Szardínia - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Olasz Köztársaság
Földrajzi fekvés: Északnyugatról Franciaország, északról Svájc és Ausztria, északkeletről Szlovénia, keletről az Adriai-tenger, délről a Jón- és a Földközi-tenger, nyugatról pedig a Tirrén- és a Ligur-tenger határolja.
Államforma: Köztársaság
Vallás: A legelterjedtebb vallás a keresztény, de az iszlám, hindu, buddhista, szikh és zsidó vallások népei is megtalálhatók.
Hivatalos nyelv: olasz
Terület: 301 318 km²
Népesség: 60 599 936 fő
Pénznem: euró (EUR)
Időzóna:  Magyarországéval egyező
Hívószám:  +39
Hálózati feszültség: Magyarországéval egyező – nincs szükség konverterre.
Időjárás: Igazi mediterrán éghajlatot csak délen találunk: a nyár igen meleg és száraz, a tél enyhe, a csapadék rendszertelen, hó csak ritkán hull.

Beutazási feltételek Olaszországba, ugyanúgy, mint az Európai Unió többi országába, személyi igazolvánnyal utazhatunk. A korábban előírt kinntartózkodás anyagi fedezetének bemutatása még élő szabály, de általában nem kérik. Huzamosabb idejű (90 napot meghaladó) kinntartózkodás (pl. tanulás, munkavállalás) esetében azonban tartózkodási engedélyt kell kérni.
Közlekedés Gépkocsi felelősségbiztosítás nemzetközi igazolása, az ún. "zöld kártya" megléte kötelező. Olaszországban a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény. A gépkocsikban vezetés közben mobiltelefon használata csak kihangosítóval szabályos. Ügyelni kell a közlekedési szabályok, különösen a sebességkorlátozások szigorú betartására, mert a helyszíni bírság összege igen magas lehet, a büntetés be nem fizetése további súlyos következményekkel járhat (vezetői engedély, gépjármű elkobzása).
Olaszországban gyakoriak a sztrájkok, amik elsősorban a tömegközlekedést, a közúti-, a vasúti- és a légi személyszállítást érintik. Az utazás megkezdése előtt mindenképpen célszerű tájékozódni az aktuális helyzetről a konzuli szolgálat honlapján. Ha az autóvezető az autópályán túl lassan közlekedik, vagy az előtte lévő autóhoz képest túl nagy követési távolságot tart, akkor számíthat arra, hogy az olaszok rádudálnak, akkor is, ha külföldi a rendszám. A városokban péntek és szombat este jellemzően óriási az autósforgalom, érdemes a turistás programjainkat úgy szervezni, hogy ne kerüljünk bele ilyenkor a fárasztó dugóba.
Vámszabályok A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Utastájékoztatója: https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018
Egészségünk megőrzése A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban. Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.
Olaszországba nem szükséges védőoltás.
Időjárás Igazi mediterrán éghajlatot csak délen találunk: a nyár igen meleg és száraz, a tél enyhe, a csapadék rendszertelen, hó csak ritkán hull.
Az Alpok vidéke télen-nyáron alacsony hőmérsékletű, bőséges a csapadék.
Az Appenninek belső, magasabb vidékeinek éghajlata jellemzően hegyvidéki, nagyon hideg a tél.
A Pó-síkságon száraz kontinentális idő uralkodik, a tél hideg és ködös, a nyár fullasztóan meleg, a csapadék eloszlása egyenletes.
Az Adria partján közepes csapadék, erős ÉK-i szél (bóra) jellemző.
A Liguri- és Tirrén-tenger partján télen enyhe az éghajlat.

Pénznem Olaszország hivatalos pénzneme az euró (EUR). Váltópénze az euró cent. A pénzérméket 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes, 1 és 2 eurós, a bankjegyeket 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós címletekben adták ki. Hitelkártya és utazási csekk (American Express) korlátozás nélkül ki-és bevihető az országba. A dombornyomásos hitelkártyát (Visa, Maestro, Eurocard Mastercard) szinte minden étteremben, üzletben, bevásárlóközpontban elfogadják. Pénzváltásnál figyeljünk arra, hogy a forint nem konvertibilis valuta, tehát kint nem tudnak forint ellenében eurót vásárolni.  Eurót pénzváltó irodákban, bankokban, repülőtereken, pályaudvarokon, esetenként a szállodákban válthatunk. Mindenhol lehet bankautomatákat találni.
Biztonság Olaszország alapvetően biztonságos ország, azonban a turistának kellően körültekintőnek kell lenni a turistalátványosságok és a pályaudvarok közelében, valamint a tömegközlekedési eszközökön. Főleg olyan helyeken szükséges az éberség, ahol nagy a tömeg. A turistáknak azt tanácsoljuk, hogy ne hozzanak magukkal olyan hivatalos iratokat, amelyekre Olaszországban amúgy sem lesz szükségük, pl. magyar adóazonosító vagy a társadalombiztosítási kártya.
Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
 Magyarország külképviselete Az olaszországi magyar külképviseleteket az alábbi linken találja:
http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviseletek

 

A szardíniaiak szerint szigetük ’majdnem egy kontinens’, s az állítás helyénvaló, hiszen ha a történelmi múlt kulturális sokszínűségét vesszük alapul, akkor akár egy egész kontinenst felölelő egységet találhatnánk Európa egyetlen szigetén, Szardínián.

