Mexikó - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Mexikói Egyesült Államok
Földrajzi fekvés: 
Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő ország. Északról az Egyesült Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határolja. A Föld legnépesebb spanyol nyelvű országa, a legészakibb és legnyugatibb latin-amerikaiállam.
Főváros: Mexikóváros, 8 851 080 lakos
Államforma: képviseleti, demokratikus és szövetségi köztársaság
Vallás: a lakosság 83%-a
római katolikus, 9% pedig protestáns. A Santa Muerte (magyarul: Miasszonyunk a Szent halál) egy népi szent, akit Mexikó szerte tisztelnek.
Hivatalos nyelv: spanyol
Terület: 972 550 km²
Népesség: 130 526 945 fő (a lakosság 60%-a
mesztic (félvér: fehér és indián keveréke), indián 30% (nahua, maja, zapoték stb.), fehér (spanyol, európai) 9%, fekete 1%)
Pénznem: Mexikói pesó (MXN vagy helyben: M.N.)
Időzóna: Magyarország -7 óra
Hívószám: +54
Hálózati feszültség: A konnektor 127V, 60Hz A, szükség van konverterre.
Időjárás: A
Ráktérítő ténylegesen kettéosztja az országot egy mérsékelt és egy trópusi éghajlatú övre. A Ráktérítőtől északra a téli hónapokban érezhetően hidegebb van, délre a hőmérséklet egész évben állandó, csak a tengerszint feletti magassággal változik. 
A Ráktérítőtől délre fekvő, 1000 méternél alacsonyabb területeken az évi középhőmérséklet 24 és 28 °C közötti. Egész évben magas a hőmérséklet és csak 5 °C a téli és nyári középhőmérséklet különbsége. Északabbra az alacsonyan fekvő területeken a nyár ugyan a párás, meleg, de az évi középhőmérséklet alacsonyabb (20–24 °C), mert télen hűvösebb van. A Mexikói-völgyben fekvő nagyvárosok tengerszint feletti magassága meghaladja a 2000 métert. Éghajlatuk egész évben mérsékelt (az éves középhőmérséklet 16-18 °C), éjjel egész évben erősen lehűl a levegő. Mexikó nagy részén, különösen északon, száraz az éghajlat, szórványos a csapadék. A Nyugati- és Keleti-Sierra Madre hegyláncai között északon zonális sivatagi és száraz szavannai övek alakultak ki. Az országban dél ill. délkelet felé haladva a csapadékmennyiség növekszik, a trópusi alföldeken meghaladja a 2000 mm-t az éves csapadékmennyiség.
Beutazási feltételek Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Mexikóba turistaként. A turistaként való tartózkodás feltételei: érvényes útlevél a tartózkodás teljes idejére, maximum 180 napig tartó tartózkodás 1 éven belül, oda-vissza repülőjegy. A beutazáskor a határon úgynevezett migrációs kártyát (FMM-t) kell kitölteni, amit az országba lépéskor lepecsételnek. Kilépéskor ezt a kártyát fel kell mutatni. Elvesztése pénzbüntetéssel jár és a kiutazáskor ismételt kitöltése kötelező.
Közlekedés Mexikó úthálózata fejlett, a fizetős autópályák hálózatának rendszere Mexikóváros központtal eléri az ország számos területét. Az autópályák mellett számos híd is fizetős. Az úthasználati díjak magasak. Az ingyenes utak állapota is megfelelő, de éjszakai közlekedésre kevésbé ajánlottak.
Mexikóban turista státuszú látogató esetén (autóbérléshez is) elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a mexikói jogosítványt.
Mexikó két legforgalmasabb nemzetközi repülőtere a mexikóvárosi Benito Juárez és a cancúni, de az ország emellett még számos nemzetközi repülőtérrel rendelkezik.
A fővárosi nemzetközi repülőtér fokozott ellenőrzés van a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása, illetve a szervezett bűnözők kiszűrése céljából. Az érkező utasokat szúrópróbaszerűen, néha kábítószert kutató kutyák kíséretében ellenőrizhetik. A kézi poggyászokat fokozott, átvilágításos ellenőrzés alá vonják. Ennek megfelelően, javasolt az ország nemzetközi repterein az indulás előtt legalább három órával hamarabb történő megjelenés.

