Thaiföld - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Thaiföld
Földrajzi fekvés: Délkelet-ázsiai ország. Keleten Laosz és Kambodzsa, délen Malajzia és a Thai (Sziámi)-öböl, nyugaton az Andamán-tenger és Mianmar határolja. Szárazföldi területe Spanyolországnál egy kicsit nagyobb.
Államforma: monarchia
Vallás: A második legelterjedtebb vallás az iszlám 4,6%-kal. Néhány provinciában és településen délen muszlim többség él. A muszlim közösségek általában elkülönülnek a nem muszlimoktól. A harmadik legelterjedtebb vallás a kereszténység, de ez a lakosság 0,7%-át jelenti csak.
Hivatalos nyelv: Thaiföld lakosságának legnagyobb részét különféle tai nyelveket beszélő népek alkotják.
Terület: 514 000 km²
Népesség: 65 931 550 fő
Pénznem: thai bath (THB)
Időzóna:  Magyarország +5 óra
Hívószám:  +66
Hálózati feszültség: A konnektor 220V, 50 Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: Thaiföld trópusi éghajlatára jellemző a forróság és a magas páratartalom.

Beutazási feltételek Repülővel érkezés esetén 30 napig, 2017. január 1-jétől kezdődően szárazföldi határátkelőhelyen történő beutazás esetén évente két alkalommal 30 napig vízummentes, azon túl vízumköteles a tartózkodás.
A thaiföldi beutazás általános feltételeiről, valamint a vízumeljárás aktuális díjairól a Thaiföldi Királyság Külügyminisztériumának honlapján olvashat bővebben. Konkrét kérdésekben javasoljuk megkeresni a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségét.
Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön. Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes repülőjeggyel, mindaddig idegenrendészeti őrizetben marad, amíg saját maga vagy hozzátartozói megveszik számára a hazaútra szóló jegyet.
Közlekedés Számos közlekedési eszköz közül válogathatunk. Először is ott van a mindenféle színben pompázó taxi, előnye, hogy kényelmes, hátránya, hogy jó eséllyel dugóba keveredhetünk. Fontos, hogy előre egyezzünk meg az árban.
Az ország minden városában, településén fontos az óvatosság, hisz magyar szemmel nézve, a thai közlekedés meglehetősen kaotikus. Autó vagy motor bérlése csak a rutinos, magabiztos és körültekintő vezetőknek ajánlott.
Metróval, magas vasúttal, busszal bárhová el lehet jutni – nagyon olcsón, kalandosan és viszonylag gyorsan. Vigyázni kell, mert csak akkor állnak meg a megállóban, ha integetünk nekik, jegyet fent a buszon lehet váltani.
VámszabályokNaprakész információ: http://en.customs.go.th
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Utastájékoztatója: https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018
Egészségünk megőrzése Thaiföldön az egészségi és higiéniai helyzet alapvetően nem rossz. Teljesen felesleges és ártalmas elrontani az ottani nyaralás élményét azzal, hogy túlreagáljuk az egészségi és higiéniai kockázatokat. Ezekből nincs több Thaiföldön, mint itthon, legfeljebb más fajta dolgokra kell ügyelni.
Ami a legfontosabb: csapvizet nem szabad inni. Megoszlanak a vélemények abban a tekintetben is, hogy a hotelben a fogmosáskor használjuk-e a csapvizet szájöblítésre vagy a fogkefe lemosására. Biztos, ami biztos, érdemes palackozott ivóvizet inni és azt használni a fogmosáshoz is. A jobb hotelekben a csapvizet is szűrik, tisztítják, azaz ilyen helyeken azért a fogmosáshoz nem veszélyes használni a csapvizet. Nincs thaiföldi nyaraláshoz kötelezően előírt oltás, sőt a délkelet-ázsiai országba való belépéséhez sincs szükség semmiféle oltási bizonyítványra, ha nem egy fertőzésveszélyes harmadik országból utazunk oda. Vannak ajánlott oltások, de ezek leginkább azoknak fontos, akik Thaiföldön sokat akarnak időzni a nyers természeti környezetben, vagy nagyon tartanak a szúnyogok által terjesztett betegségektől. A tetanuszoltás felfrissítése és a hepatitisz A elleni oltás ajánlott, de nem kötelező. Az ajánlott oltás főleg azok számára megfontolandó, akik nem klimatizált, hanem közvetlenül a természeti környezetben lévő szálláshelyeken éjszakáznak, és nem használnak az ágyat körülvevő szúnyoghálót. Mindenre kiterjedő betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás kötése erősen javasolt!

