Hawaii - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Hawaii (hawaii nyelven: Mokuʻāina o Hawaiʻi)
Földrajzi fekvés: 3200 km-re fekszik délnyugatra Észak-Amerika partvidékétől, délkeletre Japántól, és északkeletre Ausztráliától.
Államforma: szövetségi köztársaság
Vallás: A hawaii vallás politeista, többistenhívő, valamint animista, mely úgy tartja, hogy lelke van az állatoknak, a hullámoknak és az égnek is.
Hivatalos nyelv: angol és hawaii
Terület: 29 311 km²
Népesség: 1 404 054 fő 
Pénznem: amerikai dollár (USD)
Időzóna: Magyarország -12 óra
Hívószám: +1 808
Hálózati feszültség: A konnektor 120V – szükség van konverterre.
Időjárás: Hawaiiban két évszak váltja egymást, a nyár és a tél. A tél csapadékosabb, ilyenkor a nappali átlaghőmérséklet 25 fok körül van, nyáron 30 fok. A két legmelegebb hónap az augusztus és a szeptember. 

Beutazási feltételek: ESTA regisztráció szükséges 14,-USD/fő, valamint a kilépéstől számított minimum 6 hónapig érvényes útlevél.
Közlekedés: Légi közlekedés
Magyarországról nincs közvetlen járat a Hawaii-szigetekre, repülőjegyekről érdeklődhet utazási irodánkban. Külön terminálja van a szigetközi és a nemzetközi járatoknak, ezeket a Wiki-Wiki Bus járatai kötik össze. A kijáratoknál taxik várják az érkezőket. A repülőtéri buszjárat a nap 24 órájában közlekedik a repülőtér és Waikiki szállodái között.
Busz A TheBus járatai behálózzák a szigetet. Akár egy jeggyel is körbeutazhatjuk a szigetet, ha nem szállunk le a buszról.
Taxi Taxikat nem lehet az utcán leinteni, csak telefonon rendelni. A poggyászért felárat számítanak fel. The Cab 1-808/422-2222
Autó Hawaii útjai jól kitáblázottak és karbantartottak. Minden út ingyenes. Ha helyiektől kérünk útbaigazítást az irányokat nem égtájak, hanem szárazföldek felé adják meg. Nehéz eltévedni.
Autóbérlés Minden jelentősebb autókölcsönző cégnek van hawaii kirendeltsége, igen méltányos árakkal. Érdemes előre lefoglalni az autót, mert vakáció idején sok kölcsönző autóparkja teljesen kifogy. A kölcsönzéshez betöltött 25. életév, jogosítvány és hitelkártya szükséges.
Vámszabályok: Hawaii az Egyesült Államokhoz tartozik, így a beutazáshoz vízumra lesz szükség. Tilos bevinni bármilyen friss gyümölcsöt, zöldséget. Az állatokat 4 hónapra karantén alá veszik.
Egészségünk megőrzése: A vény nélkül kapható gyógyszereket a gyógyszertárakban gond nélkül meg tudjuk vásárolni, vényköteles gyógyszereket azonban otthonról vigyük magunkkal. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy bevihető-e a szigetre. Mindenre kiterjedő betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás kötése erősen javasolt!
Időjárás: A Hawaii-szigetek éghajlata kellemes trópusi. Két évszak van: a száraz évszak májustól októberig, és az esős évszak októbertől áprilisig. A Csendes-óceán kiegyenlítő hatással van a szigetek évi átlaghőmérsékletére. A téli átlaghőmérséklet 22-24 °C körüli, a nyári átlaghőmérséklet többnyire 28 °C feletti. A csapadékeloszlásra a szigetek magashegységeinek elhelyezkedése, valamint a Csendes-óceáni passzátszél északkeleti iránya van hatással. A szigetek nyugati és déli oldalai szélárnyékoltak, itt az évi csapadékmennyiség 500–1000 mm. Az északi és keleti oldalakra szabadon juthat be csapadék, itt az évi csapadékmennyiség 3000–4000 mm. Hó nem jellemző a trópusokon, de 4205 méter felett esik a Mauna Keán és a Mauna Loán néhány téli hónapban. A Hawaii-szigeteken nincs hőmérsékleti eltérés, így a természetes növényzet a csapadékmennyiségtől függően alakult ki. A szigetek nyugati és déli oldalain szavannák helyezkednek el, az északi és keleti oldalak növényzetét a kedvező csapadékmennyiségnek köszönhetően trópusi esőerdők alkotják.
Pénznem: A hivatalos pénznem az amerikai dollár (USD).
Biztonság: Bűnözés leginkább Waikikin és a turistalátványosságok parkolóiban fordul elő. Értékeiket ne hagyják az autóban. Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
Magyarország külképviselete:
Hawaii tiszteletbeli magyar konzul:
dr. Komjáthy Emese
44 Aulima Loop, Kailua
HI 96734
Tel: 1 808/377-3637

