Tenerife - személyes tapasztalataink alapján

Főváros és legnagyobb város : Madrid
Nyelv: spanyol, katalán, baszk
Vallás: római katolikus
Államforma: alkotmányos monarchia
Terület: 505 990 km2
Népesség: 46 439 864 (2015-ös becslés)
Népsűrűség: 92/km2
Egy főre jutó GDP: $ 26 517 (2015-ös becslés)
Hivatalos pénznem: euro (€) (EUR)
Időeltérés: 0 óra (CET, UTC+1)
Közlekedés iránya: jobb
Hálózati feszültség: 230V
Csatlakozó és aljzat: C, F
Országhívószám: +34
Internet TLD: .es

Vízum Magyar állampolgárok érvényes útlevelükkel vagy kártya típusú személyi igazolványukkal léphetnek be Spanyolország területére. Főszabály szerint bármilyen típusú személyi igazolvánnyal be lehet utazni, ideértve az ideiglenes személyi igazolványt is, azonban számos esetben előfordult, hogy a régi típusú – főként az elhasznált, gyűrött, megrongálódott – kiskönyv alakú személyi igazolványokat a spanyol hatóságok nem fogadták el. Kereskedelmi egységekben, bankokban pedig használhatatlan a régi személyi. Ezért a szükségtelen kellemetlenségek elkerülése végett kifejezetten nem javasoljuk, hogy csupán a régi, kiskönyv alakú magyar személyi igazolvánnyal utazzanak be Spanyolországba
Biztonság Spanyolországban a közbiztonság semmivel sem rosszabb, mint más nyugat-európai országban, ugyanakkor a turistákra szakosodott bűnözői csoportok aktív jelenléte miatt indokolt a józan óvatosság.
Az elkövetés jellege és helye jól tipizálható: turisták által frekventált, zsúfolt helyszíneken, figyelemelterelés közben hajtják végre a legtöbb lopást (metróban, turistalátványosság környékén, tengerparton).
Ha nagyobb értéktárggyal utaznak, javasolt biztosítás megkötése lopásra és egyéb károkra. Szokásos gyógyszerüket ne hagyják otthon, mivel azokat Spanyolországban csak igen magas áron tudják beszerezni. Javasoljuk a szállodai széf bérlését.

Egészségügyi tudnivalók Spanyolországban a közegészségügyi helyzet megfelelő, járványoktól nem kell tartani. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek a Spanyolországban való átmeneti tartózkodás során orvosilag sürgősen szükségessé válnak. Ennek ellenére utazási baleset- és poggyászbiztosítás megkötését is javasoljuk. Az EU biztosítási kártya csak az OEP-pel szerződött intézményekben jogosít ellátásra, s ott is – bizonyos esetekben – önrészt kell fizetni a költségesebb és nem feltétlenül sürgős (baleseti) ellátásért. Vészhelyzet esetén viszont előfordulhat, hogy a megfelelő ellátás érdekében a betegnek nem áll módjában kórházat keresgélni, vagy válogatni, és így kénytelen lesz a költséges kórházi kezelést „saját zsebből” finanszírozni.
A csapvíz kis településeken néha nem alkalmas közvetlen fogyasztásra. Ivóvíz („agua mineral” vagy „agua mineral con gas” - szódavíz) bárhol vásárolható. Nagyvárosokban a csapvíz fogyasztásra alkalmas.Javasoljuk, hogy a szokásos gyógyszereken kívül itthonról úti patikát vigyenek magukkal: gyomorfertőtlenítőt, láz-és fájdalomcsillapítót, naptejet. Tartalék szemüvegüket és szokásos gyógyszerüket ne hagyják otthon, mivel azokat Spanyolországban csak igen magas áron tudják beszerezni. A spanyoloknál a gyógyszerek elnevezése általában teljesen eltér az otthon megszokottól, így a csak név alapján, a gyógyszertárakban nehéz megtalálni megszokott gyógyszert. Tanácsos, hogy krónikus betegségben szenvedők vigyenek magukkal orvosi igazolást a betegségük állapotáról, ill. kezelésük módjáról és a szedett gyógyszerek összetételéről, így egy esetleges rosszullét esetén hatékonyabbá tehető a sürgősségi ellátás.

