Hivatalos név: Srí Lanka-i Demokratikus Szocialista Köztársaság
Földrajzi fekvés: Az Indiai-óceán északi részén, India partjaitól délre található, az Egyenlítőtől 6 - 9,5 fokra északra.
Államforma: köztársaság
Vallás: a lakosság 70%-a buddhista, 12%-a hindu, 10%-a muszlim, 8%-a keresztény
Hivatalos nyelv: az országban a hivatalos nyelvek a szingaléz és a tamil, de sokan beszélik még az angolt is.
Terület: 65 610 km²
Népesség: 20 277 597 fő
Pénznem: Srí Lanka-i rúpia (LKR)
Időzóna: Magyarország +3,5 óra
Hívószám: +94
Hálózati feszültség: A konnektor 230V, 50 Hz, D, M csatlakozóval – szükség van konverterre.
Időjárás: éghajlata trópusi

Beutazási feltételek A Srí Lankára utazó magyar állampolgárnak a Srí Lanka-i tartózkódás végétől számított legalább hat hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkeznie. A Srí Lankára turista vagy üzleti célból érkező magyar állampolgárok 30 napra érvényes vízumot igényelhetnek kizárólag az Elektronikus Utazási Felhatalmazási Rendszerben (ETA) a következő weboldalon www.eta.gov.lk/slvisa/.
Az ETA rendszerben történt bejelentkezést követően kapott hivatkozási számmal tudják majd felvenni a vízumot a colombói nemzetközi repülőtéren. Belépéskor a vízumfelvétel a magyar állampolgárok számára csak a colombói nemzetközi repülőtéren lehetséges. A nemzetközi repülőtéri tranzitálás vízummentes.
Közlekedés Gyorsabban lehet haladni a bérelt, sofőrös gépkocsival, mint kisbusszal, vagy főleg nagy busszal. Kalandvágyók megpróbálkozhatnak a távolsági tömegközlekedéssel, de jelentős kényelmetlenségekkel kell számolniuk. A buszokon az ülések a helyiek testméretére tervezettek, és egy nagyobb langaléta, hosszú lábú magyar számára kellemetlenségeket okozhat fél napig ülni egy forró levegőjű távolsági buszon. A városokban és főleg az országutakon a közlekedés európai szemmel zűrzavarosnak tűnhet. Az elválasztó sávok meglétét teljesen semmibe veszik és a testes járművek, főleg a buszok agresszíven tolakodnak. Folyton mindenki dudál. Forgalomlassító tényező a szent tehén. Jámboran lézengenek a legcsekélyebb félelemérzet nélkül. Folyamatban van egy, a szigetet átszelő autópálya építése, egyrészt tervezik, másrészt sok nevezetesség megközelítésén a domborzati viszonyok miatt ez nem fog segíteni.
Vámszabályok Vámmentesen bevihető termékek: személyenként 200 db cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 50 gramm dohányáru, de ezek együttes súlya sem haladhatja meg a 200 grammot. 2 liter bor és másfél liter alkohol, továbbá személyes használatra szolgáló nem kereskedelmi mennyiségű parfüm, rádió, magnó, laptop, fotó- és filmkamerák, filmek, kazetták, CD-k.
Tilos bevinni: narkotikum, pornográf alkotásokat – bármilyen hordozó anyagon, fegyvert, lőszert vagy robbanóanyagot.
Vámmentesen kihozható termékek: személyenként 3 kiló tea, Sri Lankán vásárolt ékszer vagy drágakő, amelyről van igazolás, számla, valamint ajándéktárgyak, kevésbé értékes dísztárgyak, ruha– és textilneműk, batikmunkák.Tilos engedély nélkül kivinni: az 50 évesnél régebbi antik tárgyak, valamint vadállatok, madarak, hüllők tetemeit.
Amennyiben valaki az utazása során különlegesen értékes tárgyat vagy drágakövet kapott ajándékba, akkor szabályos kiviteli engedélyt vagy a Controller of Exchange-től (Central Bank Colombo), vagy a Controller of Imports and Export székhelyén (National Mutual Building, Chatnam street, Colombo) tud beszerezni.
Egészségünk megőrzése Utazás előtt minimum 6 héttel érdemes ellátogatni valamelyik oltóközpontba, és szakemberrel konzultálni a pontos úti cél birtokában. A teljes oltási sor hepatitis B esetében egy életre szóló védettséget jelenthet, hepatitis A esetében pedig 25 évig lehetünk védettek. Az ivóvíz ivása nem javasolt, ezért csak palackozott víz fogyasztása ajánlott. A sürgősségi orvosi kezelés Srí Lankán a főbb városokon kívül nem könnyen hozzáférhető, és elképzelhető, hogy baleset esetén Colombóba kell utazni kezelésre. Az orvosi ellátás nem minden esetben felel meg az európai elvárásoknak. A magánkórházak rendkívül drágák, a hazaszállítás körülményes és szintén drága. Megfelelő egészségügyi és balesetbiztosítás kötése ezért különösen ajánlott. Javasolt magasabb értékhatárú biztosítás kötése, mert a kórházi számlák (színvonalas kórházban történt kezelés esetén) kifejezetten magasak lehetnek. Extrém sportok űzése esetén javasolt olyan biztosítás megkötése, amely kiterjed az extrém sport gyakorlása következtében bekövetkezett esetleges biztosítási eseményekre is.
Ajánlott a szúnyogcsípés elleni krémek használata és a világos színű, hosszú ujjú felsőruházat. Javasoljuk, utazás előtt konzultáljon a régiót ismerő szakorvossal. Útjuk során kerüljék a kóbor állatokat. Célszerű utazás előtt széleskörű betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást kötni.