Bastione San Remy

A sziget fővárosát hét hegyre építették. A város legrégebbi részét képezi Castello, mely az egyik hegy tetején fekszik, csodás kilátást nyújtva a város öbölvidékére. Élvezzétek a panorámát a Bastione San Remy román stílusjegyeket hordozó mészkőépületéről, ahonnét Cagliari számos pontjára és a Földközi-tenger végtelen vizére is ráláthattok.

Ingurtosu és Montevecchio

Szardínia bányászata a Kr.e-i VI. évszádra nyúlik vissza, mely egyben azt is jelenti, hogy ez a tevékenység nagyon fontos szerepet játszott a sziget történelmében. Az egykori bányásztelepülések, mint Ingurtosu és Montevecchio a Világörökség részét képezik. Épületeiket felújították, némelyikükből hotelt alakítottak ki, vagy egyszerűen csak megnyitották kapuit a történelemre és a kultúrára éhes szemek előtt.

Nuraghi

A bronzkorban a Nuraghik lakóhelyeként szolgálhattak, viszont a pontos feljegyzések hiányában ez mindössze feltételezés maradt. A csak és kizárólag Szardínia szigetén fellelhető épületekről sokan azt gondolják, hogy korábban vallási szertartások helyszínei voltak vagy pedig katonai bázisnak használták őket. A legismertebb Nuraghi a Szardínia fővárosától, Cagliaritól kb. 60 km-re fekszik és a Nuraxi su Barumi nevet viseli, melyet az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítottak.

Kristálytiszta tengervíz = gyönyörű tengerpartok

A sziget történelmi látványosságainak megtekintése mellett mindenképpen szánjatok időt a strandolásra is! Azt, hogy a Földközi-tengeren Szardínia büszkélkedik a legszebb strandokkal, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Cala Gonone, a Li Coggi és a Costa Esmeralda partszakaszai felkerültek a világ legszebb strandjainak listájára.

La Maddalena Nemzeti Park

Gyönyörködjetek abban, amint a víz felszínén a kék szín majdnem összes változata megcsillan a napfényben! Igazán tiszta, páramentes időben innét akár Korzika partjait is megpillanthatjátok!

Ízélmény garantálva

A városnézés és a fürdőzés közé iktassatok be egy-egy gasztró-túrát, melynek során felfedezhetitek a legigazibb szardíniai ízeket. A helyi specialitásokhoz tökéletesen passzolnak a napfény érlelte szőlőből készült házi borok.

 

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Szardínia

A Földközi-tenger nyugati medencéjének második legnagyobb szigete Korzikától délre fekszik. A 270 km hosszú és 145 km széles sziget 1850 km hosszú tengerparttal büszkélkedhet, ahol meredek sziklafokok és homokos strandok váltják egymást.
Szardínia tündöklő színeivel, a növények illatával, változatos szárd ízekkel, nyugalmával és gazdag történelmi-kulturális látogatóival elkápráztatja az idelátogatót, ideális hely a kikapcsolódásra, pihenésre. Több ezer éves kultúra, népszokásokban gazdag szárd emberek, akikben él az évezredes vendégszerető hagyomány, kristálytiszta, smaragdzöld és indigókék tenger, hófehér és rózsaszín homokos tengerpartok várják a turistákat.

Fehér homokos, pálmafás tengerparti nászútra vágytok, de többórás repülés és a többmilliós költségek nélkül? Rögtön nyári esküvőtök után indulnátok, de nem találtok olyan egzotikus úti célt, ahol az időjárás is kifogástalan? Maradjatok Európában, és válasszátok Szardíniát a mézeshetek helyszínéül, ahol az érintetlen táj, a tömegturizmustól mentes strandok, a meghitt, romantikus öblök, a kristálytiszta, türkizkék tenger, és a természet egyedülálló szépsége garantálja a tökéletes nászutat!

Egyedülállóan összeállított csomagjaink biztosítják a nászutasoknak járókitüntetett bánásmódot már a repülőtérre érkezéstől egészen a hazautazásig. Amegkülönböztetett figyelem nem ér véget a lagzi után, hanem személyes törődéssel párosul, és továbbra is körülöttetek forog a világ a mézeshetek során, ugyanúgy, mint a Nagy Napon!

Szardínia tündöklő színeivel, a növények illatával, változatos szárd ízekkel, nyugalmával és gazdag történelmi-kulturális látogatóival elkápráztatja az idelátogatót, ideális hely a kikapcsolódásra, pihenésre. Több ezer éves kultúra, népszokásokban gazdag szárd emberek, akikben él az évezredes vendégszerető hagyomány, kristálytiszta, smaragdzöld és indigókék tenger, hófehér és rózsaszín homokos tengerpartok várják a nászutasokat.

Az Alghero és Olbia közötti partszakasz Szardínia látnivalókban leginkább bővelkedő régiója. Leghíresebb része az Olbia felett fekvő Smaragdpart, de emellett megszámolhatatlan gyönyörű partszakasz jellemzi, nem is beszélve a gyönyörű Algheroról, Stintinoról és Castelsardoról. 

Costa Smeralda Szardínia világhírű, 55 km hosszan elterülő, part-szakasza, a sziget észak-keleti részén fekszik Olbia és Palau között. Nevét - Smaragdpart - a tenger gyönyörű színéről kapta. E tájon utazva csodálatos kép tárul a turista szeme elé. Kristálytiszta, smaragd-zöld tengervíz, luxus szállodák, háttérben a Maddelena-szigetcsoporttal. A környéken rendszeresen megfordulnak előkelő és híres emberek.