Tudnivalók Spanyolországról
Éghajlat, időjárás: Az ország éghajlata éppoly sokoldalú, mint földrajzi jellemzői. Mediterrán éghajlatú, a keleti és a déli partszakaszokon magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A kontinentális vonásokkal bíró belterületeken nagyobb a hőmérsékletingadozás, a nyarak rendszerint forrók, a tél viszont meglehetősen hideg lehet. Az északi partszakaszra az óceáni éghajlat a jellemző, mérsékeltebb nyárral és csapadékosabb téllel. Az Atlanti-óceán partvidékének időjárása a galíciai régióban leginkább Angliáéhoz hasonlít: csapadékos és hűvös. A nyári napokon is általában jóval 25 fok alatt marad a hőmérséklet. A Costa del Cantabrico asztúriai részén a nyár és a tél is enyhe, de Kantábriában és ezzel együtt Baszkföldön kedvezőtlenebb időjárási viszonyok a jellemzők. A baszkföldi időjárás gyakran csapadékos és nagyjából egyformák a hőmérsékletek, nyáron általában 20 fok körüliek. A legtöbb csapadék ősszel és tavasszal hullik. A reggelek és az esték jellemzően sokkal hűvösebbek, mint a nappalok.
A Földközi-tenger partvidékén a nappali hőmérséklet a 30 oC -t is elérheti, de a tengeri fuvallatoknak köszönhetően, a nagy melegek jobban elviselhetőek.
A tengervíz hőmérséklete:A Földközi-tenger általában augusztusban a legmelegebb. Ilyenkor Barcelona környékén a víz hőmérséklete 24 oC – 26 oC. A tengervíz hőmérséklete elsősorban az időjárástól függ, de nagyban befolyásolják az áramlások is, emiatt hűvösebb a tenger például a Malaga környéki Costa del Sol-on, mint az északabbra lévő, katalóniai Costa Braván.
 Öltözködés: A Földközi-tenger partvidékén, nyaraláshoz nappalra a melegnek megfelelő, könnyű ruházat javasolt, esténként, sötétedés után azonban gyorsan hűlhet le a levegő, ezért nyári  kabátkára, kardigánra szükség lehet, főleg a kora-és későnyári időszakban. Kiadós nyári zivatar és hirtelen lehűlés bármikor jöhet, így esőkabátra, vízálló cipőre és melegebb ruhára is szükség lehet. A városlátogatásokra normál nyári városi ruházat szükséges, fedetlen vállal és lábbal, rövidnadrágban és ujjatlan trikóban nem lehet bemenni a templomokba és székesegyházakba. Férfiaknak hosszúnadrág, ing, könnyű nyári zakó és nyakkendő, hölgyeknek elegánsabb öltözék is tanácsos az esetleges esti programokhoz. Észak-Spanyolországban az óceáni éghajlat miatt nyáron is javasoljuk a réteges öltözködést, melegebb öltözéket, valamint széldzsekit, esőkabátot és kényelmes, nem csúszós, gumitalpú cipőt. A napszemüveg, kalap, kendő vagy sapka és a naptej is jó szolgálatot tehet.
 Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák, bankok nyitva tartása: A hivatalos fizetőeszköz az EURO. A bankkártyák és hitelkártyák széles körben elfogadottak, még a barcelonai La Boqueria piacon, vagy az ország közepén lévő benzinkútnál is fizethetünk vele. Üzletekben elkérhetik a személyi igazolványt vagy az útlevelet a kártyás fizetéskor. Az ATM-es kártyafelvétel sem okoz problémát, de ehhez a bankok kezelési költséget számolnak fel, amely banktól és kártyatípustól függően változó mértékű. A bankok hétfőtől péntekig 08.30/09.00-14.00/14.30 óra között vannak nyitva.
 Üzletek nyitva tartása: A legtöbb üzlet hétfőtől szombatig 09.30-14.00 és 17.00-20.00 óra között van nyitva. Délután kettő és öt óra között az üzletek a siesta miatt zárva vannak. Szombaton a kisebb üzletek (Estancos) csak kettő óráig vannak nyitva. A bevásárlóközpontok szünet nélkül, késő estig (21.00-22.00 óráig) tartanak nyitva. Az éttermekben ebédet 13.00-16.00 óra között, vacsorát 20.00-23.00 óra között szolgálnak fel. A kisebb éttermekben és bárokban általában fix menü a nap egyéb szakában kapható.
