Hivatalos név: Kubai Köztársaság
Földrajzi fekvés: a Karib-tenger északi szigete, keletről az Atlanti-óceán, nyugatról a Mexikói-öböl, délről pedig a Karib-tenger mossa határait. Közel van az Amerikai Egyesült Államok déli részéhez, Floridához. Észak-keleten a Bahama-szigetek, délkeleten Haiti, délen a Kajmán-szigetek és Jamaica szomszédja. 
Főváros: Havanna, 2 135 498 fő
Államforma: köztársaság
Vallás: római katolikus
Hivatalos nyelv: spanyol
Terület: 110 861 km²
Népesség: 11 265 629 fő
Pénznem: kubai peso és kubai konvertibilis peso (CUC)
Időzóna: Magyarország -6 óra
Hívószám: +53
Hálózati feszültség:  110 V, 60 Hz, amerikai típusú kétpólusú lapos villásdugók, a csatlakozó aljzathoz átalakító szükséges, amely szinte bármely boltban kapható.
Időjárás:  szubtrópusi, egész éven át 25 fok az átlaghőmérséklet. A május-november közötti időszak a csapadékosabb, ekkor hurrikánok is előfordulhatnak.

Beutazási feltételek: A turista célból Kubába utazó magyar állampolgároknak a belépéshez a kubai konzulátus által kibocsátott turista kártyával (vízum), a hazautazásig érvényes útlevéllel és oda-vissza érvényes repülőjeggyel kell rendelkezniük. A turista kártya (vízum) az utazás előtt a Budapesti Kubai Nagykövetségen vagy az utazási irodákban szerezhető be. A turista kártya maximum 30 napos tartózkodásra jogosít, amely később a kubai hatóságoknál meghosszabbítható. A turista kártya két perforált szelvényből áll, belépéskor a kubai hatóságok nem az útlevelet, hanem a turista kártyát pecsételik le, és az egyik szelvényt letépik. A másik szelvényt a kiutazásig meg kell őrizni. Elutazáskor a repülőtéren 25 CUC kilépési illeték fizetendő készpénzben.
Vámszabályok: Behozatal: A szokásos korlátozások mellett a kubai hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek behozatalát. Az állat- és növényfertőzések megelőzése érdekében tilos húsféleségeket, gyümölcsöt és zöldségfélét, illetve növényi magvakat az országba bevinni. (Kivételt képeznek a konzervek). A turisták a személyes útiholmijukon felül maximum 50 USD értékű árucikket vihetnek be az országba vámmentesen. A személyes útiholmi fogalmába a ruházat, gyógyszer (maximum 10 kg), 01db fényképezőgép, videókamera, mobiltelefon és azok tartozékai, piperecikkek, 200 db cigaretta, 25 db szivar, 250 gramm dohány és 3 liter égetett szesz (18 év felett) tartoznak.
Kivitel: Az országban vásárolt szokásos ajándéktárgyak 1000 USD értékben vihetők ki az országból. Számla nélkül 23 db szivar vihető ki, ezen felüli mennyiség esetén a vásárlás helyén kibocsátott hivatalos számlával kell igazolni a szivar eredetét, amely csak az eredeti, hologrammal ellátott dobozban, bontatlan állapotban vihető ki. A hatályos magyar vámrendelkezések értelmében összesen 170 euró értékű árucikk behozatala vámmentes, de alkohol- és dohánytermékekre mennyiségi korlátozások vonatkoznak. A vámokkal kapcsolatos további információkért látogasson el a Kubai Köztársaság Nagykövetségének hivatalos oldalára:
http://www.embacuba.hu/vam

Egészségünk megőrzése: Kötelező védőoltás nincs, az ideutazás egészségügyi kockázatairól és a javasolt védőoltásokról bővebb információt az Országos Epidemiológiai Központ honlapján az Utazás és Egészség menüpontban kaphatnak: www.oek.hu.
A csapvíz fogyasztását a hazaitól eltérő baktériumtartalma miatt csak fogmosásra ajánljuk, iváshoz fogyasszunk palackozott vizet. A nagy meleg miatt napi legalább 2,5- 3 liter folyadék fogyasztása javasolt. Érdemes az alapvető gyógyszereinket (pl. általános fájdalomcsillapító, lázcsillapító, gyomorpanaszok-, fejfájás-, allergia elleni gyógyszerek, leégés elleni spray-k kenőcsök) magunkkal vinni az útra, mert ezekből hiány van. Aki állandó gyógyszeres kezelés alatt áll feltétlenül vigye magával saját gyógyszereit. Az éghajlat radikális változása, a hazaitól eltérő étkezési szokások, a hosszú repülőút és az időeltolódás miatti átállás együttes hatása is okozhat úgynevezett „turista betegséget” amit pihenéssel, mértékletes étel és italfogyasztással lehet orvosolni. Néhány hasznos tanács:
• Mindig mossunk kezet étkezés előtt
• Semmiképpen ne fogyasszunk utcai árusoknál vett ételt
• Sok alkoholmentes italt fogyasszunk, hogy elkerüljük a kiszáradást
• Csak palackozott ivóvizet igyunk
• Csak fokozatosan " terheljük " magunkat a helyi gasztronómiai élvezetekkel főleg az első néhány nap folyamán.
A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Feltétlenül ajánljuk az indulás előtt a megfelelő anyagi fedezetet nyújtó betegség-, baleset- poggyászbiztosítás megkötését.

Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal: Kuba éghajlata kellemes szubtrópusi, enyhe észak-keleti széljárással, az évszakok között nincs nagy hőmérséklet különbség. A nedves évszak májustól októberig és a száraz téli időszak novembertől áprilisig tart. Az átlaghőmérséklet egész éven át 25°C, az átlagos páratartalom pedig 80 %, ami az esős évszakban is csak egy kicsivel magasabb. Általában a könnyű nyárias pamutholmik viselete ajánlott. A városokban napközben a sportos (de nem strandruha), este főleg az éttermekben és a szórakozóhelyeken pedig az elegánsabb öltözet a jellemző. A 4-5 csillagos szállodák elegáns éttermei kötelezően előírhatják a hosszú nadrág viseletét. A légkondicionálás miatt javasolt egy könnyű zakót, kardigánt vagy pulóvert, a téli esetleg hűvösebb estékre pedig egy széldzsekit magunkkal vinni. A kirándulásokra feltétlenül a kényelmes sportcipő használatát javasoljuk. Amit feltétlenül vigyünk magunkkal: fürdőruha, napszemüveg, magas faktorszámú napozó olaj, kényelmes cipő, napvédő sapka vagy kalap, fényképezőgép, tartalék film és természetesen egy jó könyv.
Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: Az ország hivatalos fizetőeszköze a kubai peso, ami gyakorlatilag a turisták számára nem forgalomképes fizetőeszköz. A turisták számára Kubában a hivatalos fizetőeszköz a konvertibilis peso (CUC – váltópénze a cent), amelynek árfolyama megegyezik az amerikai dollár (USD) árfolyamával. Varaderón lehetőség van euróval történő fizetésre is, de más helyeken az eurót vagy bármilyen más valutát át kell váltani konvertibilis peso-ra. Az amerikai dollár forgalomképességének megszűnése miatt a konvertibilis peso-ra történő átváltáskor 10% kezelési költséget számítanak fel, míg más valuták esetében ilyen költség nincs tehát az amerikai dollár bevitele nem ajánlott. A fel nem használt konvertibilis peso visszaváltható, de ez esetben a valutaváltási bizonylatot meg kell őrizni. Pénzt váltani a hivatalos pénzváltóhelyeken, bankokban, szállodákban és a repülőtéren lehet. A hitelkártyák használata erősen korlátozott, általában csak a nagyobb szállodákban és bevásárlóközpontokban fogadják el őket. Az amerikai bankok által kibocsátott hitelkártyákat nem fogadják el Kubában, csakis azokat, amelyeknek nincs amerikai érdekeltsége. A magyar bankok által kibocsátott VISA, EUROCARD, MASTERCARD típusú kártyák használhatók. Amerikai bank által kiadott hitelkártyát nem fogadnak el akkor sem, ha azt a magyarországi leányvállalata adta ki. Bankjegykiadó automaták (ATM) még kis számban találhatók, ezért javasolt készpénzt vinni magunkkal.
Telefonálás, internet: A külföldre történő telefonálás Kubából igen drága; a külföldi hívások percenkénti díja kb. 5 CUC, 1 óra internet használat internet kávézóban vagy szállodában 6-12 CUC között mozog. Több magyar mobiltársaság rendelkezik kubai roaming szolgáltatással. A feltételekről és díjakról érdemes utazás előtt érdeklődni mobilszolgáltatójánál. Magyarország előhívószáma: (0036).
Vásárlás, üzletek nyitva tartása: Az európai értelemben vett bevásárlóközpontok (ahol a hagyományos divatcikkek megtalálhatók) csak az olyan nagy turistaközpontokban léteznek, mint pl. Varadero. Az igazi kubai specialitásokat, kézműipari és antik tárgyakat a piacokon találunk. A hagyományos ajándéktárgyak mellett a legnépszerűbb termékek természetesen a szivar, a rum, illetve a kubai zenei CD-k. Több piac áll az országba látogató vendégek rendelkezésére, ahol a szezonnak megfelelő gyümölcsöt, zöldséget lehet vásárolni; a zöldségszezon október végétől május közepéig tart. Az árak ezeken a piacokon kubai pesoban vannak feltüntetve.
