Hivatalos név: Szantorini
Földrajzi fekvés: Görögország része, Athéntól körülbelül 200 km-rel délkeletre. A Kükládok szigetcsoportjának legdélibb tagja.
Államforma: görög köztársaság
Vallás: görög orthodox
Hivatalos nyelv: görög
Terület: 91 km²
Népesség: 17 430 fő
Pénznem: euró (EUR)
Időzóna: Magyarország +1 óra
Hívószám: +30
Hálózati feszültség: Magyarországéval egyező – nincs szükség konverterre.
Időjárás: mediterrán

Beutazási feltételek Érvényes útlevél, vagy érvényes, új típusú (kártyás) személyi igazolvány szükséges. 
Vezetői engedélyek, anyakönyvi kivonatok NEM számítanak úti okmányoknak.

Közlekedés Thira főszigeten rendes távolsági buszközlekedés működik, azonban a buszjáratok nem érintik a sziget valamennyi települését. A menetrend nem sűrű és gyakran változtatnak rajta, tehát ajánlott alaposan tájékozódni előre. Jó alternatíva az autóbérlés – akár egy napra is érdemes a sziget bejárásához.
Vámszabályok A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Utastájékoztatója:
https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018

Egészségünk megőrzése Az országba való belépéshez az oltás nem kötelező, de védekezzünk hepatitis A, rubeola, kanyaró és diftéria ellen. Csapvizet csak fogmosásra és fürdésre használjunk, és kerüljük a csapvízből készült jégkockát, koktélokat és fagylaltot. A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Érdemes magunkkal vinni recept nélkül kapható antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és sebtapaszokat. Célszerű utazás előtt széleskörű utasbiztosítást kötni. Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.
Időjárás Szantorini klímája jellegzetesen mediterrán. A tavasz és az ősz a legkellemesebb. Júniusban és szeptemberben 20 és 25 között mozog az átlagos hőmérséklet. A nyarak nagyon szárazak és melegek, de szerencsére a friss tengeri szellők enyhítik a hőséget.
A turisták többsége azért utazik Görögországba, hogy élvezze a napsütést és a tengerben való fürdőzést, ezért fontos megemlíteni a tenger hőmérsékletét, ami áprilistól novemberig 20-25 °C körül mozog.

Pénznem Görögország hivatalos pénzneme az euró (EUR). A hivatalos fizetőeszköz évtizedekig a drachma volt, de 2002-ben bevezették az eurót. A pénzváltást célszerű még Magyarországon elintézni, mert kint a Forintot nem mindenhol váltják. A szállodák, éttermek és népszerű üzletek sok helyen elfogadják a bankkártyát, panziók esetében előre érdeklődjünk.
Biztonság Santorini szigetén a közbiztonság kifejezetten jó. A turisták sérelmére elkövetett bűnesetek száma elenyésző. Nagyon kicsi az esélye még a zsebtolvajlásnak is. Kevés a bűncselekmény, lopások azonban előfordulhatnak, ezért tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket. Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
 Magyarország külképviselete
Cím:  38, Vasileos Konstantinou Avenue 116 35 Athens
Előhívó:  (00)-(30)-(210)
Telefon:  72-56-820; 72 56 817
Központ ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36 
Külföldről: 0036-80-36-80-36
Ügyfélfogadás: hétfő-szerda-péntek: 9.00-12.00
Konzul:Szoldatits László
E-mail:consulate.ath@mfa.gov.hu

Gyalogoljatok át Fira-ból Oia-ba!

Sokszor mondják: a látvány nem kerül semmibe! És ez erre az esetre is igaz, hiszen a túra ingyenes, bárhol, bármikor megállhattok és gyönyörködhettek a páratlan szépségű panorámában! A nagyjából egész napos kirándulás során egyéni tempótól, fizikumtól és a szünetek mértékétől és hosszától függően 2, illetve 5 órás gyalogtúrával kell kallkulálnotok. A legforróbb hónapokban érdemes korán reggel útnak indulnotok!

Libegőzzetek a partról Firába!

Sétáljatok le a hegyről az egykori hajókikötőbe, ragadjatok magatokhoz egy frissítőt, és szálljatok be a libegő egyik kabinjába, mely felvisz benneteket Fira-ba! Reggel 6 óra és este 10 óra között 20 percenként lehet felfelé és lefelé közlekedni, és a menetjegy sem üti meg a csillagászati összegeket.

Borkóstoló Szantorini-módra

A Szantorini-i bor nagyon finom. A szőlőbirtokok gyönyörűen kiépítettek. Ha ehhez hozzáveszitek a görögök vendégszeretetét, akkor egy tökéletes hangulatú borkóstolóra számíthattok! A borkultúra szerelmesei ellátogathatnak a Szantorini-i bormúzeumba is, ahol egy 300 méter hosszú barlangrendszer falai között megismerhetitek a sziget borászatának fejlődését az elmúlt 5 évszázadra visszamenőleg.