 Vásárlás: Spanyolország sok nemzetközi divatmárkának (Zara, Mango, Bershka, Camper, Desigual) az otthona, de számos helyi, csak itt fellelhető, helyi márka is van, pl. Custo Barcelona, Kowalski. Népszerű és kitűnő bevásárlóközpont hálózat az El Corte Ingles, amely majdnem minden városban megtalálható, üzleteiben az élelmiszeren kívül szinte minden kapható. A minőségi élelmiszer - a jó bor, az extra szűz olivaolaj, a finom sajtok (Queso Manchego, Calabrales, Tetilla, Mahon), a chorizo (kolbász) és a jamón (szárított sonka) - ajándéknak is remek ötlet:
 Borravaló: Az éttermi árak a szervízdíjat általában tartalmazzák, de a IVA-t (helyi Áfa, 10%) nem mindig, ezért ezt ellenőrizni kell az étlapon, mielőtt választunk. A turizmusban dolgozók fizetésének része a borravaló, kb. 10%-os juttatást illik adni, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatásokkal.
 Telefon: Az utcai nyilvános készülékek pénzbedobással is működnek, így nem szükséges telefonkártyát vásárolni. Ezekről lehet HUNGARY DIRECT hívást is lebonyolítani. Telefonálni és internetezni az ún. LOCUTORIO-kból is lehet. A szerződéses mobiltelefonok csak akkor használhatóak, ha a szerződésben szerepel a „barangolás/roaming”. Pontos és részletes tájékoztatót
a saját mobilszolgáltató nyújt. Vészhelyzet esetén a 112-es számot kell hívni.
 Közlekedés: A helyi közlekedés kitűnő. A nagy távolságok és a jó vonatközlekedés miatt inkább a vasút, mint az autó ajánlott. Az ún. Estrella távolsági járat jelentősebb településeken áll meg, Madrid és Barcelona, vagy Andalúzia történelmi városai között, éjszaka is közlekedik, amivel idő spórolható meg. A spanyol vonatok tiszták, kényelmesek, megbízhatóak és sűrűn közlekednek. Bővebb információ: www.renfe.es
Costa Brava települései között, valamint Costa Brava és Barcelona között busszal vagy vonattal lehet közlekedni. Némely üdülőhely, (például Lloret de Mar vagy Tossa de Mar), nem érhető el vonattal, ezekre a helyekre busszal, vagy a vonatról Blanesben buszra átszállással lehet eljutni. Bővebb információ a Costa Braván belüli busztársaságokról és menetrendekről: Transpujol , SagalésSarfa. Bővebb információ a Barcelona és Costa Brava között közlekedő buszokról: https://www.barcelonanord.cat/en/home/. Bővebb információ a Costa Braván belüli, és Costa Brava és Barcelona közötti vonatos közlekedésről: http://www.renfe.com/EN/viajeros/cercanias/barcelona/
 Gépkocsivezetés: A spanyol utak jó minőségűek, a terepviszonyok miatt nincs túl sok autópálya. Autóval könnyen megközelíthető minden turisztikailag fontos hely, azonban az óvárosok szűk utcácskáiba többnyire nem szabad autóval bemenni. A spanyolok mediterrán temperamentumúak az autóvezetésben is, de fegyelmezettek, városban a zebrán a gyalogosnak abszolút elsőbbsége van. A személyautóval érkezőknek a gépjármű összes hivatalos dokumentumával (forgalmi engedély, nemzetközi GFB-t igazoló zöld kártya, környezetvédelmi igazolás) rendelkeznie kell. Spanyolországban a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. Használata a közúton a gépkocsit elhagyó utasoknak is kötelező. A bírság mértéke elérheti a 90-100 eurót. A gépjárművel utazóknak nem szükséges a nemzetközi jogosítvány. A spanyol közlekedésrendészet - policía de tráfico - mozgó civil járművekből és taxikból is használ traffipaxot. Büntetés esetén a külföldieknek a bírságot helyben ki kell fizetni, vagy lefoglalják a járművet. A közlekedési bírságok magasak, a 250- 900 eurót is elérhetik. Még öt percre sem javasolt a gépkocsi tilosban történő leparkolása, vagy a parkolási díj meg nem fizetése, mert a járművel azonnal elszállíttatják visszaszerzése hosszú és költséges folyamat. A helyi hatóságok szigorúan büntetik a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyeket indokolatlanul használatát, valamint az autóban történő mobiltelefon-használatot. A sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, szabadságvesztéssel is büntethető. Spanyolországban 0,5 g/l véralkoholszintig (0,25 mg/l légalkohol) megengedett a vezetés. (Kezdő, valamint hivatásos vezetőknél az érték alacsonyabb.) 