New York - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Amerikai Egyesült Államok
Földrajzi fekvés: Az ország Észak-Amerika középső részén terül el, ahol negyvennyolc állama és a fővárosi kerülete fekszik a Csendes- és az Atlanti-óceán között, északról Kanada és délről Mexikó által határolva. Alaszka állam a kontinens északnyugati részén található Kanada és a Bering-szoroson keresztül Oroszország között, míg Hawaii állam egy szigetcsoport a Csendes-óceán közepén. Az Egyesült Államok birtokol még ezen kívül társult államokat, tengerentúli területeket és van egy bérelt területe is.
Államforma: szövetségi köztársaság
Vallás: Vallási megoszlás: protestáns 49% (baptista, metodista, pünkösdi, evangélikus, református, anglikán), római katolikus 22%, ortodox keresztény 2%, mormon 5%, muszlim 2%, zsidó 1,5%, felekezeten kívüli 1,5%.
Hivatalos nyelv: Az Egyesült Államoknak szövetségi szinten nincsen hivatalos nyelve. Ez azt jelenti, hogy sem az alkotmány, sem a különböző törvények nem tüntetnek ki egyetlen nyelvet sem hivatalos nyelvként. A gyakorlatban a hivatalos ügyek intézésének nyelve az angol (bár az angolul nem tudók általában kapnak nyelvi segítséget), és rendszerint angol nyelven folyik a törvényhozás, a bíróságok és a végrehajtó hatalom szerveinek munkája. Angol nyelven alkotják meg a törvényeket, és bizonyos kivételektől eltekintve az angoltudás feltétele az állampolgárság elnyerésének.
Terület: 9 826 630 km²
Népesség: 325 145 963 fő 
Pénznem: amerikai dollár (USD)
Hívószám: +1
Hálózati feszültség: A konnektor 120V, 60Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: Az Egyesült Államok mérete és földrajzi változatossága miatt többféle éghajlat alakult ki (bővebb információt lejjebb olvashat).

