Hivatalos név: Saint-Barthélemy
Földrajzi fekvés: egy francia tengerentúli terület (franciául collectivité) a Karib-tengerben
Államforma: elnöki köztársaság / tengerentúli közösség
Hivatalos nyelv: francia
Terület: 21 km²
Népesség: 9625 fő
Pénznem: euró (EUR)
Időzóna: Magyarország -6 óra
Hívószám: +590
Hálózati feszültség: A konnektor 220V, 60 Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: trópusi

Beutazási feltételek Az országba utazó magyar állampolgárok rövid időtartamú (180 napon belül 90 nap) vízummentes beutazásra és tartózkodásra jogosultak. Az útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított, plusz hat hónapig érvényesnek kell lennie.
Közlekedés Nincs a szigeten tömegközlekedés. Igazán érdemes autót bérelni, ha fel akarjuk fedezni a kis szigetet. Ez még akkor is jó tanács, ha figyelembe vesszük, hogy a szigetet egy óra leforgása alatt körbe tudjuk járni az autóval. Nem szükséges terepjáró, mert a közutak aszfaltozottak és jó állapotúak. Viszont mivel keskenyek és dimbes-dombosak, ezért praktikusabb kisebb méretű autót bérelni. A téli főszezonban sokkal drágábban lehet autót bérelni, mint nyáron. Főszezoni időszakban mindenképpen ajánlatos előre foglalni bérautót.
Vámszabályok A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Utastájékoztatóját az alábbi linken találja:
https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018

Egészségünk megőrzése Az orvosi ellátás modern és elérhető. Van egy kis kórház / klinika Gustaviában. A szigeten mentőszolgálat és több mint fél tucat orvos áll rendelkezésre. A St. Barts-ra utazóknak nagyon kell figyelni, hogy ne égjenek le, próbáljanak meg fokozatosan barnulni és használjanak sok naptejet. A szúnyogok mindig megtalálhatók a trópusokon, és az esős időszakokban a legzavaróbbak.
Időjárás Saint-Barthélemy-ben az éghajlat egész évben trópusi. A relatív „hűvösebb” időszak decembertől áprilisig tart, míg a meleg és párás szezon május-november között tart.  az utóbbi ténylegesen hasonlít mindenre, csak a télre, mert ez egy szelíd időszak, amelyben a nap ragyog, de záporok vagy zivatarok is vannak, különösen délután.
A hőmérséklet egész évben kis mértékben változik: a legalacsonyabb a januártól márciusig tartó időszak, amikor 23-26 Celsius fok között mozog az átlaghőmérséklet, míg a júniustól a szeptemberig tartó időszakban 29-32 Celsius fokra emelkedik a hőmérséklet.
Pénznem Euró a hivatalos pénznem, de mindenhol elfogadják a dollárt. A bankkártyával fizetés csaknem mindenhol elfogadott.
Biztonság Nagyon jó a közbiztonság, persze a strandokon nem kell mindenképpen őrizetlenül hagyni az értékeinket. Nagyobb az esélye, hogy a dagály bevizezi az ember értékeit, minthogy tolvaj csenje el őket. Mindenesetre készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. 
 Magyarország külképviselete A külképviseletek listáját az alábbi linken találja: http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviseletek

 

A szigeten összesen 14 strand található, és egészen biztosan mindegyiken sütkérezik legalább egy turista. Ez eddig teljesen rendben is van, hiszen ki ne szeretne gyönyörű partszakaszokon elnyúlva, az azúrkék tenger látványában gyönyörködni? Viszont St. Barts sokkal többet tud kínálni, mint egy napolajillatú vakációt. Lássuk hogyan…!

Gustavia

A túlnyomórészt franciák lakta főváros 1785-től 93 éven át Svédországhoz tartozott, így az ezen évtizedek nyomait őrző helyeket érdemes felkutatnotok. Ott van például a svéd királyról elnevezett kikötő, ahová érdemes kilátogatnotok, ha szeretnétek megnézni a tengeren ringatózó hajókat. Gustavia utcáin sétálva térjetek be egy-egy gallériába és szuvenírboltba, s ha megéheztetek, üljetek be valamely gourmet étterembe, hogy a francia konyhaművészet inspirálta tányérkölteményeket is megkóstolhassátok! Gyönyörű panorámában lehet részetek Fort Gustave romjaitól, ugyanakkor pazar kilátás nyílik a Shell Beach mindössze 29 méter magas hegyén álló Fort Karl erődítmény romjaitól is. A sziget múltjáról nagyon sokat megtudhattok, ha ellátogattok a Wall House Museum-ba vagy ha megtekintitek a főváros legrégebbi épületét, a Vieux Clocher-t.

Lorient

A sziget északi partján lévő bájos kis falucska volt az első, melyet a francia gyarmatosítók építettek fel. A nők által méretre formált, St. Barts-on található kövekből épült katolikus templom, az Eglise de Lorient is itt található. További érdekessége, hogy a szenteltvizet kagylókban tárolják.

Corossol

St. Barts déli részén fekszik az a két-utcás halászfalu, melyet csak „szalmafaluként” emlegetnek a helyiek, méghozzá annak köszönhetően, hogy az itt élő családok mind a mai napig saját kezűleg fonnak pálmalevelekből kosarakat, kalapokat és más használati tárgyakat. A falu egyik legnagyobb attrakciójának számít az Inter Oceans Museum a maga 9000 darabból álló kagylógyűjteményével.

