Málta - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Máltai Köztársaság
Földrajzi fekvés: a Földközi-tenger szívében, az afrikai kontinens északi részéhez közel és Szicíliától is csak 100 km-re fekszik
Főváros: Valletta
Államforma: köztársaság
Vallás: katolikus
Hivatalos nyelv: máltai és angol, ugyanakkor sokan beszélnek olaszul is
Terület: 316 km²
Népesség: 431 000 fő
Pénznem: euró
Időzóna: (UTC+1)
                    CEST (UTC+2)
Hívószám: +356
Hálózati feszültség: 230 volts /- 10%, a csatlakozó aljzathoz átalakító szükséges
Időjárás: Málta tipikus mediterrán éghajlattal rendelkezik és az aktuális időjárást nagyban befolyásolja a tenger. A napsütéses órák száma a nyári hónapokban átlagosan 12 óra, míg télen 5-6 órás napsütésben bízhatunk. A nyár forró, száraz és ragyogóan napsütés jellemzi. A tavasz és az ősz hűvösebb, leszámítva azt az időszakot, amikor Afrika felől feltámad a „Scirocco” szél, magával hozva párás, meleg légtömegeket. A tél – az Európából érkező északi szélnek köszönhetően – enyhe, ám a hosszú, meleg nyár után ez cseppet sem bánják a máltaiak, hiszen a tenger ilyenkor is kellemes hőmérsékletű egy kiadós úszáshoz. Az átlagos csapadékmennyiség évente 568 mm.
Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: magánútlevél (A három hónapot meghaladó külföldi tartózkodás, vagy munkavállalás esetén csak érvényes útlevéllel lehet beutazni, az útlevélnek az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie.), személyi igazolvány (három hónapnál rövidebb tartózkodás esetén, az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie. Málta területén kiskorú felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Amennyiben szülő nélkül utazik, az őt kísérő felnőttnek rendelkeznie kell a szülők által együttesen aláírt nyilatkozattal, amely tartalmazza mind a kiutazás célját, mind az időtartamát.  Ha a gyermeket csak egy szülő neveli, akkor csatolni kell a válási, és gyermek elhelyezési okiratot, a házastárs elhunyta esetén pedig a halotti anyakönyvi kivonatot. A dokumentumot célszerű angol nyelven kiállítatni és közjegyző előtt hitelesíttetni. Vízum beszerzése nem szükséges az országban történő 3 hónapnál rövidebb tartózkodásnál.