Időjárás Srí Lanka az Egyenlítőtől valamivel északra, az Indiai-óceánban terül el, klímája trópusi. Átlaghőmérséklete és a levegő páratartalma magas, de a sziget domborzati viszonyai miatt tájegységenként különböző. A tengerparton a levegő jóval melegebb - esetenként kifejezetten forró -, míg a hegyek között jóval kellemesebb a hőmérséklet. Tengerparton átlag 27 °C, "a hegyi fővárosban", Kandyben 20 °C, mig a közel 2000 méter magasan fekvő Nuwara Eliyaban 16 - 18 °C. A csapadék eloszlása sem egyenletes. A sziget délnyugati részén fekvő esős zóna átlagosan évi 2500 mm csapadékot kap. A legtöbb vidéken az évi csapadékmennyiség 1200–1900 mm. Itt az esős időszak októbertől januárig tart, az év többi részében nagyon kevés a csapadék. Az északnyugati és a délkeleti partok kifejezetten szárazak, az évi csapadékmennyiség 600–1200 mm.
Pénznem A hivatalos pénznem a Srí Lanka-i rúpia (LKR), amely 100 centből áll. Nem ajánlatos nagy értékű papírpénzzel az országba utazni, legtöbbször nem tudunk vele fizetni, az árusok ugyanis nem tudnak visszaadni belőle. Minden nagyobb bank és pénzváltó gond nélkül vált dollárt, librát és eurot. Hazautazás előtt ne felejtsük visszaváltani a pénzünket, az országon kívül ezt ugyanis sehol máshol nem tehetjük meg. Ha a bankban csekkel szeretnénk fizetni, számítsunk felárra. Intéznivalónkat a bankokban általában várakozási idő nélkül bonyolíthatjuk le. Minden városban találunk bankautomatát, Colombo és Kandy városaiban többet is, amelyek a Visa és a MasterCard bankkártyákat fogadják el.
Biztonság A külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az országban a buddhista vallásnak kiemelt jelentősége van, megfelelő tisztelettel közelítsük meg a vallásos emlékműveket. A külföldi látogatókat érintő bűnözés leggyakoribb formája a hitelkártya-visszaélés. Ennek elkerülésére célszerű készpénzzel fizetni. Ajánlott a nagyobb bankfiókokban és a szállodákban elhelyezett bankjegy-kiadó automaták használata. Egyes bankok rendszere automatikusan letiltja a hitelkártyát Srí Lanka-i tranzakció esetén, ez kellemetlenségeket eredményezhet, ezért utazása előtt érdeklődjön bankfiókjában.
Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!

Magyarország külképviselete Az országban nincs magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe. Probléma esetén javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot Magyarország Sri Lanka-i tiszteletbeli konzulátusával vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Sigiriya

A Világ Hét Csodájának egyike, a Srí Lankán található erődítmény története az 5. századra nyúlik vissza. Annak idején buddhista kolostorként és királyi palotaként funkcionált, ma leginkább az épületet körül-ölelő spirituális atmoszféra az, ami miatt sok zarándok és turista is felkeresi ezt a helyet.

Nuawara Eliya és a teaültetvények

Induljatok túrázni a teraszos teaültetvények között, ahol az előző évszázad gyarmatosításának lenyomatait ismerhetitek meg. Igazi érdekességnek számít a Haputale hegyvidéke, ahol Thomas Lipton létrehozta a saját teabirodalmát. Béreljetek autót vagy üljetek tuk-tuk-ra és menjetek fel Lipton úr kedvenc kilátópontjához! A Lipton’s Seat-ből csodálatos látványban lehet részetek!

Yala National Park

Srí Lanka legnagyobb ragadozói, a leopárdok ebben a védett közegben felelnek a fajuk fenntartásáért. A nagymacskák a saját territóriumukban élnek, nagyjából 1-1 kilométerre egymástól, ezt figyelembe véve elmondhatjuk, hogy vadonélő példányaik itt élnek a legsűrűbben az egész világon.