Flamands Beach

A sziget legvadabb, ugyanakkor legszebb partszakaszán gyakorta látni halászokat, amint hálójukat a tengerbe hajítják. Ha megfelelő szélirány uralkodik, akkor ez a hely szörfözésre is tökéletesen alkalmas!

St. Barts’ Film Festival

A sziget bővelkedik fesztiválokban és rendezvényekben. 1996-ban a St. Barts’s Film Festival sikere miatt a sziget végérvényesen is felkerült a filmesek találkozóhelyeinek térképére! A fesztivált minden év áprilisában megrendezik. Év elején pedig a St. Barts’ Music Festival névvel fémjelzett rendezvénytől dübörög a sziget. A világ toplistás zenészei az egyre növekvő népszerűségnek örvendő fesztiválon szívesen mutatják meg zenei tehetségüket. A karneváli hangulatot ti is megtapasztalhatjátok, ha februárban látogattok el a szigetre. Ekkor ugyanis Gustavia utcái megtelnek élettel és farsangi kavalkáddal.

 

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges Dokumentumok: 

-Kitöltött jelentkezési lap
-Kitöltött Marriage Application formula
-Színes fénymásolata a jegyespár és a tanúk útleveléről (az esküvőtől számítva minimum 6 hónapi érvényesség szükséges)
-Születési anyakönyvi kivonat
-Elváltak esetén a válást igazoló hivatalos okirat
-Özvegyek esetében halotti bizonyítvány
-Örökbefogadás ill. névváltoztatás esetében a hivatalos iratok
-Minden dokumentum hivatalos fordításban (angolul) szükséges
-A közjegyző által hitelesített dokumentumok hivatalos fejléccel, aláírással és pecséttel kell benyújtani

-Amennyiben a dokumentumok eredetije angol nyelvű, abban az esetben is szükséges jegyző által hitelesítettni
-Tanúk (szükség esetén)
-A dokumentumokat 20 héttel az utazás előtt jól olvasható formában (mindegyik 2 példányban), skennelve kell elküldeni

 

Fontos:
-Kérjük vegye figyelembe, hogy a dokumentumok késői küldésénél késedelmi díjat számítunk fel
-Kérjük NE küldjön eredeti okiratokat (születési anyakönyvi kivonat, útlevél stb.) Ezeket hozza magával az anyakönyvvezető elé.
-A szükséges szervezések érdekében, kérjük legkésőbb 4 nappal (2 munaknap)  az esküvő előtt foglalja el szállását
-A helyszínen esedékes egy megbeszélés az esküvői koordinátorral
-Egy nappal az esküvő előtt szükséges az esküvő koordinátorral Gustáviába utazni, az esküvői kérvényt beadni. Ehhez szükséges az útlevele és a további dokumentumok.
-Az esküvő napján transzfer biztosított Gustáviába az anyakönyvvezetőhöz, és vissza.
-A ceremónia az Ön által megadott napon, az Ön által kiválasztott helyszínen kerül megrendezésre.
-Az esküvő után tartsa meg a házassági bizonyítványát.
-Kérem jelezze az esküvő szervezőnek, hogy igényel e hivatalosítást.
- esküvői csomag kombinálható Le Guanahani, St. Barth foglalással.
-Az esküvők lehetséges időpontja: hétfőtől-péntekig, 9-11.30ig, valamint 14.00-16.00 ig Gustaviaban.
-A végleges dokumentumokat az anyakönyvvezetőnél való házasságkötés után kapja meg

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

A legtöbben, akik St. Barthra jönnek nyaralni, úgy hiszik, hogy itt az egyetlen dolog, amit tehetnek az az, hogy lebarnulnak az álomszép partszakaszok valamelyikén. Ami részben igaz ugyan, hiszen például a kevésbé látogatott Gouverneur Beach megfelelő intimitást biztosít az idelátogatóknak, és a David Rockefeller nevével egyévált Colombier Beach is igazi piknikhellyé nőtte ki magát nem csak a turisták, hanem a helyiek számára is. A húsvétot például sokan a szabad ég alatt töltik itt, esetleg sátrat vernek a parton és együtt mulatják át az ünnepeket.

Scuba Diving-ra St. Barth minden strandján lehetőségetek adódik. A legimpozánsabb látványban a víz felszíne alatt a Pain de Sucre környékén lehet részetek, a szivárványszínben pompázó korallzátonyok között színes halakat figyelhettek meg.

Azok körében, akik nem szeretnének ténylegesen alámerülni, alternatívaként választhatják a vízi élmények között az egyik legjobbnak ígérkező üvegfenekű hajón tett kirándulást. A legalsó kabinrészből majdnem ugyanaz a látvány tárul a kíváncsi szemek elé, akár egy búvárruhába bújva, ebben az esetben azonban senki nem lesz vizes. A trópusi halak mellett például aligátorteknősöket és közönséges levesteknősöket vehettek szemügyre.

Mivel St. Barth kikötője vámmentes, így nagyon nagy számban találhattok viszonylag kedvező áron világmárkákat árusító üzleteket. Gustavia-ban és St. Jean-ben összpontosulnak ezek a boltok, még az is közel egy napba telik, hogy felfedezzétek, mi merre található.