Időjárás Thaiföld egy relatíve kellemes időjárással rendelkező ország, így az egészévi turisztikára nagyon alkalmas. A thaiföldi éghajlat trópikus, magas hőmérséklettel és nedvességtartalommal is. Az éghajlatra a legnagyobb hatással a monszum szelek vannak, amelyek az évszak szerint változtatják irányukat. Nyáron nedves levegőt hoznak az óceántól a szárazföldre, télen száraz hideg levegőt és az esők időszakát.
Három évszak váltakozik itt. Forróság, hideg és az esőzések időszaka. Júniusban találkozhatunk a Délnyugati Monszun hatásával, amely magával hozza az esőzések időszakát, amely körülbelül szeptemberig tart. A csapadék csak nagyon kevés idejig tart, sokszor csak egy óráig vagy egy éjjel. Az esőzések időszaka a mezőgazdasági aktivitásáról ismert és a fesztiválok és nemzeti ünnepek legnagyobb számáról is.
Mikor utazzunk Thaiföldre? A legalkalmasabb időpont Thaiföld meglátogatására november – február időszak, amikor a hőmérséklet a kellemes 30 Celsius fok körül mozog. Thaiföldön egész évben magas a páratartalom, körülbelül 65 – 80%. Az átlagos nappali hőmérséklet 30 Celsius fok körül mozog és a tenger hőmérséklete egész évben  27 – 29 Celsia fok között van.
Pénznem A hivatalos pénznem a thai baht (THB).
Kiutazás előtt váltsunk eurót vagy dollárt és azt vigyünk magunkkal Thaiföldre, ugyanis kint nem váltják a forintot és itthon sem válthatunk thai bahtot.
Ahogy máshol is, a reptéren váltanak a legrosszabbul, a hotelek szintén nem a legjobb átváltási aránnyal dolgoznak, így pénzváltásnál keressük a nagy "EXCHANGE feliratú bódékat. Ezeknek a helyi rövidítése a "forex", amely a FOReign EXchange szavakból áll össze.
A pénzfelvétel bankautomatából meglehetősen drága alapból is, de 2009 óta ehhez sok bankautomata esetében még hozzájön egy 150 bahtos extra díj is, amit az adott bankautomata bankja emel le a számlánkról pénzfelvételenként.
A bankkártyákat és hitelkártyákat minden nagyobb hotelben, üzletben és étteremben elfogadják, azonban természetesen számos utcai árusnál és a piacon mit sem érünk a bankkártyánkkal, ezért tartsunk magunknál mindig valamennyi bahtot.
Mindig ellenőrizzük a pénz állapotát, amit kapunk. Ahogy itthon sem elfogadottak a szakadt vagy hiányos bankjegyek, úgy Thaiföldön sem.
Ugyanígy mindig számoljuk meg a pénzváltásnál és a vásárlásnál is a kapott pénzt.
Érdemes tudni, hogy Thaiföldön a pénzzel csak tisztelettel lehet bánni, ugyanis ez a thaiföldi királyi család megsértésének számít.

Biztonság Thaiföldön alapvetően jó a közbiztonság, ésszerű körültekintéssel könnyedén biztosítható, hogy ne érje sérelem a turistát. A téli turista szezon idején különösen aktivizálódnak a lopások, de akkor sem aggasztó mértékben. Jellemzően azokat lopják meg, akik ésszerűtlenül és hivalkodóan hordanak maguknál/magukon értékeket, vagy ittas állapotban képtelenek vigyázni magukra és dolgaikra. Azok az utazók, akik nem beszélnek angolul, ajánlatosabb a hotel által rendelt taxiba szállni, ha bizonytalanok az útirányt és a végcél helyét illetően. Ha taxiba ülünk, válasszunk legálisan üzemelőt (meter-taxi). Akik bérelnek autót vagy motorkerékpárt, mopedet, külön vigyázniuk kell arra, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, amikor hamis ürügyek alapján kártérítési követelést támaszt velük szembe egy helyi lakos.
Tanácsos óvakodni a túlságosan olcsón kínált drágakövek, illetőleg ékszerek megvásárlásától, mivel többnyire silány minőségű áruról van szó; a "becsapott" vevő a Turista Rendőrséghez (Tourist Police telefonszám: 1155) fordulhat segítségért - angolul (de többnyire csakis angolul) beszélő munkatársai készséggel segítenek szinte minden ügyben. A turisták kárárára elkövetett visszaélések esetén javasolt elsők között a Turista Rendőrséggel (is) felvenni a kapcsolatot.
Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
 Magyarország külképviselete
Cím :  President Park Condominium, 20th Floor, Oak Tower, 99 Sukhumvit Soi 24, Klongtoey, Bangkok 10110
 Előhívó:  00-66 
Telefon:  2661-1150, 2661-1151, 2661-1152, 2661-1155 
Ügyelet:  00-6681-875-4610
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:  Dr. Balogh András 
Fax:  2661-1153 
E-mail:  mission.bgk@kum.hu 
Honlap:  www.mfa.gov.hu/emb/bangkok

