Moorea - személyes tapasztalataink alapján

Az egzotikusan csengő Francia Polinézia mesés szigetvilága a Föld másik felén, Dél-Amerika és Ausztrália között, a Csendes-óceán déli részén fekszik, 5 szigetcsoport és azon belül 118 sziget alkotja, melyeknek egyik legismertebbje Moorea szigete. A mondás úgy szól: a szigetek szépsége örökre megbabonázza azt, aki ide ellátogat. Álomszerűen emelkedik ki az óceánból ez a bársonyos, zöld sziget. A lagúnákkal szabdalt partok befelé hegyekké tornyosulnak, vízesések, ananász­ és vaníliaföldek törik meg a tájat, a partot pedig apró falvak tarkítják. Idillikus környezet egy felejthetetlen utazáshoz. A világoskék lagúnák partjainál világszínvonalú üdülőhotelek találhatók, a Moorea Delfin Központ programjai egyedülállók, kitűnő, csapatépítő és kreativitást növelő szárazföldi és vízi programok lehetősége, igazi vásárlóparadicsom a sziget.

Hivatalos név: Moorea
Földrajzi fekvés:  A Csendes-óceán közepe tájékán, az Egyenlítőtől délre, Tahiti szigetétől 17 km-re északnyugatra, a „Társaság-szigetcsoportban” található Francia Polinézia szigeteinek ölelésében
Főváros: Pao Pao – Maharepa
Államforma: Elnöki köztársaság, tengerentúli közösség
Vallás:  Keresztény
Hivatalos nyelv: francia, tahiti
Terület: 134 km²
Népesség: 16 191 fő
Pénznem: Csendes-óceáni valutaközösségi frank (XPF)
Időzóna: Magyarország -12 óra (nyáron), -11 óra (télen)
Hívószám: +689
Hálózati feszültség: 110/220 V, a csatlakozó aljzathoz átalakító szükséges, szinte bármely boltban kapható.
Időjárás:  két fő szezont lehet megkülönböztetni: a novembertől áprilisig tartó csapadékos szezon, amelyre 27-30 °C átlaghőmérséklet, illetve a májustól októberig tartó száraz szezon, amelyre kevés csapadék, szárazabb levegő és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemző.

Beutazási feltételek Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Mooreára. Az okmánynak a hazaérkezéstől számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Esetleg kérhetik az oda-vissza repülőútra szóló repülőjegy bizonyítékát. Azok az utasok, akik az USA-n keresztül utaznak Esta vízum szükséges!
Vámszabályok A vámokkal kapcsolatos kérdésekről tájékozódjon a Konzuli Szolgálat hivatalos oldalán az alábbi linken:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag-tengeren-tuli-teruletei#d