1,2 g/l-nél magasabb véralkoholszint (0,6 mg/l légalkohol) esetében azonban az ittas vezetés már bűncselekménynek számít, amit börtönnel, vagy közmunkával, illetve a jogosítvány elvételével sújtanak. Spanyolországban útdíjat a fizetős autópályákon kell fizetni, kapurendszer van, vagy a belépéskor, vagy az út elhagyásakor kell díjat fizetni a továbbhaladáshoz. 
 Dohányzás: Spanyolországban tilos a dohányzás a publikus helyeken, a munkahelyeken, a kórházak közelében, a játszótereken, a közlekedési járműveken, a bárokban és éttermekben!
 Gasztronómia: Az ínyenc spanyolok nagy hangsúlyt fektetnek az étkezésre. Nincs egységes spanyol konyha, a specialitások tájegységenként változnak. Az Ibériai-félsziget déli részén terem a zöld olívabogyó, ezt használják koktélokhoz, hideg és meleg ételekhez egyaránt. Leveseik a hideg gazpacho és a meleg, húsos cocido, a két levesfajtát sokféleképpen készítik. Spanyolország legismertebb étele a paella, a sáfránnyal sárgára színezett jó minőségű rizs, amelyhez különféle zöldséget, halat, rákot, kagylót és húst adnak. A paellának ugyancsak sok változata kedvelt, a legközismertebb a valenciai paella. Húsételek közül birkát, bárányt, marhát, borjút, sertéshúst, csirkét fogyasztanak. Halakból és tengeri gyümölcsökből a tengerpartokon túlmenően, az egész országban óriási a kínálat. Salátából elterjedt a zöldsaláta, a paprika, a paradicsom, az uborka, a rizs, a karfiol és a gyümölcsök felhasználásával készített saláták. Desszertként gyümölcs, gyümölcssaláta, puding, fagylalt kerül az asztalra. Bárokban kóstolható meg a bor- és sörkorcsolyaként készített ún. tapas.
Az északi tartományok ételein leginkább az olasz és a francia konyha hatása érződik. Megtalálhatók itt a tészták, pörköltek, a tenger gyümölcsei, az édesvízi halakból és a füstölt húsokból készített fogások egyaránt. A világszerte oly népszerű tapast Baszkföldön pintxos-nak hívják, a fogpiszkálóra szúrt, ínycsiklandozó falatkák San Sebastian és Bilbao számtalan ételbárjában kóstolhatók. Baszkföld a spanyol gasztronómia egyik fellegvára, csak San Sebastian 13 Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet! Galícia a tenger gyümölcseiről nevezetes, a leghíresebb fogás a polipból készült „pulpo a la gallega”. Asztúria a jó minőségű alapanyagokról és ételekről híres, a kagylók, húsok és sajtok (pl. Cabrales) gazdag választéka található meg ebben a régióban. A fabada jellegzetes asztúriai egytálétel, babból, sertésből készítik. Kedvelt ital errefelé a cider, amely megannyi cider bárban kóstolható. A kantábriai finomságok között vad és hal egyaránt megtalálható, nem beszélve a desszertekről, melyek közül az egyik helyi specialitás a „sobaos pasiegos”, amely külsőre leginkább a mi piskótakockánkra emlékeztet.
Természetesen a jó spanyol borok és sörök nélkülözhetetlen kellékei a gasztronómiai barangolásoknak. A borok közt főleg könnyű száraz, némileg fanyar ízhatásúakat találunk. A jerez Andalúziában a legjellemzőbb (nálunk sherry néven ismert), a tokaji borok ízvilágára emlékeztet édes és száraz változattal. Speciális spanyol alkoholtartalmú ital a bólészerű sangría, melyet gyümölcsökkel, fanyar vörösborral készítenek. A legjelentősebb bortermő vidékek - a teljesség igénye nélkül: riojai, Penedés környéki, murciai, málagai, Duero-völgyi, navarrai és galíciai borvidékek. 