Beutazási feltételek Felhívjuk az Egyesült Államokba utazók figyelmét, hogy Beutazási Engedély az Egyesült Államokba (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) birtokában vízummentesen kizárólag turizmus és üzleti találkozó céljából lehet az Egyesült Államokba utazni. Az ESTA munkavállalásra (ideértve az önkéntes/karitatív munkát is) és tanulásra  nem jogosít az USA-ban tartózkodás idejére. A határellenőrzés az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megszigorodott, az ESTA-val utazókat alaposabb vizsgálatnak vetik alá beléptetéskor. Amennyiben az utazó turisztikai/üzleti célú belépési szándékát illetően kétség merül fel, az USA hatóságok a határellenőrzés során visszafordítják a határ átlépése előtt. Az útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított, plusz hat hónapig érvényesnek kell lennie.
Közlekedés
Közúti: Több mint 4,2 millió kilométer út található az Egyesült Államokban országszerte; ezek lehetnek alacsonyabb és magasabb rendű utak egyaránt. A mindennapos közlekedés egyik legelterjedtebb módja az autó. 1000 lakosra 759 autó jut, ami messze meghaladja az európai uniós átlagot (1000 lakosra 472 autó). Egy átlagos amerikai naponta 55 percet tölt vezetéssel, mialatt 47 kilométert tesz meg. A közúti tömegközlekedésben a Greyhound játssza a vezető szerepet, mint az ország legnagyobb autóbusztársasága, amely több mint 3700 városba közlekedtet autóbuszokat.
Vasúti: A nemzeti vasúttársaság az Amtrak. Elsősorban nagy távolságban közlekedtet személyszállító vonatokat, irányonként naponta átlagosan egyszeri vagy kétszeri alkalommal (kivéve az északkeleti országrészt). A Keleti-parton található Észak-Amerika legmodernebb vasútvonala, a Northeast Corridor. Itt közlekedik az Acela Express is, amely Washingtont köti össze Bostonnal.
Légi: Az Egyesült Államokban 2008-ban közel 15 000 repteret tartottak számon, amellyel világelsők. A nagyobb városoknak általában több repülőtere van, amelyeket az utasszállító légitársaságok előszeretettel ki is használnak. Érdekesség, hogy az USA az egyetlen ország, amelynek nincs nemzeti légitársasága. 2001. szeptember 11. óta különösen magas szintű a repülőterek biztonsági szintje. De sok légitársaság üzemel az Egyesült Államokban. A legfrekventáltabb belföldi útvonal a New York - Los Angeles útvonal, amelyen évente megközelítőleg 1,8 millió ember utazik; a legfrekventáltabb külföldi útvonal pedig a New York - London útvonal, amit évente 3 millió utas használ.
Vízi: Az Amerika Egyesült Államok vízhálózata az átlagosnál sokkal sűrűbb. A nagy pacifikus nyomás hatására a folyók leginkább a kontinens keleti felében futnak (pl. a Mississippi-Missouri, az Ucayali-Amazonas és a Paraná-Paraguay vízrendszerek), a legnagyobb vízgyűjtő területe az Atlanti-óceánnak van.
Vámszabályok Részletes angol nyelvű információt az alábbi oldalakon talál: https://www.cbp.gov/travel/international-visitors Illetve, a Nemzeti Adó-és Vámhivatalos Utastájékoztatóját az alábbi linken találja: https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018
Egészségünk megőrzése Az Amerikai Egyesül Államokban lévő orvosi ellátásról az alábbi linken kap részletes információt: https://estavisa.hu/esta-visa-blog/egeszsegugyi-ellatas-az-usa-ban-valo-tartozkodasunk-alatt/
Időjárás Az Egyesült Államok mérete és földrajzi változatossága miatt többféle éghajlat alakult ki. A nyugati hosszúság 100. fokától keletre az éghajlat nedves kontinentális északon és esős szubtrópusi délen. Florida déli csúcsának éghajlata trópusi, akárcsak Hawaii-é. A nyugati hosszúság 100. fokától nyugatra a préri félsivatagi. Ilyen a nyugati hegyvidék nagy része is. Az éghajlat száraz a Nagy-medencében, sivatagi délnyugaton, mediterrán Kalifornia partvidékén, óceáni Oregon és Washington partvidékén, valamint Dél-Alaszkában. Alaszka legnagyobb része szubarktikus vagy sarkvidéki éghajlatú. A szélsőséges időjárás nem szokatlan - a Mexikói-öböl partján fekvő államokban gyakori a hurrikán, Középnyugaton (Midwest) pedig a tornádó.
Pénznem A hivatalos pénznem az amerikai dollár (USD).
Biztonság Az USA-ban a közbiztonság világviszonylatban jónak mondható, köszönhetően a nagyszámú és jól felszerelt rendőri erőknek. A bűncselekmények túlnyomó része nem a turisták által látogatott helyeken történik. Ennek ellenére ajánlatos az alapvető biztonsági óvintézkedések betartása: kerüljük a félreeső helyeket, ne viseljünk feltűnő ékszereket, és ne hordjunk magunkkal nagyobb mennyiségű készpénzt. Különösen figyelni kell a fényképezőgépet, videokamerát tartalmazó táskákra, amik a zsebtolvajok kedvelt célpontjai a külföldiek által kedvelt helyeken. Szállodai szobában nem célszerű pénzt, értéktárgyat hagyni; ajánlott a szállodai széf igénybe vétele. Bérelt kocsinál különösen vigyázni kell, hogy az autó belső terében ne maradjon semmi olyan tárgy, ami felhívhatja az ablaktöréssel dolgozó tolvajok figyelmét. Bank-automata (ATM) használatakor törekedni kell arra, hogy az lehetőség szerint nappal, vagy jól megvilágított, forgalmas utcákon történjen. Az útlevélről, vízumról, bankkártyákról, utazási csekkről, a helyszínen vásárolt értékesebb tárgyak blokkjáról célszerű több fénymásolatot készíteni és ezeket különböző helyen tárolni.
Az USA-n belül a rendfenntartás szövetségi és önkormányzati szinten történik. A városhatáron kívüli esetekkel a szövetségi állami rendőrség és az állami autópálya járőrszolgálat (State Highway Patrol) foglalkozik. A megyei rendőrségek (County Police), valamint a sheriffek ellenőrzik a vidéki körzeteket, a kisvárosokat és a falvakat. Szövetségi területeken pl. nemzeti parkokban, erdőkben parkőrök vigyáznak a rendre.
Rendőrség, mentők, tűzoltók riasztására a 911-es számot lehet hívni. A hívás minden nyilvános fülkéből ingyenes. A Travelers’ Aid Society (Utazókat Segítő Társaság) a bajba jutott turistáknak történő segítségnyújtásra szerveződött, elérhetősége: 800 327 2700, www.travelersaid.org.
Magyarország külképviselete Az elérhető külképviseletek listáját az alábbi linken találja:
http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviseletek

Fedezzétek fel az ebben a gigantikus városban rejlő pezsgő, kozmopolita életet! Sétáljatok a világ leghíresebb sétányán és csónakázzatok a Central Park taván! A város, amely soha nem alszik, óriási kalandra szólít benneteket!

Menjetek át gyalog a Brooklyn-hídon!

