Miami - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Amerikai Egyesült Államok
Földrajzi fekvés: Az ország Észak-Amerika középső részén terül el, ahol negyvennyolc állama és a fővárosi kerülete fekszik a Csendes- és az Atlanti-óceán között, északról Kanada és délről Mexikó által határolva. Alaszka állam a kontinens északnyugati részén található Kanada és a Bering-szoroson keresztül Oroszország között, míg Hawaii állam egy szigetcsoport a Csendes-óceán közepén. Az Egyesült Államok birtokol még ezen kívül társult államokat, tengerentúli területeket és van egy bérelt területe is.
Államforma: szövetségi köztársaság
Vallás: Vallási megoszlás: protestáns 49% (baptista, metodista, pünkösdi, evangélikus, református, anglikán), római katolikus 22%, ortodox keresztény 2%, mormon 5%, muszlim 2%, zsidó 1,5%, felekezeten kívüli 1,5%.
Hivatalos nyelv: Az Egyesült Államoknak szövetségi szinten nincsen hivatalos nyelve. Ez azt jelenti, hogy sem az alkotmány, sem a különböző törvények nem tüntetnek ki egyetlen nyelvet sem hivatalos nyelvként. A gyakorlatban a hivatalos ügyek intézésének nyelve az angol (bár az angolul nem tudók általában kapnak nyelvi segítséget), és rendszerint angol nyelven folyik a törvényhozás, a bíróságok és a végrehajtó hatalom szerveinek munkája. Angol nyelven alkotják meg a törvényeket, és bizonyos kivételektől eltekintve az angoltudás feltétele az állampolgárság elnyerésének.
Terület: 9 826 630 km²
Népesség: 325 145 963 fő 
Pénznem: amerikai dollár (USD)
Hívószám:+1
Hálózati feszültség: A konnektor 120V, 60Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: Az Egyesült Államok mérete és földrajzi változatossága miatt többféle éghajlat alakult ki (bővebb információt lejjebb olvashat).

Beutazási feltételek Felhívjuk az Egyesült Államokba utazók figyelmét, hogy Beutazási Engedély az Egyesült Államokba (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) birtokában vízummentesen kizárólag turizmus és üzleti találkozó céljából lehet az Egyesült Államokba utazni. Az ESTA munkavállalásra (ideértve az önkéntes/karitatív munkát is) és tanulásra  nem jogosít az USA-ban tartózkodás idejére. A határellenőrzés az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megszigorodott, az ESTA-val utazókat alaposabb vizsgálatnak vetik alá beléptetéskor. Amennyiben az utazó turisztikai/üzleti célú belépési szándékát illetően kétség merül fel, az USA hatóságok a határellenőrzés során visszafordítják a határ átlépése előtt. Az útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított, plusz hat hónapig érvényesnek kell lennie.
Közlekedés
Közúti: Több mint 4,2 millió kilométer út található az Egyesült Államokban országszerte; ezek lehetnek alacsonyabb és magasabb rendű utak egyaránt. A mindennapos közlekedés egyik legelterjedtebb módja az autó. 1000 lakosra 759 autó jut, ami messze meghaladja az európai uniós átlagot (1000 lakosra 472 autó). Egy átlagos amerikai naponta 55 percet tölt vezetéssel, mialatt 47 kilométert tesz meg. A közúti tömegközlekedésben a Greyhound játssza a vezető szerepet, mint az ország legnagyobb autóbusztársasága, amely több mint 3700 városba közlekedtet autóbuszokat.
Vasúti: A nemzeti vasúttársaság az Amtrak. Elsősorban nagy távolságban közlekedtet személyszállító vonatokat, irányonként naponta átlagosan egyszeri vagy kétszeri alkalommal (kivéve az északkeleti országrészt). A Keleti-parton található Észak-Amerika legmodernebb vasútvonala, a Northeast Corridor. Itt közlekedik az Acela Express is, amely Washingtont köti össze Bostonnal.
Légi: Az Egyesült Államokban 2008-ban közel 15 000 repteret tartottak számon, amellyel világelsők. A nagyobb városoknak általában több repülőtere van, amelyeket az utasszállító légitársaságok előszeretettel ki is használnak. Érdekesség, hogy az USA az egyetlen ország, amelynek nincs nemzeti légitársasága. 2001. szeptember 11. óta különösen magas szintű a repülőterek biztonsági szintje. De sok légitársaság üzemel az Egyesült Államokban. A legfrekventáltabb belföldi útvonal a New York - Los Angeles útvonal, amelyen évente megközelítőleg 1,8 millió ember utazik; a legfrekventáltabb külföldi útvonal pedig a New York - London útvonal, amit évente 3 millió utas használ.
Vízi: Az Amerika Egyesült Államok vízhálózata az átlagosnál sokkal sűrűbb. A nagy pacifikus nyomás hatására a folyók leginkább a kontinens keleti felében futnak (pl. a Mississippi-Missouri, az Ucayali-Amazonas és a Paraná-Paraguay vízrendszerek), a legnagyobb vízgyűjtő területe az Atlanti-óceánnak van.
Vámszabályok Részletes angol nyelvű információt az alábbi oldalakon talál: https://www.cbp.gov/travel/international-visitors Illetve, a Nemzeti Adó-és Vámhivatalos Utastájékoztatóját az alábbi linken találja: https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018
Egészségünk megőrzéseAz Amerikai Egyesül Államokban lévő orvosi ellátásról az alábbi linken kap részletes információt:
https://estavisa.hu/esta-visa-blog/egeszsegugyi-ellatas-az-usa-ban-valo-tartozkodasunk-alatt/