Vámszabályok Amennyiben valaki be- vagy kilépéskor 10.000 USA dollár értéket meghaladó értéket tart magánál valutában vagy értékpapírban, még ha tranzitátutazó is, köteles azt a helyi vámhatóságoknál a reptéren vagy a határátkelőhelyen bejelenteni. Az országból TILOS kivinni kaktuszt, régészeti értékeket, aranyat (nem ékszer formában), illetve korallt.
Egészségünk megőrzése Mexikóban állami betegellátási rendszere van, és majdnem minden városban vagy településen van kórház vagy klinika. A legtöbb kórház elfogadja a magyar utazási biztosításokat, de sokszor helyben ki kell fizetni az ellátás költségeit, amit a biztosító később térít vissza. A legtöbb szállodában 24 órás orvosi ügyelet van. A Mexikóba való belépéshez nincs szükség előzetes oltásokra. Malária errefelé NINCS!
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal A karibi térségben egész évben rövidnadrág, szoknya, póló, rövid ujjú ing és szandál, papucs az ajánlott viselet. Érdemes hozni egy hosszú nadrágot és egy zárt cipőt is, előfordulhat, hogy pl. a szálloda elegánsabb éttermébe csak úgy engednek be. Kalap vagy fejkendő a nap ellen hasznos lehet. Buszos utakra a légkondi miatt pakolhatunk egy pulóvert is.
Pénznem, pénzváltás, hitelkártya Vásárláskor figyeljünk arra, hogy az üzletekben az egyszer áthúzott dollárjel ($) jelenti a pesót, a kétszer áthúzott hagyományosan az amerikai dollárt. Amerikai dollárt könnyen válthatunk pesóra a bankokban, nagyobb szállodákban, repülőtereken és pénzváltókban. A dollárt majdnem minden boltban elfogadják, de természetesen valamivel rosszabb árfolyamon (általában 1 USD = 10 peso). Érdemes legalább valamennyi pesót váltani a kisebb vásárlásokhoz. Eurót csak kevés bolt fogad el, azt bankban vagy pénzváltó irodákban lehet váltani.
A mexikói bankok általában reggel 9-től délután fél 3-ig tartanak nyitva, a pénzváltók tovább, és gyorsabb szolgáltatást is nyújtanak. A bankokban a váltáshoz útlevél szükséges. A legtöbb bankkártyát elfogadják az üzletekben, szállodákban és utazási irodákban.
Biztonság Szerencsére közel sem olyan rossz a helyzet, mint azt a rémhírterjesztő nemzetközi sajtó beállítja. Általános elővigyázat természetesen ajánlott: ne járkáljunk az utcán drága ékszerekkel, ne hagyjunk értékeket az őrizetlenül parkoló autóban, a szállodában értékeinket tegyük be a széfbe, stb. és így a kellemetlen meglepetések kockázata minimálisra csökkenthető.
Magyarország külképviselete
A mexikóvárosi nagykövetségünk konzuli részlege
Címe: Paseo de las Palmas 2005, Lomas de Chapultepec Delegación Miguel Hidalgo, México. D.F. 11000
Telefon: (előhívó: 00-52-55) 5596-18-22, 5596-05-23
Ügyelet: 00-521-55–54-55-50-68
Fax : 5596-23-78
Konzul: Deák Árpád Dávid
Web: www.mfa.gov.hu/emb/mexicocity
Ügyfélfogadás: K,CS: 9:00-13:00

 

Chichen Itza

Chichen Itza a maya kultúra leghíresebb, a turisták előtt folyamatosan nyitva álló látványossága és legjobban bemutatott romterülete, Kukulkan égbe magasodó lépcsős piramisával a közepén. A kirándulás, mely az egész napot felöleli, Valladolid a hajdani gyarmati város programját is tartalmazza, végül, ellátogatunk egy cenotébe, ahol ha van rá idő, úszhatunk a kristálytiszta vízben. Chichen Itzat 2007-ben a világ hét újkori csodájának egyikévé nyilvánították.
Amit a túra tartalmaz: az utazást légkondicionált kisbusszal, idegenvezető, belépők és svédasztalos ebéd. Egész napos program.