Barangoljátok be Szantorini vulkanikus hegyeit!

Hajózzatok el a Szantorini környékén lévő kalderákhoz! Ússzatok Palea Kameni vulkanikus eredetű, meleg forrásvizében és csodáljátok meg előbb a hajóról Nea Kameni vulkáni hegyét, majd annak kalderájától a tengerre néző panorámát.

Térjetek be az Atlantis Books-ba!

Ez a könyvesbolt egyrészről pont ugyanolyan, mint a többi, mégis más, mert a világ 10 legjobb könyvesboltjainak egyikeként emlegetik. Ezt a kitűntető figyelmet persze elhelyezkedésének is köszönheti! Támogassátok a bolt fennmaradását azzal, hogy vásároltok itt egy könyvet vagy egy, a személyzet által összeállított térképet, melyen az ő kedvenc helyeik fel vannak feltűntetve.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!
 

Szimbolikus esküvő vagy fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:
Szükséges Dokumentumok

  • Útlevelek másolata
  • Születési anyakönyvi kivonatok új típusú
  • családi állapot igazolás
  • Válási igazolás (amennyiben korábban már házasok voltak)
  • Hivatalos dokumentum, ami igazolja a névváltoztatását (amennyiben volt)
  • Örökbefogadási igazolás (amennyiben volt)
  • Apostille pecsét (a születési anyakönyvi kivonatokra, a házassági akadály fenn nem állását igazoló okiratokra és a szabad házasodási igazolásokra)

 

Minden dokumentumot le kell fordítani és hitelesíteni az országában található görög nagykövetségen/konzulátuson. 

Minden dokumentumot 5 héttel az esküvői időpont előtt ki kell már küldenünk a szállodába!  Az eredeti dokumentumokat a helyszínen kell bemutatni!

Minimum 1 napot az esküvő után még Santoriniben kell eltöltenie, ahhoz, hogy elmehessenek a Városházára és aláírják a házassági bizonyítványukat. Ezt a Városháza el fogja postázni az Önök címére.

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Santorini

9 fantasztikus tevékenység Santorinin

Santorini a világ egyik legkülönlegesebb szigete. De tudtátok, hogy valójában egy aktív vulkánból álló szigetcsoport? A fő sziget nyugati partja elképesztő kilátást nyújt a Caldera-ra, egy szokatlan tenger alatti kráterre, amelyek pereme kiemelkedik a vízből. Kiválasztottuk a legjobb szállodákat, hogy kihozhassátok a legtöbbet az utazásotokból, illetve több olyan fantasztikus tevékenységet is figyelmetekbe ajánlunk, melyek a Santoriniban töltött időtöket tökéletesen kiegészítik.

Találjátok meg a legjobb naplemente helyszínt

A naplementék Santoriniban híresek. Oia, Fira, Firostefani vagy Imerovigli remek helyszínnek számítanak, ha csodálatos naplementét szeretnétek látni a Caldera látványával. Imerovigli falu a Caldera legmagasabb részén található és tökéletes választás a nyugodt kikapcsolódáshoz. Ez a sziget elsőszámú helye, ahonnan hajnalban gyönyörűen lehet látni a napfelkeltét. Sétáljatok el a Virgin Mary Maltesa templomba vagy a Skaros Rock-hoz, hiszen a fantasztikus látvány megéri a befektetett energiát. A közelben az alábbi üdülőhelyeket ajánljuk: Gold Suites, Grace Santorini, Regina Mare Hotel vagy a Sun Rocks Hotel.

Alternatívaként, maradhat Oia-n, amely szerintünk Santorini egyik legszebb települése. Ez egy tökéletes helyszín az ikonikus naplemente megtapasztalására - emberek tömegei érkeznek ide annak érdekében, hogy megnézhessék ahogyan az izzó égitest alábukik a horizonton. Itt egymásra épült barlangházak, fehérre meszelt rezidenciák, meredek lépcsők és gyönyörű, kéktetős templomok gyönyörködtetik az érdeklődőket. Szálljatok meg a Canaves Oi Hotelben vagy a Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa üdülőhelyen.

Akrotiri világítótornya, a Monastery of the Prophet Pyrgosban és a Vlychada Beach kevésbé ismert naplemente néző helyek, de ugyanolyan lenyűgöző kilátással rendelkeznek.