Vámszabályok: az országban az EU szabályozása érvényes.
Egészségünk megőrzése: A közegészségügyi helyzet és az egészségügyi ellátás színvonala jó. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya – utazás előtti kiváltása mindenképpen ajánlott – csak a sürgősségi, illetve az orvosilag indokolt alapellátásra jogosít ingyenesen, ezért ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal: Dzsekit, pulóvert hasznos vinni, mert késő este azért hűvös az idő. Télen Máltán még a kiskabát is szükséges az 6-8 fok körüli esti hőmérséklet miatt. Mivel a távolsági buszokon erősen hűtenek, ezért a hölgyeknek hasznos erre a helyzetre valami sálat vinni. A helyi hölgyek is sálat raknak magukra buszozáskor. Nyári utazásnál napolaj és szúnyogirtó (bár szerencsére nincs sok szúnyog) vitele javasolt. Hasznos vinni Fenistil gélt, mert előfordulnak csípős medúzák. Helyben lehet tájékozódni arról, hogy Máltán mely partszakaszain van ott létünkkor sok medúza (jellyfish). Érdemes vinni valami műanyag fürdőszandált a parti kavicsok miatt. (A Blue Lagoon kirándulásnál is jól jöhet.) A tengerfenék kavicsossága kevésbé okoz problémát, mert a kavicsos strandokon általában létrán keresztül az ember már eleve mély vízbe ereszkedik le. A nyári hőségben (akár 35-40 fok is lehet!) jól jön a széles karimájú kalap. A legtöbb szállodában/apartmanban a vacsoránál az alkalomhoz illő viselet (férfiaknak hosszúnadrág) ajánlott. Templomok látogatásakor visszafogott öltözetet és a sortok illetve ujjatlan felsők viselésének mellőzése javasolt. A monokini Máltán tilos.
Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: euró, A hivatalos fizetőeszköz az EURO. A bankok hétfőtől péntekig általában kora délutánig, szombaton délig vannak nyitva. Egyes bankok/fiókok hosszabb nyitvatartási idővel dolgoznak. A nyári és téli nyitvatartási idők változhatnak. A pénzváltó irodák a Máltai Nemzetközi Repülőtéren napi 24 órás nyitva tartással dolgoznak. A főbb nemzetközi bankkártyákat elfogadják, és a főbb külföldi valuták könnyedén beválthatók. A bankok, pénzkiadó automaták (ATM-ek), és pénzváltó irodák a szigeteken mindenütt megtalálhatók. A legtöbb hotel, nagyobb üzlet és étterem elfogadja a főbb külföldi valutákat. A hotelek, éttermek és üzletek által felajánlott átváltási árfolyam esetenként nem olyan versenyképes, mint a bankoké.
Telefonálás, internet: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak, a roaming díjakról és a részletekről érdeklődjön szolgáltatójánál. Vészhelyzet esetén a 112-es számot kell hívni.
Vásárlás, üzletek nyitvatartása: Az üzletek általában 9.00 és 20.00 óra között tartanak nyitva (dél körül egyes üzletek bezárnak). Málta híres fúvott üvegtárgyairól, arany- és ezüst ötvösmunkáiról, kerámiáiról valamint csipkéjéről.
Gasztronómia: A máltai gasztronómiát a szigetlakók és a hódítók közötti hosszú kapcsolat formálta, a máltai mediterrán konyha ízei ennek megfelelően eklektikusak. Számos speciális étterem található Máltán, de sok vendéglátóhely specializálódik a helyi konyha ízeire, azon belül is sajátos változatait kínálva. A máltai konyhában igen jellemzők az olasz ízhatások. Érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, amelyek közé tartozik a ricottával töltött pastizzi, a Fenek (sült nyúlhúsból készült étel), a nyúlpörkölt, az Aljotta (halleves), a Lampuki pite (halas pite), a Bragioli (töltött göngyölt marhahús), a Kapunata (a lecsó máltai változata) és a frissen kifogott halakból és tengeri gyümölcsökből készült ételek. Isteni desszert a Kannoli (túróval töltött ropogós, sült tésztacső), a szicíliai stílusú, félig hideg desszertek (piskóta, fagylalt, kandírozott gyümölcs és tejszínhab keveréke) és a Helwa tat-Tork (édes cukros tört és egész mandula keveréke). Nemzeti italuk a kinni, amely egy alkoholmentes limonádé keserűnarancsból és fűszerekből. A máltai borok közül ismert a La Vallette (vörösbor) és a Marsovin pincészet fehérborai. Őshonos szőlőfajták a Gellewza és a Ghirghentina, melyekből határozott állagú és ízű, kitűnő borok készülnek.
Borravaló: A turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, kb. a szolgáltatás értékének 10-15 %-a az ajánlott borravaló.
Biztonság: Málta alapvetően biztonságos országnak minősül, a turisták által sűrűbben látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés, mert lopások előfordulhatnak. Az a magyar állampolgár, aki ott tartózkodása során elveszti úti okmányát vagy ellopják tőle, ideiglenes úti okmányt (Emergency Travel Document), igényelhet a máltai útlevélhatóságtól. Ehhez először a máltai magyar Tiszteletbeli Konzult kell felkeresni (Flat 54, Regent House, Bisazza Street, Sliema, Malta – telefon: +356 21320 963), aki kiállít egy igazolást. Ezzel a máltai rendőrséghez lehet fordulni, ahol felveszik a jegyzőkönyvet. A kitöltött és a tiszteletbeli konzul által aláírt, lebélyegzett igénylőlappal lehet a máltai útlevélhatósághoz fordulni (Passport Office, Evans Building Merchants Street, Valletta – telefon: +356 222 09100).
Közlekedés, autóbérlés: Máltára Szicíliából indulnak autószállító kompok, mellyel elérhető a szigetország. Ügyeljünk arra, hogy a máltai közlekedésben a kötelező haladási irány baloldalon van, ezért csak azoknak ajánlatos autóval közlekedni, akik ismerik az angolszász közlekedési normákat! A szigeten az útjelzések is angolul vannak feltűntetve. lakott területeken 50 km/h, lakott területeken kívül pedig 80 km/h a megengedett maximális sebesség. Az engedélyezett alkoholmennyiség 0,8 g/l, ami kicsivel több, mint az európai országok többségében, ahol 0,5 g/l a legmagasabb érték. A vezetéshez nemzetközi jogosítvány szükséges, a gépjárművezető életkora nem lehet kevesebb 21 évnél. Sajnos előfordulnak itt is autófeltörések, ezért a poggyászokat soha ne hagyjuk látható helyen az autóban! Továbbá érdemes az autóra biztosítást kötni. A biztonsági öv használata az európai normáknak megfelelően kötelező. Ha mindenképpen autóval közlekednének Máltán, akkor az autóbérlés ajánlott, bankkártyán elhelyezett kaucióval, aránylag megfizethető áron, átlagosan 30 euró naponta, a gépjárművezetőnek 25 évesnél idősebbnek kell lennie. Érdemes az autóbérlésről még indulás előtt a bérbeadó cégek honlapjain tájékozódni. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a baloldali közlekedési rendet meg kell tanulni, különben súlyos baleset lehet gyakorlatlanságunk vége.
Dohányzás: Nyilvános helyeken (éttermekben, szálloda hallban, bárokban) nem lehet dohányozni
Magyarország külképviselete: Máltán nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, Sliemában tiszteletbeli konzul van, felügyelő képviselet Rómában van.
                              Magyar Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusa
                              II Piazetta Tower Road, Sliema
                              SLM 16, Malta
                              Tel.: (356 21) 320-963

