Saint Lucia - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: St. Lucia
Földrajzi fekvés:  A Kis-Antillák Szél felőli-szigetcsoportjának ívében fekvő szigetállam. A Saint Vincent és a Grenadine-szigetektől észak-északkeletre, Barbadostól északnyugatra, Martinique-tól délre helyezkedik el.
Államforma: parlamentáris monarchia
Vallás: A lakosság mintegy 70%-a római katolikus, ez még a katolikus francia gyarmati uralom idejéből származik. A maradék a többi keresztény vallásokhoz tartozik, vannak itt hetednapi adventisták (7%), pünkösdisták (6%), anglikánok (2%), evangélikusok (2%) és baptisták. A lakosság 2%-a rasztafari hívő.
Hivatalos nyelv: A hivatalos nyelv az angol, de a francia alapú antillai kreol nyelvet is beszéli a lakosság 80%-a.
Terület: 620 km²
Népesség: 182 273 fő
Pénznem: kelet-karibi dollár (XCD)
Időzóna:  Magyarország -6 óra
Hívószám:  +1 758
Hálózati feszültség: A konnektor 220V, 50 Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: trópusi

Beutazási feltételek Az országba utazó magyar állampolgárok rövid időtartamú (180 napon belül 90 nap) vízummentes beutazásra és tartózkodásra jogosultak. Az útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított, plusz hat hónapig érvényesnek kell lennie.
Közlekedés St. Lucia szigetén baloldali közlekedés van. Az országba érkezőknek a helyi hatóságoktól az érvényes magyar jogosítvány mellé ideiglenes vezetői engedély kiváltása szükséges. Az ideiglenes jogosítvány beszerzésével és a helyi közlekedéssel kapcsolatos további információk a http://caribya.com/st.lucia/driving honlapon találhatók. A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi hivatalos taxi-társaságok gépjárműveinek használatát.
Vámszabályok A helyi vámszabályokat az alábbi honlapon találja: https://customs.gov.lc/travellers.php
Egészségünk megőrzése A szigeten két közkórház és egy magánkórház található, azonban mindegyik eltérő a megszokott európai színvonaltól. Érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési metódusáról, a helyi ellátásokért gyakran azonnali készpénzes fizetést kérnek!A Karib-térség területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, inkább a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlatos.
Időjárás Saint Lucia éghajlata trópusi, egész évben meleg van: 20 - 32°C. Évente 1500 mm eső esik az alacsonyabb fekvésű területeken, míg a hegyekben 3500 mm csapadék van. Az esős évszak májustól augusztusig tart.
Pénznem A hivatalos pénznem a kelet-karibi dollár (XCD). Legálisan pénzt lehet váltani a kereskedelmi bankoknál, a hotelek váltóhelyiségeiben, valamint az utcákon található hivatalos váltóirodákban. Az árfolyamot a Központi Bank határozza meg.
Biztonság Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
 Magyarország külképviselete Saint Lucia szigetére nincs akkreditálva magyar külképviselet. A konzuli segítségnyújtás a bajba jutott magyar állampolgárok részére, a nagy távolság és a helyi sajátosságok miatt, nehézkes, hosszú időt vehet igénybe. A külképviseletek listáját az alábbi linken találja: http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviselete

A legtöbb programlehetőség St. Lucia nyugati partján mutatkozik, a Soufriére környékén. Lássuk tehát, hogy mivel tudjátok kiegészíteni a szigeten eltöltött üdüléseteket!

The Pitons

Kezdjétek a felfedezőtúrát St. Lucia legikonikusabb tájegységénél, melyet kinézetével azonos névre keresztelték. A Soufriére és a Choiseul városok között magasodó Gros Piton és annak kistestvére, a Petit Piton könnyen beazonosítható a sziget több nyugati pontjáról is. A Gros Piton egyszerűbb túrát ígér, míg a Petit Piton csak a felkészült, gyakorlott hegymászóknak ajánlott! A kijelölt útvonalon felfelé haladva ’A hegycsúcsok’ vulkáni eredetű lankáin színes növényvilágban gyönyörködhettek. Felérve aztán mind a Karib-tenger végtelen kékjére, mint pedig a sziget jókora részére ráláthattok! A nagyjából 3-6 órás (oda-vissza nagyjából 1 napos) menetelés végére rengeteg élménnyel lesztek gazdagabbak!

Diamond Falls Botanic Garden

Ha a Pitonokat túl nagy falatnak tartjátok, viszont a strandoláson kívül szeretnétek a természethez közel kerülni, akkor látogassatok el az év különböző időszakaiban színét váltó vízeséshez, a Diamond Falls-hoz. Az esővíz és a vulkáni ásványok redukciójából született zuhatag szemet gyönyörködtető látvány! A botanikus kert ezenkívül otthonául szolgál számos érdekes növényfajnak, így például a hibiszkusznak, a rákollóvirágnak és a bugás mügefűnek.

Sulfur Springs Park

A Karib-térségben az egyetlen olyan vulkán, melynek kalderájába autóval is be lehet hajtani. A Soufriére nyugati városrészénél lévő hegy inkább kénsavat ont a felszínre, semmint lávát. Fürdőruhát mindenképpen hozzatok ide magatokkal, hiszen a sziget lakosai szerint, aki az itt található iszapfürdőben megmártózik, akár 12 évet is fiatalodhat!

Castries Market

A sziget fővárosának bolha és termelői piaca az elmúlt száz évben – vasárnap kivételével – minden nap megnyitja kapuit a nézelődő turisták és a helyiek előtt. A standoknál találhattok házi termesztésű zöldségeket és gyümölcsöket, kézműves termékeket, fűszereket és szuveníreket is.

Splash Island Water Park

A Karib-térség legvadabb vízi attrakcióival vár benneteket a sziget észak-nyugati felén, a népszerű Reduit Beach-en elterülő vízi sportpark! Gyermekes családok részére is ideális szabadidős programot kínál!

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges Dokumentumok: 

A Sandals & Beaches Resorts-ban való házasságkötéshez az alábbi dokumentumok szükségesek, melyeket legkésőbb 12 héttel az utazás előtt jól olvasható színes fénymásoltként (mindegyik 2 példányban), vagy skennelve kell elküldeni az irodánknak.  

 • Kitöltött jelentkezési lap
 • Színes fénymásolata a jegyespár jogosítványáról
 • Színes fénymásolata a jegyespár útleveléről (első duplaoldal; az esküvőtől számítva minimum 6 hónapi érvényesség szükséges
 • Születési anyakönyvi kivonat új típusú
 • Elváltak esetén a válást igazoló hivatalos okirat
 • Özvegyek esetében halotti bizonyítvány
 • Örökbefogadás ill. névváltoztatás esetében a hivatalos iratok
 • Családi állapot igazolás

Fontos információk

 • Minden dokumentum hivatalos fordításban (angolul) szükséges
 • A közjegyző által hitelesített dokumentumok hivatalos aláírással és pecséttel kell benyújtani
 • A dokumentumok, hivatalos fordítás és hitelesítés költségeket vonnak maguk után
 • Kérjük vegye figyelembe, hogy a dokumentumok késői küldésénél késedelmi díjat számítunk fel
 • Kérjük NE küldjön eredeti okiratokat (születési anyakönyvi kivonat, útlevél stb.)
 • Ezeket hozza magával az anyakönyvvezető elé.
 • A szükséges szervezések érdekében, kérjük Önt, az esküvő előtt a feltüntetett idővel foglalja el a hotelt:
 •  Saint Lucia: 3 munkanappal az esküvő előtt

Az esküvő előtt és után

 • Kérjük hozzon minden hivatalos dokumentum eredetijét, illetve a hozzá tartozó angol fordítást magával az anyakönyvvezető elé
 • A helyszínen kérjük értesítse időben az esküvő koordinátort, jegyző szükséges
 • Más országok állampolgárjait kérjük, ellenőrizze, van-e nagykövetség / konzulátus az adott szigeten, amelyen házasságot kívánnak kötni
 • A helyszínen esedékes az esküvői csomagnak megfelelően foglalási költségek, amelyek az Ön kredit kártyájáról lesznek terhelve
 • A költségek stornó esetén nem térülnek vissza.

Fontos tudnivalók:

 • Az esküvők lehetséges időpontja: hétfőtől-péntekig, 10-16 óráig
 • Esküvő 17 órakor 600USD ellenében lehetséges
 • Az esküvő időpontja előtt legkésőbb 3 munkanappal meg kell érkezni a szállodába
 • Szükség esetén a szálloda tanúkat biztosít
 • A honosításhoz elengedhetetlen hivatali pecsét (Apostille) után vonzott összeg az esküvői csomagban inkluzív benne van
 • A végleges dokumentumok elkészítése kb. 2-3 hónapig is eltarthat
 • A házasságkötés törvényes, amennyiben az előírások az adott szigetnek megfelelnek
 • Nincs garancia, változás lehetősége fenn állhat.

 

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

St. Lucia - személyes tapasztalataink alapján!

Ha karibi esküvőről álmodtok, de többet szeretnétek, mint egy tengerparti nyaralást, akkor St Lucia lehet a megfelelő választás számotokra. Ez a trópusi paradicsom mindössze 27 mérföld hosszú és 14 mérföld széles, azonban millió tevékenységet kínál és kalandot rejt magában.

Hol máshol tudnátok behajtani autóval egy vulkánba, vagy megnézni a veszélyeztetett teknősöket a természetes élőhelyükön? Barangolni az érintetlen esőerdőkben, kirándulni az UNESCO által védett hegycsúcsra, felfedezni történelmi erődöket vagy sajátkezűleg elkészíteni az ajándékba szánt csokoládékat feledhetetlen élmény marad majd az emlékezetetekben!

A legromantikusabb üdülőhelyek Saint Lucia-i esküvőre

A 4-5* Anse Chastanet egyedülálló, dombtetőn megbújó üdülőhely romantikus környezetben, a híres Pitonok mellett helyezkedik el, a buja esőerdő és az ezüstös homok között. Az esküvő megrendezéséhez olyan sok helyszín áll rendelkezésre, amelyek közül választhattok, hogy a legnehezebb döntés az lesz, hogy melyik is legyen. Fedezzétek fel az Anse Chastanet strandot vagy az Anse Mamin strand eldugott kis szakaszát; fogadjatok örök hűséget a romantikus 18. századi ültetvények előtt vagy egy varázslatos faházban vagy szemben a lélegzetelállító Pitonokkal egy privát domboldalon található medencés lakosztályban, avagy házasodjatok meg a Kai Mer Cottage feletti korallzátonyoknál. Ha mindketten szeretitek a természetet, az Emerald Estate farmon is fogadalmat tehetnek egymásnak, ahol séfek segíthetnek a Farm-to-Table Chef Wedding ebédhez betakarítani az összetevőket, vagy ha igazán kalandos esküvőt szeretnétek, az üdülőhely még egy víz alatti esküvői szertartást is szervez, amennyiben van minősített búvárengedélyetek.