Magyar nyelvű idegenvezetővel, kis csoporttal:
Felnőtt: 125 USD/fő
Gyerek: 80 USD/fő

Spanyol/angol nyelvű idegenvezetővel, nagy busszal:
Felnőtt: 89 USD/fő
Gyerek: 60 USD/fő

 

Tulum, Coba, cenote

Tulum a Karib-tenger sziklás partján épült néhai kereskedő város Coba pedig valaha volt térség közigazgatási központja volt. Coba jelenleg a dzsungel közepén található. A romterületet bérelt biciklivel vagy sétálva járhatjuk be. Itt található a Yucatan-félsziget északi részének legmagasabb piramisa, mely a mai napig megmászható. Utána egy pihentető ebéd és egy cenotében úszkálás is a program részét képezi.
Amit a túra tartalmaz: az utazást légkondicionált kisbusszal, idegenvezető, belépők és svédasztalos ebéd.

Magyar nyelvű idegenvezetővel:
Felnőtt: 120 USD/fő
Gyerek: 80 USD/fő

 

Tulum expressz

Fél napos rövid kirándulás Tulumba. A Karib-tenger fehér homokos sziklás partján található néhai város templomai csodálatos látványt nyújtanak. A város eredeti neve “Zamas”, azaz napkelte, ami a város keleti parti elhelyezkedéséből adódik, fallal van körülvéve.
Ha van idő rá, akkor egy rövid fürdőzés is lehetséges közvetlenül a parton található romok mellett a gyönyörű tengerben. (Fürdőruhát ne felejtsen el hozni) Indulás a reggeli órákban a szállodából, az utazás busszal Cancún-ból két órát, Playa del Carmen-ről egy órát vesz igénybe, a romterületet idegenvezetővel tekintjük meg, a délután már a szállodában tölthető. Magyar nyelven csak ritkán indul a program.

A program ára:
Felnőtt: 57 USD/fő
Gyerek 41 USD/fő

 

Xcaret

Xcaret, egy tematikus park, mely eredeti környezetben mutatja be a Yucatán-félsziget állat- és növényvilágát, valamint bemutatja és összefoglalja Mexikó kultúráját a spanyol hódítások előtti időktől napjainkig. A parkban található akvárium, teknősfarm, lepkeház, delfinárium, állatkert, lovarda és még sok más látnivaló. Ha elfáradna, lepihenhet egy pálmafa alá egy függőágyba, vagy elfogyaszthat egy hideg italt a számos bár valamelyikében. A parkban eltöltött egész napot este egy lélegzetelállítóan színes, pörgős show-műsor zárja. Az első rész bemutatja, hogyan is játszották a maják a labdajátékukat, majd Mexikó számos tájegységeinek zenéi és táncai ismerhetőek meg. A műsor megtekintése ingyenes. A kicsit drágább Xcaret Plus belépőjegy magában foglal egy svédasztalos étkezés, valamint sznorkell felszerelést és a csomagmegőrzők bérleti díját is.

Xcaret sima belépőjegy:
Felnőtt: 99 USD/fő
Gyerek: 50 USD/fő

Xcaret plus belépőjegy:
Felnőtt: 129 USD/fő
Gyerek: 65 USD/fő

 

