Jamaika - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Jamaica
Földrajzi fekvés: Jamaica a Nagy-Antillák szigetcsoporthoz tartozó, 240 kilométer hosszú és 80 kilométer széles szigetország. A Karib-tengerben fekszik, a közép-amerikai szárazföldtől 680 kilométerre keletre, Kubától 150 kilométerre délre, a Hispaniolán lévő Haititől pedig 180 kilométerre nyugatra.
Államforma: alkotmányos monarchia
Vallás: A lakosság 64%-a keresztény, legnagyobb része protestáns. Az öt legtöbb főt számláló egyház: „Church of God” (24%), hetednapi adventista (11%) ,pünkösdi (10%), baptista (7%) és anglikán (4%) egyház.
Hivatalos nyelv: Jamaica hivatalos nyelve az angol, amit jellegzetes tájszólásban beszélnek. Emellett az angol egy afrikaiasított változatát a jamaicai patois-t is előszeretettel használják.
Terület: 10991km²
Népesség: 2 950 210fő 
Pénznem: jamaicai dollár (JMD)
Időzóna: Magyarország -7 óra
Hívószám:  +1 876
Hálózati feszültség: A konnektor 110V – szükség van konverterre.
Időjárás: trópusi, forró és csapadékos

Beutazási feltételek: Turisztikai utazások vonatkozásában – maximum 30 napos tartózkodás idejére – magyar állampolgárok mentesülnek a beutazóvízum előzetes igénylése alól.Az útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított, plusz hat hónapig érvényesnek kell lennie.
Közlekedés: Jamaicában baloldali a közlekedés, amihez a magyar turistának hozzá kell szokni. Autóbérléshez persze szükség van jogosítványra. A bérelhető autók többsége automata sebességváltós (feltehetően az ehhez szokott sok amerikai turista miatt). Lehet bérelni autót sofőrrel együtt is. A bérautóval közlekedő turistáknak nagyon ajánlott kerülni az autózást a sötétedés beállta után. Montego Bay és Kingston repülőterén megtalálhatók az ismert nemzetközi autóbérlő társaságok (Hertz, Avis, Budget stb.), a helyiek közül az Island CarRental. Tömegközlekedés helyett érdemes bérautózni vagy fakultatív programok keretében eljutni a látnivalókhoz. A közutakon gyakoriak a közlekedési rendőrségi ellenőrzések, amelyek folyamán nem csak a jogosítványt nézik meg. Jamaicában a legfontosabb tömegközlekedési eszköz a busz és a minibusz. Ezek a járművek általában nem a legjobb állapotban vannak. Az óvatos és kényelmes turista inkább a hivatalosan engedélyezett, piros megkülönböztető jelzésű taxikat vegye igénybe. A taxissal indulás előtt meg kell alkudni a viteldíjban.
Vámszabályok: Jamaicába az alábbi mennyiségű árucikkeket lehet vámmentesen bevinni:
25 szivar
200 cigaretta
1 font dohány
1 litertöményszesz (kivéve: rum)
1 literbor
Frissvirág, növény, méz, gyümölcs, hús, zöldség, kávé, fegyver, robbanóanyag, kábítószer (a marihuánát is beleértve) beviteletilos.
Egészségünk megőrzése: A Karib-tengeri országokba, a közép –amerikai térségbe készülők védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel.
Kérjék ki a hazai ÁNTSZ-szakorvosok véleményét, különösen a kis gyermekkel utazást tervezők, vagy immun-betegségben a közelmúltban átesett utazást szervezők esetében is.
Külföldiként az esetleges orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, emiatt célszerű biztosítást kötnünk az utazás megkezdése előtt. Azt is ellenőrizzük előre, hogy az adott biztosítást valóban elfogadják-e Jamaicában, és az milyen ellátási keretet adhat számunkra.