Akármelyik szigetén is landoltok Hawaii-nak, garantáltan sok élményben lesz részetek! Mind a hat szigetnek megvan a maga karaktere és kultúrája, tehát lássuk őket szépen sorjában…

Oahu

A nyitány Oahu-n kezdődik. Hawaii leginkább kedvelt célterülete nagyon sok látnivalót rejt magában és honnét lehetne a szigetet igazán felfedezni, ha nem a levegőből? Emelkedjetek helikopterrel Oahu fölé és repüljetek el a sziget vízesései, vulkáni kráterei és olyan világhírű strandjai fölött, mint a Waikiki! Jó fizikummal megmászhatjátok a több, mint 1000 lépcsőből álló nyomvonalat a Koko kráterig! Bár a túra nagy kihívás elé állít benneteket, a fentről elétek táruló kilátás minden izzadtságcseppet megér!

Big Island (Nagy Sziget)

A névből könnyű következtetni arra, amire valójában utal: a Hawaii szigetcsoport legnagyobb tagja gazdag kulturális és geológiai háttérrel rendelkezik. A Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkjában 3 működő vulkán is található. Fedezzétek fel a sziget feketehomokos strandjait, vízeséseit, látogassatok el egy-egy kávéültetvényre! Szörfözzetek vagy menjetek el egy izgalmas bálna-lesre! Töltődjetek fel rengeteg impulzussal ezen az izgalmas szigeten!

Maui

Bár itt is lehetőségetek van aktív pihenésre, a szigetet leginkább gyönyörű strandok jellemzik, ahol a végtelen hosszúnak tűnő partszakaszokon jól esik a napozás vagy a simogató tengervízben a könnyűbúvárkodás. Strandolás után barangoljatok egyet a Waianapanapa Nemzeti Parkban, melynek éjfekete homokjára kifutó kék hullámok fehér habjai egészen egyedei színkompozíciót varázsolnak a szemetek elé. Akkor is, ha aktív pihenésre vágytok, Maui remek választás nektek, hiszen 14 magas színvonalon kiépített golfpályával és azok pazar panorámájával vár benneteket!

Lanai

Több, mint 28 kilométernyi, félreeső partszakaszával és holdbéli tájaival Lanai drámaiságot kölcsönöz és egyben a tökéletes kikapcsolódáshoz szükséges összes feltételt megteremti. Látogassatok el Mike Caroll művészeti gallériájába, aki ezt a pici szigetet festményein keresztül gigászivá teremtette. Üljetek lóhátra és élvezzétek a természetben megnyilvánuló időtlenséget, fedezzétek fel a fás vidéken vadonélő muflon-csordákat! A lovastúrákra bármely korosztály, lovaglási jártasság hiányában is jelentkezhet!

Molokai

A „barátságos sziget” jelzővel illetett Molokai egy lépéssel hátrébb helyeződött a többi Hawaii szigethez képest. Nyugodtabb, visszafogottabb – itt nincsenek nagy bevásárlóközpontok és hatalmas hotelek sem. Aki ide jön, az többnyire a természet adta szépség és eredetiség miatt választja ezt a szigetet. Járjátok be öszvérháton a Kalaupapa Nemzeti Parkot (látogatás előzetes bejelentkezés után!) Vegyetek részt Molokai legautentikusabb hawaii-i kulturális gyalogtúráján! S ha valami igazán felejthetetlen élményre vágytok, akkor tekintsétek meg hajóról a sziget északi részén fekvő meredek, ugyanakkor lenyűgöző, zöld színben pompázó sziklafalait!