Isla Mujeres vitorlás katamaránnal

Isla Mujeres, más nevén az asszonyok szigete egy nyolc km hosszú, néhány száz méter széles sziget Cancún partjaitól 11 km-re található. Itt nincsenek nagy luxusszállodák, a hely megőrizte eredeti jellegét. Legszebb tengerparti részei a sziget északi végén található Playa Norte, hangulatos bárokkal és függőágyakkal a tengerparton. Reggel 9:30-kor indul a hajó Cancún szállodasora mellett található kikötőből. Ha Playa del Carmen-en van szállása, akkor reggel nyolc óra körül veszi fel a busz szállodájánál. Körülbelül másfél óra vitorlázás után kikötés az El Faro nevű korallszirtnél, ahol fél órát lehet sznorkellezni. Majd kikötés a sziget kisvárosánál, ahol sétálgatni lehet a hangulatos kis utcákon, vagy egy helyszínen bérelt kismotorral vagy golfkocsival körbe lehet járni a szigetet. Találkozó ismét a kikötőben van, majd áthajózás a tengerparti étteremhez. Itt a svédasztalos ebéd után pihenhés a tengerparton vagy úszkálás a medencében. Négy óra körül visszaindulás Cancúnba. Érkezés a kikötőbe du. fél hat körül. A hajón egész nap korlátlan az italfogyasztás!

A program ára Cancun-ból (transzfer nélkül):
Felnőtt: 82 USD/fő
Gyerek: 50 USD/fő 

A program ára Playa del Carmen-ről(transzferrel):
Felnőtt: 100 USD/fő
Gyermek: 75 USD/fő
+10 USD/fő tengeri nemzeti park díj

 

Tengeri horgászat

Tengeri horgászat cancuni indulással 4 vagy 6 órán keresztül, max. 6 fővel (+ a személyzet) a fedélzeten, garantált fogással. A fogott halak (kivéve egy két fajt) megpucolva elvihető, vagy a személyzet ízletes ebédet készít belőle még kint a tengeren. Gyakran a horogra akadt hal fajták: barrakuda, fűrészes sügér, kardhal, vitorláshal, mahi-mahi. A fedélzeten tartózkodás ideje alatt korlátlan sör és üdítőfogyasztás.

A program ára: 135 USD-tól
Transzfer nélkül, melynek ára kb. 15-25 USD

 

Dzsungel túra avagy motorcsónakázás a lagúnán

A program tulajdonképpen egy motorcsónak-kirándulás Cancún-ban, a Nichupte lagúna mangrove erdejébe kettő- vagy négy személyes kis motorcsónakokkal, amiket Ön vezet, és sznorkellezés egy sekély korall szirten a tengerben. Kb. 3 óra időtartam.

A program ára (nem tartalmazza az utazást Playa del Carmenről Cancunba:
Felnőtt: 79 USD/fő
Gyerek: 59 USD/fő
+8 USD/fő tengeri nemzeti park díj

 

Delfinekkel úszás

Ezen a programon részt vehetnek Cancun-ban és Playa del Carmen környékén is. Egy órán keresztül lehet úszkálni a delfinekkel. Mentőmellény kötelező (előírás). A program ideje alatt az idomár különböző feladatokat ad az állatoknak, bevonva Önt is a „játékba”

A program ára: 119 USD/fő Cancunban vagy Playa del Carmenen- 30 perc/10 fő
A program ára: 159 USD/fő Cancunban - 45 perc/4 fő
A program ára: 169 USD/fő a Riviera Mayan vagy Playa del Carmen-en - 45 perc/4 fő
Delfinekkel úszás párban: A program ára: 399 USD/fő 2 fő, 1 delfin, 1 óra
A program ára: 499 USD/fő 1 fő, 1 delfin, 1 óra
Delfin idomár: egész nap, 200 perc a vízben, ebéd Xel-Ha (Cancun, Playa Del Carmen) A Program ára: 209 USD/fő

A transzfer ára a szállodából és vissza minden delfines programnál 10 USD/fő.

 

Rio Secreto – barlangtúra

Playa del Carmentől csak néhány kilóméterre, a dzsungel közepén található sok ezer cseppkövet rejtő barlangban először gyalogosan, majd a langyos vizű barlangi tavakban úszva csodálható meg a barlang csodálatos környezete. A rendhagyó túrához neoprén ruha, mentőmellény, sisak, fejlámpa és természetesen képzett túravezető biztosított.