Egészségünk megőrzése A trópusi éghajlat, a helyi szennyvízcsatorna hálózat, illetve a szemétszállítás szervezettségének alacsony színvonala miatt kerüljük a csapvíz fogyasztását, Célszerű megoldás a palackozott víz fogyasztása. Francia Polinézia szigetein nincsenek veszélyes állatok, nincsenek mérgeskígyók. A háziállatokon kívül legfeljebb egerekkel, patkányokkal és gekkókkal találkozhatunk. Speciális oltási előírások nincsenek, de javasoljuk, hogy a térségbe utazni szándékozók indulás előtt körültekintően konzultáljanak az ÁNTSZ központi, illetve helyi szakembereivel, adott esetben a konkrét utazásszervezőjükkel. Továbbá, javasoljuk, hogy utazás előtt mindenképpen kössenek utasbiztosítást. Az étkezési szokások hirtelen megváltozása gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, amely korlátozott mennyiségű ételfogyasztással elkerülhető. A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A trópusi napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Érdemes magunkkal vinni recept nélkül kapható antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és sebtapaszokat. Feltétlenül ajánljuk az indulás előtt a megfelelő anyagi fedezetet nyújtó betegség-, baleset- poggyászbiztosítás megkötését.
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal Jóllehet Francia Polinézia szigeteinek klímája eléggé hasonló. Trópusi, párás meleg van egész évben, évszakokhoz köthető jelentős időjárási ingadozások nincsenek. Évi közel 3 ezer napos órával a szigetek ideális nyaralóhelyet kínálnak, ilyen napos hely kevés van a világon. Két alapvető évszakot meg lehet különböztetni; novembertől márciusig, áprilisig forróbb és nedvesebb az időjárás. Nappal 30-32, éjszaka 21 körüli a hőmérséklet. A levegő páratartalma ilyenkor 80 százalék körüli, ebben az időszakban nagyobb esőzésekre kell számítani. Január és március között ciklonok is előfordulhatnak. Áprilistól, májustól októberig viszont hűvösebb, szárazabb a klíma, főleg a száraz délkeleti passzátszelek miatt. Nappal 27-28, éjszaka 22-24 fok körüli a hőmérséklet, ebben az évszakban a levegő páratartalma kisebb. Jóllehet ez száraz évszaknak minősül, ugyanakkor ilyenkor is számolni kell záporokkal, zivatarokkal. Az óceán vízének hőmérséklete egész évben 25-30 fok közötti, azaz szuper a fürdés és a búvárkodás szempontjából. A július és augusztus a legkeresettebb időszak, így ebben a periódusban ajánlott több hónappal előre helyet foglalni, hiszen a korlátozott kapacitású szállodákat az egész világból érkező, magasabb igényű nászutas turisták már jó előre lefoglalják.
Könnyű, lezser viselet ajánlott, vagy kipróbálhatjuk a "pareo"-nak nevezett színes kendőket a strandra és a szállodában egyaránt. Általában a sportos öltözködés elfogadott majdnem minden alkalomra. A párás meleg miatt elsősorban a könnyű nyári pamut holmikat (póló, short stb.) ajánljuk, illetve kirándulásra, túrázásra alkalmas kényelmes sportcipőt vagy szandált. A szállodákban előfordulhat, hogy erős a légkondicionálás, így egy könnyebb pulóvert / blézert is érdemes csomagolni. Az általános ruhatárunkon felül természetesen vigyünk magunkkal fürdőruhát, magas faktorszámú naptejet, napszemüveget, fényképezőgépet tartalék filmekkel, videokamerát és ne felejtsük el rendszeresen szedendő gyógyszereinket sem.