 

Fakultatív programlehetőségek Máltán!

MAGYAR NYELVŰ KIRÁNDULÁSOK 

2019. júniustól októberig minden héten, minimális létszám függvényében. 

Felár nélküli csatlakozási lehetőségek: Valletta, Sliema/St. Julian’s, Bugibba/Qawra, Mellieha/Cirkewwa

Indulás előtti 24 órán belüli lemondás esetén nem áll módunkban visszatérítést fizetni.

 

KEDD / Valletta-Mdina, magyar idegenvezetővel, ebéd nélkül

Ár: 50 Eur/ felnőtt, 30 Eur/ gyerek 12 évig

Valletta – jelenlegi főváros, melyet a lovagrend építtetett, Szent János katedrális belülről /belépő az árban/, BarakkaKert. Mdina régi főváros arabok idejéből, hangulatos, sikátoros utcákkal, fantasztikus kilátással a várfalról.

 

SZOMBAT / Hagar Qim, Blue Grotto, Marsaxlokk, Vittoriosa, magyar idegenvezetővel, ebéd nélkül

Ár: 50 Eur/ felnőtt, 30 Eur/ gyerek 12 évig

Hagar Qim megalitikus templom látogatása, mely a Világörökség listáján szerepel /belépő az árban/, Blue Grottovagyis Kék Barlang, a természet csodás alkotása. Időjárás függvényében csónakázási lehetőség, 8 Eur/fő külön fizetendő. Marsaxlokk halászfalu piaccal és a színes halászhajókkal, majd Vittoriosa meglátogatása, mely az egyik legidősebb település, ahol a lovagok is megtelepedtek.

 

VASÁRNAP / Gozo felfedezése magyar idegenvezetővel, ebéddel 

Ár: 55 Eur/ felnőtt, 35 Eur/ gyerek 12 évig

Dwejra-n, vagyis az Azúr Ablak helyén tekintélyt parancsoló sziklákat találunk. Időjárás függvényében csónakázási lehetőség, 4 Eur/fő külön fizetendő. Xlendi idillikus öblét is útba ejtjük, valamint a kis sziget fővárosával ismerkedünk, Victoria-val, ahol a Citadella csábít sétára. Helyi ízeket ismerhetünk meg vásárlási lehetőséggel egybekötve.

 

 

 

Az esküvői csomagok szimbolikus szertartásra vonatkoznak.
Csak az érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra van szükség, melynek érvényesnek kell lennie hazautazást követően még 6 hónapig.

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Málta - személyes tapasztalataink alapján!

A Földközi-tenger szívében fekvő kicsi szigeten egész évben kellemes napsütés, kristálytiszta tengervíz és nyüzsgő éjszakai élet vár rátok. Kezdve a sziget zenei fesztiváljaitól egészen az adrenalinszint-növelő túrákig Málta széleskörű kikapcsolódási lehetőségeket biztosít édeskettesben is, és családdal is.

