Mauritius - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Mauritius
Földrajzi fekvés:  Az Indiai-óceánban, Madagaszkártól 900 km-re keletre fekszik 
Főváros: Port Louis, 148 001 fő 
Államforma: Köztársaság
Vallás:  A népesség sokszínűségéből adódóan a vallás is megosztott. Láthatóak templomok, mecsetek, kínai pagodák és buddhista sztúpa is.
Hivatalos nyelv:  Angol, francia
Terület: 2 040 km²
Népesség: 1 258 653 fő
Pénznem: Mauritiusi rúpia
Időzóna: Magyarország +2 óra
Hívószám: +230
Hálózati feszültség: 220/240 V, a csatlakozó aljzathoz átalakító szükséges, szinte bármely boltban kapható.
Időjárás: Éghajlata szubtrópusi. A nyár decembertől júniusig, a tél júliustól szeptemberig tart. Nyáron az átlaghőmérséklet 30 °C körül van, télen éjszaka 17 °C.

Beutazási feltételek: A magyar állampolgárok meghatározott feltételek teljesítése esetén vízummentesen utazhatnak be az országba (az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű és két üres oldallal rendelkező útlevél; visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; visszaigazolt szállásfoglalás; jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre; a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek igazolása (100 USD/nap).
Vámszabályok: A vámokkal kapcsolatos kérdésekről tájékozódjon a Konzuli Szolgálat hivatalos oldalán az alábbi linken:
https://www.nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastajekoztato

Egészségünk megőrzése: A Mauritiusba utazók számára nincs kötelező oltás. Ajánlottak azonban a tetanusz, a hepatitisz A és B és a tífusz elleni oltások. Az orvosi ellátás Mauritiuson viszonylag magas szintű; a magasabb kategóriájú szállóknak saját orvosuk van. Ivóvíz: csak a palackozott víz fogyásztását javasoljuk. Az étkezési szokások hirtelen megváltozása gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, amely korlátozott mennyiségű ételfogyasztással elkerülhető. A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Érdemes magunkkal vinni recept nélkül kapható antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és sebtapaszokat. Feltétlenül ajánljuk az indulás előtt a megfelelő anyagi fedezetet nyújtó betegség-, baleset- poggyászbiztosítás megkötését.
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal: Mauritius éghajlata szubtrópusi. A nyár decembertől júniusig, a tél júliustól szeptemberig tart. Nyáron az átlaghőmérséklet 30 °C körül van, télen éjszaka 17 °C, kora délután 24 °C körül. A kettő között – szeptembertől novemberig – az átlaghőmérséklet 25 °C és 28 °C között van. Általában a sportos öltözködés elfogadott majdnem minden alkalomra. A meleg miatt elsősorban a könnyű nyári pamut holmikat (póló, short stb.) ajánljuk, illetve kirándulásra, túrázásra alkalmas kényelmes sportcipőt vagy szandált. A szállodákban előfordulhat, hogy erős a légkondicionálás, így egy könnyebb pulóvert / blézert is érdemes csomagolni. Az általános ruhatárunkon felül természetesen vigyünk magunkkal fürdőruhát, magas faktorszámú naptejet, napszemüveget, fényképezőgépet tartalék filmekkel, videokamerát és ne felejtsük el rendszeresen szedendő gyógyszereinket sem.
Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: Mauritius pénzneme a rúpia (RS), 1 rúpia 100 cent, 1 euró 35-45 rúpia. A dollárt általánosságban jobban váltják, mint az eurót, így érdemes inkább azt vinni. Váltáskor általában felszámolnak 50 rúpia körüli konverziós költséget, és ki kell tölteni egy űrlapot, amelyet a visszaváltáskor kérhetnek. Eurót, amerikai dollárt, angol fontot és svájci frankot minden további nélkül váltanak, a szigeten sok helyen találunk ATM-eket is (amik mindenhol csakis helyi pénzt, rúpiát adnak ki). A bankkártyákat a legtöbb étteremben és boltban elfogadják. Készpénzben fizetni csak rúpiával tudunk. Valutával törvény szerint csak a Duty Free boltokban fizethetünk, de már egy kis ideje a kézműves piacon is elfogadják, illetve ilyenkor a visszajárót helyi pénzben adják.
Telefonálás, internet: Magyarországról a +230 tárcsázása után írhatjuk a 7 jegyű telefonszámot. A mauritiusi rendőrség és mentőszolgálat telefonszáma: 911, a tűzoltóság száma: 995. Utazás előtt érdemes Magyarországon tájékozódni a külföldi roaming díjakról. Mauritius számos internetszolgáltatóval rendelkezik, mint például a Mauritius Telecom, a Nomad vagy a Mahanagar Telephone. Mindegyik szolgáltató eltérő technológiát használ az internet eléréshez. A helyszíni szállodák WIFI-vel felszereltek.
Vásárlás, üzletek nyitva tartása: Mauritius szimbóluma a tollas szépségként emlegetett ’dodó’, ezt a szimbólumot szinte minden üzletben, minden formában megtaláljuk. További jellegzetességei közé tartoznak a hajómodellek; a kézművesek egyedi, jellegzetes művei, amelyek szuvenírként tökéletes ajándékot alkothatnak. Amennyiben erre vágyunk, számolnunk kell ennek költségével, hiszen a hajókészítés sok hetes megfeszített munka eredménye, ezért meg kell fizetni. A további hagyományos szuvenírek közé tartozik az ajándékcsomagolásban lévő tea, rum, szivar, vagy az exotikus fűszerek. A helyi lakosok kézügyessége nemcsak a hajómaketteken mutatkozik meg, de a csodás korallokból készült nyakláncok, karkötők és aranyból készült ékszerek is ezt támasztják alá.
A divat és ruhák szerelmeseinek Mauritius igazi földi paradicsom. Több világmárka, mint a Diesel, a Roxy és a Quicksilver itt gyártja termékeit. A legtöbb ruhaüzlet a Floreal és Curepipe környékén található, de nem kell aggódnunk, minden turistaközpontban találunk üzleteket. A vásárlásnál nagy előnyt jelent az alkudozás, minél több dolgot veszünk, annál nagyobb kedvezményt kapunk. A legideálisabb hely a Port Louis partján található Caudan Waterfront és a Grand Baie piac. Curepipe és Quatre Bornes városaiban szintén sok vásárlási lehetőség kínálkozik. Az üzletek egyes régióktól függően tartanak nyitva; a turistákat meglepheti, hogy itt néhány bevásárlóközpont nyitvatartási ideje rövidebb az általuk megszokottnál. A legtöbb üzlet 17:00 órakor bezár, többségükben lehet fizetni bankkártyával, illetve bankautomata minden látogatott régióban található.
Gasztronómia: 
A mauritiusi konyha magába foglalja az indiai, kínai, afrikai, európai és az ázsiai konyha jegyeit is. Ételeik gazdagok tengeri halakban és a tenger gyümölcseiben, exotikus gyümölcsökben és fűszerekben. Minden országnak megvannak a jellegzetes hozzávalói és ételkombinációi, Maruritius legjellegzetesebb alapanyaga a finom, édes paradicsom. Emellett a hagyma, fokhagyma és a szegfűszeg is alapjait alkotják az itt elkészített ételkülönlegességeknek. A mauritiusi konyhát leginkább a francia gasztronómia befolyásolta, ugyanakkor az indiai konyha jellegzetességeit is megtalálhatjuk benne. A bevándorlóknak köszönhetően megkóstolhatjuk a szigeten termesztett curryt, indiai rizst, vagy chillit. A specialitások közé kétség kívül hozzátartozik a ’Briani’ névre keresztelt muszlim étel, ami rizs, fűszerek, hús és burgonya hozzáadásával készül. Ne feledkezzünk meg a gazdag zöldségkörettel, citromlével lecsepegtetett kagylóról, vagy a vadból, őzből és vaddisznóból készült ételekről sem. A fehér húsokat kedvelőknek sem kell nélkülözniük, a grillezett szárnyasokat, fácánt, vagy fürjet úgyszintén ki lehet itt próbálni. Mauritius az édes gyümölcsök kedvelői számára valódi paradicsom; avokádó, ananász, mangó, papaya és kókuszdió is fogyasztható.
Csakúgy, mint a többi exotikus országban, itt is érvényesek az íratlan szabályok, ami az étkezést illeti. Csak palackozott vizet fogyasszunk és az italainkba ne tegyünk jeget. A frissen vásárolt gyümölcsöt alaposan mossuk és hámozzuk meg, a part menti árusok által kínált tengeri kagylókat pedig inkább kerüljük, hiszen ezek az árusok sokszor egész nap járják a partot, így a kagyló már nem biztos, hogy friss. Figyeljük meg az éttermek és a kiszolgáló személyzet tisztaságát, higiéniáját mielőtt éttermet választunk.

