Las Vegas - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Amerikai Egyesült Államok
Földrajzi fekvés: Az ország Észak-Amerika középső részén terül el, ahol negyvennyolc állama és a fővárosi kerülete fekszik a Csendes- és az Atlanti-óceán között, északról Kanada és délről Mexikó által határolva. Alaszka állam a kontinens északnyugati részén található Kanada és a Bering-szoroson keresztül Oroszország között, míg Hawaii állam egy szigetcsoport a Csendes-óceán közepén. Az Egyesült Államok birtokol még ezen kívül társult államokat, tengerentúli területeket és van egy bérelt területe is.
Államforma: szövetségi köztársaság
Vallás: Vallási megoszlás: protestáns 49% (baptista, metodista, pünkösdi, evangélikus, református, anglikán), római katolikus 22%, ortodox keresztény 2%, mormon 5%, muszlim 2%, zsidó 1,5%, felekezeten kívüli 1,5%.
Hivatalos nyelv: Az Egyesült Államoknak szövetségi szinten nincsen hivatalos nyelve. Ez azt jelenti, hogy sem az alkotmány, sem a különböző törvények nem tüntetnek ki egyetlen nyelvet sem hivatalos nyelvként. A gyakorlatban a hivatalos ügyek intézésének nyelve az angol (bár az angolul nem tudók általában kapnak nyelvi segítséget), és rendszerint angol nyelven folyik a törvényhozás, a bíróságok és a végrehajtó hatalom szerveinek munkája. Angol nyelven alkotják meg a törvényeket, és bizonyos kivételektől eltekintve az angoltudás feltétele az állampolgárság elnyerésének.
Terület: 9 826 630 km²
Népesség: 325 145 963 fő 
Pénznem: amerikai dollár (USD)
Hívószám: +1
Hálózati feszültség: A konnektor 120V, 60Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: Az Egyesült Államok mérete és földrajzi változatossága miatt többféle éghajlat alakult ki (bővebb információt lejjebb olvashat).

Beutazási feltételek Felhívjuk az Egyesült Államokba utazók figyelmét, hogy Beutazási Engedély az Egyesült Államokba (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) birtokában vízummentesen kizárólag turizmus és üzleti találkozó céljából lehet az Egyesült Államokba utazni. Az ESTA munkavállalásra (ideértve az önkéntes/karitatív munkát is) és tanulásra  nem jogosít az USA-ban tartózkodás idejére. A határellenőrzés az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megszigorodott, az ESTA-val utazókat alaposabb vizsgálatnak vetik alá beléptetéskor. Amennyiben az utazó turisztikai/üzleti célú belépési szándékát illetően kétség merül fel, az USA hatóságok a határellenőrzés során visszafordítják a határ átlépése előtt. Az útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított, plusz hat hónapig érvényesnek kell lennie.
Közlekedés
Közúti: Több mint 4,2 millió kilométer út található az Egyesült Államokban országszerte; ezek lehetnek alacsonyabb és magasabb rendű utak egyaránt. A mindennapos közlekedés egyik legelterjedtebb módja az autó. 1000 lakosra 759 autó jut, ami messze meghaladja az európai uniós átlagot (1000 lakosra 472 autó). Egy átlagos amerikai naponta 55 percet tölt vezetéssel, mialatt 47 kilométert tesz meg. A közúti tömegközlekedésben a Greyhound játssza a vezető szerepet, mint az ország legnagyobb autóbusztársasága, amely több mint 3700 városba közlekedtet autóbuszokat.
Vasúti: A nemzeti vasúttársaság az Amtrak. Elsősorban nagy távolságban közlekedtet személyszállító vonatokat, irányonként naponta átlagosan egyszeri vagy kétszeri alkalommal (kivéve az északkeleti országrészt). A Keleti-parton található Észak-Amerika legmodernebb vasútvonala, a Northeast Corridor. Itt közlekedik az Acela Express is, amely Washingtont köti össze Bostonnal.
Légi: Az Egyesült Államokban 2008-ban közel 15 000 repteret tartottak számon, amellyel világelsők. A nagyobb városoknak általában több repülőtere van, amelyeket az utasszállító légitársaságok előszeretettel ki is használnak. Érdekesség, hogy az USA az egyetlen ország, amelynek nincs nemzeti légitársasága. 2001. szeptember 11. óta különösen magas szintű a repülőterek biztonsági szintje. De sok légitársaság üzemel az Egyesült Államokban. A legfrekventáltabb belföldi útvonal a New York - Los Angeles útvonal, amelyen évente megközelítőleg 1,8 millió ember utazik; a legfrekventáltabb külföldi útvonal pedig a New York - London útvonal, amit évente 3 millió utas használ.
Vízi: Az Amerika Egyesült Államok vízhálózata az átlagosnál sokkal sűrűbb. A nagy pacifikus nyomás hatására a folyók leginkább a kontinens keleti felében futnak (pl. a Mississippi-Missouri, az Ucayali-Amazonas és a Paraná-Paraguay vízrendszerek), a legnagyobb vízgyűjtő területe az Atlanti-óceánnak van.
Vámszabályok Részletes angol nyelvű információt az alábbi oldalakon talál:
https://www.cbp.gov/travel/international-visitors
Illetve, a Nemzeti Adó-és Vámhivatalos Utastájékoztatóját az alábbi linken találja:
https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018