Látogassatok el Akrotiri régészeti helyszínére

Akrotiri előtörténeti települése a világ egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye. Körülbelül ie. 1610-ben Akrotiri egy tengerparti város volt több, mint 30 ezer lakossal. Többemeletes épületei, vízelvezető létesítményei, istállói, élelmiszerboltjai mellett művészeti, hajógyártási és textilipari műhelyek adtak munkalehetőséget az itt élő embereknek.

A vulkán becslések szerint ie. 1614-ben tört ki, lávával elárasztva a várost. Több mint 3500 évvel később, 1967-ben kezdődtek az ásatások és ma a város utcáin sétálva megtekinthetitek az ásatásoknak köszönhetően feltárt tereket, házakat, malmokat és szövőgépeket. Itt eltölthettek jó két órát, és amennyiben a közelben szeretnétek megszállni, szívesen ajánljuk az Ambassador Aegean Luxury Hotel & Suites üdülőhelyet Santoriniban. A régészeti leletek megtekintéséhez keressétek fel Fira-t, hogy megnézhessétek a Thira Prehistoric múzeumot, ahol eredeti festményeket, festett agyagokat, szerszámokat és ékszereket fedezhettek fel.

Kóstoljátok meg a helyi bort

Vannak szőlőültetvények a szigeten, sokan Vin Santo-t termelnek, melyet nap-érlelte szőlőből készítenek, így jellegzetes édes ízvilágot kölcsönözve neki. A vulkanikus terep jó táptalajul szolgál a szőlőtermesztéshez. Az itt gyártott borok nagyon elismertek, ezért próbáljatok ki egy-két pohár bort a nyaralása során. Ellátogathattok számos pincészetbe, például a Gravalas Vineyardba, amely egy 300 éves családi hagyományt folytat; vagy akár a kortárs Gala Winemakersbe, amely egy régi paradicsomgyárban található.

Sétáljatok a Caldera mentén

Vegyétek elő túracipőiteket, és kövessétek azt a kb. 2,5 km-es ösvényt, amely összeköti Fira és Oia településeket, és amely csodálatos tájon lenyűgöző falvakba enged betekintést, közvetlenül Caldera-ra nyíló kilátással. A két és fél órás túra során járdáktól kezdve macskaköveken át a salakpályán keresztül vezet; ne felejtsetek el magatokkal vinni vizet, naptejet és kalapot. Kezdjétek korán a túrát annak érdekében, hogy legyen időtök megállni egy-két út menti kávézóban.

Tervezzetek esküvőt Santorinin

Ha Santorini felkerült már a bakancslistátokra, akkor fontoljátok meg az itteni házasságkötést vagy fogadalom megújítási ceremónia lehetőségét. Válasszátok esküvőtök helyszínéül a Santo Pincészetet, amely Pyrgos szikláin áll, kilátással a Caldera-ra és az Égei-tengerre. A három szabadtéri terasz egyikén tartott ünnepség egy szép fehér fátyolozott pavilon alatt, mélykék éggel és a tengerrel a háttérben filmbéli jelenethez hasonlatos élményt kölcsönöz. 120 vendég befogadására alkalmas, de tökéletes egy meghitt szertartás helyszíneként is. Extra szolgáltatások foglalásában, mint például gitáros, virágdekoráció, és a tökéletes fogadás részleteinek kidolgozásában is asszisztenciát nyújtunk.

Látogassatok el a vulkánhoz

Palea Kameni vagy Nea Kameni szigetek Santorini Caldera központjában található. Palea Kameni kevesebb, mint 2000 éves, míg Nea Kameni épphogy több, mint 450 évvel ezelőtt kezdett kialakulni. Ezek a Földközi-tenger legfiatalabb szigetei, és Fira vagy Athinios településekből hajóval érhetők el. Hajókázzatok el a Nea Kameni-ba, ahol egy elhagyatott, sziklás tájat fedezhettek fel, és a csúcsára is felmászhattok.

Élvezzétek ki Fira éjszakai életét

Ha Santorini legjobb éjszakai életét keresitek, menjetek Fira fővárosába. A bulihangulatot az itteni bárok és klubok garantálják kilátással a Caldera-ra. A közelben található Sun Rocks Hotel Firostefani csendes falujában van, gyalogos távolságra Fira-tól. A nyugodtabb szórakozás érdekében Firostefani, Imerovigl és Oia tökéletes helyszínt biztosít hűs italok elfogyasztására, Caldera-ra néző kilátással.

Pezsgős reggeli, kilátással a háttérben

Képzeljétek el a legtisztább fehérre meszelt falakat, amely egy türkiz végtelenített medence, a felhőtlen ég és a csillogó Égei-tenger vesz közre. Üljetek a görögországi Grace Santorini teraszán, és élvezzétek a Santorini Caldera homokos és szédítő látványát. Ez a tökéletes hely nem mindennapi pezsgős reggeli elfogyasztására invitál benneteket.