Koh Samui szigete kevésbé nyüzsgő, így sok romantikára és kikapcsolódásra váró pár választja Thaiföld e nyugodtabb, csendesebb szigetét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hiány lenne látnivalókból, illetve program- és kirándulási lehetőségekből.

Titkos Buddha Kert/Magic Garden

Trópusi erdő közepén található a Titkos Buddha Kert vagy Magic Garden. A név magáért beszél, hiszen valóban varázslatos a hely hangulata, amelyet dzsungellel körülvett ösvényeken keresztül érhetünk el. A parkban található szobrokat egy nyugdíjas farmer maga faragta ki, élete végéig dolgozott alkotásain, A szobrok között található saját magáról, a családjáról, különböző állatokról és persze Buddháról készült képek.

Nagy Buddha szobor

Koh Samui szigetén is található egy aranyozott Nagy Buddha szobor, mely Buddhát ülő pozícióban ábrázolja. A 12 méter magas szobor helyi neve Wat Phra Yai. A szoborhoz díszes sárkánylépcső vezet. A szoborra helyi hagyományok szerint mezítláb illik felmenni, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre.

Na Muang vízesések

A trópusi dzsungellel körülvett vízeséseket mindenképpen érdemes megnézni Koh Samui-n tett látogatás sorám, hiszen gyönyörű természeti jelenségek. A vízesésekhez jól kiépített ösvény vezet. A Na Muang 1, természetes medencébe zúdul, ahol egy kis fürdésre is van lehetőség. A Na Muang 2-höz innen még kb. egy fél órás túra eljutni.

Wat Plai Laem

A templomegyüttes mesterséges tóra épült. A helyet a különböző színekben pompázó szobrok, arannyal díszített házacskák teszik különlegessé. A tengeri élővilág kedvelőinek lehetőségük van búvárkodásra vagy merülésre is.

Angthong Nemzeti Park

A Koh Samui-tól nem messze található nemzeti park kb. 40 kis szigetből áll. A thai öböl szépsége mesébe illő látványt nyújt. Egy egész napos hajókirándulás során ajánlott felfedezni a nemzeti park rejtett kincseit. A szigetek változatos élővilággal rendelkeznek. Némelyik gyönyörű fehérhomokos parttal rendelkezik, ami akár fürdésre is kiváló lehet, némelyik esetében pedig a szigeten található hegyek jelentenek remek túrázási lehetőséget.

 

Az esküvői csomagok szimbolikus szertartásra vonatkoznak!
Csak az érvényes útlevélre van szükség, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Thaiföld - személyes tapasztalataink alapján!

Thaiföld számtalan szigete közül kiválasztani a legmegfelelőbbet legalább olyan nehéz választás, mint egy cukrászdában a hűtőpult előtt állva rábökni a több tucat finomság közül az egyikre. Ha nem tudtok választani a kínálkozó lehetőségek közül, legalább találtok egy jó okot arra, hogy visszatérjetek és újabbnál újabb élményeket szerezzetek a thaiföldi szigeteken.