Gasztronómia: A kubai gasztronómia a spanyol és afrikai konyha keveréke, és leginkább a helyi alapanyagokat használja. A legismertebb ételek: a fekete bab rizzsel (arroz moro), a csirke rizzsel (arroz con pollo), lechón (sült sertéshús), a sült „plantain” (tachinos, chatinos vagy tostones), a congrí (rizs vörösbabbal) és a picadillo, ami darált marhahúsból és rizsből készül. Ezek mellett a levesek is népszerűek, mint például a sűrű és pörköltszerű „ajiaco” amely gyökerekből, zöldségből és húsból készül. A kubai konyhaművészetben a fentieken kívül természetesen igen nagy szerepet játszanak a halkészítmények, saláták és a gyümölcsök is. Nemzetközi, illetve európai specialitásokat elsősorban a nagyobb városi szállodákban és az all inclusive tengerparti hotelekben találunk. A hagyományos kubai koktélok, mint a mochito, a daiquiri, a pina colada vagy a cuba libre világhírűek, de ezeken kívül minden étteremnek és bárnak van saját specialitása. A sör kedvelői sem fognak csalódni, hiszen a kubai sörnek (cerveza) remek íze van.
Borravaló: A borravalót korábban erőteljesen tiltották, ennek ellenére a kiemelt turista övezetekben manapság már szokássá vált. Természetesen nem kötelező adni, és a helyiek nem is fogják kérni, de ha úgy érzi, hogy a szállodában vagy az étteremben kiválóan kiszolgálták, egy dollárnak megfelelő borravaló elegendő a nagyra értékelés jeleként. A szállodai személyzet gondoskodását a turisták általában apró ajándékokkal is honorálják, a helyiek mindennek örülnek.
Biztonság: Egész Latin Amerikában Kuba rendelkezik a legjobb közbiztonsággal. A turisták által látogatott helyeket folyamatosan rendőrök vigyázzák, az erőszakos bűncselekmények nagyon ritkák és a vagyon elleni bűncselekmények sem jellemzőek, ami talán annak is köszönhető, hogy egy egyszerűbb lopásért is több év letöltendő börtönbüntetés jár. Az emberek általában nagyon kedvesek, és szeretik a külföldről érkezőket. Sajnos akadnak olyanok is, akik megpróbálják kihasználni a segítségre szoruló, helyismerettel nem rendelkező turistákat, ezek általában angolul jól beszélő emberek és az illegális turistaiparban (szivareladás, szálláskínálat, prostitúció, autóbérlés) tevékenykednek. Az általános óvatosság az alacsony bűnözés mellett is ajánlott, az utcán lehetőleg ne viseljünk feltűnő ékszert vagy értékes karórát és ne hordjunk magunkkal nagy mennyiségű készpénzt. Értékeinket amennyiben mód van rá helyezzük el mindig a szállodai széfben. Hivatalos okmányinkról nem árt fénymásolatot készíteni, és az eredetieket is a szálloda széfjében tárolni.
Közlekedés: Kubának kiterjedt belső légi közlekedési hálózata van, és a jegyárak sem drágák. A helyi járatok 25 %-al olcsóbbak, ha nemzetközi jegy mellett foglaljuk őket. Működik távolsági autóbuszos közlekedés is, de jegyet venni rá igen nehéz. A vasúti utazás ma már egyre jobb, de néhány régiót csak autóbusszal lehet elérni. Kuba úthálózata viszonylag jónak mondható; legcélszerűbb bérelt gépkocsival bejárni az országot. A helyi közlekedésre a taxik igénybevételét ajánljuk, mert ez a közlekedési forma olcsó és megbízható.
Magyarország külképviselete:
Havanna Nagykövetség
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó: (00)-(53)-(7)
Telefon: 833-3365, 833-3346
Ügyelet:- Mobil: (00)-(53)-(5)-280-21-10 - Fax: 833-3286
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Horvát János
E-mail: mission.hav@kum.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/havanna
További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van: Panama, Nicaragua, Dominikai Köztársaság
Havanna Konzuli Hivatal
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó: (00)-(53)-(7)
Telefon: 833-3365, 833-3346
Ügyelet:- Mobil: (00)-(53)-(5)-280-21-10- Fax: 833-3286
Konzul: Holló Krisztián
E-mail: mission.hav@kum.hu
Ügyfélfogadás: hétfő és csütörtök: 10.00-12.00
Konzuli kerület: Kuba, Panama, Nicaragua, Dominikai Köztársaság (folyamatban) egész területe