Csatlakozzatok a „fizesd azt, amit szeretnél” szlogen alatt szerveződő Brooklyn-híd túracsoportok valamelyikéhez vagy egyszerűen csak kéz a kézben andalogjatok át Brooklynból Manhattan-be!

Gyönyörködjetek New York sziporkázó fényeiben!

Az éjszaki sötétségben megvilágított város lélegzetelállító látványt nyújt nektek az Empire State Building tetejéről, a One World Observatory-ból vagy a Rockefeller Center-ben található Top of the Rock kilátóból is. Mindegyiknek megvan a maga sajátos panorámája, úgy, ahogyan a belépőjegyek árai és a nyitvatartási idők is különböznek.

Egyetek igazi New York-i ételeket!

New York-ban gyorséttermek tömkelege jobbnál jobb fogásaikkal csábítja ízkalandra a turistákat. Jó hír, hogy ezekért a street food jellegű ennivalókért nem kérnek túl sok pénzt sem. Az ikonikus ételeket, mint a pizza, a bagel (lyukas zsemle), a pastrami (erősen fűszerezett füstölt marhahús) vagy a knish (töltött krumpligombóc) semmi esetre sem hagyjátok ki!

A Szabadság-szobor és az Ellis-sziget

Az úgynevezett kötelező látnivalók listájára ezeket is nyugodtan felírhatjátok! Szálljatok hajóra és tekintsétek meg New York legismertebb szimbólumait! A közel száz méter magas szobor az életet, a barátságot és a szabadságot jelképezi milliók számára, míg az Ellis-sziget több, mint 12 millió bevándorlónak jelentett kaput az Új Világ felé, ahol reménnyel a szívükben kezdhettek új életet.

 Hajózzátok körbe Manhattan-t!

New York városát víz veszi körül, így adott a hajós közlekedés. Vásárolhattok egyszeri utazásra szóló menetjegyet, vagy a hop-on-hop-off hajókra vonatkozó egész napos jegyet, vitorlázhattok vagy akár gyorshajóval is mehettek. Vannak esti programokat kínáló hajóutak, melyek a romantikus vacsorát kínáló hajóktól a diszkóhajókig színes programokkal várják a turistákat.

 

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő és fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges dokumentumok:


-Útlevél másolatok (hazautazást követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek)
-Születési anyakönyvi kivonat új típusú, ami már háromnyelvű (az esküvőtől számítva 6 hónapnál nem lehet régebbi)
-Elváltak esetén bírósági végzés a válásról

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

New York - személyes tapasztalataink alapján!

A világ egyik legnagyobb városa minden sarkon kínál valami (t)ennivalót, látnivalót, érdekességet. New York otthona a világ legjobb éttermeinek, bárjainak, hoteljeinek, múzeumjainak és butikjainak. A hely, ahol minden percben új dolgokat lehet felfedezni, benneteket is egy óriási kalandra hív!

A műkedvelők ajánljuk, hogy mindenképpen látogassanak el a művészeti kiállítások fellegvárába, a Metropolitan Museum of Art-ba. Az 5000 éves múltra visszatekintő egyiptomi leletektől kezdve egészen a reneszánsz remekművekig ezen a művészeti gyűjtőhelyen minden megtalálható. A másik nagynevű múzeumban, a MoMA-ban többek között Warhol, Picasso és Van Gogh festményeit tekinthetitek meg. A 45 teremben elhelyezett 30 millió kiállított darabbal az American Museum of Natural History a világ legnagyobb természet-történeti kiállításának helyet adó múzeuma biztosan benneteket is lenyűgöz majd.

A Times Square New York város legfrekventáltabb tere – hatalmas, csillogó és feledhetetlen. Rengeteg művészpalánta álma, hogy egyszer a Broadway színpadának reflektorfényeiben csillogtathassa meg tehetségét. Ha szerettek színházba járni, akkor vásároljatok belépőjegyeket a Broadway-en található 41 színház valamelyikébe. A Times Squaren lehet a legbiztonságosabban érvényes belépőjegyekhez jutni, de akár online is megvehetitek őket, ha felmentek a Broadway honlapjára vagy okostelefonról a Braodway applikáció segítségével.

Úgy érzitek, hogy New York pezsgő élete szédítően gyors? Aggodalomra semmi ok! Sétáljatok egyet Manhattan zöld szívében, mely remek alkalmat teremt friss piknikezésre vagy csónakázásra (évszaknak megfelelően jégkorcsolyázni is). Tavasztól őszig számos koncertet is rendeznek itt, olyan világsztárok zenélnek a népes közönségnek, mint Bon Jovi és Elton John, ugyanakkor komolyzenében is jeleskednek a New York Philharmonic zenészei és a Metropolitan Opera három tenorja.