Borravaló: Nem kötelező, de bárokban, éttermekben jó néven veszik a borravalót.
Biztonság: Érkezéskor javasoljuk, hogy értékeiket zárják el a szállodájukban lévő széfbe, illetve kevés készpénzt tartsanak maguknál. Ajánlott fénymásolatot készíteni úti okmányaikról és az eredetieket szintén a hotel széfjében hagyni. Az esti séták nem mindig biztonságosak, előfordulhatnak fegyveres támadások, kisebb rablások. A kábítószer birtoklást akár negyvenöt év börtönnel is büntethetik, a hatóságok nem tolerálják a homoszexualitást. Az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs, a legközelebbi magyar nagykövetség Kenyában található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközhet, és hosszabb időt vehet igénybe. Javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.
Közlekedés: Több lehetőségünk is adódik attól függően, hogy milyen gyorsan szeretnénk eljutni az adott helyre. Autót akár egész napra is bérelhetünk, de készüljünk fel a szigorú feltételekre. Az autókölcsönzők többsége 23 év alapkorhatárt szab meg, természetesnek számít a nemzetközi jogosítvány. A bérlés ára a kölcsönzőtől függ, általában 400 és 1500 rúpia között mozog, amibe a teli tank is beletartozik (visszaszolgáltatni is teletankolva kell). Autókölcsönzők minden nagyobb városban és szállodában találhatók.
Taxival is közlekedhetünk, nem árt azonban előre tisztázni az árat, főként azért, mert csak kevés taxis használ taximétert. Az alkudozás nagyon fontos, nem árt megbizonyosodnunk róla, hogy a taxis nem értett félre miket. Előre meg kell beszélni a visszautat, valamint a várakozási idő árát is. A legismertebb taxiszolgálat a British Morris Minors, amely színvonalas és kényelmes fuvarozást biztosít. Az ár az út hosszától, az autó felszereltségétől vagy minőségétől függ. Taxit akár egész napra is bérelhetünk kb. 1500 rúpiáért, így egész napos kirándulást szervezhetünk saját sofőrrel, aki jól ismeri a szigetet.
A buszozás az olcsóbb közlekedési módokhoz tartozik, a hálózatot 5 társaság üzemelteti, a menetrendekkel a turistaközpontokban ismerkedhetünk meg. Az autóbuszok tiszták, kényelmesek, színesek, vallási tárgyakkal vannak díszítve. Jegyet a buszon vehetünk, általában 25 rúpia körüli összegre kell számítani. Kerékpárt kölcsönözve ismerhetjük meg legjobban a szigetet; általában egy napra 150 rúpiába kerül a bérlés. A mauritiusi közlekedési előírásokkal nem árt megismerkednünk. Itt baloldali közlekedés van, igyekezzünk óvatosan vezetni, tekintve, hogy az utak nem túl jó minőségűek.

Magyarország külképviselete: Mauritiuson nincs magyar nagykövetség, sem konzulátus. Felügyelőképviselet Pretóriában, Dél-Afrikában van. Tiborcz László a tiszteletbeli konzul.
Cím: 144 Avenue Des Espadons, Morc. De Chazal, Albion
Előhívó: +230
Telefon: 5250 8013 (mobil), 238 3690, 233 1300 (iroda)
Fax: 233 4092
E-mail: laszlo.tiborcz@transinvest.mu
Ügyfélfogadási idő: H, K, CS: 09:30 – 14:30; SZ, P: 09:30 - 12:00
A másik tiszteletbeli konzul Guy Hugnin, de ő nem beszél magyarul (angolul és franciául igen), viszont mindent megtesz, hogy a magyar látogatók segítségére legyen, illetve szükség esetén egy magyarul beszélő hölgy tud neki tolmácsolni.
Cím: Hungarian Consulate in Port Louis, Mauritius 36, Georges Guibert St Floréal, Port Louis, Mauritius
Telefon: (+230) 696 5014
Mobil: + (230) 2502388
Telefax: (+230) 697 8194
E-mail: guyhugnin@intnet.mu
Irodai nyitva tartás: 8:30-17:30
A konzult szükséghelyzetben magyar nyelvtudással kisegítő hölgy neve: Dr. Jeerakunne (Marika)
Mobilszáma: (+ 230) 7243414
A legközelebbi magyar nagykövetség Kenyában van, a nagykövet neve: Máthé László
Telefon: 
00-254 738 905 187
Konzuli ügyeleti mobil (bajba jutott magyar állampolgárok részére):
00-254 (0) 738 150 391 
00-254 (0) 706 233 176 