Koh Lanta – nyugodt sziget, leginkább felnőtteknek ajánlott

Koh Lanta gondatlan, bohém attitűdje adja a sziget igazi karakterét. Thaiföld egyik kevésbé lakott szigeteként ez egy nagyszerű hely egy tömegturizmustól mentes tengerparti nyaraláshoz. A két szigetet (a Koh Lanta Yai (nagy) és a Koh Lanta Noi (kicsi)) egy híd köti össze és autóval, komppal vagy hajóval érhetők el Krabiból. Itt nincsenek motoros vízisportok (a hosszú farkú halászhajók nem engedélyezettek a strandokon), így garantált a békés strandélmény. Koh Lanta nyugodt vizei színes tengeri életvilágnak adnak otthont, a rájáktól a bohóchalig. Próbáljátok ki ezt a víz alatti kalandot, hátha meglátjátok Némót a trópusi korallon keresztülúszni...

A gyönyörű, csak felnőttek számára kialakított Layana Resort & Spa egy mérföld hosszú tengerparton található. Nézzétek meg az elbűvölő narancssárga naplementét, miközben zamatos gyümölcs shaket iszogattok az üdülőhely tengerparti bárjában, lazítsatok az óceán mellett vagy foglaljatok egy egzotikus kókuszos kezelést a Spa-ban. Ez valóban maga a paradicsom!

Koh Yao Noi – kikapcsolódás egy érintetlen szigeten

Az érintetlen Koh Yao Noi a go-to-szigetet könnyű megközelíteni - motorcsónakkal a szomszédos Phuket vagy Krabi szigetekről kb. 30 perc alatt elérhető közelségbe kerül. Ez egy mesés hely a pihenésre, az elszigetelt strandjaival, rusztikus éttermeivel és csendes légkörével. Figyeljétek meg, ahogy a barátságos helyiek halásznak a tiszta vízben, kortyolgassatok jéghideg koktélokat, és fedezzétek fel a félreeső tengerparti szakaszokat egy kajaktúra során.

Az egyik legkedveltebb üdülőhely a Cape Kudu Hotel. A stílusos ötcsillagos butikhotel sós vízű végtelenített medencével és varázslatos holdfényes moziestekkel vár benneteket. A szürke és a fehér színséma és a strandos-elegáns hangulat menő, kortárs megjelenést kölcsönöz. Választhattok Deluxe szobát vagy Pool villát; este pedig kipróbálhatjátok a különféle autentikus thai ételeket a Hornbill étteremben. Netán desszájúak vagytok? Zseniális! Akkor itt az ideje, hogy kipróbáljátok a népszerű ropogós Nutella Roti desszertet.

Koh Phi Phi – strandos buli és élénk hangulat

Engedjétek, hogy a Koh Phi Phi zafír-partjai és mézszínű homokja elcsábítson benneteket. A sziget híres fergeteges hangulatáról és trendi strandjairól, de amikor pihenésre vágytok, az elszigetelt strandok és gyönyörű kis öblök biztosítják számotokra a nyugalmat. Itt felfedezhetitek a Maya-öblöt, a The Beach forgatási helyét, ahol mészkősziklák határolják az óceánt, és rusztikus kenuk lebegnek a part mentén, ezzel mintegy idilli hátteret biztosítva az esküvői fotókhoz.

Érdemes eltölteni egy délutánt a sziget kézműves üzleteiben, mielőtt megállnátok egy jéghideg italra valamelyik menő bárban, vagy akár 30 perc alatt felmászhattok a Phi Phi kilátóba. Igaz, hogy egy meredek emelkedő és kanyargós lépcsők sorai vezetnek a csúcsra, de a fenti kilátás mindenképpen megéri a fáradozást.

Az itt tartózkodásotok alatt egy igazi rejtekhelyet ismerhettek meg a Loh Ba Gao-öbölben. A gyönyörű Phi Phi Island Village Beach Resort a kókuszpálmák között helyezkedik el, és a nádfedeles bungalók és medencés villák friss, modern stílust kölcsönöznek az üdülőhelynek.

Phuket – napi kirándulások és luxusszállások

Ha szórakozásra vágytok, akkor irány Phuket! A hírhedt Patong kétségtelenül különleges és az egzotikus bárjai, éjszakai klubjai és a neon utcák híres bulihelyet faragtak belőle. A szállodák csak egy rövid sétára vagy tuk tuk útra vannak, és ezek közül néhány szinte elhagyott strandokon áll, így a távolabbi szállodákban akár lazíthattok is, de elég közel lesztek ahhoz, hogy megtapasztaljátok, mitől is ennyire híres ez a sziget. Kata jó alternatíva, amely kiváló bárok, éttermek és a szörfözés otthona. Egy Phuket-i nyaralás azonban nem lenne teljes, anélkül, hogy "James Bond-szigetre" utaznátok.