Egészségünk megőrzése Az Amerikai Egyesül Államokban lévő orvosi ellátásról az alábbi linken kap részletes információt:
https://estavisa.hu/esta-visa-blog/egeszsegugyi-ellatas-az-usa-ban-valo-tartozkodasunk-alatt/

Időjárás Az Egyesült Államok mérete és földrajzi változatossága miatt többféle éghajlat alakult ki. A nyugati hosszúság 100. fokától keletre az éghajlat nedves kontinentális északon és esős szubtrópusi délen. Florida déli csúcsának éghajlata trópusi, akárcsak Hawaii-é. A nyugati hosszúság 100. fokától nyugatra a préri félsivatagi. Ilyen a nyugati hegyvidék nagy része is. Az éghajlat száraz a Nagy-medencében, sivatagi délnyugaton, mediterrán Kalifornia partvidékén, óceáni Oregon és Washington partvidékén, valamint Dél-Alaszkában. Alaszka legnagyobb része szubarktikus vagy sarkvidéki éghajlatú. A szélsőséges időjárás nem szokatlan - a Mexikói-öböl partján fekvő államokban gyakori a hurrikán, Középnyugaton (Midwest) pedig a tornádó.
Pénznem A hivatalos pénznem az amerikai dollár (USD).
Biztonság Az USA-ban a közbiztonság világviszonylatban jónak mondható, köszönhetően a nagyszámú és jól felszerelt rendőri erőknek. A bűncselekmények túlnyomó része nem a turisták által látogatott helyeken történik. Ennek ellenére ajánlatos az alapvető biztonsági óvintézkedések betartása: kerüljük a félreeső helyeket, ne viseljünk feltűnő ékszereket, és ne hordjunk magunkkal nagyobb mennyiségű készpénzt. Különösen figyelni kell a fényképezőgépet, videokamerát tartalmazó táskákra, amik a zsebtolvajok kedvelt célpontjai a külföldiek által kedvelt helyeken. Szállodai szobában nem célszerű pénzt, értéktárgyat hagyni; ajánlott a szállodai széf igénybe vétele. Bérelt kocsinál különösen vigyázni kell, hogy az autó belső terében ne maradjon semmi olyan tárgy, ami felhívhatja az ablaktöréssel dolgozó tolvajok figyelmét. Bank-automata (ATM) használatakor törekedni kell arra, hogy az lehetőség szerint nappal, vagy jól megvilágított, forgalmas utcákon történjen. Az útlevélről, vízumról, bankkártyákról, utazási csekkről, a helyszínen vásárolt értékesebb tárgyak blokkjáról célszerű több fénymásolatot készíteni és ezeket különböző helyen tárolni.
Az USA-n belül a rendfenntartás szövetségi és önkormányzati szinten történik. A városhatáron kívüli esetekkel a szövetségi állami rendőrség és az állami autópálya járőrszolgálat (State Highway Patrol) foglalkozik. A megyei rendőrségek (County Police), valamint a sheriffek ellenőrzik a vidéki körzeteket, a kisvárosokat és a falvakat. Szövetségi területeken pl. nemzeti parkokban, erdőkben parkőrök vigyáznak a rendre.
Rendőrség, mentők, tűzoltók riasztására a 911-es számot lehet hívni. A hívás minden nyilvános fülkéből ingyenes. A Travelers’ Aid Society (Utazókat Segítő Társaság) a bajba jutott turistáknak történő segítségnyújtásra szerveződött, elérhetősége: 800 327 2700, www.travelersaid.org.
Magyarország külképviselete
Az elérhető külképviseletek listáját az alábbi linken találja:
http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviseletek

 

Mindegy, hogy csak pár napot töltötök itt, vagy családi vakációra érkeztek, esetleg az esküvőtöket tervezitek Las Vegasban, ez a város a maga attrakcióival, híres show műsoraival, kiváló éttermeivel mindenkinek kínál valamit, amit emlékként hazavihet magával.

Tegyétek meg fogadásaitokat az egyik világhírű kaszinóban!

Ha Las Vegas, akkor kaszinók! Az 50 éves múltra visszatekintő Caesars Palace-hoz hasonló helyet keveset találhattok a világon. Játszatok az orosz ruletten, üljetek le pókerezni vagy egyszerűen csak gyönyörködjetek a hely csillogó világában!

Bulizzatok egy világhírű sztár koncertjén!

Bármikor is mentek Las Vegasba, szinte biztos, hogy lehetőségetek lesz részt venni olyan sztárok koncertjén, mint például J. Lo, Bruno Mars vagy Celine Dion! Egyre több zenész lép fel a kaszinók egy-egy előadótermében, ezzel is növelve a bensőséges hangulatot köztük és a rajongóik között.

A világ egyetlen városban

Sosem voltatok még az Eiffel-torony lábánál, nem gondoláztatok még Velencében? Aggodalomra semmi ok! Las Vegas ugyanis a világ top látványosságainak a gyűjtőhelye. Itt megtalálható a föld számos pontjának, szimbolikus épületének, terének replikációja. Engedjétek, hogy az egymásba érő „világ-tájak” benneteket is ámulatba ejtsenek!

Fedezzétek fel Las Vegas kültéri művészeti gallériáját!

2013-ban indult az „Amikor az élet gyönyörű” kezdeményezésű art-fesztivál, azóta Las Vegas Downtown falai évről évre egyre színesebbé vállnak. Csodáljátok meg a graffiti nagymestereinek gigantikus méretű falfestményeit a művészeti negyedben!

Menjetek el a Peppermill’s Fireside Lounge-ba!

Ha nem voltatok a Peppermill-ben, akkor nem is igazán láttátok Las Vegas-t – így a szlogen! A csúcsminőséget képviselő koktéljairól, eszméletlenül finom ételeiről, és igényes szórakozási lehetőséggel kecsegtető Peppermill-t a Casino magazin, a Las Vegas Legjobb Bártenderei magazin és a Legjobb Egzotikus Italok, Legromantikusabb Bárok magazin dobogós helyre ültette. A szórakozóhely több film és klipfelvétel helyszínéül is szolgál.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges dokumentumok: 

-Útlevél másolatok (hazautazást követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek)
-Születési anyakönyvi kivonat új típusú, ami már háromnyelvű (az esküvőtől számítva 6 hónapnál nem lehet régebbi)
-Elváltak esetén bírósági végzés a válásról

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Las Vegas - személyes tapasztalataink alapján!

Fedezzétek fel a Mojave-sivatagban rejlő város színes, táncoló szökőkútjait, csodáljátok meg a világhírű Cirque de Soelil előadásait és kóstoljátok meg elismert séfek tányérkölteményeit a több tucat felkapott étterem egyikében. Las Vegas egy olyan város, ahol az éjszaka ritmusa egybeér a horizonton felragyogó nappal.

Fotózkodjatok a város ikonikus üdvözlő táblájánál, melyen a „Welcome to Fabulous Las Vegas, Nevada” szerepel. Ez a világító felirat 1959 óta köszönti az ide látogatókat, sőt 2009-ben a nemzeti történelmi helyek listájához is hozzáadták.

Álljatok meg egy rövid időre a Bellagio szökőkutas vízijátékánál, mely az egyik legnagyobb attrakciónak számít Las Vegasban. Hétfőtől péntekig délután 3 órától egészen éjfélig negyedórás blokkokban lehet megtekinteni a vízijátékot, majd hétvégén dél körül kezdődik a zenére mozgó víz tánca és éjfélig turisták százait tartja ámulatban. Filmes szempontóból is vonzó helyszín, hiszen az Ocean’s 11 sztárjai a szökőkút előtt ünnepelték meg a módszeres bankrablás sikerét.

Természetesen a kaszinók aranyszínű világán és az izgalmas éjszakai bulinegyeden túl is bőven akad lehetőség kikapcsolódásra, szórakozásra. Tekintsétek meg a Mandala Bay-en található Shark Reef Aquariumot, mely több, mint 2000 víziélőlénynek ad otthont. Amennyiben kellő bátorságot éreztetek magatokban, úgy jelentkezhettek egy közös úszásra – 30 cápa társaságában.

Üljetek helikopterre és nézzétek meg madártávlatból a Grand Canyon szemet gyönyörködtető hegyvonulatait, melynek nyugati pereménél a kanyargó sziklás hegyek között felfedezhetitek az Eagle Point-ot (egy sas alakú sziklaszirtet) és a 4000 láb magasságban kiépített üvegpadlós kilátóról egyedülállóan szép panoráma tárul elétek. Akiben még ennél is több a vakmerőség, annak bátran ajánljuk a Las Vegas-tól alig félórás autóútnyi távolságra található drótkötélpályát (Boulder City-ben). A közel 2,5 kilométer hosszú kötélpályán lecsúszva a Grand Canyon csodás természeti képződményeit figyelhetitek meg.