Szükség esetén valamely másik Európai Uniós tagállam konzulátusa nyújthat segítséget.

 

 

 

 

 

 

Mauritius egy gyönyörű szigetnemzet, mely meseszép fehérhomokos strandjaival, páratlanul kék tengervizével és lenyűgöző hegyeivel együtt az UNESCO Világörökség részét képezi. Azonban vegyük csak sorra, mitől lesz a mauritiusi nyaralás igazán felejthetetlen…

Látogassatok el a fővárosba!

A főváros, Port Luis a legnagyobb város is egyben és minden bizonnyal az elsőszámú látványosságok közé sorolható. A fővárosi piac és bazár atmoszférája egyszeri és megismételhetetlen élménnyel ajándékoz meg benneteket! Itt a helyi lakosok által termelt zöldségek és egzotikus gyümölcsök mellett fűszerek, kézműves tárgyak, festmények és szuvenírek sorakoznak a standok pultjain. Ahhoz, hogy közelebb kerüljetek a mauritiusi kultúrához és tradíciókhoz, megéri részt vennetek egy előadáson a Port Louis-i színházban.

Caudan Waterfront

Port Louis ezen városrésze elsősorban bevásárlóközpontja miatt kedvelt a helyi lakosok körében. Nagyszerű éttermek jellegzetes fogásokkal csalogatják asztal mellé a shoppingolás közben megéhezett embereket. A modernitás és a művészet itt szimbiózisban él egymás mellett, ugyanis Caudan Waterfront helyet ad több múzeumnak is, így például a Blue Penny, a The Stamp és a Mauritius Natural History múzeumnak. Hogy megismerjétek ennek a fantasztikus nemzetnek a kalandos történelmét, térjetek be ezekbe a múzeumokba!

Mahebourg

A mauritiusi vakációtok nem lesz teljes, ha nem nézitek meg a sziget déli részén fekvő, meglehetősen háttérbe szorult részét. Mivel ezen a területen nincs strand, így kevés turista veszi a fáradtságot, hogy eljöjjön ide. Minekután a turizmus nem tudott és nem is akart beférkőzni, így leginkább itt kerülhettek testközelbe a valódi, ízig-vérig mauritiusi életstílussal.

Töltsetek el egy napot a Casela Wildlife Parkban!

A Casela Wildlife Park egy természetes közegben létrehozott vadrezervátum, mely magába fogadja a Föld összes kontinensének 140 madárfaját. A madarakon kívül láthattok teknősbékákat, szarvasokat, oroszlánokat, majmokat – hogy csak néhányat említsünk a széles felhozatalból.

Próbáljátok ki magatokat mélytengeri halászatban!

Az egyik legkedveltebb tevékenység Mauritiuson a mélytengeri halászat. A minden év tavaszán megrendezésre kerülő Marlin World Cup Mauritius sajátossága, hogy ilyenkor a versenyzők egymást lefölözve próbálnak rekordot dönteni a különböző halfajták – így tonhalak, kék cápák, fekete nyársorrú halak – hajópadlóra emelésében.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges Dokumentumok: 


-Érvényes útlevél (hazautazást követően legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie)
- tanuk útlevele

