Hivatalos név: Malajzia
Földrajzi fekvés: Malajzia dél-nyugat Ázsiában, az Egyenlítőtől északra fekszik. Egyik része az ázsiai szárazföldhöz tartozik (Malaysia Barat – Nyugat-Malajzia), míg a másik része Borneo szigetén található (Malaysia Timur – Kelet-Malajzia)
Főváros: Kuala Lumpur, 1 453 975 fő
Államforma: alkotmányos monarchia
Vallás: a maláj lakosság háromötöde iszlám vallású, törvény szerint minden maláj muszlim
Hivatalos nyelv: maláj
Terület: 329 847 km2
Népesség: 30 949 962 fő
Pénznem: maláj ringgit (kódja: MYR, jele: RM)
Időzóna: Magyarország – 7 óra
Hívószám: + 60
Hálózati feszültség: 230-240 Volt (50 Hz), brit rendszerű (3 pólusú) adapterre szükség van
Időjárás: Az ország klímája trópusi egyenletesen magas hőmérséklettel. A relatív páratartalom egész évben magas, a levegő ezért  fülledt, az arra érzékenyeknél légzési nehézséget okozhat. A magasabb fennsíkokon alacsonyabb az átlaghőmérséklet. November és február között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) a keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárják. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, szeptember-októberben vannak a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal, földcsuszamlásokkal és útlezárásokkal kell számolni. Nagyobb trópusi esőzések ugyanakkor egész évben bármikor előfordulhatnak.
Beutazási feltételek: magyar állampolgárok legfeljebb 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Malajzia területén turista célú beutazás esetén. Beutazáskor szükséges a még több, mint 6 hónapig érvényes útlevél, a malajziai tartózkodás anyagi fedezetének igazolása, a vissza/tovább utazásra szóló repülőjegy és a határátkelőhelyeken elérhető Arrival/Departure Card kitöltése. Útlevél elvesztése, megrongálódása stb. esetén az új (ideiglenes vagy normál) útlevéllel csak akkor tud kilépni az országból, ha abba előzőleg a malajziai Bevándorlási Hivatal beutazási vízumot helyez el. Ha valaki a turista célú 90 napos vízummentességgel visszaél (pl. 90 naponként ki- , majd visszautazik) más célú malajziai tartózkodása fenntartása és leplezése érdekében, vagy felmerül ennek gyanúja, akkor számolhat azzal, hogy megtagadják beléptetését Malajziába.  
Vámszabályok: A kábítószerek bevitelét és birtoklását szigorúan büntetik, mely egyes minősített esetekben halálbüntetést vonhat maga után. Vámmentesen bevihető 200 db cigaretta vagy 50 szivar, vagy 225 gr dohány, 1 liter bármilyen alkohol tartalmú ital, parfüm személyes használatra 200 RM értékben, ajándék 200 RM értékben. A külföldi valuta be- és kivitelére nincs korlátozás.
Egészségünk megőrzése: Az ott tartózkodás alatt fokozottan ügyeljünk az alapvető higiéniai előírások betartására. Étkezés előtt mindig mossunk kezet. Csak jól átsütött, meleg ételt és forralt vízből készült kávét vagy teát fogyasszunk. Ne igyunk csapvizet, de fogmosásra nyugodtan használhatjuk. Az italokba tett jégkockától nem kell aggódnunk, mivel a jégtömböket fertőtlenített vízből készítik. A trópusi klímán az új ízek és fűszerek is okozhatnak enyhe hasmenést, ami általában magától is hamar elmúlik vagy megfelelő gyógyszerekkel könnyen kezelhető. Az esetlegesen előforduló szúnyogok ellen legjobbak az itthon is kapható Off márkájú készítmények. A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A trópusi napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Érdemes magunkkal hozni recept nélkül kapható antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és sebtapaszokat. Mivel az egészségügyi ellátás igen drága a nem csoportosan utazóknak is feltétlenül ajánljuk az indulás előtt a megfelelő anyagi fedezetet nyújtó betegség-, balesetpoggyászbiztosítás megkötését. Kiutazó csoportjaink utasai minden esetben rendelkeznek megfelelő színvonalú utasbiztosítással.
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal: Általában a sportos öltözködés elfogadott majdnem minden alkalomra. A párás meleg miatt elsősorban a könnyű nyári pamut holmikat (póló, short stb.) ajánljuk, illetve kirándulásra, túrázásra alkalmas kényelmes sportcipőt vagy szandált. A strandoktól távolabb a mohamedán malájok nem nézik jó szemmel a túl rövid ruhákat, ezért vigyünk magunkkal egy vékonyabb hosszú nadrágot és inget. Az erős légkondicionálás miatt célszerű egy zakót vagy blézert, könnyű pulóvert vagy kardigánt is magunkkal vinni. A hegyekben széldzsekire is szükség lehet, az esős évszakban pedig az esőkabát is ajánlott. Az általános ruhatárunkon felül természetesen vigyünk magunkkal fürdőruhát, magas faktorszámú naptejet, napszemüveget, fényképezőgépet tartalék filmekkel, videokamerát és ne felejtsük el rendszeresen szedendő gyógyszereinket.
Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: Az ország hivatalos fizetőeszköze a maláj ringgit (kódja: MYR jele:RM).váltópénze a sen. 1 RM= 100 sen. A bankjegyek 100, 50, 10, 2,1 míg az érmék 50, 20, 10 és 5 és 1 címletekben vannak forgalomban. Pénzt váltani a bankokban, nagyobb szállodákban és a hivatalos pénzváltóknál (money changer) lehet. A bankok hétfőtől péntekig 09.15-16.30-ig a pénzváltók általában minden nap 9.00-21.00-ig tartanak nyitva. A nagyobb turistacentrumokon kívül a külföldi fizetőeszközök beváltása nehézségekbe ütközhet. A főbb hitelkártyák (VISA, AMEX, Mastercard) főleg a nagyobb turista központokban lévő üzletekben, szállodákban és vendéglátóhelyeken használhatók. Bankjegykiadó automatákat (ATM) melyek 24 órán keresztül működnek és hitelkártyával tudunk helyi fizetőeszközt felvenni általában csak a nagyobb bevásárlóközpontokban, repülőtereken és bankfiókokban találunk. Kérjük indulás előtt ellenőrizze hitelkártyája érvényességét és a használat feltételeiről tájékozódjon a kártya kibocsátójánál.
Telefonálás, internet: Külföldre telefonálni a kártyával működő telefonokról és a Telekom irodákból lehet. Telefonkártyát a Telekom irodákban, repülőtereken, benzinkutaknál és több élelmiszerüzletben is lehet vásárolni. A nagyobb városokban számtalan internet kávézót találunk és a nagyobb szállodákban is elérhető az internet. Javasoljuk, hogy utazás előtt mobilszolgáltatójánál tájékozódjon a telefonja működőképességéről és a roaming szolgáltatások díjairól.
Vásárlás, üzletek nyitvatartása: Nagy bevásárlóközpontokat melyek árubősége vetekszik a szingapúri és hong kongi üzletközpontok kínálatával főként Kuala Lumpur-ban találunk (Pavilion, Suria KLCC, Times Square) Ezeken kívül ellátogathatunk a hangulatosabb piacokra is, ahol kedvünkre alkudozhatunk. A legnépszerűbb maláj ajándéktárgyak a Selangor óntermékek, ezüst és réztárgyak, batik és selyem termékek, ékszerek és a különböző brokát anyagok. A nagy bevásárlóközpontokban a márkás divattermékeket az itthoni áraknál kedvezőbben lehet megvásárolni. A nagyobb áruházak 10.00-22.00-ig tartanak nyitva.
Gasztronómia: A multikulturális Malajziában a távol-keleti (a pekingi, szecsuáni, kantoni és hakka irányzatokat is felvonultató kínai, tajwani, indonéz, indiai, koreai, thai) és a nemzetközi konyhaművészet szinte minden típusa megtalálható. A maláj konyha legfontosabb összetevői a különböző fűszerek, ginger, kókusztej, és mogyoró. Maláj ételspecialitások: Sambal (chili alapú krém hagymával és tamarindusszal, melyet általában köretként fogyasztanak, Char Kway Teow (szójaszószban sütött rizsgombócok hallal vagy hússal és zöldséggel Ikan bilis (szárított articsóka melyet italok mellé fogyasztanak) Satay (faszénparázson sült apró húsok nyársra tűzve csípős mogyoró szósszal, uborkával, hagymával, rizzsel és kókusszal. Gula malacca (pálmacukorból készült puding). Bár Malajzia iszlám ország az alkohol fogyasztása elsősorban a turisták által látogatott városokban üdülőhelyeken elterjedt. Népszerű italok a helyben készült Anchor és Tiger sör, a szingapúri sling és a cukornád juice.
Borravaló: Malajziában főként a vendéglátóhelyek alkalmazzák az ún. szervízdíjat, amely 10%-os felszolgálási díjbólés 5% állami adóból áll.
Biztonság: Az ország alábbi körzetei a „II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartoznak: Sabah tagállam (Malajzia Borneó-sziget észak-keleti részén elhelyezkedő tartománya) kijárási tilalom (este 6 és reggel 6 óra között) által érintett hét körzete: Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan és Beluran tengeri területei (gyakorlatilag Kudat és Tawau közötti tengerparti szakasz mentén levő szigetek). Ezen kívül veszélyeztetett helyek Sandakan városa és a Tawau-tól délre eső tengerparti területek, valamint Lahad Datu, illetve Semporna és mindkettő környéke. A Fülöp-szigetek déli részéről a tengeren át iszlamista fegyveresek és egyéb bűnözői csoportok e területekre behatolva emberrablásokat és egyéb erőszakos bűncselekményeket hajthatnak végre különösen turisták sérelmére. 2015-ben Sandakanban két turistát raboltak el, egyiküket megölték. 2016 decemberében és legutóbb 2018 szeptemberében követtek el emberrablást Semporna-hoz közeli szigeteknél.
Közlekedés: A taxik viteldíja Malajziában viszonylag alacsony ezért az európai turistának érdemes a városi közlekedés legkényelmesebb módját választania.
Magyarország külképviselete: a malajziai magyar külképviselettel kapcsolatos információkat az alábbi linkre kattintva találja: https://kualalumpur.mfa.gov.hu/

Malajzia 300.000 négyzetkilométeren terül el és egy nagyon vegyes, sokszínű társadalmi közösséget fogad magába. Ennek is, és persze mesebeli strandjainak, lakatlan szigeteinek és a Világörökség részeként nyilvántartott helyeinek köszönhetően évente rengeteg turista jön el ide, hogy kulturálódjon, kikapcsolódjon és végül feledhetetlen élményekkel térjen haza!

Petronas Towers

Látogassátok meg a világ egyik legikonikusabb felhőkarcolóját, mely a világ legmagasabb ikertornyaival a fővárosban, Kuala Lumpurban tör az ég felé. Az épületegyüttes legizgalmasabb része a híd, mely összeköti a két tornyot, s mely lélegzetelállító panorámát kínál a városra nézve!

Tunku Abdul Rahman National Park

Ez a nemzeti park valójában 5 szigetet foglal magába, melyek Kelet-Malajzia részén fekszenek. A park komppal közelíthető meg. Mindegyik sziget más-más jellegzetes vonással rendelkezik – míg Gaya Island nyüzsgőbb, addig Sulung Island nyugodt, szinte érintetlen környezettel várja a partraszállókat. Természetesen van bennük némi közös is: nagyon jó alkalmat teremtenek túrázásra, hegymászásra, úszásra és búvárkodásra.

Taman Negara National Park

Malajzia egyik nagy büszkeségének számít a világ leghosszabb kötélhíddal kiépített nemzeti parkja. Legyetek bár kezdők, vagy gyakorlott mászók, itt bőven lesz lehetőségetek próbára tenni a bátorságotokat és az erőtöket! A kalandok közepette vegyétek szemügyre a park növény -és állatvilágát, és ha már itt jártok, jó, ha tudjátok, hogy ősi maláj törzsek is laknak itt.

Gentling Highlands

Malajzia bővelkedik a ’legekben’. A Titiwangsa hegyek között húzódó témapark turisták tömegeit vonzza zöldség -és gyümölcsültetvényeivel, tematikus parkjaival, bárjaival, éttermeivel és éjszakai lokáljaival. A legnagyobb attrakció persze akkor is a Genting Skyway marad, melyet a világ leggyorsabb, és Dél-Kelet Ázsia leghosszabb libegőjeként tartanak számon.

Malacca

Malacca vagy Melaka úgy is ismert, mint „A történelmi város”. Kuala Lumpur-tól alig több, mint 100 km-re fekszik, déli irányban. Az azonos nevű állam székhelye portugál gyarmat volt egykoron, később holland fennhatóság alá került. Ekkor épült a város egyik legismertebb épülete, a téglavörös színű Christ Church, melynek kézzel faragott padjain jól esik az elmélkedés, elcsendesülés.

Az esküvői csomagok szimbolikus szertartásra vonatkoznak!
Csak az érvényes útlevélre van szükség, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Malajzia

Érdemes Malájziát választani uticélunknak, mert természeti szépségei, látnivalói és a helyi lakosok kedvessége és közvetlensége is megragadó. Olyan építészeti csodákat láthatunk, mint a Twin Towers, amely Kuala Lumpur, a főváros egét karcolja a maga 452 méteres magasságával és a világ legmagasabb épületének számított 2004-ig, vagy ennek szöges ellentétét: a borneói hosszúházakat, amelyekben a mai napig élnek az őslakosok. A Maláj félszigeten még a fűszálak is vigyázban állnak, viszont a kissé távolabbi Borneó szigetén, amelyen Malájzia Indonéziával és a Brunei Szultánsággal osztozik olyan hatalmas őserdőket találhatunk, amelyekben nemhogy a füvet nem vágják, de még ember sem nagyon járt. Itt élnek természetes környezetükben az orangutánok, teknősök és még megszámlálhatatlan állatfaj, amelyeket eddig csak könyvekben láthattunk. A Maláj-félszigettől 30 km-re, a thaiföldi határnál fekszik Langkawi,az Indiai-óceán ölelésében. A kalózok egykori kedvenc búvóhelye ma másról híres: a Budapest nagyságú sziget központját buja dzsungel koronázza, a domboldalakon festői falvak bújnak meg a rizsteraszok között, a partokon pedig fehér homokos álomstrandok várják a látogatót.Az ország északnyugati részén elhelyezkedő Penang szigetén épült az első angol gyarmati bázis Malájziában, valamikor az 1700-as évek végén. A britek után nem sokkal érkeztek meg a kínai kereskedők, hozva sajátos kultúrájukat. Igazi ázsiai olvasztótégely tehát Penang, ennek minden előnyével! A gasztronómiai kínálat például egészen rendkívüli, az éttermek kínálata lenyűgöző, a fesztiválok pedig szinte egymást érik egész évben.