IdőjárásAz Egyesült Államok mérete és földrajzi változatossága miatt többféle éghajlat alakult ki. A nyugati hosszúság 100. fokától keletre az éghajlat nedves kontinentális északon és esős szubtrópusi délen. Florida déli csúcsának éghajlata trópusi, akárcsak Hawaii-é. A nyugati hosszúság 100. fokától nyugatra a préri félsivatagi. Ilyen a nyugati hegyvidék nagy része is. Az éghajlat száraz a Nagy-medencében, sivatagi délnyugaton, mediterrán Kalifornia partvidékén, óceáni Oregon és Washington partvidékén, valamint Dél-Alaszkában. Alaszka legnagyobb része szubarktikus vagy sarkvidéki éghajlatú. A szélsőséges időjárás nem szokatlan - a Mexikói-öböl partján fekvő államokban gyakori a hurrikán, Középnyugaton (Midwest) pedig a tornádó.
Pénznem A hivatalos pénznem az amerikai dollár (USD).
Biztonság Az USA-ban a közbiztonság világviszonylatban jónak mondható, köszönhetően a nagyszámú és jól felszerelt rendőri erőknek. A bűncselekmények túlnyomó része nem a turisták által látogatott helyeken történik. Ennek ellenére ajánlatos az alapvető biztonsági óvintézkedések betartása: kerüljük a félreeső helyeket, ne viseljünk feltűnő ékszereket, és ne hordjunk magunkkal nagyobb mennyiségű készpénzt. Különösen figyelni kell a fényképezőgépet, videokamerát tartalmazó táskákra, amik a zsebtolvajok kedvelt célpontjai a külföldiek által kedvelt helyeken. Szállodai szobában nem célszerű pénzt, értéktárgyat hagyni; ajánlott a szállodai széf igénybe vétele. Bérelt kocsinál különösen vigyázni kell, hogy az autó belső terében ne maradjon semmi olyan tárgy, ami felhívhatja az ablaktöréssel dolgozó tolvajok figyelmét. Bank-automata (ATM) használatakor törekedni kell arra, hogy az lehetőség szerint nappal, vagy jól megvilágított, forgalmas utcákon történjen. Az útlevélről, vízumról, bankkártyákról, utazási csekkről, a helyszínen vásárolt értékesebb tárgyak blokkjáról célszerű több fénymásolatot készíteni és ezeket különböző helyen tárolni.
Az USA-n belül a rendfenntartás szövetségi és önkormányzati szinten történik. A városhatáron kívüli esetekkel a szövetségi állami rendőrség és az állami autópálya járőrszolgálat (State Highway Patrol) foglalkozik. A megyei rendőrségek (County Police), valamint a sheriffek ellenőrzik a vidéki körzeteket, a kisvárosokat és a falvakat. Szövetségi területeken pl. nemzeti parkokban, erdőkben parkőrök vigyáznak a rendre.
Rendőrség, mentők, tűzoltók riasztására a 911-es számot lehet hívni. A hívás minden nyilvános fülkéből ingyenes. A Travelers’ Aid Society (Utazókat Segítő Társaság) a bajba jutott turistáknak történő segítségnyújtásra szerveződött, elérhetősége: 800 327 2700, www.travelersaid.org.
Magyarország külképviselete Az elérhető külképviseletek listáját az alábbi linken találja:
http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviseletek

A legtöbb helyi lakos szerint a legjobb dolgok Miamiban nem a strandokon kaphatóak – habár a homokos partok, a nyári napsütés és a hűsítő koktélok szorosan összefüggnek a hely nevével.

Vizcaya Museum & Gardens

Miami elsőszámú attrakciója a szürreális itáliai reneszánsz-stílusban épült villa, mely egy kókuszliget közepén fekszik. Tekintsétek meg az itt kiállított XVI-XIX. századi, Európából származó műgyűjteményt! Figyeljétek a Viscaya programajánlóját is, hiszen ott-tartózkodások alatt biztosan lehetőségeket lesz részt venni például egy jazzelőadáson!

Salsa a Ball & Chain-ben

A világhírű bárt az 1930-as években alapították. Azóta Billie Holyday-en kívül jónéhány zenész-művész lépte már át az ajtaját. Kedd esténként ingyenes salsa-oktatáson vehettek részt, hétköznaponként élő jazzt hallgathattok, a hangulat fokozása érdekében pedig válogassatok a bár koktélspecialitásából – a mojitojuk egyszerűen fenomenális!

Kóstoljátok meg Miami eredeti kézműves sörét a Wynwood Brewing Company-ban!

Miami első kézműves sörének finom íze gyorsan híresé vált a városban, és egyre többen kaptak kedvet a sörfőzéshez. A Wynwood Brewing ale söre meglehetősen karakteres és egyben frissítő. Miamiban bárhol hozzájuthattok, azonban hol eshetne jobban egy ilyen kiválóság, mint ott, ahonnan az ital eredeztethető…

Vásárolgassatok a Lincoln Road-on!

Az ikonikus építészmester, Morris Lapudis által tervezett Lincoln Road Mall végtelen hosszúnak tűnő sétányán kávézók, éttermek, kulturális helyek – például a Colony Theatre – kapnak helyet. A sétány mellett fekvő Time Out Market Miami 2019-ben nyitja meg kapuit, mely a város kulturális és gasztronómiai központjaként fog jeleskedni.

Florida State Park

Piknikezzetek a város parkjában, béreljetek biciklit vagy egyszerűen csak strandoljatok! Remek szabadidős programot kínál a parthoz közeli Bill Baggs világító-torony, melynek 109 lépcsőjének megmászása után páratlan kilátásban lehet részetek! Ne hagyjátok ki a Boater’s Grill-t, mely Maimi leginkább titokban tartott helyének számít. A park ezen félreeső részén lehetőségetek van csónakot kölcsönözni és egy finom reggelit, ebédet vagy vacsorát elkölteni.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges Dokumentumok: 

