LUX* Saint Gilles*****

Hivatalos név: Réunion
Földrajzi fekvés: Réunion vulkáni sziget az Indiai-óceánban Madagaszkártól keletre, Franciaország tengeren túli megyéje.
Államforma: köztársaság
Vallás: A lakosság 86%-a római katolikus, a maradék 14% hindu, muszlim vagy buddhista.
Hivatalos nyelv: A szigeten franciául és kreol nyelven beszélnek.
Terület: 2511 km²
Népesség: 850 727 fő 
Pénznem: euró (EUR)
Időzóna: Magyarország +2 óra
Hívószám: +262
Hálózati feszültség: A konnektor 220V, 50Hz, „E” típusú csatlakozó – szükség van konverterre.
Időjárás: Éghajlata trópusi, erős óceáni befolyással. Az átlagos hőmérséklet 10 és 28 oC között változik a tengerszint feletti magasságtól függően.

Beutazási feltételek A tengerentúli területekre jogszabályi rendelkezés alapján lehetséges a vízum nélküli, magyar személyigazolvánnyal történő beutazás, a gyakorlatban azonban a szig. használata fennakadást okozhat a be- és kiutazásnál, különösen nem Európai Uniós országban történő átszállás során. Ezért javasolt ezekre a szigetekre érvényes útlevéllel beutazni. Az útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított, plusz hat hónapig érvényesnek kell lennie.
Közlekedés A szigeten rendkívül sok autó van már most is, ezért időnként nem kis időbe telhet eljutni egyik pontból a másikba. St-Denis környékén reggelente mindkét irányban rendszeresek a dugók. Réunion eredetileg egy vulkáni sziget és az ebből adódódó domborzati sajátosságok miatt belső területei nehezebben megközelíthetőek. A partok mentén viszont jó állapotú, aszfaltozott közutak húzódnak. Franciaország tengerentúli területein elfogadják az érvényes magyar jogosítványt.
Vámszabályok A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója szerint: https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018
Egészségünk megőrzése Réunion szigetén jó az orvosi ellátás (francia színvonal). Javasolt oltások: hastífusz és Hepatitis A elleni védőoltás. Mindenre kiterjedő betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás kötése erősen javasolt!
Időjárás Két évszak van: a májustól októberig tartó száraz, hűvös évszakban, azaz télen, a hőmérséklet a tengerparton 25 C, a hegyekben pedig 12 C. Az esős, meleg évszakban, azaz a novembertől májusig tartó nyáron 30 C szokott lenni a partokon, míg 19 C a magasabban fekvő részeken.
Pénznem A hivatalos pénznem au euró (EUR).
Biztonság Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  

La Réunion a Google Maps-en csak egy keskeny kis szigetnek néz ki az Indiai-óceán közepén, ám nem érdemes alábecsülni, hiszen, ha jobban megnézitek, akkor találtok itt gigantikus méretű hegységeket, lélegzetelállító kanyonokat, gyönyörű vízeséseket, érdekes lagúnákat, színes városokat és nyugodt kis falvakat is. Kezdjük!

A látvány: földöntúli

Tapasztaljátok meg, mitől olyan lenyűgözők a sziget vidékei! Béreljetek autót és menjetek el egy szigettúrára! Vezessetek keresztül a Route de Volcano-n egészen a Cirque de Cilaos-ig! A partvidéken lévő falvak, háttérben az lakatlan tengerpartokkal és a kék lagúnákkal kontrasztban állnak a sziget belsejében lévő, gyér növényzettel fedett sziklás hegyekkel.

Piton de la Fournaise

A világ legjelentősebb vulkánjait mindenképpen ajánljuk megtekinteni. Valószínűleg az itt eltöltött napotok lesz mind közül a legemlékezetesebb, hiszen, ha rákerestek néhány Marson készült fotóra, majd összevetitek azokkal, amiket a Plaine de Sables-en készítetek, akkor zavarba ejtő hasonlóságokat vehettek észre! Ez a vidék ugyanis kísértetiesen hasonlít a Mars-béli tájakra. Ajánljuk, hogy vezetett túra során ismerjétek meg az egykori lávavidéket!

Mafete, Cilaos és Salazie

A három nagy katlanvölgy három nagy kaldérában terül el. Mafete-t nem lehet autóval megközelíteni, éppen ezért gyalogosan ajánlott megtekinteni ezt a példátlanul szép hegyvidéket. Mafete otthont ad néhány falunak is, melyeket csak keskeny ösvényeken keresztül vagy helikopterrel lehet megközelíteni. Túravezetővel tanácsos útnak indulni!

Városnézés

A sziget fővárosa, St. Denis egyben a legnagyobb is. Séta közben gyönyörködjetek egyedi építészeti stílusában és ha tehetitek, látogassatok ki a piacaira is! A másik város, mely piacáról híres, St Pierre. A sziget déli részén fekvő városban szombatonként tartanak piacnapot, ilyenkor jó alkalom nyílik arra, hogy  szuveníreket és jó minőségi vaníliát vásároljatok (La Réunion termeli és exportálja a legjobb vaníliát világszerte). Mivel a szigeten a francia, afrikai és ázsiai kultúra összeolvadásának nyomait több helyen is felfedezhetitek, érdemes a piacon gasztro-túrára indulnotok! Kóstoljátok meg a helyi specialitásokat, mint például a Bon Bon Piment-et miközben látványos táncos előadásokat néztek a Mahoya táncosok előadásában.

Az esküvői csomagok szimbolikus szertartásra vonatkoznak!
Csak az érvényes útlevélre van szükség, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie!