Maldív-szigetek - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Maldív Köztársaság
Földrajzi fekvés: Egy szigetország az Indiai-óceánon, amely India délnyugati csücskénél fekszik
Főváros: Malé, 103 693 lakos
Államforma: Köztársaság
Vallás: Muszlim
Hivatalos nyelv: Az ország nyelve a szingalézzel (Srí Lanka hivatalos nyelve) rokon maldív nyelv, az írásuk arab eredetű
Terület: 298 km²
Népesség: 345 023 fő
Pénznem: Maldív rúfia
Időzóna: Magyarország +3 óra (nyáron), +4 óra (télen)
Hívószám: + 960
Hálózati feszültség:  az elektromos feszültség 240 V, a szigetek nagy részén az európai standardnak megfelelő konnektorok vannak, de ajánljuk adapter beszerzését is.
Időjárás:  A Maldív-szigetek napos, trópusi éghajlattal rendelkezik. A Maldív-szigetek napi átlaghőmérséklete 30 és 32°C között ingadozik, szinte egész évben, a legmelegebbre februártól áprilisig lehet számítani.

Beutazási feltételek: Az útlevélnek a tervezett beutazástól számított fél évig érvényesnek kell lennie. Azon utasok, akik az elmúlt hat napban sárgalázzal fertőzött területről érkeztek, a nemzetközi védőoltásról (sárgaláz elleni) szóló igazolványukat be kell mutatni a repülőtéren. A magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak a Maldív-szigetekre, érkezéskor általában 30 napos tartózkodásra jogosító beutazási engedélyt kapnak.
Vámszabályok: Bármiféle alkohol tartalmú ital, sertéshúsból készült termék, pornográf vagy erotikus témájú videókazetták vagy lapok behozatala tilos. Szigorúan tilos bármilyen nemű drogok behozatala, ezt többéves szabadságvesztéssel büntetik. Idegen pénznem be- illetve kihozatala nincs különösebben korlátozva. Minden vendéglátó intézmény köteles vendégeivel naponként 6 USD idegenforgalmi adót fizettetni. A vámokkal kapcsolatos további információkért olvassa el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos utastájékoztatóját: https://www.nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastajekoztato
Egészségünk megőrzése: Az egészségügyi ellátás a Maldív-szigeteken viszonylag drága. Az alapegészségügyi ellátás színvonalas, a bonyolultabb eseteket Srí Lankán, Szingapúrban vagy az Arab Emirátusokban látják el. Ideutazáskor nem kötelező a védőoltás, de érdemes beoltatni magunkat sárgaláz ellen. A szúnyogok nem jelentenek nagy veszélyt, hiszen a szigeteken nem tudnak elszaporodni. Szükség esetén beszerezhető, illetve a szállodai szobákban általában előre ki van készítve szúnyogirtó.
A hosszú és intenzív napozás nem egészséges, napszúrást okozhat. A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A trópusi napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Az étkezési szokások hirtelen megváltozása gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, amely korlátozott mennyiségű ételfogyasztással elkerülhető. Érdemes magunkkal vinni recept nélkül kapható antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és sebtapaszokat. Feltétlenül ajánljuk az indulás előtt a megfelelő anyagi fedezetet nyújtó betegség-, baleset- poggyászbiztosítás megkötését.

Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal: A Maldív-szigetekre a fehérhomokos tengerpart, a kristálytiszta víz és a termetes pálmafák jellemzők. A szigetek trópusi éghajlattal rendelkeznek, illetve ebben a régióban az év nagy részében nagyon párás a levegő, a legszárazabb hónap a január és a február. Egy évben két monszunra kerül sor – az északnyugat-monszun májustól októberig, a délkelet-monszun decembertől áprilisig tart. A júniusi és júliusi csapadék kellemes, esti zápor formájában hull alá. A Maldív-szigeteket a novembertől áprilisig tartó időszakban érdemes meglátogatni, ugyanakkor itt tulajdonképpen egész évben turistaszezon van. 
A napi átlaghőmérséklet 30 és 32°C között ingadozik szinte egész évben a szigeteken. A víz kellemesen meleg, 27 °C-os átlaghőmérséklettel. A legmelegebbre februártól áprilisig lehet számítani, ilyenkor érkezik a legtöbb turista és a szállodák is ekkor telnek meg.
Ami az öltözködést illeti, könnyű, lezser viselet ajánlott, általában a sportos öltözködés elfogadott majdnem minden alkalomra. A párás meleg miatt elsősorban a könnyű nyári pamut holmikat (póló, short stb.) ajánljuk, illetve kirándulásra, túrázásra alkalmas kényelmes sportcipőt vagy szandált. A szállodákban előfordulhat, hogy erős a légkondicionálás, így egy könnyebb pulóvert / blézert is érdemes csomagolni. A nudizmus tilos, a helyi lakossággal való találkozáskor kötelező legalább póló és rövidnadrág viselete. Az általános ruhatárunkon felül természetesen vigyünk magunkkal fürdőruhát, magas faktorszámú naptejet, napszemüveget, fényképezőgépet tartalék filmekkel, videokamerát és ne felejtsük el rendszeresen szedendő gyógyszereinket sem.

Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: A Maldív-szigeteken a maldív rúfia (RF) a hivatalos pénznem, de az üzletek és az éttermek többsége az amerikai dollárt is elfogadja. A nyaralóhelyeken szinte mindenhol találunk pénzváltót, illetve a szállodák, üzletek, benzinkutak, autókölcsönzők és az éttermek bankkártyát (American Express, VISA, MasterCard és EuroCard) is elfogadnak. A Maldív-szigeteken csupán egyetlen bankautomata található, ahol a külföldi bankoknál vezetett számlákról lehet pénzt leemelni – ez Maléban, a HSBC épülete előtt található. Az élelmiszerek és az éttermek árai magasabbak az európaiakénál. Érdekességnek számít, hogy a helyi lakosok csupán ünnepnapokon fogyasztanak húst.
Telefonálás, internet: A mobiltelefonok általában működnek, de nagyon drága tarifával, ezért utazás előtt ajánlott egyeztetni mobilszolgáltatójával a roaming díjakkal kapcsolatban. A telefonközpontok, fax, telex és a telegraf mindenki számára hozzáférhetőek a szigeteken. Ez utóbbi Maléban a nap 24 órájában rendelkezésre áll, a nemzetközi hívásokat a központ kapcsolja. A szállodákban központi internetezés térítés ellenében lehetséges.
Vásárlás, üzletek nyitva tartása: A turistaközpontokban megszámlálhatatlanul sok üzlet található, amelyek késő estig nyitva tartanak. Ajándékként vehetünk csodás kagylókat, fából készült dobozokat, gyékényszőnyeget, batikolt és selyemből készült ruhákat vagy kerámiát. Közkedvelt szuvenír a vitorlások makettje, vagy akár a Dhoni hajó miniatűr másolatai is. A Maldív-szigetekről ez a hajó szállítja Srí Lankára a teát, vízipipát, legyezőt és terítékkészleteket.
Gasztronómia: A maldív ételek nagyon csípősen és pikánsan készülnek, ha tipikus hazai ételt szeretnénk kóstolni, ajánlott kipróbálni a hallevest és a kari fűszerrel elkészített halat. Az ételek nagy részét halak és egyéb tengeri fajok alkotják, például kalmárok és polipok széles választékából válogathatunk. Ezen kívül sok étel elkészítéshez használják fel a kókuszpálma gyümölcsét, a mangót és az ananászt. A tradicionális maldív konyha indiai jellegű-csípős, fűszeres ételelemeket tartalmaz. A szállodákban ételvariációk hosszú sorából válogathatunk, a szakácsok ismerik az európai turisták által közkedvelt fogásokat-itt megtaláljuk a Földközi-tenger partvidékére jellemző ételeket, hiszen az olasz, francia, kínai és arab konyha is képviselteti magát. Úgynevezett „hosszú ételnek”, ’roshinak’ neveznek minden olyan ételt, amely különféleképpen elkészített halakból, valamint krumpliból áll és amelyet rizzsel és kenyérrel kínálnak. A „rövid étel”, azaz ’hedhikaa’ édességből és egyéb nyalánkságokból áll, amelyet a helyi teaüzletek pultjain találunk meg. Ide tartoznak a kirántott halgömböcskék, amit lisztben és tésztában forgatnak meg, az édes tojáskrém, a kókusztej rózsaszín pudinggal és a pikáns halas kalácsok. A főétel végeztével a Maldív-szigetek lakosai bételleveleket rágcsálnak egy kis dióval, szegfűszeggel és citomkrémmel, mindezt egy kicsit megpörkölve. 
Borravaló: Fontos tudnivaló, hogy a szállodák személyzetének illik borravalót adni. Ennek nagysága a személyzet esetében 7 USD személyeként egy hétre, a hordárnak 1 USD-t, vagy 10 RF-t illik adni. A luxuséttermekben a borravalót belekalkulálják az árba. 
Biztonság: Az ország kriminológiai szennyezettsége alacsony, azonban a tengerpartokon, a fürdőmedencéknél és egyéb turista látványosságoknál fokozott figyelem javasolt, mivel aránylag gyakoriak a turisták sérelmére, kisebb értékben elkövetett lopások (használati eszközök, pénztárcák, mobiltelefonok eltulajdonítása). Javasoljuk, hogy lehetőség szerint úti okmányaikat és értékeiket zárják a szálloda széfjébe. Napközben csak az aznapi programhoz szükséges készpénzt tartsák maguknál. Útlevelükről készítsenek fénymásolatot, és azt tartsák maguknál. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! A vízi sport balesetek illetve a tengeri és édesvízi élőlények által okozott esetleges sérülések, fertőzések veszélyforrást jelenthetnek.
Közlekedés: Male Nemzetközi repülőtér külön kis szigeten található. Itt útlevél és vámvizsgálat után meg kell keresnünk az adott szállodasziget képviselőjének pultját, ahol segítenek a transzferek lebonyolításában, amelyeket gyorshajóval és/vagy hidroplánnal lehet elérni. A hajótranszferek mólója rögtön az érkezési csarnok mellett található. A hidroplános utakra történő bejelentkezés az érkezési csarnokban történik, a hidroplán termináljához transzfer buszjárat szállítja az utazókat. A szigeti transzferek időtartama a kiválasztott szállástól függ. A hajóutak lehetnek 15 percesek is, de akár 60 percig is tarthatnak. A hidroplános utak általában 30 – 60 percig tartanak. A hajóutak a nap 24 órájában üzemelnek némely szigetekre. Ezeket a transzfereket a szálláshely intézi az érkezési/távozási időpontoknak megfelelően. A hidroplánok 6:00 órától 16:30 óráig közlekednek a hét minden napján, a menetrendek azonban az összes vendég érkezési és távozási időpontjától függ az adott napon. Legkésőbb 15:30 előtt meg kell érkeznie Malé-be, hogy elérhesse az aznapi hidroplános transzfert. Hajós transzfer esetén nagyobb hullámok miatt célszerű előre gondoskodni gyógyszeres megelőzésről, amennyiben érzékenyek erre.
Magyarország külképviselete: Az országban semmilyen magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközhet, hosszabb időt vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.
Újdelhi Nagykövetség  Cím: 2/50-M, Niti Marg, Chanakyapuri New Delhi - 110021
Előhívó: (00)-(91)-(11) Telefon: 2611-47-37
Ügyelet:- Mobil: 00 91 99 11 453 701- Fax: 2688-67-42
Nagykövet: Dr. Pálmai Géza
E-mail: mission.del@kum.hu
Honlap: http://www.mfa.gov.hu/emb/newdelhi
További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van: Nepál, Banglades, Maldív Köztársaság, Srí Lanka
Újdelhi Konzuli Hivatal
Cím: 2/50-M Niti Marg, Chanakyapuri New Delhi - 110021
Előhívó: (00)-(91)-(11) Telefon: 2611-47-37
Ügyelet:- Mobil: 00 91 99 11 453 701- Fax: 2688-67-42
Konzul: Dr. Kimpián Péter
E-mail: consulate.del@kum.hu
Ügyfélfogadás: Hétfő: 10.00-12.30 Szerda: 10.00-12.30 Csütörtök: 10.00-12.30
Kész vízumok felvétele: hétfő, szerda, csütörtök: 15.00-16.00
Konzuli kerület: India, Nepál, Banglades, Maldív-szigetek, Srí Lanka

 

 

Aki azt gondolja, hogy a Maldív-szigeteken csak fürdőzni lehet a tengerben, és sütkérezni lehet a napon, az téved! Az Indiai-óceánon fekvő, 1192 szigetből álló szigetcsoport varázslatos gasztronómiai élvezetekkel párosulva egy igazi kulturális ínyencségnek számít.

Privát piknik a pálmafák tövében

Foglaljatok magatoknak egy két személyre szóló meghitt pikniket az egyik hófehér homokpadon! Vigyétek magatokkal egy kis kosárban a nemzet legfinomabb ételspecialitásait és egy üveg gyöngyöző pezsgőt és élvezzétek a napsütést életetek egészen egyedülálló momentuma során.

Búvárkodjatok!

Merüljetek alá a türkizkék tengervízben és vegyétek szemügyre a legkülönbözőbb színben pompázó halak rajait, melyek a korallok között úszkálnak boldogan. Hanifura Bay számít a legnagyobb „etetőközpontnak” és ez ráadásul az UNESCO által is őrzött, védett területnek számít.

Tradicionális dhoni hajókázás a naplementében

Tökéletes programválasztás úgy kettesben, mint családdal! A naplementében a horizonton elő-elő bukkanó delfinek látványa kicsik és nagyon szívét is egyaránt megdobogtatja!

Ismerkedjetek meg a helyi kultúrával!

A legtöbb nyaralónál eljön az a pillanat, amikor azt mondja, hogy bár a strand nagyon szép, a tenger nagyon kellemes és a hotel nagyon kényelmes, szeretne többet kapni, valami pluszt. Ez a bizonyos plusz nem más, mint az adott nemzet kultúrájában fellelhető egyediség. A maldív konyha különlegességének számító Mas Huni egy tartalmas reggeli étel tonhallal, chilivel, és frissen sütött burgonyával tálalva. Érdemes megnézni a tősgyökeres Maldív-szigetek-i lakosok táncos előadását is, melyben az éneklést és a ritmikus táncot rendszerint dobszóval kísérik.

Malé, a Maldív-szigetek fővárosa

A repülőtérrel rendelkező Hulhumalé szigetétől nyugatra fekvő North Malé Atoll több látnivalónak is helyet ad. Így például itt tekinthető meg a National Museum, a Mulee’aage Palace, a 2004-ben történt földrengés emlékére állított Tsunami Monument és a sziget gyöngyszemének számító Artifical Beach. Malé a legjobb példa a modern maldív életfelfogásra. Ebben a nyüzsgő, élettel teli városban sok étterem és bolt is üzemel, illetve többek között halpiac is megtalálható.

Az esküvői csomagok szimbolikus szertartásra vonatkoznak!
Csak az érvényes útlevélre van szükség, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Maldív-szigetek - személyes tapasztalataink alapján!

Az idei Worldwide Trends riportjában ismét a Maldív-szigetek volt az első számú utazási célpont, ezzel 15 egymást követő éve elnyerve ezt a kitüntetést. Körbe néztünk, hogy jelenleg mik a legjobb programok ezen az első számú úticélon, és ez alapján rangsoroltuk a Top 10 legtrendibb programot a Maldív-szigeteken.

A Wellness Forradalom - Gili Lankanfushi

A világ vezető nemzetközi wellness-szakemberei egész évben látogatják a Gili Lankanfushi luxus öko-üdülőhelyet annak érdekében, hogy forradalmi kezeléseket és workshopokat tartsanak. A vendégek maximális kikapcsolódását, feltöltődését és energiájuk visszanyerését Jody Shield, meditációs segítő, inspirációs előadó, író és mentor segíti elő, aki augusztus 22-29 között tartózkodik a szigeten, míg november 10-17 között Chloe Brotheridge hipnoterapeuta és szorongás-szakértő tart különféle előadásokat, amelyek segítenek a szorongás, a bizalom és az alvászavarok kiküszöbölésében. A legjobb az egészben, hogy a csoportos rendezvények a szigeten tartózkodó vendégek számára ingyenesek.

Szálljatok meg egy egyedülálló vízi villában - Diamonds Athuruga

Egyszerre ötvözve a privát szférát az exkluzivitással, a Maldív-szigetek vízi villái népszerű választás ügyfeleink számára. A legtöbb sziget kínál hasonlóféle luxus lakóhelyet, de a Diamonds Athuruga egyedülálló vízi villái valódi "wow" reakciót váltanak ki mindenkiből. Csillogó fényes, fehér stílusuk összetéveszthetetlen, víz feletti nyílt fa teraszuk eleganciát tükröz. A villák iMac-el felszereltek, a kézzel készített parketták és a kortárs olasz világítás egyedivé teszi ezt a különleges üdülőhelyet. A legjobb, hogy a vízi villa vendégei rendelkeznek saját étteremmel.

Vacsorázzatok az óceán alatt - Conrad Maldives Rangali

Az egyetlen ilyen jellegű étterem a világon, a 2017-es World Luxury Restaurant Awards háromszoros nyertese, az Ithaa a Conrad Maldives Rangali-szigeten 5 méterrel az óceán alatt fekszik, nem mindennapi étkezési élményt okozva ezzel. A tengeri életet üvegfalakon keresztül tekinthetik meg az itt vacsorázók, miközben a kortárs, 6 fogásos európai stílusú menüről fogyasztanak kitűnő fogásokat; a helyi homárhoz nincs hasonló. Két héttel előre kell asztalt foglalni.

Nézzétek meg, milyen volt régen a Maldív-szigetek - Biyadhoo

Biyadhoo szigetének közelben számos különböző merülőhely található, és egy olyan helyi zátony, ahol a könnyűbúvárok cápákkal, rájákkal és teknősökkel úszhatnak. Ez a sziget egyszerűségénél fogva megőrizte Maldív eredeti varázsát, miközben a természeti környezetre is figyelemmel volt. Biyadhoo még egy közeli, lakott szigetre is szervez látogatásokat, így a vendégek megtekinthetik az ottani helyi életformát.

Nézzétek meg a naplementét koktéllal a kezében - Dhigali Maldives

Az Instagrammosok paradicsoma, a Dhigali kétszintes Haali bárja óriási madárfészekre emlékeztet, a sziget nyugati csúcsán helyezkedik el, a homokzátonyokra nézve. Arra figyeljetek, hogy 18:00 óra körül érkezzetek, hogy egy finom koktéllal a kezetekben a felső emeleti kilátó ponton élvezzétek a panorámát, vagy pihenjetek egy kényelmes babzsákon a tengerparton - ez a tökéletes hely, ahol megtekinthetitek az égbolt változó színeit, amint a nap aláereszkedik.

Fedezzétek fel az à la carte All Inclusive csomagot - Kuramathi Maldives

A Maldív-szigetek egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, Kuramathi hatalmas szigete kilenc à la carte éttermet, három büfééttermet és hét bárt kínál. A thai, indiai, friss tengergyümölcsei, mediterrán és teppanyaki éttermekben több mint 100 koktél közül választhattok, kár lenne nem élni ezzel a lehetőséggel. Szerencsére a sziget rugalmas, minden igényre kiterjedő étkezési lehetőséget kínál, így az éttermek bármelyikében élvezhetitek a különleges fogásokat, valamint számos különféle alkoholos és üdítőitalok széles választékát. Érdemes ezt a csomagot választani, különösen akkor, ha szeretitek a hasatokat.

A különleges, lebegő Spa - ScubaSpa

A világ zátony területeinek öt százaléka a Maldív-szigeteken található, és ez egyben azt is jelenti, hogy itt igen változatos tengeri életet találunk; ez az egyik legfontosabb oka annak, hogy sokan úgy döntenek, hogy itt szeretnének nyaralni. A Scubaspa Floating Resort - egy 50 méteres, "PADI 5 Star Dive Resort" státusú "szafari jacht" - több különböző merülési helyre látogat, teszi azt stílusosan és kényelmesen, négy wellness-terapeutával, jóga mesterrel és négy séffel a „fedélzetén”. Ez a különleges gyógykezelési Spa egyaránt vonzza a tenger szerelmeseit, valamint a romantikus nyaralásra vágyó párokat. Inkluzív gyógykezeléseket, merüléseket vagy a kettő kombinációját kaphatjátok meg egyben, ha ide látogattok.

Ebédeljetek a világ egyetlen, víz feletti Maldív éttermében - Milaidhoo

A Milaidhoo Island Maldives egyik valódi kiemelkedő jelensége a Ba'theli, az egyetlen étterem a világon, amely egy lagúnában lévő hajón található, és ínyenc, helyi fűszerekkel inspirált ételeket kínál. Az étterem nevét és témáját az ókori világ történelme ihlette, amikor a Maldív-szigetek fontos pont volt az Arab és Délkelet-Ázsia közötti fűszerkereskedelmi útvonalon. A selymekért és illatos fűszerekért cserébe, mint a kardamom és a kurkuma, a kereskedők olyan árukat forgalmaztak, mint a kókuszdió, a napra szárított hal és csónakvitorla. Mindezeket az árukat a területen teherhajókon szállították át, amelyeket akkoriban „ba’theli”-ként ismertek.

Merüljetek vagy könnyű-búvárkodjatok a Maldív-szigetek legjobb zátonyain - Kandolhu

Sok sziget a Maldív-szigeteken azt állítja, hogy a legjobb zátony náluk lelhető fel, ugyanakkor ezt a címet Kandolhu kis szigete jogosult megkapni. A nászutasok népszerű hotspotja a híres zátonya miatt, ahol nagy eséllyel láthatnak teknősöket, bébi cápákat és sas rajokat, akár a tengerparton sütkérezve, vagy a sziget mólójánál megfigyelve. A kaland még különlegesebbé válik, ha könnyű-búvárkodtok (ingyenes felszereléssel). Ez az egyetlen üdülőhely a Maldív-szigeteken, ahol minden szobához jár egy GoPro annak érdekében, hogy a vendégek felfedezhessék és megörökíthessék a tengeri életet a szigeten vagy a közeli merülési helyeken.

Gyerekeitek is kis VIP személyekké válhatnak - Niyama Private Islands

A Maldív-szigetek üdülőhelyei a családi piacra koncentrálnak. A Niyama Private Islands tökéletes példa arra, hogy az üdülőhelyek egyedi lehetőségeket hoznak létre rugalmas szobatípusokkal, amelyek különböző típusú vendégek igényeire vannak kitalálva. A Niyama kis VIP személyei elmehetnek a szafarira, felfedezhetik a vadon élő állatok világát, ínyencségeket kóstolhatnak a Master Chef órák keretében és kifigyelhetik a delfineket is. Ezekkel a luxus tevékenységekkel várják a 12 hónapos és 12 éves kor közötti fiatalokat.