Időjárás: Éghajlata trópusi, forró és csapadékos. A sziget hegyes-völgyes belsejében az éghajlat némileg hűvösebb, mint a síkparti területeken. Évszakos hőmérsékletváltozások tulajdonképpen nincsenek. A nappali átlag hőmérséklet 31 °C, az éjszakai pedig 21 °C körül alakul. Az esős évszak júniusban kezdődik és novemberig tart, a legcsapadékosabb hónap szeptember, viszont futózáporok, zivatarok egész évben előfordulhatnak. Az esős évszakban 1-2 °C-kal melegebb van. A sziget déli partjának egyes szakaszain az esőt hozó szeleket felfogják a hegyek. Ezek a vidékek aránylag szárazak.
Pénznem: A hivatalos pénznem a jamaicai dollár (JMD).
Biztonság: A jamaikai tartózkodás akkor lesz felhőtlenül élvezhető, ha értékeinkre vigyázunk (pl. gépkocsiban vagy autóbuszban ne hagyjuk őrizetlenül okmányainkat vagy egyéb értékeinket) és, ha betartjuk a megelőzés és megfontoltság diktálta alapvető szabályokat.A szervezett utazás keretében érkezőknek érdemes az utazási iroda csoportjának programját követniük. Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
Magyarország külképviselete: Jamaicában nincs magyar nagykövetségés konzuli hivatal. Kingstonban tiszteletbeli konzul van. Felügyelő képviselet Havanna. A külképviseletek listáját azalábbi linken találja: http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviselete

Nagyon jó kirándulási tippjeink vannak számotokra, kezdve Montego Bay-től egészen St. Elizabeth-ig! Szemezgessetek belőlük, hiszen Jamaica több, mint meseszép strandok és türkizkék színű tenger együttese…

Látogassatok el a St. Elizabeth-nél lévő vízeséshez!

A trópusi szigetek tele vannak paradicsomi hangulatot idéző esőerdőkkel és a lombkorona alatt csörgedező patakokkal, zuhogó vízesésekkel! Kihagyhatatlan élménnyel kecsegtet a Dunn’s River Falls, mely egész napos kirándulásra hív, ugyanakkor nagyon szép látványt nyújt a 7 különböző pontról induló YS Waterfalls is. Itt fürdőzhettek, úszhattok egyet, s ha elég bátrak vagytok, akkor akár fejest is ugorhattok a hűsítő vízbe.

Bobozás Jamaica-i módra Ocho Rios-ban

A Jamaica-i vakáció nem telhet el bobozás nélkül! A Mystic-hegység esőerdőjében található Rainforest Adventures élményparkban a bobozáson kívül kötélpálya és libegő is vár benneteket! Részt vehettek esőerdei gyalogtúrán, melynek során többet megtudhattok a jamaikai ökoszisztémáról, plusz a friss levegő belégzésén keresztül testet-lelket feltöltő élményben lehet részetek!

Bicikli -és gyalogútvonalak

Másszátok meg a Chateux Garden-t, ahonnét a sziget déli partjára páratlan látvány tárul elétek! Az egyik legjobb módja annak, hogy az igazi jamaikai életérzéssel azonosulni tudjatok, ha olyan túraútvonalat választatok, mely csendes kis falvakon és farmokon vezet át. A hegyek között lévő falvakban megállt az élet – az ott élők még mindig hagyományos eszközöket használnak, és hűen őrzik a tradícióikat.

Bambusznádas rafting

Ez a legromantikusabb vízi program Jamaica-n! Nagyjából másfél órás könnyed ringatózásban lehet részetek a Martha Brae folyón lefelé „hajózva”, miközben a helyi szokásokról és kulturális értékrendekről faggathatjátok a „kapitányt”. Útközben megállhattok egy italra és kisebb szuveníreket vásárolhattok a helyi művészektől.

Bob Marley Museum

Jamaica szorosan összenőtt a reggae zenész nevével. Látogassatok el Kingston-ba, ahol Bob Marley házából kialakított múzeum működik a zenész-gitáros stúdióját, szobáját és néhány személyes tárgyát bemutatva. Minden helységet pontosan abban az állapotában hagyták, melyben Marley élt, zenélt és alkotott. A múzeum hétfőtől szombatig 9:30-tól 16:00-ig látogatható.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges Dokumentumok

A Sandals & Beaches Resorts-ban való házasságkötéshez az alábbi dokumentumok szükségesek, melyeket legkésőbb 12 héttel az utazás előtt jól olvasható színes fénymásoltként (mindegyik 2 példányban), vagy skennelve kell elküldeni az irodánknak.  