- jelentkezési űrlap másolata kitöltve
-Minden dokumentum hivatalos fordításban (angolul) szükséges
-születési anyakönyvi kivonat másolata új típusú már három nyelvű (nem lehet régebbi, mint három hónap)
-özvegyi igazolás,
- halotti igazolás,
- névváltozásról szóló igazolás,
-válási papírok,
-házassági szerződés,
-18 év alatt szülők által beleegyező nyilatkozat szükséges

 

Általános információk:
-Annak érdekében, hogy a szállodák időben meg tudják szervezni az esküvőt, minimum 3-4 nappal házasságkötés előtt meg kell érkezni a szállodába.
-Ha az érkezés pénteki napra esik, akkor legalább 5 nappal későbbre kell tenni az esküvő napját. Kérjük ügyeljen rá, hogy az időpont ne essen ugyanarra a napra az anyakönyvi hivatalnál és a ceremóniánál
-Az esküvő hivatalos jogképességéhez hitelesítés szükséges
-Mauritiuson a hitelesítő dokumentumot körülbelül 7 munkanappal a ceremónia után kapják meg
-Helyszínen 2 tanú szükséges
-Esküvőt hétfőtől péntekig rendeznek. Hétvégén és ünnepnapokon külön kérésre lehetséges
- személyes megjelenés szükséges az anyakönyvi hivatalban, ez az esküvő előtt szükséges Port Louis-ba az anyakönyvi hivatalban
- Ott az összes eredeti dokumentumot be kell mutatni
-Az árban benne van a transzfer, amit megszerveznek Önnek
- Mindkét házastársnak megfelelő angoltudással kell rendelkeznie
-Az anyakönyvi hivatal és a ceremónia között minimum 1 napot ki kell hagyni
-Az eredeti dokumentumok másolata hatósági pecséttel válik hitelessé.

-Fontos, hogy a dokumentumokat legkésőbb 8 héttel esküvő előtt küldjék meg
-Az útlevélben szereplő képnek és a hitelesítő pecsétnek a dokumentumokon felismerhetőnek kell lennie.
-Kérjük ügyeljen rá, hogy a házassági anyakönyvi kivonatban a születési név szerepeljen

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Mauritius - személyes tapasztalataink alapján!

Mauritius délnyugati csücskénél a fizika törvényei megdőlni látszanak. A víz alatti világ vízesése egy rendkívüli jelenségnek számít. Őszintén szólva ez nem egy tényleges vízesés az óceán alatt, hanem egy lélegzetelállító optikai csalódás. Mauritius – 8 millió éves kora ellenére – egy viszonylag fiatal sziget a többi Indiai-óceánon létrejött szigethez képest. (A föld 500-szor idősebb nála, körülbelül 4,6 milliárd éves.) Vulkanikus eredete lévén a La Reunion-szigethez hasonló formaiság jellemzi. Ezen szigetek víz alatti sziklaszirtje 150 m-nél nem mélyebbek, alattuk azonban 4000 méteres mélységben „hullik alá” az óceán vize. Amit itt láthattok, az nem maga a vízesés, hanem az óceán áramlása által sodródó homokpadok, amelyek alámerülnek a végtelen mélységbe.

Miközben ezt a hihetetlen látványt levegőből érdemes megcsodálni, tudnotok kell, hogy több varázslatos arca is létezik Mauritiusnak. A Le Morne hegység csúcsáról a tengerben virágzó korallzátonyokra nyílik kilátás. A hegy lábánál tökéletes fekvéssel rendelkező 5 csillagos szálloda, a St Regis Mauritius megad minden olyan kényelmet, amelyet egy tekintélyt érdemlő üdülőhelytől elvárhattok azzal az érzéssel karöltve, hogy egy butikhotel luxus színvonalat élvezhetitek.

Vonz benneteket az aktív pihenés gondolata? Miért ne másznátok fel a hoteltől egyenesen a Le Morne hegy legtetejére? 500 méteres magasságból nem csupán a korallzátonyok, de a víz alatti vízesés látványában is gyönyörködhettek. A tengeri élőlények természetes lelőhelyeit felfedezni óriási kaland – a St Regis Mauritius hotel lehetőséget biztosít búvárkodásra, s hogy fokozzák az izgalmakat, privát csónakokon olyan helyekre visznek benneteket, ahol az Indiai-óceán ezen kivételes partvonalának  legkülönlegesebb arcát ismerhetitek meg.