Kauai

A Hawaii szigetcsoport záróakkordja a Kert Sziget nevet viselő, számtalan vízi sportolási lehetőséget kínáló és meseszép sziklás partokkal büszkélkedő Kauai. Túrázzatok a Csendes-óceán térségének Grand Canyon-ában, a Waimea Canyon-ban, melynek több, mint 1000 méter mély szurdokvölgyei között patakok folynak és vízesések zubognak kérhetetlenül. A barangoláshoz érdemes olyan napot választanotok, amikor szép tiszta az idő, máskülönben lemaradtok a színek és formák élvezetéről, illetve esős időben a park bizonyos pontjai nem látogathatóak!

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges dokumentumok: 


-Útlevél másolatok (hazautazást követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek)
-Születési anyakönyvi kivonat új típusú, ami már háromnyelvű (az esküvőtől számítva 6 hónapnál nem lehet régebbi)
-Elváltak esetén bírósági végzés a válásról
-Névváltozás esetén névváltozást igazoló okirat
-Dokumentumok hiteles fordítása angol nyelvre

-Házassági Engedély az Egészségügyi Minisztériumtól, 65 USD, amit az előzetes regisztrációhoz előre kell fizetni!
-Minimum életkor 19 év

-Valamennyi dokumentumot 2 hónappal az esküvő dátuma előtt irodánkban le kell adni!
-A Hawaii-on kötött esküvő a Hawaii törvények értelmében nemcsak hivatalos, de Hawaii-n egyházinak is minősül.
-Az esküvői csomag csak hotelfoglalással együtt foglalható minimum 3 éjszakára.
-Az esküvőket hétfőtől-péntekig tartják

-Az esküvői csomagok transzfert nem tartalmaznak és a borravalót sem!
-Kérjük jelezze előre, mikor szeretné az esküvő időpontját, pontos nevek a párnak, a kívánt időpontot (8-17 óra között, mi ajánljuk 8-9 16-17 között)

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Hawaii - személyes tapasztalataink alapján!

Lehet, hogy Hawaii az USA 50 államának csak az egyike, de teljesen kitűnik a tömegből. Minden egyes sziget ebben a különleges szigetcsoportban sajátos jellegzetességgel ötzöződik, ezért nagyon ajánljuk több sziget egymás utáni felfedezését. Tekintsétek meg a Hawaii-i szakértőink útmutatóját, inspirálódjatok az alábbi beszámolóból, amelynek segítségével ti is bátran összeállíthatjátok álombeli Hawaii utazásotokat.

Hullámlovaglás Oahu-n

Oahu-t gyakran kapja a "Gathering Place" becenevet, tekintve, hogy ez Hawaii legforgalmasabb szigete. Honolulu olyan, mint a legtöbb amerikai város, nagy bevásárlóközpontokkal és keresztutakkal - kivéve, hogy egyetlen más amerikai város sem rendelkezik Waikiki-val, a szörfözés szülőföldjével. Waikiki egy végtelenül szórakoztató és gyönyörű tengerparti terület, ahol magasan emelkedő, aranyszínű homokos tengerpartot találhattok. Itt a makulátlan utcák szikráznak a designer butikoktól és kisebb kioskoktól, amelyek a híres hawaii desszertet, a "shave ice" kínálják a kánikulában.

Waikiki túloldalán még egy óriási élmény a Pearl Harbor megtekintése, és ha északra indultok, teljesen más jellegű életstílussal találkozhattok Oahu legendás északi partján. Ha Waikiki a szörfözés szülőhelye, North Shore az a hely, ahol a sport először "nagy" lett. Képzeljétek el a rejtett strandokat, hatalmas hullámokat és mai ételkultúrát - ne hagyjátok ki a Ted's Bakery kókuszkrém pitéjét. Itt találjátok a Waimea-völgy csodálatos botanikus kertjeit is; és a bálnales is megér egy rövid kitérőt.

Hol szálljunk meg?