Tenerife a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek egyik tagja – európai körökben közkedvelt úti cél. S hogy miért? Nos, ott vannak mindjárt a Kék Zászló címet viselő strandjai, a vibráló éjszakai élete, az egész évben kellemesen meleg klímája és a leginkább bolygón túli képet tükröző kietlen, hegyes-völgyes tájai.

Mount Teide Nemzeti Park

A Világörökség részéhez tartozó területen található Spanyolország legmagasabb hegye, a 3718 méterrel büszkélkedő Mount Teide. A régi vulkáni tevékenységek hagyatéka ma hegymászókat állít kihívás elé. A mászás ugyan engedélyköteles, de megér minden fáradozást, hiszen a fentről elétek táruló lélegzetelállító panorámához Tenerifén kívül Gran Canaria és La Palma is hozzátartozik. A Tide Obszervatórium félúton van a hegycsúcs felé, ide vezetett túrákat is szerveznek.

Siam Park

Csúszdázzatok Európa egyik legjobb adrenalin-növelő élményparkjában! A családbarát szolgáltatásokat is kínáló vízi vidámparkban visszaköszönnek Thaiföld leghíresebb épületeinek replikációi, ugyanakkor lehetőségetek van egy tipikus thai bolhapiacon is körülnézni, illetve, ha megéheztek, thai specialitásokat is kóstolhattok!

Irány a part!

Tenerife a maga 400 km hosszú partszakaszával csodás helyszíneket teremt a vízi sportolásra. Ilyen például a sziget déli részén található El Mendo strandja, melyet a világ egyik leginkább szörfözésre alkalmas részének tartják, éppen ezért gyakran rendeznek itt versenyeket a bátor hullámlovasoknak. Ha a helyi lakosok által is kedvelt Santa Cruz-i Playa de las Teresitas strandján napoztok, akkor jusson eszetekbe, hogy az alattatok lévő homokot egyenesen a Szaharáról szállították át ide. A kevésbé zsúfolt strandokat Playa Bollullo-n, Playa del Pozo-n és Playa El Puertito-n találjátok.

Bálna- és delfinlesen

A kb. 3 órás bálnanézőtúrákat a sziget dél-nyugati részéről, többek között Las Americasból indítják. Az óriási bálnákon kívül természetes előfordulási helyeken láthattok palackorrú delfineket, teknősöket és cápákat is.

Loro Parque

A Kanári-szigetek egyik leglátogatottabb attrakciója a Puerto de la Cruz-ban található állatkert. A Loro Parque számos ritka állatfajnak, így például aligátoroknak, csimpánzoknak, fókáknak biztosít otthon, ezenkívül egy kiépített dzsungel terület és a gyerkőcöknek játszótér hoz változatosságot az állatkerti környezetben. Éhségeteket csillapíthatjátok a thai faluban! (Kombinált jegyet is válthattok, ha a Siam Park-ba és a Loro Parque-ba is el szeretnétek látogatni.)

Az esküvői csomagok szimbolikus szertartásra vonatkoznak!
Csak az érvényes útlevélre van szükség, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Tenerife - személyes tapasztalataink alapján!

Tenerife a legnagyobb és legnépesebb szigete az Afrikától északnyugatra elterülő Kanári-szigeteknek. A vulkanikus szigetcsoport Spanyolországhoz tartozik. Tenerife a változatosság szigete is egyben. Hol máshol tehetjük meg, hogy az egyik órában még egy hűsítő koktélt iszunk a vízparton párunkkal, majd kb. 1 óra autózást követően a Las Cañadas Nemzeti Parkban gyönyörködhetünk a vulkanikus tájban, s csodálhatjuk Spanyolország legmagasabb hegyét, a 3.718 méter magas, hónapokon át hófedte csúcsot, a Pico del Teide-t. Amennyiben ez nem lenne elég, úgy az északi lejtőn visszavezethetünk a tengerszintre és ellátogathatunk a Loro Parkba, ahol delfin és bálna show-t is megcsodálhatunk, vagy sétálhatunk a mesésen szép Puerto de la Cruz utcáin. Az adrenalinszint-növelő programokat kedvelők nem hagyhatják ki a világ egyik legnagyobb és legkalandosabb vízi élményparkját sem! Tenerife bővelkedik a látnivalókban, aki egyszer ellátogat ide, annak egy életre szóló élményben lesz része, s szinte biztos, hogy visszatér még az „Örök tavasz szigetére”.