Kajmán-szigetek - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Kajmán-szigetek
Földrajzi fekvés: egy három szigetből álló szigetcsoport a Karib-tengeren, az Egyesült Királyság tengerentúli területe.
Államforma: alkotmányos monarchia
Vallás: kereszténység
Hivatalos nyelv: angol
Terület: 259 km²
Népesség: 58 435 fő
Pénznem: Kajmán-szigeteki dollár (KYD)
Időzóna: Magyarország -7 óra
Hívószám: +1 345
Hálózati feszültség: A konnektor 120V, 60 Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: a Kajmán-szigetek trópusi éghajlatára jellemző az egész éves forróság.

Beutazási feltételek: Magyar állampolgároknak érvényes útlevélre van szükség, amely a visszaút dátumától még legalább 6 hónapig érvényes.
Közlekedés: Baloldali a közlekedés. A minibuszok útvonala színes jelzésekhez kötött. Sárga: George Town - West Bay / Seven Mile Beach. Piros: George Town - East End / North Side. A szigetek közötti közlekedés hajókkal történik.
Vámszabályok A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Utastájékoztatója:
https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018

Egészségünk megőrzése Általában nincs konkrét egészségügyi kockázat, az élelmiszerek fogyasztása biztonságos, de inkább palackozott vizet fogyasszon. A rovarcsípések ellen védekezzen. Van két jó kórház, de a súlyosabb eseteket Miamiba szállítják. Kötelező védőoltás nincs. Mindenre kiterjedő betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás kötése erősen javasolt!
Időjárás: Az időjárás a Kajmán-szigeteken egész évben jó, sok a napsütéses óra és passzátszelek enyhítik a fülledt trópusi éghajlatot. Csúcsforgalom: decembertől áprilisig (száraz évszak). Az esős évszak májustól novemberig tart, de sokak szerint ez a legjobb időszak egy nyaralásra. A szobaárak olcsóbbak és a strandok is kevésbé zsúfoltak, és ha esik az eső, akkor is csak rövid ideig.
Pénznem: A hivatalos pénznem a Kajmán-szigeteki dollár (KYD).
Biztonság: A Kajmán-szigeteken a közbiztonság teljesen jó. A Karib-térség egyik legjobb közbiztonságú területe. Ennek ellenére az alapvető biztonsági előírásokat érdemes betartani. Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
Magyarország külképviselete:
A külképviseletek listáját az alábbi linken találja:
http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviseletek

 

Ha megszállott búvároknak tartjátok magatokat, akkor a Kajmán-szigeteken garantáltan jól fogjátok magatokat érezni, hiszen a Karib-térség ezen szigetcsoportjának korallzátonyokkal körülvett szigetei számtalan lehetőséget biztosítanak arra, hogy megcsodáljátok a víz alatti flórát és faunát. Viszont lássuk, mi mindent kínálnak még a Kajmán-szigetek…

Mastic Trail

A Grand Cayman sziget egyik kötelező jellegű természeti látványossága a 200 éves ösvény, mely egy nagyjából 2 millió éves erdőségen vezet keresztül. A kb. 3 km hosszú, vezetett túra során rábukkanhattok több ritka, színes növényfajtára! Mivel az erdő mélyén meleg és párás a levegő, mindenképpen ajánlatos a reggeli órákban elindulnotok és figyeljetek arra is, hogy megfelelő mennyiségű folyadék is legyen nálatok!

Crystal Caves

A Grand Cayman egyik legújabb attrakciója, a Crystal Caves egy meglepő fordulattal áll elő, már ami a lapos szigetet illeti. Egy egész labirintusrendszer húzódik ugyanis a föld alatt, s a legizgalmasabb, hogy még mindig vannak feltáratlan részei. Az esőerdőn keresztül egy rövid gyalogút vezet benneteket a természet ezen érintetlen ajándékához. A bejáratot könnyű megtalálni, hiszen egy óriási indiai fügefa meredezik ott az ég felé.

Cayman Turtle Centre

Ismerkedjetek meg az érdekes zöld tengeri teknősök életével, táplálkozásukkal, szaporodásukkal! Ám a kétéltű páncélosokon kívül sok más állatot is szemügyre vehettek, így például iguánákat, cápákat, sőt a Karib-térség ritka, ugyanakkor csodálatos madárfajai közül is megtekinthettek néhányat! A fürdőruháitokat se hagyjátok a szállodában, hiszen lehetőségetek lesz búvárkodni és napozni is.