Szükséges dokumentumok:
-útlevelek másolata(hazautazást követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek)
-születési anyakönyvi kivonatok
-hivatalos igazolás a családi állapotról, ennek angol nyelvű hiteles másolata amennyiben valamelyik házasulandó fél elvált, özvegy, nevet változtatott v. 19 (!) év alatti, ennek hivatalos igazolása és angol nyelvű hiteles másolata szükséges.
-az esküvőre ált. hétfőtől péntekig kerül sor (kivétel a nemzeti ünnepek, valamint a hétvége-feláras!)
-Házassági Engedély az Egészségügyi Minisztériumtól, 93.50 USD, ami a helyszínen fizetendő.
-Valamennyi dokumentumot 2 hónappal az esküvő dátuma előtt irodánkban le kell adni a pároknak.

Fontos információ:
-Kérjük, pontosan adja meg az érkezés és a kívánt esküvő időpontját, a teljes nevét, és az esküvővel kapcsolatos különleges kéréseket.
-Az esküvői csomagot csak szállással együtt lehet lefoglalni Miamiban.
- Kérjük, győződjön meg róla, hogy az érkezési nap hétköznap legyen, hogy el tudják intézni az anyakönyvi hivatalban az engedélyt. (H-P ca 9-15.30)
- A pontos eljárást a helyszínen fogják megbeszélni.

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Miami

Ha Miami, akkor legtöbbünknek aprócska bikinibe bújtatott női testek, deltás férfi vállak jutnak eszünkbe. S hogy mindez hol? Hát persze, hogy a turistáktól nyüzsgő Miami Beach-en. Mindez persze teljességgel érthető, azonban Miami túl színes jelenség ahhoz, hogy ne ismerjük meg az összes arcát. Lássuk a legérdekesebb aspektusokat…

Miami híres az Art Deco építészeti stílusáról. A világon legnagyobb mértékben itt lehet megfigyelni olyan épületeket – köztük hoteleket és klubokat –, melyek Art Deco ihletésben készültek. A házak között sétálva álljatok meg valamelyik díjnyertes étteremben és egyetek egy tál izgalmas ízekben gazdag perui menüt a La Mar-ban vagy próbáljátok ki az 1913 óta működő Joe’s Stone Crab illatos tengeri halételeit. Desszert gyanánt kóstoljátok meg az Azucar Ice Cream Company kubai fagyiját, mely tölcsérben adagolva kelti életre a szigetország legjellegzetesebb ízeit.

Fedezzétek fel a történelmi jelentőségű Deering Estate-t, mely a Charles Deering téli lakhelyeként szolgált. Az International Harvester Company leszármazottja komoly összegekkel támogatta az oktatási és egészségügyi intézményeket. Érdekesség, hogy a házhoz tartozó kertben 50.000 éves állati csontokra és 10.000 éves paleo indiánok csontjaira is bukkantak már itt régészeti feltárások során.

A város zajától távol, ugyanakkor annak határától nem messze az Everglades National Park jó lehetőséget ad arra, hogy felfedezzétek az Amerikai Egyesült Államok egyik legrendkívülibb természetvédelmi területét. 14 ritka és veszélyeztett fajnak ad otthont, köztük a floridai puma, a helyesorrú krokodil és a tengeri tehenek rendjébe tartozó lamantin természetes közegében figyelhető meg.

Amennyiben nem szeretnétek egy percre sem elhagyni a várost, mégis természet-közelben szeretnétek maradni, akkor keressétek fel a Zoo Miami állatkertet, mely legkevésbé sem szokványos élménnyel ajándékoz meg benneteket, hiszen ebben az állatkertben a lakók szabadon vannak. A ketrec-nélküli létben az állatok jelölik ki a saját territóriumukat, így élnek békességben egymás mellett. Miami klímája sok afrikai, ázsiai és ausztráliai állatnak – így a kétpúpú tevének, az ázsiai tapírnak és az amerikai flamingónak – biztosít megfelelő környezeti körülményeket.