A híres Moana Surfrider üdülőhely Waikikiban feltette Hawaiit a térképre, majd Waikiki többi üdülőhelye is köré épült az elmúlt 100 évben.

A napfelkelte Maui legmagasabb pontjáról a legszebb

Maui a második legnagyobb és leglátogatottabb szigete Hawaii négy fő szigetcsoportjának. Ha Hawaii smaragdzöld tájaira, fehérhomokos strandjaira és hűset adó pálmafáira gondoltok, valószínűleg Maui tudja leginkább megtestesíteni ezt a képet. A "Valley Isle" nyugodtabb, mint Oahu, és nagy kedvence a nászutasoknak a világ minden tájáról. Kedvelt helyszín a Ka'Anapali tengerparti üdülőhely a sziget nyugati partján. Itt egy mérföld hosszú, mézszínű strandot találhattok, amelyet számos üdülőhely vesz körül, pénztárcakímélőbb lehetőségeket is ajánlva. A sziget délnyugati részén elhelyezkedő Wailea ad helyet Hawaii legjobb strandjainak, valamint a teljes szigetcsoport legexkluzívabb szállodáinak. Ha korai kelők vagytok, meg kell látogatnotok a Haleakala Nemzeti Parkot - 10 000 láb magas csúcspontja a világ egyik legszebb helyszíne a napfelkelte megfigyelésére. Maui legmagasabb csúcsához való hozzáférés korlátozva van, ezért vegyétek fel irodánkkal a kapcsolatot előzetes foglalással kapcsolatban.

Hol szálljunk meg?

A kicsi, butikos üdülőhelyek ritkábbak Hawaii-n, a The Plantation Inn egy igazi gyöngyszem, régi hangulattal és díjnyertes francia étteremmel.
A St. Regis Princeville Resort egy remek ötcsillagos szálloda, amely a Hanalei-öbölre néz. Egy bajnoki golfpályával és könnyűbúvárkodáshoz tökéletes, szivárvány színű zátonyokkal várja vendégeit.
A nyugodt és modern Waikoloa Beach Marriott Resort & Spa kiváló kiindulópont a sziget felfedezéséhez, az Anaehoomalu strand közvetlen közelében.

Hagyjatok mindent magatok mögött és fedezzétek fel a „Garden Isle”-t

A kevésbé lakott Kauai sokak számára a legszebb Hawaii-sziget. Kauai egy olyan hely, ahol nem kell tömegturizmussal számolnotok, és igazán ki tudtok kapcsolódni. Itt találhatóak a mély, zöld szurdokok, a narancssárga kanyonok és a lélegzetelállító vízesések. Ha kalandokra vágytok, itt lehetőség van helikopteres repülésre, vagy a távoli partoknál történő könnyűbúvárkodásra. A déli parton fekvő Poipu a sziget csapadékaitól védett, de a Princeville környékén lévő nedvesebb északi partok különösen gyönyörűek - az esőzések csak a régió természetes drámájához járulnak hozzá.

Fedezzétek fel a „Big Island” aktív vulkánjait

Hawaii szigete a legnagyobb és a „Big Island" becenevet viseli. Hawaii két félszigetből áll, amelyet a két hatalmas Mauna Loa és Mauna Kea választ el egymástól. Ezek a 14 000 lábú vulkánok olyan gigantikusak, hogy csúcsaik gyakran eltűnnek a felhők mögött. Friss, trópusi esőzések áztatják a keleti lejtőket, ezzel megteremtve a vad és buja tájat az erdők és a vízesések övezte mezőgazdasági paradicsom, Hilo város körül.

Hawaii nyugati felében találhatjátok a karamell színű homokos strandokat és a lenyűgöző tengerpartot. Hawaii legaktívabb vulkánja, az óriás Kilauea, a Hawaii Volcanoes Nemzeti Park szívében helyezkedik el - a hihetetlen lávaáramlások igazi látványosságot nyújtanak. Hawaii szigete tagadhatatlanul a szigetcsoport történelmi szíve is, Kona belvárosának ókori utcáival, ahol egyszer Kamehameha király, a Hawaii Királyság első uralkodója is élt. Kona világhírű lett a rendkívüli kávéjáról.