 • Kitöltött jelentkezési lap
 • Kitöltött eskü alatti nyilatkozat 
 • Színes fénymásolata a jegyespár jogosítványáról
 • Színes fénymásolata a jegyespár útleveléről (első duplaoldal; az esküvőtől számítva minimum 6 hónapi érvényesség szükséges; Jamaikán való esküvő esetén szükséges a másolat közjegyzői általi hitelesítése)
 • Születési anyakönyvi kivonat új típusú
 • Elváltak esetén a válást igazoló hivatalos okirat
 • Özvegyek esetében halotti bizonyítvány
 • Örökbefogadás ill. névváltoztatás esetében a hivatalos iratok
 • Családi állapot igazolás


Fontos információk

 • Minden dokumentum hivatalos fordításban (angolul) szükséges
 • A közjegyző által hitelesített dokumentumok hivatalos aláírással és pecséttel kell benyújtani
 • A dokumentumok, hivatalos fordítás és hitelesítés költségeket vonnak maguk után
 • Kérjük vegye figyelembe, hogy a dokumentumok késői küldésénél késedelmi díjat számítunk fel
 • Kérjük NE küldjön eredeti okiratokat (születési anyakönyvi kivonat, útlevél stb.)
 • Ezeket hozza magával az anyakönyvvezető elé.
 • A szükséges szervezések érdekében, kérjük Önt, az esküvő előtt a feltüntetett idővel foglalja el a hotelt:
 • Jamaika 2 munkanappal az esküvő előtt

Az esküvő előtt és után

 • Kérjük hozzon minden hivatalos dokumentum eredetijét, illetve a hozzá tartozó angol fordítást magával az anyakönyvvezető elé
 • A helyszínen kérjük értesítse időben az esküvő koordinátort, jegyző szükséges
 • Más országok állampolgárjait kérjük, ellenőrizze, van-e nagykövetség / konzulátus az adott szigeten, amelyen házasságot kívánnak kötni
 • A helyszínen esedékes az esküvői csomagnak megfelelően foglalási költségek, amelyek az Ön kredit kártyájáról lesznek terhelve
 • A költségek stornó esetén nem térülnek vissza.


Fontos tudnivalók:

 • Az esküvők lehetséges időpontja: hétfőtől-péntekig, 10-16 óráig
 • Esküvő 17 órakor 600USD ellenében lehetséges
 • Az esküvő időpontja előtt legkésőbb 2 munkanappal meg kell érkezni a szállodába
 • Szükség esetén a szálloda tanúkat biztosít
 • A honosításhoz elengedhetetlen hivatali pecsét (Apostille) után vonzott összeg az esküvői csomagban inkluzív benne van
 • A végleges dokumentumok elkészítése kb. 2-3 hónapig  is eltarthat
 • A házasságkötés törvényes, amennyiben az előírások az adott szigetnek megfelelnek
 • Nincs garancia, változás lehetősége fenn állhat.

 

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Jamaica - személyes tapasztalataink alapján!

Édes illatok, káprázatos naplementék, fűszeres ízek. Ezek juthatnak elsőként eszünkbe, ha erre az egzotikus országra gondolunk. Azonban Jamaica sokkal többet jelent, mint egy nyaralás egy gyönyörű tengerparton! Az energikus, ritmusos reggae-zene, az elbűvölő környezet, a gazdag kultúra szerte a világban elterjedt. Jamaica a harmadik legnagyobb sziget a Karib-tengeren, minden idelátogató megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget: több száz kilométer hosszú fehérhomokos strandok, színes kulturális örökség és felfedezésre váró, lélegzetelállító esőerdők várják a turistákat. Ne feledkezzünk meg természetesen a hajnalba nyúló, átmulatott éjszakákról, a lüktető reggae ritmusáról és fantasztikusan fűszeres, híres jamaicai rumról sem! 

Kitűnő szállodákat, all inclusive luxus resortokat találunk a szigeten, így egy igazi trópusi álomnászút helyszíne lehet Jamaica. Az árak is mérsékeltebbek, mint a többi karibi szigeten, a helyiek lazák és kedvesek, a közbiztonság pedig az üdülőhelyeken és a turisták által látogatott helyeken jó.