Gyújtsatok rá egy eredeti kubai szivarra!

Ha Kubában vagytok, akkor nem maradhat el a füstös élmény sem! Szivart a szigeten bárhol beszerezhettek – akár 1 dollárért is –, azonban a legjobb, ha egy dohányfarmon vásároljátok meg a minőségi terméket! A dohányvidékeken a szivartekerés művészetét is elleshetitek.

Táncoljatok az utcán, spontán!

Nektek talán furcsa, de Kubában ez teljesen természetes, hogy az emberek spontán táncra perdülnek a Callejon de Hemel-nél. Általában valamilyen afro-kubai rumba ritmusára megy a csípőringatás az 1940-es, 1950-es évek óta híres havannai utcán. A hangulat vasárnaponként, dél körül hág a tetőfokára – úgyhogy csípőizmokat bemelegíteni…!

Üljetek be egy klasszikus kubai old-timerbe!

A régi, stílusos autók és Kuba kéz a kézben jár. Az old-timer autózás élményén keresztül eggyé válhattok a helyiekkel, a Malecon-on végig gurulva időutazást tehettek az 1950-es évekbe! Sofőr mögött ülve is óriási kaland, azonban, ha saját magatok béreltek egy ilyen autót, az érzés leírhatatlan lesz!

Havannai városnézés

Kuba fővárosának ikonikus hotelét mindenképpen tekintsétek meg! A hotel korábban Castro és Che Guevara működési központja volt, később Hotel Nacional De Cuba névre keresztelve több 20. századi filmes jelenetnek adott otthont. Akkor is, ha nem ezt a hotelt foglaltátok, egy jó kávéra bármikor betérhettek a hotel bárjába! A pihenő után keressétek fel Ernest Hemingway fehér koloniál stílusú havannai otthonát! Bár a turisták lopkodásának köszönhetően bezárták a múzeummá átalakított házat, de kintről, az ablakokon át belesve még megpillanthatjátok a Nobel-díjas novellista írógépét…

Sétáljatok a tengerparton!

Kuba strandjai fehér homokkal és kristálytiszta, türkizkék tengervízzel csábít benneteket egy jókora partmenti sétára. Az egyik legkedveltebb partszakasz Varadero-ban található, a maga 20 km hosszú strandjával.

Igyatok egy igazi Mojito-t!

Egyetlen mojito sem hasonlít a Kubán készült alkoholos koktélhoz! Vigyázat! 1 mojito nem mojito – legjobban teszitek, ha mindjárt kettőt is isztok ebből a friss, légies nedűből! A városi legendák szerint a Bar Monserrate-ban és a Lluvia de Oro-ban keverik a legjobb mojitot.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges Dokumentumok: 

  • Esküvői űrlap(vőlegény és menyasszony adatai)
  • Tanú űrlap(ha szükséges)
  • születési anyakönyvi kivonat
  • Másolat a menyasszony és a vőlegény útleveléről
  • Ha bármely fél elvált akkor hitelesített másolat a válást kimondó dokumentumról
  • Ha bármely fél özvegy akkor hitelesített másolat az előző házastárs halotti bizonyítványáról és az esküvői igazolásról

 

Figyelem:  Ha bármely fél elvált vagy özvegy, akkor az erről szóló dokumentumokat le kell fordítatni spanyolra és hitelesíttetni a Kubai Konzulátussal abban az országban ahol ezeket a dokumentumokat kiadták.

Ha bármely fél hivatalosan megváltoztatta a nevét ugyanez az eljárás. Továbbá az eredeti dokumentumokat magukkal kell vinniük a hotelbe. A közjegyző megtartja az eredeti fordított hitelesített dokumentumokat válás vagy elözvegyülés esetére.

Az esküvői igazolás törvényesítés után 4 hónapon belül lesz elküldve az utasok otthoni címére.
Minden dokumentumot spanyol nyelvre kell fordítani.

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Kuba - személyes tapasztalataink alapján!