Kandy

Az utolsó ókori királyság fővárosa, Kandy egy igazán sokrétű város. Tekintsétek meg a XVI. században épült Temple of the Tooth-t, mely a város nyüzsgő templomegyüttesei között helyezkedik el. Nézzétek meg Kandy városát a Big Buddha emlékműtől! Különösen szép innét a panoráma akkor, amikor a város esti fénybe borul. Sétáljatok egyet a Botanical Gardens-ben, mely nemcsak mint arborétum, de mint csodálatosan kiépített park is, évente 2 millió látogatót vonz. A zöldterület messzi földön híres orchideáiról s ha a gyaloglást túl fárasztónak találjátok, akkor béreljetek golfpályákon is használt buggy-t, mellyel könnyedén körbejárhatjátok a kertet. Vegyetek részt egy táncos előadáson, ahol Kandy-i táncot lejtenek! Régen sámáni rituálék részeként mozogtak a ritmikus zenére, ma ezt a táncot a helyi lakosokból összeálló táncegyüttesek viszik színpadra show műsor formájában.

Esküvői tudnivalók, fontos információk!

Általános információk:

 • a Srí Lankán tartott esküvő Magyarországon is elfogadottnak, hivatalosnak számít, így lehetőség van a honosítására
 • az esküvői dokumentumokat szingaléz nyelven állítják ki
 • a házasulandóknak a házasságkötésig minimum 10 napot az országban kell tölteniük, csak utána van lehetőség a házasságkötésre
 • a házassághoz előregisztrációra van szükség, amit az országbalépés utáni 6. naptól lehet megtenni 
 • a házasulandó párnak egy meghatározott minimum tartózkodást a választott szállodában kell töltenie
 • az esküvő csak Srí Lanka-i munkanapokon lehetséges. 

Az esküvőhöz a következő dokumentumokra van szükség:

 • házasulandó felektől a születési anyakönyvi kivonat eredeti példánya és másolata. Angol nyelvű hivatalos fordítás szükséges.
 • útlevél másolata, az útlevélnek érvényesnek kell lennie legalább 6 hónapig a hazautazást követően.
 • egy nyilatkozat az alábbi adatokkal: teljes név, lakcím, állampolgárság, foglalkozás, szülők neve, címe és foglalkozása.
 • hivatalos nőtlenségi nyilatkozat angol nyelven
 • elvált státusz esetén a válási anyakönyvi kivonat hivatalos angol nyelvű fordítása
 • özvegyi státusz esetén az előző házastárs halotti anyakönyvi kivonatának és az előző házasságkötés anyakönyvi kivonatának angol nyelvű fordítása
 • esetleges névváltoztatás esetén hivatalos okmány a névváltoztatásról
 • ha a házasulandó felek bármelyikét örökbe fogadták, akkor a hivatalos örökbefogadási papírok

A fent említett dokumentumokon kívül a szállodák egyéb adatokat, dokumentumokat is elkérhetnek. A dokumentumok benyújtási határideje szállodánként eltérhet.

Fontos! 18 éven aluli személyek a Srí Lanka-i törvények értelmében nem házasodhatnak.

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Sri Lanka - személyes tapasztalataink alapján!

Az esőcsepp alakú szigetország a világ egyik legszebb és leglátogatottabb célterülete, akkor is, ha pálmafák alatti pihenésről, akkor is, ha természetjárásról és akkor is, ha kultúrális látnivalókról ábrándozik az utazni-vágyó.

Ha meghalljuk az apró szigetállam nevét, rögtön türkizkék tengert képzelünk magunk elé, amely a fehér meleg homokban állva lágyan simogatja a lábunkat, s míg mi a végtelen horizontot bámuljuk, a hátunk mögött a kellemes nyári szél a pálmafák leveleit fújja. Nos, amennyiben ez a kép él bennetek is, akkor ennek valóságosságáról személyesen is meggyőződhettek, ha Sri Lankán jártok. Némelyik strand az érintetlen paradicsom hangulatát kelti, míg vannak olyan partszakaszok is, ahol az erős hullámzás szörfözésre csábítja a bátor titánokat.

Ha úgy érzitek, hogy eleget feküdtetek a parton, akkor kiránduljatok a Knuckles-hegység több, mint 18 ezer hektáros területén, melyet a világ legszebb természetvédelmi területei közé sorolnak. Induljatok el a Knuckles Conservation Center-től az alig több, mint 1 kilométeres túrára és séta közben a Sri Lanka-i élővilág ritka példányait is felfedezhetitek a fák mögött megbújva. A Mini World’s End (Mini Világvége) egy szakadék szélén található csillagvizsgáló ponttal egészül ki a Knuckles déli oldalán. Innét gyönyörű kilátás nyílik a völgyekben lévő kis falvakra.

Sri Lanka népe, vallása és nyelve nagyon sokszínű. A legtöbben buddhisták, még mások hindu elvek alapján élnek, ugyanakkor lehet itt látni muszlim mecsetekben imádkozó embereket és keresztény templomokba járó hitközösségeket is. Hogy minden vallás teret kapjon, és egyenlő tisztelet övezze, majdnem 30 vallási ünnepnapot tartanak számon a szigetállamban. Az egyik legkiemelkedőbb a Poya, melyet minden egyes hónapban a telihold tiszteletére rendeznek meg.