A belépő ára:
Felnőtt: 79 USD/fő
Gyerek: 45 USD/fő

Ár transzferekkel Cancunból, angolul:
Felnőtt: 109 USD/fő
Gyerek: 60 USD/fő

Mini Yucatan körutazás

Egy éjszakás/két napos kis körút hangulatos gyarmati kisvárosokkal és a maják legfontosabb emlékeivel a Yucatán-félsziget északi részén. A kiránduláson résztvevők a megszokott szállodai üdülés komfortját elhagyva betekintést nyerhetnek az igazi Mexikó mindennapjaiba. A program során ellátogatás Meridába, Chichen-Itza-ba és Uxmal-ba a maja világ leghíresebb városaiba, valamint a félsziget közepén levő Izamal városkába.

A program ára:
Felnőtt: 310 USD/fő
Gyerek: 160 USD/fő

 

Búvárkodás

A Karib-tenger számos kisebb-nagyobb korall szirtje várja a búvárokat többek között a világ hírű Cozumel szigetnél, de az igazi csoda a föld alatt van. Rengeteg cenote található a térségben, melyek a világ legszebb víz alatti barlangjai. Ezeket a barlangokat nem csak barlangi búvárok látogathatják.

Bevezetés a búvárkodásba: 120 USD/fő

Az aktuális árakról előzetes egyeztetés szükséges!

 

Xplor kalandpark kötélpályákkal


Csak belépő ár:
Felnőtt: 120 USD/főtől
Gyerek: 60 USD/főtől

Transzferrel Cancunból: 
Felnőtt: 149 USD/főtől
Gyerek: 70 USD/főtől

 

Cetcápákkal úszás a tengerben (május-augusztus)

Felnőtt ár: 199 USD/főtól
Gyerek ár: 179 USD/főtől

 

Az árak és programok változhatnak! Részletekről érdeklődjön irodánkban!

Mexikóban való házasságkötéshez az alábbi dokumentumok szükségesek, melyeket legkésőbb 12 héttel az utazás előtt jól olvasható színes fénymásolt (mindegyik 2 példányban), vagy skennelve szükségesek eljutattni irodánkban! Minden eredeti dokumentumot személyesen kell vinni Mexikóba!

Szükséges dokumentumok: 

-Érvényes útlevél, melynek hazautazást követően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
- születési anyakönyvi kivonat (új típusú)
-családi állapot igazolás
-Elváltak esetén a válást igazoló hivatalos okirat
-Özvegyek esetében halotti bizonyítvány
-Örökbefogadás ill. névváltoztatás esetében a hivatalos iratok

A dokumentumokat spanyol nyelvre kell fordítani és hitelesíteni apostill pecséttel ellátni! 

Fontos: 

– 3 nappal az esküvő előtt a szállodában kell már lenni a Párnak
– vérvizsgálat szükséges az esküvő előtt, melyet az esküvői csomga ár már tartalmaz (Aids és vércsoport)
– 4 tanú 
- turistavízum (a repülőtérre megérkezéskor kapják)

Tengerparti Esküvői Helyszín: Condominios Brisas
Ez egy pici tengerparti resort nyaralólakásokkal. A tengerpart nyugodt, kevés túristával. Az ár tartalmaz egy kis apartmant délutánra, ahol át lehet öltözni a szertartás előtt!

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Mexikó - személyes tapasztalataink alapján!

A Yucatán félsziget a szikrázóan fehér homokos partjairól, türkizkék tengervízéről, a buja őserdőből kivillanó ősi piramisokról, az ősi maja civilizáció felbecsülhetetlenül gazdag történelmi emlékeiről világhírű. Nyaralásuk során feltétlenül kóstolják meg a mexikói konyha tradicionális ételeit, a tortillát salsával, chilivel, a nemzeti italukat, a tequila-t is. 

Cancún 25 km hosszú és 500 m széles homokpadra épült, míg a nyugodtabb Riviéra Maya tőle délre található, melynek központja Playa del Carmen egykori halászfalu. Napjainkig megőrizte hagyományos képét, s ezért egyre népszerűbb úti cél az igényesebb turisták körében.

