandals & Beaches Resorts-ban való házasságkötéshez az alábbi dokumentumok szükségesek, melyeket legkésőbb 12 héttel az utazás előtt jól olvasható színes fénymásoltként (mindegyik 2 példányban), vagy skennelve kell elküldeni az irodánknak.  

 • Kitöltött jelentkezési lap
 • Kitöltött eskü alatti nyilatkozat 
 • Színes fénymásolata a jegyespár jogosítványáról
 • Színes fénymásolata a jegyespár útleveléről (első duplaoldal; az esküvőtől számítva minimum 6 hónapi érvényesség szükséges)
 • Születési anyakönyvi kivonat új típusú
 • Elváltak esetén a válást igazoló hivatalos okirat
 • Özvegyek esetében halotti bizonyítvány
 • Örökbefogadás ill. névváltoztatás esetében a hivatalos iratok
 • Családi állapot igazolás


Fontos információk

 • Minden dokumentum hivatalos fordításban (angolul) szükséges
 • A közjegyző által hitelesített dokumentumok hivatalos aláírással és pecséttel kell benyújtani
 • A dokumentumok, hivatalos fordítás és hitelesítés költségeket vonnak maguk után
 • Kérjük vegye figyelembe, hogy a dokumentumok késői küldésénél késedelmi díjat számítunk fel
 • Kérjük NE küldjön eredeti okiratokat (születési anyakönyvi kivonat, útlevél stb.)
 • Ezeket hozza magával az anyakönyvvezető elé.
 • A szükséges szervezések érdekében, kérjük Önt, az esküvő előtt a feltüntetett idővel foglalja el a hotelt:
 • Grenada 3 munkanappal az esküvő előtt


Az esküvő előtt és után

 • Kérjük hozzon minden hivatalos dokumentum eredetijét, illetve a hozzá tartozó angol fordítást magával az anyakönyvvezető elé
 • A helyszínen kérjük értesítse időben az esküvő koordinátort, jegyző szükséges
 • Más országok állampolgárjait kérjük, ellenőrizze, van-e nagykövetség / konzulátus az adott szigeten, amelyen házasságot kívánnak kötni
 • Amennyiben  Grenada szigetén kötnek házasságot, kérjük egy nappal az esküvő előtt utazzanak a sziget fővárosába a házassági engedélyt benyújtani. Kérjük vigyék magukkal az esküvőhöz szükséges  dokumentumokat, mint pl útlevél
 • A helyszínen esedékes az esküvői csomagnak megfelelően foglalási költségek, amelyek az Ön kredit kártyájáról lesznek terhelve
 • A költségek stornó esetén nem térülnek vissza.


Fontos tudnivalók:

 • Az esküvők lehetséges időpontja: hétfőtől-péntekig, 10-16 óráig
 • Esküvő 17 órakor 600USD ellenében lehetséges
 • Az esküvő időpontja előtt legkésőbb 3 munkanappal meg kell érkezni a szállodába
 • Szükség esetén a szálloda tanúkat biztosít
 • A honosításhoz elengedhetetlen hivatali pecsét (Apostille) után vonzott összeg az esküvői csomagban inkluzív benne van
 • A végleges dokumentumok elkészítése kb. 2-3 hónapig is eltarthat
 • A házasságkötés törvényes, amennyiben az előírások az adott szigetnek megfelelnek
 • Nincs garancia, változás lehetősége fenn állhat.

 

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Grenada

Amennyiben első ízben utaztok Grenadára, bőven találtok olyan szépséges, finomszemcsés homokkal borított tengerpartot, melyet az ott eltöltött egy-két hét alatt rögtön a szívetekbe tudtok zárni. Sőt mi több, a brit gyarmati terület lenyűgöző hegyes völgyes vidékekkel büszkélkedik és fűszernővénytermesztő földjei egymást érik. Íme néhány nyomos indok, amiért Grenada könnyen bitorolhatja a Karib-térség top hármas listájának második, harmadik vagy akár az első helyét.

A szigetre érkezők legfőképpen a búvárkodást vagy a vitorlázást választják a szabadidejük hasznos és egyben kellemes idejük eltöltésére, holott jó, ha tudjátok, hogy a sziget belsejében található nemzeti park és esőerdő is számos izgalmas pillanatot tartogathat számotokra.

Az utazás fáradalmainak kipihenése érdekében az első egy-két napon használjátok ki a szabadon megközelíthető Grand Anse Beach nyújtotta strandolási lehetőségeket, napozzatok, ússzatok, élvezzétek a benneteket körülvevő csodálatos tájat.

Ha megéheztek strandolás közben, akkor sétáljatok végig a Grand Anse strandtól nem messze található főutcán és térjetek be valahová egy jellegzetes karib sörre! Vagy – ha már a gasztronómia különlegességeknél tartunk, akkor – kóstoljátok meg a rák ellenszereként ismert szúrszop gyümölcsből készült hűsítő shaket!

Grenada fővárosát a franciák alapították 1650-ben, St. George kőépületeinek színes homlokzatai mindmáig az egykori időkre emlékeztetnek. A Grand Anse Beachtől autóval mindössze negyedóra alatt elérhető ez a történelmi kisváros. A lemenő nap kékessárga égboltján a városka sziluettjéből kiemelkedik a XVII. században épült katolikus templom, melyet egy városnéző túra keretein belül – a piac és a George erődítmény mellett – érdemes felkeresnetek.

Elhagyva a partokat, a sziget belsejében mangó és banán-ültetvényeket láthattok és egy szervezett fűszer-túra során betekintést nyerhettek egy szerecsendió-ültetvény munkamenetébe. A szerecsendió Grenada legjelentősebb export termékei közé tartozik, nem csak konyha felhasználásra, de szépségápolásra és egészségmegőrzésre is.