A szigetország fővárosa, Valletta 2018-ban Európa kulturális fővárosa címet viselte, mely nem csoda, hiszen apró mérete ellenére történelmét illetően komoly múlttal rendelkezik. A turistáknak az egyik legvonzóbb úticél, hiszen a többi mediterrán szigethez képest viszonylag alacsony áron kínál szállásokat, szolgáltatásokat.

A pirotechnikában éllovas szigetállam egyik legnagyobb szenzációjának számítanak a tűzijátékok, melyek a máltaiak színes egyéniségét tükrözi. Összesen 32 tűzijáték-gyártásra szakosodott cég üzemel Máltán. Ha az össznépességet és a sziget alapterületét nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy Málta a tűzijáték-gyártás Kánaánja. Az első tűzijáték-manufaktúrák a Szent János lovagrend idején (az 130-as évektől máltai lovagrend) idejére nyúlik vissza. Míg régen ünnepélyes keretek között, hercegi sarj születésénél tartottak tűzijátékot, addig ma inkább a szórakoztatás iparágához kapcsolódik szorosan ez a tevékenység. A minden év tavaszán megrendezett ’Malta International Fireworks Festival’ a sötét égboltra festett szebbnél szebb ember alkotta égi tüneményben bontakozik ki. A 2019-es évben április 24-től május 4-ig tart a pirotechnikusok ünnepe.

A szigeten található épületek többségén az angol gyarmatosítás lenyomatai láthatók. Az anglikán katedrális és a Viktória-kapu például a brit építészeti stílusjegyeket hordozzák. Azonban túl a művészeten, az oktatási szektorban és a törvénykezésben is angol mintát követve élnek a máltaiak – gimnáziumuk és egyetemük is van. Persze, mi sem lehetne angolosabb, mint a közlekedés: a szigeten szintén baloldali közlekedés van érvényben (bár a hasonlóság a vezetési tudásban eltérő, az angolok ugyanis jobban vezetnek a máltaiknál).

Máltáról elsőre mindenkinek a felhőtlen égbolt, a gyönyörű strandok és a szűk, romantikus kis sikátorok jutnak az eszébe. Viszont Málta ennél sokkal több! Ott vannak például a gasztronómiai különlegességek, melyek a szigettel összeolvadva őrzik tradicionális jellegüket. A szigetlakók egyik nagy kedvence a Ftira, mely paradicsompürével, tonhallal, olívabogyóval töltött laktató szendvics – magatokkal vihetitek a tengerpartra is, és hegymászás közben is elegendő energiát ad számotokra. Ha azután még némi édességre vágytok, akkor fojtsátok le egy ’pastizzi’-vel, mely valójában egy ricottával töltött levelestészta. A kalóriadús élmény garantált! A máltaiak konyhaművészetének harmadik helyezettje a nyúlpörkölt, melyet lassú tűzön főznek puhára és előszeretettel kínálják a fesztiválokon hömpölygő tömegeknek. Könnyed nyáresti borozgatások mellé kecskesajt dukál – a helyiek legalábbis egyöntetűen azt gondolják, hogy egy kis ’Gbejniet’ némi fokhagymás pirított kenyérrel tökélete apetizer. Ha Máltán jártok, mindenképpen álljatok meg egy ’Imqaret’ bódé előtt, ahol a saját nevével fémjelzett, fügelekvárral töltött, olajban kisütött, ropogós tésztájú finomságot akár a Valletta-ban tett városnéző körutatok során is vagy egy kávé mellett desszertként is elfogyaszthattok. A legnagyobb ínyencek vaníliafagyival bolondítják meg az amúgy sem energiaszegény péksüteményt.

 1934-ig Málta hivatalos nyelve az olasz volt, viszont a brit gyarmatosításoknak köszönhetően mind a mai napig az angol nyelv tekinthető hivatalos nyelvnek. A szigetország lakosságának több, kint kétharmada nagyon jól beszéli ezt a világnyelvet, így minden turista könnyen elboldogul, ha belép egy étterembe, szállást foglal, részt vesz egy programon vagy esetleg segítségre lenne szüksége.

1942-ben VI György király a máltaiaknak adta a Szent György-keresztet, mely a szigetállam népének hősiességét és bátorságát hívatta bemutatni. A II. világháború alatt a máltai nép összefogásban példátlannak mutatkozott, és az ostrom alatt sem szűntek meg szívüket-lelküket kitéve a hazáért harcolni.