Tulum az egyetlen megmaradt tengerparti romváros, ugyan 120 km-re van a reptérről, viszont igen kedvelt a búvárok körében is, hiszen a tenger vize kristálytiszta és a partoktól már 50 m-re csodálhatják a színpompás korallzátonyokat.

Földünk egyik legősibb civilizációja a maja, mely az ősi indiánokkal ellentétben, mai napig egy élő, létező társadalom. Bár több ország területén élnek ma is maják, képesek voltak arra, hogy fenntartsák nyelvüket, életstílusukat, hagyományaikat. Aki eljut Mexikó dél-keleti felébe, kihagyhatatlan program meglátogatni valamelyik maja romvárost!

Mikor utazzunk? A tengerpartokon egész évben nyári idő van, de a nyári hónapokban szinte elviselhetetlen a forróság és a pára. Decemberben és januárban a tengervíz még hűvös, 18-20 fokos. Ha igazi strandidőre vágyunk, a tavaszi hónapokban érdemes Mexikóba utaznunk.

Kétség sem fér hozzá, hogy Cancun Mexikó egyik legismertebb területi egysége, annak fehérhomokos strandjai és türkiz színű tengervize révén úgy gondoljuk, ez igazán helyénvaló is. Azonban lássuk, hogy mi mindent tartogat még számotokra ez a csodálatos országrész!

Ússzatok egyet a földalatti folyóban!

Cancun és a környező vidék sokak által ismert a föld felszíne alatt kanyargó folyóiról. Ezen folyók leghosszabb hálózata a Yucatan-félszigeten van. Élvezzétek a barlangfürdőzést Xcaret-ben, ahol a kristálytiszta, lassú folyású víz kellemes ellazulást biztosít számotokra.

Chichen Itza

A Világ Hét Csodája közé méltán sorolt régészeti lelőhely az ősi maja kultúra egyik szimbólumává vált, hiszen a maja városok közül ez volt az egyik legnagyobb és Mezoamerika egyik legkiemelkedőbb mitikus városaként tartották számon. Turisták százezrei keresik fel, és nem csupán a Kukulkan templomaként ismert El Castillo miatt, hanem azért is, hogy a Chichen Itza épületei között megtapasztalhassák a legendákban említett különös zajt…

Vegyetek részt egy Temazcal-on!

A Temazcal egy ősi maja szertartás, melyet régen az energiák felszabadítása és az egészség megtartása érdekében tartottak. A ceremóniát rendszerint egy kis kunyhóban végzik el, és lényege, hogy a benne felhevített vulkáni kőzetek szauna-szerű közeggé tegyék a belső teret. A forróság hatására a „szaunában” lévő gyógynövények aromái felszabadulnak, és gyógyító hatást gyakorolnak testre és lélekre. A szeánsz végén friss gyümölcsöket és természetazonos italokat szervíroznak.

Látogassatok el Downtown Cancun-ba!

Ha úgy érzitek, hogy eleget fürdőztetek, napoztatok és a maja-kultúrát is magatokévá tettétek, akkor itt az ideje, hogy a hotelektől és zsúfolt strandoktól távoli, ugyanakkor a helyi lakosok életstílusához közel álló városrész felé vegyétek az irányt. Válogassatok az éttermekben kínált tradicionális ételek közül, és ismerjétek meg a Mercado 28 nevvel fémjelzett bolhapiac bűbájos hangulatát. Szuvenír vásárlás szempontjából tökéletes helyszín!

Xoximilco

Legyetek részesei egy igazi mexikói partinak! A mexikói színeiben tündöklő Xoximilco mindazonáltal, hogy Cancun egyik kedvenc gondolás programját adja, az Unesco Kulturális Világörökség részét is képezi. Miközben a mexikói konyha specialitásait kóstolgatjátok, és élőzenét hallgattok, végig visz benneteket Cancun legszebb csatornáin!