Kuba a Karib-tenger legnagyobb szigetországa. Egy varázslatos hely, ahol a gazdag kulturális és történelmi látnivalókat fehér homokos tengerpartok és azúrkék, kristálytiszta tenger övez. Varadero a leghíresebb kubai nyaralóhely, mintegy 24 km hosszú tengerparttal, és az esküvőkre felkészült, kitűnő all inclusive hotelek egész sorával ideális célpontja a házasulandóknak és a nászutasoknak. Itt minden együtt van ahhoz, hogy életünk legszebb napjai feledhetetlen és különleges élményekkel párosuljanak. Kuba a legromantikusabb helyek egyike a világon, hiszen itt megállt az idő. Egyszerre van jelen a koloniális kor cukorbáróinak régmúlt gazdasága, az ’50-es évek amerikai maffiájának kézjegye, a retro, a szocializmus, és az utakon közlekedő régi amerikai autócsodák, melyek együtt egy sajátos hangulatot árasztanak.

Varadero mindössze 140 km-re található Havannától. Kuba legrégibb üdülőhelye, mely a csaknem 24 km hosszú, egybefüggő, fehérhomokos tengerpartja miatt egyben a legkedveltebb is. A félszigeten a széles hotelválasztékból mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt, csakúgy, mint a gazdag fakultatív programkínálatból. Varadero kiváló infrastruktúrával rendelkezik, a közbiztonság pedig tökéletes. 
Havanna, a mintegy 2 milliós főváros páratlanul gazdag a kulturális és történelmi látnivalókban, bővelkedik az építészeti remekekben rabul ejtve minden korosztályt. A látnivalók mellett pezsgő éjszakai élet is várja a szórakozni vágyókat, kitűnő salsa- és jazz klubok, szórakozóhelyek egész sora kínál igényes szórakozást minden nap.

Mikor utazzunk? A legideálisabb november és április között (bár januárban több a csapadék). Az év többi részén is trópusi az időjárás, 22-28 fokos átlaghőmérséklettel, azonban gyakrabban előfordulhatnak záporok, zivatarok, alkalmanként hurrikánok. Ebben az időszakban az árak is kedvezőbbek (ha időben foglalunk).

Paradicsomi szigetek:

Cayo Largo del Sur Kuba déli oldalán, a Karib tengeren található lakatlan sziget. A Canarreso szigetvilág gyöngye természetes, érintetlen tengerpartjairól híres. 24 km hosszú fehérhomokos, gyönyörű, „beach” övezi a szigetet, ahol a világtól elvonulva, önfeledten strandolhatunk az azúrkék tengerben  a saját magunk által felfedezett és birtokolt partszakaszon. Ez az igazi „Karibi Paradicsom”, amire mindenki vágyik. Cayo Largo szigetére egy mindössze 45 perces repülőúttal lehet eljutni, a belső járat Havannából és Varaderóból is minden nap indul. Mivel Kuba déli oldalán található, ezért az északról érkező frontok nem érnek el ide, így egész évben nyári napsütés és strandidő várja a turistákat!

Cayo Coco Kuba északi oldalán, az ország középső részén, az Atlanti Óceán partján található, a „Jardines del Rey” (Király kertjei) szigetcsoport tagja. A sziget egy 27 km hosszú töltésen közelíthető meg a tengeren keresztül. Gazdag madárvilágáról is ismert, jellemző madarai a pelikán és a rózsaszín flamingók. Cayo Guillermo tengerparti szakaszát egy rövid autóút köti össze Cayo Coco szigetével, itt találhatóak a környék legszebb tengerpartjai, köztük a híres „Playa Pilar” melyet az ország legszebbjei között tartanak számon. Itt sorakoznak a kitűnő all inclusive hotelek is. Cayo Coco Havannától 535 km-re található, szárazföldi transzferrel, de akár belső repülőjárattal is megközelíthető. Megéri a fáradtságot!
 

Cayo Santa Maria Kuba északi oldalán, az Atlanti Óceán partján található, Havannától 360 km-re. A szigetet a szárazfölddel egy 48 km-es híd és töltéssor köti össze, mely átszeli a tengert csodálatos látványt nyújtva. Tökéletes tengerpartjainak és az újonnan épült kitűnő hoteleknek köszönheti népszerűségét a mindig újat és jobbat kereső turisták körében. Itt található az ország egyik legjobb hotele a nemrégiben nyílt Melia Buena Vista, melynek minden szobájához Royal Service szolgáltatás tartozik! Hat tengerparti szakasza mintegy 11 km hosszú, fehér homokos exkluzív tengerpartotbiztosít az itt üdülőknek. Szárazföldi transzferrel és belső repülőjárattal egyaránt megközelíthető Havannából.