Pénznem, pénzváltás, hitelkártya A helyi pénznem a valutaközösségi frank (XPF). Hitelkártyát nagyobb szállodákban, komolyabb éttermekben, nagy szupermarketekben fogadnak el. Mindenképp érdemes készpénzt is magunkkal vinni (vagy ATM-ből kivenni), mert a kirándulásoknál jellemző, hogy helyben, készpénzben kell fizetni.
Telefonálás, internet Moorea előhívószáma a +689, így ezután lehet tárcsázni a kívánt telefonszámot. A szállodákban telefon és internet elérhetőség van. Utazás előtt érdemes Magyarországon tájékozódni a külföldi roaming díjakról.
Vásárlás, üzletek nyitva tartása A váltási árfolyam mindenhol megegyezik, a valuták közül az EUR-t és az USD-t váltják a legkedvezőbben. Bár az említett valutákat a legtöbb helyen elfogadják, utazás előtt mindenképpen érdemes helyi frankot váltani, hogy a kisebb ajándéktárgyakat és piaci termékeket készpénzben ki tudjuk fizetni. Az ATM-ek munkaidőn kívül is használhatók. Mooreán a szállodák többsége ajándékboltokkal és különféle butikokkal felszerelt.
Gasztronómia A polinéz ételek kizárólag friss gyümölcs, zöldség, tengeri hal, rák, kagyló felhasználásával készülnek. Az egyéb termékeket, elsősorban húsokat Új-Zélandról importálják. Helyi sajátosság a nyers hal "á la tahitienne". Frissen fogják ki a tonhalat, a bonito halat, a rózsahalat, amelyeket kettévágnak és citromlével vagy kókusztejjel locsolnak meg. 20-30 percig hagyják így állni, majd frissen tálalják.  A „ma’a tinito” is egy népszerű helyi étel, amely sertéshús, bab, polip és tészta keveréke. A helyi konyha alapja a trópusi kenyérfa gyümölcse, a banán és az édesburgonya több fajtája. Gyümölcssaláták alapanyaga a helyi papaja, a mangó, az ananász, a görögdinnye, a grapefruit és a zöld citrom. A polinéz szigetek közül Tahiti rendelkezik a leghíresebb konyhával, amely ötvözi a polinéz, az ázsiai és a francia ízvilágot. A szigetek nemzeti itala a sör, de ajánlott megkóstolni a frissen facsart trópusi koktélokat is. Sokan nem tudják, de a Tahiti féle vanília nem őshonos Francia Polinézia vidékén, 1848-ban egy francia admirális hozta be ezt a ritka fajtát.
Borravaló A borravaló nem megszokott dolog a francia polinéz szigeteken, sehol nem várják el a turistáktól, hogy a kiszabott árnál többet fizessenek, azonban a turisták sem várhatják el a kereskedőktől, hogy alkudozás eredményeként olcsóbban jussanak hozzá valamihez.
Biztonság Mooreán a közbiztonság jónak mondható, de kisebb lopások (pl. útlevél, bankkártya vagy egyéb okmányok) előfordulhatnak. Mivel Francia Polinézián nincs EU tagállamnak képviselete, a párizsi magyar konzulátus helyi közjegyző közreműködésével postai úton a hazatéréshez alkalmas okmányt - ideiglenes útlevelet - tud kiállítani és küldeni, az egyéb személyes okmányok pótlására (pl. személyazonosító igazolvány, jogosítvány stb.) azonban csak a hazatérés után, belföldön van lehetőség. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint úti okmányaikat és értékeiket zárják a szálloda széfjébe. Napközben csak az aznapi programhoz szükséges készpénzt tartsák maguknál. Útlevelükről készítsenek fénymásolatot, és azt tartsák maguknál. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! A vízisport balesetek, illetve a tengeri és édesvízi élőlények által okozott esetleges sérülések, fertőzések veszélyforrást jelenthetnek.
Közlekedés Tahiti fővárosából, Papeete-ből három komp közlekedik a mooreai Vai'are öbölbe, a sziget keleti részén. A három komp az 'Aremiti 5, az Aremiti 2 és a Terevau. A kompok a mooreai zátonyokon átkelnek, majd az óceánon át Papeete irányába a Tahiti lagúnába érkeznek. A Moorea Temae repülőtérről (MOZ) repülőjárat visz a Papeete melletti nemzetközi reptérre, ahonnan el lehet jutni a Társaság-szigetek bármelyikére. A szigetet teljesen körbe lehet autózni. Az út minősége jó, bár bizonyos szakaszokon erősen kátyús. A gyakorlatban a buszok nem feltétlenül indulnak minden egyes komp beérkezésekor. A buszsofőr saját belátása szerint úgy dönthet, hogy nem indul, ha nincs elég utas és anyagilag nem tartja megtérülőnek az utat. Egyszerre két busz indul a szigeten körbe. Az egyik nyugatra, a másik keletre indul. A szigeten üzemelnek taxik és a hotelekbe magán kisbuszok szállítják a vendégeket.
Magyarország külképviselete Nincs magyar külképviselet Francia Polinézián. A szigetcsoport Franciaországhoz tartozik, azaz a magyar állampolgárok képviseletével itt a párizsi magyar nagykövetség hivatott foglalkozni, nyilván - a hatalmas távolság miatt - nagyon korlátozott mértékben.
A párizsi nagykövetség adatai:
Cím: 5 bis, square de l’avenue Foch 75116 Paris
Előhívó: +33
Telefon:
- Magyarországról:  0033.1.45.00.94.97,  0033.1.45.00.94.95
- Franciaországból: 01.45.00.94.97, 01.45.00.94.95
Fax: 1-56-36-02-68, 1-43-26-06-27 (konzuli) 
Nagykövet: Károlyi György
E-mail: mission.par@mfa.gov.hu
Honlap: parizs.mfa.gov.h

Alig 30 percre Tahititól egy olyan szigeten érinthetitek a talpatokkal a talajt, melynek egyedülálló szépsége az első pillanattól fogva örökre elrabolja a szíveteket! Vegyétek le a karóráitokat, tegyétek el az okos-telefonjaitokat, és élvezzétek a félreeső strandok, az üres utcák nyugalmát – a legszebb élményben kétségtelenül éjszaka lesz részetek! A fényszennyezéstől távoli szigeten az égbolt összes csillaga rátok ragyog majd!

