Hivatalos név: Panamai Köztársaság
Földrajzi fekvés: Nyugatról Costa Rica, keletről Kolumbia határolja, északi partjait a Karib-tenger, déli partjait a Csendes-óceán mossa
Államforma:elnöki köztársaság
Vallás: a lakosság 95%-a keresztény
Hivatalos nyelv: spanyol
Terület: 78 200 km²
Népesség: 3 864 170 fő
Pénznem: panamai balboa (PAB)
Időzóna: Magyarország -7 óra
Hívószám: +507
Hálózati feszültség: A konnektor 110V (Panama városban 120V), 60 Hz, A, B csatlakozóval – szükség van konverterre.
Időjárás: éghajlata trópusi

Beutazási feltételek Magyar állampolgár 90 napra vízummentesen, érvényes menettérti jegy, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Panamába. A diplomata, konzuli, hivatalos, különleges és szolgálati útlevelek vízummentességét továbbra is az 1993. január 22-én aláírt megállapodás szabályozza.
Nem turista célú utazás esetén - például munkavállalás vagy egyéb jövedelemszerző tevékenység - a Panamai Köztársaság budapesti nagykövetségéhez kell vízumkérelemmel fordulni. 90 napot nem meghaladó ittartózkodás vízummentes.
Közlekedés
Belső légijáratok Panamában két regionális légitársaság is létezik, mégpedig elég sűrű járathálózattal: AirPanama és Aeroperias. Lényegében az ország minden régiójába el lehet jutni belső légi közlekedéssel is. Nincsenek nagy távolságok, tehát nem is kerülnek a repülőjegyek túl sokba. Vannak olyan helyek, ahol nincs is igazán az eljutásban alternatívája a repülésnek. Ilyen például az Isla Contadora. Vagy például, aki Kuna Yala-ba (San Blas-ba) akar eljutni, annak érdemesebb repülni, mivel a közúti megközelítés körülményes.
Vasút Egész Panamában csak egy vasútvonal működik, mégpedig Panamaváros és Colón között. Ezen a vonalon is inkább a teherszállítás dominál. A személyvonat ezen a vonalon jellemzően csak hétköznap közlekedik és naponta csak egyszer, irányonként. A vonatozással nem is spórolunk sokat a repüléshez képest.
Távolsági busz Panamában igazán jól működik a távolsági buszközlekedés. Csaknem mindenhová el lehet jutni busszal. Tényleges buszállomás csak egy-két nagyvárosban van, a kisebb helyeken meg kell érdeklődni, hogy hol lehet felszállni a buszra. Útközben lehet szinte bárhol kérni leszállást, felszálláshoz pedig inteni kell. Ha olyan városba utazunk, amit nem ismerünk, akkor a buszsofőrnek megmondhatjuk, hogy kb. hová akarunk menni és akkor segít megtalálni a legalkalmasabb leszállási helyet.
Gépkocsi Panamában a külföldi turista számára nem igazán problémás bérelt autóval önállóan közlekedni. A közutak közép-amerikai viszonylatban jók. Május és október közötti időszakban azonban gyakran fordulnak elő olyan áradások, amelyek nehezítik a közúti autós közlekedést.
Hajó Panama turistás felfedezésében szinte mindig van hajós közlekedés a sok sziget miatt, amelyeket csak menetrend szerint közlekedő hajókkal vagy vízi taxival lehet megközelíteni.
Vámszabályok A látogatónak célszerű készpénzben USD-t magával behoznia, mert euró és más valuták átváltása körülményes. A 10 ezer dollár feletti készpénzösszeget belépéskor be kell jelenteni.
Tőkehúst, kolbászt, szalámit, tejterméket stb. behozni tilos.
Egészségünk megőrzése Panama jelenleg járványmentes hely, magyar turistáktól védőoltást nem kérnek. Az ország egészségügyi ellátottsága jó, kiválóak a magánkórházak, de az állami egészségügyi intézmények is megfelelő ellátottságúak. Célszerű utazás előtt széleskörű betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást kötni.
Időjárás Panama éghajlata meleg, nedves,trópusi. Előfordulnak enyhébb hőmérséklet ingadozások, de az év nagy részén az időjárás állandó. Az átlaghőmérséklet 26 C°, de a hegyekben ennél alacsonyabb. Az átlagos páratartalom 70%.
Pénznem A hivatalos pénznem a panamai balboa (PAB) és az azzal paritásban lévő amerikai dollár. A balboát csupán váltópénznek használják, hiszen egyenértékű az amerikai dollárral. Érdemes felszerelkezni 5, 10 és 20 dollárosokkal, mert sok helyen nem szívesen fogadják el az 50 és a 100 dollárost.. Eleve érdemes amerikai dollárt vinni Panamába és nem eurót, vagy más valutát, nem minden bank foglalkozik ugyanis ilyen valuták beváltásával.
Bankkártyákat széles közben elfogadnak. Vigyázni kell azonban a bankkártyákkal, mert Panamában is vannak lemásolások, hamisítások. A nagyobb hotelekben fedezetként szoktak kérni bankkártyát. A megterhelendő összegről adatot nem tartalmazó (biankó) bizonylatot íratnak alá a vendéggel. Ezt a bizonylatot a szállodából való távozás alkalmával tanácsos visszakérni. Ugyanez a procedúra történik autóbérlés esetében is. 10 000 USD feletti összeget a be- és kilépésnél a vámvizsgálatnál be kell jelenteni.
Biztonság Az ország alapvetően biztonságos, azonban itt is előfordulhatnak turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények.
Az országon belüli utazáskor fel kell készülnünk, hogy gyakoriak az ellenőrző pontok, az igazoltatások, főként éjszaka. Legyen nálunk az útlevél vagy legalább annak fénymásolata, amely tartalmazza a beléptető bélyegző másolatát is. 
A taxis rablások számának jelentős növekedése miatt kerüljük a sárga taxikkal való utazást sötétedés után, főként, ha már van utasa a taxinak. Napközben se üljünk be olyan taxikba, amely már szállít utasokat. A taxik Panamában nem használnak taxiórákat, így még az utazás megkezdése előtt kérdezzünk rá a viteldíjra. Javasolt a taxik helyett az Über és az Easytaxi alkalmazások használata.  
Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!
Magyarország külképviselete
Felügyelő külképviselet:
Bogotá
Cím: Panamaváros, Altos de Betania, Avenida 15C Norte, casa 66.
vagy Panamaváros: Balboa Plaza, oficina 421. Tropical Realty,
Levelezési cím: 083-00245 Consulado de Hungría Panama
Tiszteletbeli konzul: Szmirnov István
Előhívó: (507)
Telefon: 66130106; 3910350
Ügyelet: 507-6613-0106 (mobil)
Fax: 229-3962
E-mail: hungconsul@cwpanama.net
Tiszteletbeli alkonzul: Áts Márton
Telefon: +507 261-9955
Mobil: +507 6607-6883
Fax: +507 261-7291
E-mail: hungviceconsul@martonats.com

A Panama-csatorna

Panamáról legtöbbünknek az Észak -és Dél-Amerikát elválasztó, és a Csendes-óceánt az Atlanti-óceánnal összekötő csatorna jut eszünkbe. Éppen ezért a látnivalók toplistájának élén áll a 65 km hosszú csatornához tartozó látogató centrum. A Panama várostól 20 percnyi autóútra fekvő Miraflores Visitor Center egy interaktív múzeum. A látogatói teraszról szemügyre vehetitek a nagy utasszállító hajókat és a hosszú teherhajókat is.

Egyetek úgy, mint a panamaiak!

A panamai konyhaművészetben a spanyol, amerikai és az afrikai ételkészítési technikák ötvöződnek. Közkedvelt a rizzsel tálalt csirkehús, a banánlevélben párolt kukoricapüré, ugyanakkor a kukoricás tortilla sem hiányozhat az asztalról. Az ételek mellé kóstoljátok meg a panamai alkoholos főzetet, a Balboa Cerveza-t! Ha alkoholmentes italokra vágytok, akkor válasszátok a friss kókuszvizet vagy a trópusi gyümölcsök frissen facsart változatát!

Casco Viejo

Panama történelmi városrészében található Casco Viejo, mely 1997 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A spanyol gyarmatosítás lenyomatait őrző templomok és más épületek közötti kis utcákon szívesen sétálgatnak a könnyed szabadidős programokat preferáló turisták. A fáradt lábak megpihentetésére szépen kialakított vinotékák és kávézók adnak lehetőséget.

Avenida Baboa

Panamavároshoz képes Avenida Balboa egy teljesen új színben tűnteti fel Panamát. Fotózkodjatok a nagy felhőkarcolók lábánál, várjátok meg, míg alászáll az est és élvezzétek a város esti sziporkázását a pálmafákkal és színes virágokkal szegélyezett tengerparti sétányon végigandalogva.

Metropolitan Natural Park

Panama egyetlen esőerdője Panamaváros külterületén fekszik. Anélkül, hogy teljesen elhagynátok a várost, sétáljatok egyet ebben a parkban és ismerjétek meg az esőerdő növény -és állatvilágát! Ha csodás panorámára vágytok, akkor csatlakozzatok az Ancon-hegyre tartó vezetett túracsoporthoz! Higgyétek el, megéri a másfél órás gyaloglás!

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges Dokumentumok: 

 1. Érvényes útlevelek
 2. Eredeti születési anyakönyvi kivonat és egyedülállósági állapotról szóló igazolás (igazolás, hogy mindkét fél egyedülálló/nem házas)
 3. Korábbi házastársakkal kötött válási papírok (amennyiben elvált)
 4. Korábbi házastársak hivatalos elhalálozási okirata (amennyiben özvegy)
 5. 18 év alatti személyek esetében a szülők/gondviselők írásbeli engedélye
 6. Egészségügyi igazolás (Panamában kiadott)
 7. Orvosi vizsgálat, amelyet az esküvőhöz képest 15 naptári napon belül kell elvégeztetni (V.D.R.L., teljes vérvétel, hemoglobin electrophoresis, vizeletvizsgálat)
 8. Bevándorlási állapot / Útlevélben a bevándorlási lapok másolata
 9.  Házassági jelentkezési lap kitöltve

Minden eredeti dokumentumot hivatalos fordítóval le kell fordítani spanyolra. Minden lefordított dokumentumot az országában található panamai konzulátussal, illetve a panamai külügyminisztériummal kell hitelesíttetni (a Legalizációk és hitelesítések osztályán). Az üdülőhelyre érkezéskor meg kell mutatnia az eredeti dokumentumokat. Ha a dokumentumok hiányosak vagy nem felelnek meg a panamai törvényeknek, az esküvő nem kerül megrendezésre és anyagi visszatérítést sem kapnak. 

Esküvői bizonyítvány: Az eredeti esküvői bizonyítványt hitelesítésre küldik a Közjegyzői Hivatalba, a Külügyminisztériumba és a pár állampolgárságának megfelelő Konzulátusra. Ennek a helyi önkormányzat által történő feldolgozása hónapokat is igénybe vehet. Az eredeti, hitelesített esküvői bizonyítványt emailben/ expressz futárral elküldik a pár címére, felár ellenében.

Fontos:

 • A párnak és vendégeiknek a hotelben kell megszállnia
 • A ceremóniák 17:00-18:00 óra között kerülnek megrendezésre
 • A párnak legalább 48 órával az esküvő előtt meg kell érkeznie a szállodába. Érkezéskor a pár találkozik az esküvő koordinátorral, hogy megbeszéljék az utolsó részleteket
Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Panama

Panama a kontrasztok országa, hiszen megtaláljuk itt a főváros égbenyúló, luxus felhőkarcolóit, futurisztikus épületeit szemben a koloniális óvárossal vagy a trópusi dzsungelekben élő indiánközösségek kezdetleges kunyhóival. Panama a világ egyetlen olyan országa, ahol láthatjuk, amikor a nap felkel a Csendes-óceánon és lenyugszik az Atlanti-óceánon.
Panama City Latin-Amerika lüktető központja a Csendes-óceán partján, ahol a gazdasági növekedés a 2008-as gazdasági válság ellenére sem állt le. Panama City a kaszinók városa is egyben, ahol lehetőség nyílik kipróbálni a szerencsénket. Február 10-13. között elvegyülhetünk Las Tablas és a főváros őrületes karneváli forgatagában. A Panama-csatorna megépítése és kibővítése az emberiség történetének legnagyobb mérnöki vállalkozásai közé tartozik, az ország gazdasága erre a projektre épül, de turisztikai szempontból is igen jelentős. Panama őserdeiben kivételes állatfajokkal találkozhatunk, kalandozásaink során rendezett agrárültetvényeken és buja trópusi tájakon haladunk majd. Playa Bonita vagy Playa Blanca néhol fehér, néhol fekete, vulkanikus eredetű homokos partján élvezhetjük az all inclusive szállodák kényeztető szolgáltatásait.