George Town

Sétáljatok le a főváros legszebb strandjára, a Seven Mile Beach-re. Mivel ez a partszakasz közel van a hajókikötőhöz, ahol szívesen időznek az óceánjárók is, így a Grand Cayman-on ez a strand az egyik legkedveltebb, mégsem kell tumultustól tartanotok, hiszen a strand nem csak hosszú, hanem széles is, elég helyet biztosítva minden strandoló számára. Ha egy kis aktív pihenésre vágytok, akkor pattanjatok biciklire és fedezzétek fel a szigetet két keréken, így az is megadatik nektek, hogy akkor és ott álljatok meg, amikor kedvetek tartja! Ne hagyjátok ki a Hell (pokol) elnevezésű helyet, mely nevéből fakadóan valóban veszélyesnek tűnő, éles fekete kőrengetegből áll. Az algák és más természeti elemek által pusztított mészkövek látványa érdemes egy rövid megállóra! Vásároljatok szuveníreket tipikus ajándékboltokban, látogassatok ki a halpiacra, vagy menjetek el a Kajmán-szigeteket bemutató National Museum-ba! Gorge Town egészen biztosan nem hagyja majd, hogy unatkozzatok!

Esküvői információk, fontos tudnivalók!


Feltételek:

Ezen az úticélon hivatalos, szimbolikus és fogadalom megújítási ceremóniát is lehet szervezni. 

Hivatalos esküvő esetén: 

-Házassági engedélykérelem a Kajmán-szigetekre
-A házassági engedélyszerzés érdekében ki kell tölteni a kapott dokumentumot
- Ne használjon rövidítéseket (minden nevet és címet teljesen írjon ki)
- Szükség van a tényleges foglalkozására, nem csak az iparágra, ahol Ön foglalkoztatva van (Irodai asszisztens, üzletvezető, járműszerelő, irodai titkár)
- Ne dátumozzon (sem a tetején, sem az űrlap alján)
- A tanúk aláírása nem szükséges
- Az állandó cím az Ön otthoni címe
- A jelenlegi cím annak a szállodának a neve, amelyben a Kajmán-szigeteken tartózkodni fog.

Kérjük, küldje vissza a kitöltött űrlapot (szkennelve és e-mailben) az útlevelek VAGY a születési anyakönyvi kivonat és jogosítvány másolatával együtt (ezeknek érvényesnek kell lenniükaz esküvő napján), a válási bizonyítvány vagy elhalálozási irattal együtt (amennyiben ez vonatkozik Önökre).  Ha a menyasszony már korábban házas volt, és visszaváltoztatta nevét a házas nevéről a leánykori nevére, szükségünk van a névváltoztatás igazolására is.

Minden dokumentumnak angolul kell lennie; ha más nyelven adták ki őket, azokat hivatalos fordítóval kell lefordítani.

Az esküvő napján magukkal kell vinniük a benyújtott dokumentumok eredeti változatait az esküvő helyszínére.

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Kajmán szigetek - személyes tapasztalataink alapján!

A Karib-tenger nyugodt, türkiz vizében lebegve található ez a brit tengerentúli terület, amit Kajmán-szigetek néven ismerünk. Mindössze három szigetet tartalmazó, Miami-tól körülbelül ötszáz kilométerre lévő szigetcsoport mindig is egy kis darab Paradicsom marad. Nap érintette partokkal és arany pettyes halaktól hemzsegő vízzel megáldva, a Kajmán-szigetek az egyik legjobb búvárkodási lehetőséget ajánlja a világon. A Kajmán-szigeteken nyáron (májustól októberig) meleg van, ekkor az átlagos nappali hőmérséklet 29°C körül mozog. Ez egyben az esős évszak is, de a záporok rövidek. Télen (novembertől áprilisig) kicsit hűvösebb és szárazabb az idő, ekkor az átlagos napi csúcshőmérséklet 24°C körül van. December közepétől április közepéig tart a csúcsszezon, az árak ekkor magasabbak és mindenütt nagy a zsúfoltság, ezért kellemesebb nyáron idelátogatni. Nyáron ugyan több az eső, de általában zivatarok formájában esik le, amelyek amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan tovább is mennek.