Látogassatok el a helyi dzsúsz műhelybe!

Ismerjétek meg, hogyan válik egy trópusi gyümölcs egzotikus dzsússzá, méghozzá olyanná, melyet minden tahiti-i imád és bátran ajánl. A „gyárban” szeszfőzde is működik, ugyanitt vanília fagylalt is készül, a mennyei tahiti puncsról, az ananászborról és a cukornád rumról nem is beszélve. A „gyárlátogatás” legjobb része a végén ’kezdődik’, amikor is végig kóstolhatjátok az egész repertoárt.

Szigetkörút autóval vagy biciklivel

Ha körbe szeretnétek kerekezni a szigetet, akkor egy nagyjából 60 km-es túrával kell számolnotok! Természetesen autóval is ugyanennyi, viszont azzal nem olyan izgalmas! Álljatok meg útközben egy frissítő dzsúszra, fogyasszatok hozzá helyben sütött tonhalat és raktározzátok el magatokban a paradicsomi környezet hangulatát. A szigetkörút bájos kis településeken halad át, melyek templomába jó érzés betérni! A túrán keresztül a helyiek mindennapjaiba is bepillantást nyerhettek.

Ismerjétek meg az autentikus tahiti kultúrát!

Egzotikus, misztikus, csodás és élénk – csak hogy néhány jelzővel említsük a tahiti kultúrát. A Moorean található Tiki falu egy valódi szelete a tahiti életérzésnek. Napközben részt vehettek egy, a tahiti-i konyhaművészet rejtelmeit felfedő főzőtanfolyamon, s mikor alászáll az est, megtekinthetitek a helyiek táncos, zenés előadását. Ja, és még valami: imádnak a tűzzel játszani, úgyhogy készüljetek sok meghökkentő pillanatra…!

Hódítsátok meg a Belvedere-t!

Induljatok el egy nagyjából fél napos hegymászó túrára a Belvedere kilátópontjáig, mely a tündöklő óceánra és Moorea partjaira nézve megismételhetetlen panorámával ajándékoz meg benneteket! A kávéültetvényeken és ananászföldeken átvezető út önmagában kalandot ígér, közben megállhattok egy frissítőre Haapiti-ben vagy Maata-ban! Érdemes korán indulnotok és fényvédő krémet magatokkal vinnetek!

Naplemente egy katamaránról és kajaktúra egy üvegcsónakban

Nézzétek meg a Francia Polinézia lenyűgöző naplementéjét egy katamarán fedélzetéről! A romantikus hajókázás a Csendes-óceánon egy örök életre szóló emlék marad! Kettesben nem csak romantikázni lehet, de önfeledten szórakozni is. Ez a cél hívta életre az átlátszó kajakokat, melyekkel Moorea csodálat lagúnáit fedezhetitek fel, továbbá láthattok teknősöket és sok más tengeri élőlényt a színes korallzátonyok körül haladva.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

Szimbolikus esküvő és fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:

Szükséges dokumentumok:

-ÚTLEVELEK másolata és annak FRANCIA NYELVRE való hivatalos fordítása igazolással együtt eredetiben.
-EREDETI születési anyakönyvi kivonatokról készült EREDETI igazolás, amit a MAGYAR HATÓSÁGTÓL kell kérni (állandó lakhely szerinti) friss dátummal, ezt is kell franciára hivatalosan lefordítatni és küldeni.
-Igazolás a lakhelyről és azt franciára hivatalosan lefordítani. Ez is friss dátummal kell, tehát ezért kell a külön igazolás és nem elég a lakcím kártya.
-Családi Állapot igazolás, ha elváltak / vagy ha özvegyek/ akkor kell a hivatalos váló levél vagy halotti bizonyítvány francia fordítása.
-Ha házassághoz külön kívánnak kötni házastársi vagyonnyilatkozati -megosztási szerződést, akkor az is kell eredetiben, meg a hivatalos francia fordítása.
-Tanúk útlevelének másolata és annak FRANCIÁRA való hivatalos fordítása is szüksége (ha nem kinti tanút kérnek, hanem itthonról mennek).
-Házasulandóknak kell azt is tisztázni hogy a FRANCIA POLINÉZ HATÓSÁGOK által kiadott Francia nyelvű házasság levelet itthon hogyan és miféleképpen tudják beíratni és hivatalossá tenni.

Fontos információk:
Az esküvő napja előtt 40 nappal legkésőbben meg kell, hogy kapjanak kint minden dokumentumot itthonról. Eredetiben futárszolgálattal kell kiküldeni az alábbiakat. Mielőtt feladják eredetiben mindent be is kell szkennelni.

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Moorea - személyes tapasztalataink alapján!

Moorea varázslatos szépsége, csodálatos tájai és nyugodt környezete biztosan elbűvöl minden ide utazót. Ez a sziget egy valódi drágakő, ahol a pihenni vágyók és a kalandra vágyók is megtalálják számításait. Az édes élet üteme és az időtlen bája azonnal magával ragadja az embert. A hegyvidékes tájat néhány fenséges öböl szakítja meg: A leghíresebb a Cook öböl és Opunohu öböl. A Bungalók, szállodák, családi panziók elszórtan helyezkednek el a gyönyörű fehér homokos strandokon.

Hogy miért látogasson Mooreára?

A lagúna csendes vize és az éves passzátszelek (április-október) lehetővé tesznek sokféle programlehetőséget: oldal úszós kenu, paddle boardozás, vízisí és akár szörfözésre is van lehetőség. Továbbá Mooreát úgy is ismerik, mint a búvárok menedékét, akik azonnal beleszeretnek a változatos korallzátony ökoszisztémába és a tengeri élet sokszínűségébe. Búvárkodás közben találkozhatnak rájákkal, cápákkal, tengeri teknősökkel a kristálytiszta kék árnyalatokban csillogó lagúnában. A vulkáni hegy tökéletes terület túrázásra, lovaglásra, quadozásra vagy fölfedezhetjük akár egy terepjáróval is.

A különleges Polinéziai hangulat, színes, virágos és ragyogó környezetben, a fehérhomokos tengerpartok, ananászültetvények, mindig emlékezni fog ezekre a pillanatokra és erre a varázslatos világra.

Az inspiráció forrása abból fakad, hogy sok művész él Moorea szigetén. Festők, faragók, ékszerészek, tetováló művészek telepedtek le a szigeten és azzal töltik idejüket, hogy megörökítsék a sziget szépségét és nyugalmát.

Mooreán lehetőség van delfinúszásra is a Moorea Dolphin Centerben

A Moorea Dolphin Center, az Intercontinental Moorea Resor and Span –n belül található és egy nagyszerű lehetőség a családok és a delfin szeretők számára hogy delfinekkel találkozzanak. Egyes programok még azt is megengedik, hogy kisebb csoportokban velük ússzunk. Ilyen lehetőség talán csak egyszer van az életben, hogy biztonságosan megközelítsük ezeket a lenyűgöző tengeri emlősöket.

Moorea 30 percre Papeetetől, ahonnan komppal vagy belső repülőjárattal könnyen elérhető
A hangsúly az egyszerű életen van: Moorea a festők, írók és más kortárs költők szigete

Többféle stílusú hotelek találhatóak itt, melyek nyugodt természetes környezetet nyújtanak a pihenéshez.
Egészségügyi szolgáltatások: 1 korház (Afareaitul), 2 gyógyszertár, 1 gyengélkedő
Banki szogáltatások: 2 Banque de Polynésie és ehhez tartozó 4 ügynökség, 1 Banque de Tahiti és 1 Banque Socredo