Az über menő Kata Rocks pár lépésre fekszik a látványos Kata Yai strandtól, amely mindössze néhány percnyi autóútra található. A modern fehér bútorok a kék óceánra néznek, és minden villa privát medencével, nagy konyhával, valamint villában történő étkezési lehetőségekkel rendelkezik és Spa kezelésekkel kényezteti az ideérkezőket.

Koh Phangan – mindentől távoleső pihenés

A híres thaiföldi Koh Phangan szigete jól ismert az egész estés bulikról, de fedezzétek fel a sziget másik arcát is, amely tökéletes a Haad Rin természeti szépségeinek feltérképezésére, illetve a nyugodtabb, visszafogottabb nyaraláshoz, időtöltéshez is garantáltan tökéletes választás. A sziget egy 30 perces hajóútra van Koh Samui-tól északra, így innét könnyen elérhető több környező sziget is. A tiszta, mély vizek tökéletesek a búvárkodáshoz. Szárazföldi, sziklás terep csábítja a túrázókat és a sziklamászókat; vagy elindulhattok a Nam Tok Phaeng vízesés keresésére a sziget közepe felé. Amennyiben megéheznétek, menjetek Thong Sala éjszakai piacához, ahol ízletes tenger gyümölcseit és fűszeres tésztát kóstolhattok meg.

Az egyik favoritnak számító üdülőhely az egyedülállóan lenyűgöző Anantara Rasananda Koh Phangan Villas, amely a csendes, észak-keleti parton található. Vastag smaragdzöld dzsungel veszi körbe az üdülőhelyet, amely mezítlábas-luxus hangulattal és csodálatos tengerre néző, végtelenített medencével rendelkezik közvetlenül a tengerparton.

Koh Samet – Thaiföld igazi, autentikus ízei

Koh Samet Thaiföld nyüzsgő fővárosához, Bangkokhoz egyik legközelebb eső szigeteinek egyike, ugyanakkor kevésbé ismert. Ide nem szükséges repülni, mint a legtöbb más thaiföldi sziget esetében - egy három órás autóút a városból, és egy 45 perces motorcsónakos út vezet ebbe a kevésbé ismert paradicsomba, ahol hagyományos thaiföldi hangulatot élhettek át a barátságos helyieknek és a rusztikus atmoszférának köszönhetően.

Koh Samet valójában nemzeti parknak minősül, így erdők és izgalmas vadvilág fog kényeztetni benneteket, a tengeri teknősöktől a lapos fejű gekkókig.

A romantikus Paradee egy luxus ötcsillagos villás-tengerparti üdülőhely, amely ideális, ha csendes pihenésre vágytok a pároddal. Itt-tartózkodásotok alatt foglaljatok egy privát vacsorát a strandon. A tengerparton morajló hullámok hallgatása mellett a csillagok alatt megkóstolni az ízletes ázsiai ételeket egy olyan élmény, amelynél szebbet nehezen találhattok.

Koh Samui – a felfedezőknek

Koh Samui tökéletes azoknak, akik először vannak Thaiföldön. Számtalan dolgot lehet itt csinálni, a Fisherman Village Walking Street piacán való vásárlástól kezdve, egy kulturális utazásig a sziget híres „Big Buddha” pontjához. Sima, homokos strandok, gyertyafényes vacsorák és könnyed hangulat vár rátok. Amennyiben nászútra vagy romantikus utazásra vágytok, ajánljuk a Rocky's Boutique Resort szállodát.

Ez a bájos és szeparált üdülőhely finom francia ételeket és thai masszázst kínál a tengerparton, és a legmelegebb üdvözléssel teremti meg a családias hangulatot. Koh Samui a családok számára is fantasztikus választás. Gyerekeitek a trópusi halakkal úszhatnak a könnyűbúvár túrákon és megkóstolhatják a finom thai fogásokat a sok gyermekbarát étteremben. Rengeteg bár van a tengerparton babzsákokkal azok számára, akik csendesebb, nyugodtabb estére vágynak a csillagok alatt. A tengerparti Bandara Resort & Spa ideális a családi nyaraláshoz. A modern családi szobák szülő- és gyerekzónákkal rendelkeznek, játéktérrel és közvetlen hozzáféréssel a gyermekmedencéhez.