Hivatalos név: Vietnámi Szocialista Köztársaság
Földrajzi fekvés: délkelet-ázsiai ország. Északról Kína, nyugatról Laosz és Kambodzsa, keletről pedig a Vietnámi-öböl határolja.
Államforma: köztársaság
Vallás: Az ország vallási megoszlása: népi vallású, vagy nem vallásos 73,2%, buddhista – 12,2%, katolikus – 6,8%, a kaodaizmus híve – 4,8%, protestáns –1,5%, egyéb – 1,5%
Hivatalos nyelv: Vietnámi. Az ország északi és déli részén beszélt vietnámi dialektus jelentősen eltér.
Terület:  331 689 km²
Népesség: 91 700 000 fő
Pénznem: Vietnámi đồng (VND)
Időzóna:  Magyarország +5 óra
Hívószám:  +84
Hálózati feszültség: A konnektor 127 V és 220 V, 50 Hz – szükség van konverterre.
Időjárás: Éghajlata monszun. Két évszak van: a száraz, hűvösebb, illetve a májustól októberig tartó forró és esős.

Beutazási feltételek Magyar állampolgárok valamelyik vietnami külképviseleten előzetesen beszerzett, általában egyszeri beutazást lehetővé tévő, 30 nap tartózkodást biztosító turista vagy üzleti vízummal léphetnek be az országba. Az úti okmány érvényessége legalább 6 hónappal haladja meg a tervezett elutazás időpontját. Az országba való beléptetés a nemzetközi normáknak megfelelő.
Közlekedés A közúti közlekedés mind a városokban, mind a lakott területeken kívül európai szemmel kaotikus. A forgalomban történő gyalogos, kerékpáros illetve motoros részvétel esetén javasoljuk a folyamatos, minden irányban történő tájékozódás fenntartását! A turistáknak az első alkalmakkor kihívás lehet egy forgalmas úton történő biztonságos átkelés is. A forgalom egyik alapelve a jelentős számú motorkerékpár és gépkocsi folyamatos haladása. A lassú, de folyamatos közlekedés elsősorban irányváltásoknál, kereszteződéseknél okoz gyakori koccanásokat, motoros-motoros ütközéseket. A bukósisak viselete kötelező. Turistáknak nem javasoljuk motorkerékpár bérlését. Vietnamban csak a helyi közlekedési hatóságok által kibocsátott gépkocsivezetői engedéllyel lehet járművet vezetni, a magyar jogosítvány nem érvényes. Gépkocsi bérlésére gépjárművezetővel együtt van lehetőség, ezt javasoljuk betartani.
Vietnam területére saját vagy bérelt gépjárművel (gépkocsi, terepjáró, motorkerékpár) beutazni előzetes engedély birtokában lehetséges. Ennek hiányában a határőrök a beléptetést megtagadják, az engedély beszerzésére a határállomáson nincs mód. A saját gépjárművel történő utazást tervező magyar állampolgárok indulás előtt legalább 2 hónappal Vietnam budapesti nagykövetsége Konzuli Osztályán tájékozódjanak a gépjármű engedély beszerzésének feltételeiről, az eljárás részleteiről.
A vasúti közlekedés biztonságos. Hosszabb távú utazás esetén a fekvőhelyeket érdemes előzetesen megvásárolni a korlátozott helyek száma miatt. A távolsági buszok felszereltségéről és műszaki állapotáról érdemes az utazás előtt tájékozódni az üzemeltetőnél.
A vízi közlekedést az utazók jellemzően a Ha Long öbölben és a Mekong-deltában veszik igénybe. Azonos áron kínált utak között is jelentős eltérések mutatkozhatnak a szolgáltatás színvonalát (utazás hossza, étkezés, szállás) tekintve.
A légi közlekedés jól szervezett és biztonságos. Kilenc nemzetközi repülőtér mellett további 15, helyi járatokat kiszolgáló repülőtér található Vietnamban. Hanoi, Ho Chi Minh (Saigon) között szinte óránkénti üzemeltet járatokat az állami Vietnam Airlines. Órás késések elsősorban a májustól novemberig tartó tájfun időszakban jellemzők.
Vámszabályok A vietnámi vámrendelkezések szerint az ország területére maximum 7000 USD készpénzt, vagy ilyen értékű egyéb valutát lehet bevinni. Készpénzkivitelnél is ez az engedélyezett összeghatár. Lehet nagyobb összeget is be- vagy kivinni, de ez esetben a vietnami be- vagy kilépő ponton a vámnál bejelentést kell tenni. Aranyból maximum 300 gramm vihető be, illetve ki szabadon, ezt meghaladó tétel esetén vámbejelentési kötelezettség van. 
Kábítószer birtoklása súlyos börtönbüntetést, akár halálbüntetést is maga után vonhat. Állítólag enyhébb büntetést kap az, aki belépéskor a vámon bejelenti, hogy kábítószer van nála.
Vietnamban a turistáknak be- és kilépéskor nagyon gyors pörgős vámprocedúrán kell keresztülmennie. Mindkét esetben ki kell tölteni egy vámnyilatkozatot, ami Vietnamiul és angolul van kinyomtatva.
Nyilatkozni kell akkor is, ha kereskedelmi mennyiségű árú van nálunk, ha bőröndünk nem velünk utazik, ha a nálunk lévő gyógyszer értéke meghaladja a 30 amerikai dollárt.
Tilos Vietnamba bevinni fegyvert, lőszert, robbanóanyagot, mérgező vegyi anyagokat, petárdákat, pornóújságokat, a vietnami hatóságok által felforgatónak, "reakciósnak” minősíthető politikai irományokat, annyi cigarettát, ami kereskedelmi mennyiségnek számítható.
Egészségünk megőrzése Színvonalas egészségügyi ellátás csak a nagyobb városokban hozzáférhető. A Hanoi és Ho Chi Minh városi külföldi klinikák nívósak, a kezelések költsége magas. A csapvíz nem iható, palackos ivóvíz az ország minden részén beszerezhető. Utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt ne fogyasszon. Kötelező védőoltás nincs, de hepatitisz ellen ajánlott. Mindenre kiterjedő betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás kötése erősen javasolt utazás előtt!
Időjárás Trópusi viharokra júniustól decemberig Közép-Vietnamban lehet számítani. Vietnam éghajlata trópusi monszun, a levegő páratartalma az év során folyamatosan magas, a hőmérséklet pedig 5 °C és 37 °C közötti. Két évszak van: a hűvös-hideg és a májustól októberig tartó forró és esős.
Pénznem A hivatalos pénznem a Vietnámi đồng (VND).
A vietnami hivatalos pénzeszköz a dong. A legkisebb címlet 500-as, a legnagyobb 500 ezres. Érdemesebb nagyvárosokban pénzt váltani, mert a kisebb helyeken rosszabb az átváltási kurzus. Az utazási irodákban és vendégházakban rendszerint tudunk pénzt váltani, de a kurzus nem olyan jó, mint a normál utcai pénzváltóknál. Hasznos információ, hogy Vietnamba a valuták közül amerikai dollárt érdemes a leginkább vinni. Ha nincs éppen nálunk dong, csak dollár, azt is sok helyen elfogadják. A sérült dollárbankjegyeket nem szokták elfogadni. A dollárból és az euróból is a 100-as és az 50-es címletekért valamivel jobb árfolyamot kínálnak, mint a kisebbekért.
Bankkártyát inkább csak a nagyobb szállodákban, menőbb éttermekben és butikokban fogadnak el. ATM készülékek Hanoin és Ho Si Minh városon kívül alig vannak, legfeljebb a nagyobb városokban. A tuktuk vezetők jól tájékozottak abban, hogy hol találhatunk automatát. A Visa és a Mastercard a legelfogadottabb, Amex kártyát viszont nem érdemes vinni. Ebben az alfejezetben is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hotel széfet mindig hasznos igénybe venni, azaz csak annyi készpénzt vigyünk magunkkal a hotelen kívüli programokra, amennyire kb. szükség lehet.
Biztonság Vietnamban a közbiztonság összességében jó, Hanoiban és a turisták által kedvelt nagyobb városokban (Ho Si Minh-város, Da Nang, Nha Trang és Hue) azonban előfordulhatnak motoros rablások, lopások. Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
 Magyarország külképviselete
A vietnámi magyar konzulátus elérhetőségét az alábbi linken találja:
http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviselete

Vietnám minden egyes látogatás alkalmával ad valami újat, valami meglepőt. A lehetőségek között tobzódni érdemes, átélni egyenesen kötelező!

Hoi An és a színes lampinok

Hoi An város minden esztendőfordulón valóságos kaleidoszkóppá változik a sok-sok színes lámpás hatására. A világító tárgyakról elnevezett Lámpás Fesztivál 7 napig tart, melyen több tucat kézműves is részt vesz sajátkezű kreációkkal. A fények melegséggel töltik meg az éjszakákat, ugyanakkor Hoi An óvárosi része pezsgő fesztiválközponttá változik a rendezvény hatására. Rengetegen táncolnak, énekelnek az utca közepén, és az ehhez szükséges energia bármikor utánpótolható némi vietnami street food-dal, hiszen a város utcáin egymást érik az étkezdék. A leginkább magával ragadó élményben akkor lesz részetek, ha béreltek egy csónakot a Japán-híd és a Cau An Hoi-híd között, és a Hoai folyóról nézitek a vízen úszó lámpásokat. Ha szerettek szilveszterezni, akkor utazzatok február elején Vietnámba! 2019-ben a vietnámi újév napja ugyanis február 5-re esik.

Vietnám képeslapra illő vidéke: Halong Bay

Legyetek szemtanúi a türkizkék vízből ég felé törő mészkőhegyeknek, melyek minden bizonnyal Vietnám egyik legszebb természeti jelenségeinek számítanak. Hajók százai sorakoznak a parton nap mint nap, hogy az idelátogatóknak lehetőségük legyen áthajózni az érdekes, meredek hegyek között. Bár Halong Bay óriási, mégis mindig zsúfolt, éppen ezért azt tanácsoljuk nektek, hogy üljetek hajóra és menjetek át Bai To Long Bay-re, mely csupán néhány kilométerre fekszik Halong Bay-től, itt mégis esélyetek lesz elhagyatott kis partszakaszokra, barlangokra bukkanni.

Vietnám olyan sokoldalú, hogy szinte már gömb

4000 km-re a Himalájától, a Mekong folyón hajózva az érintetlen, búja zöld természet szépségeiben gyönyörködhettek. A festői képet hatalmas rizspadok tarkítják, a vízben lábakon álló kunyhók pedig hűen tükrözik az itt élő népek egyszerű életmódját. Ezeket a kis házakat elnézve úgy érezhetitek, mintha itt az idő évszázadokkal ezelőtt megállt volna…

Nézzétek meg a világ legnagyobb barlangját, a Hang Son Doong-ot!

Quang Binh provincia messzi földön híres a mély barlangjairól, melyek közül az egyik kiemelkedő szerepet kapott. A Hang Son Doong olyan méretekkel büszkélkedik, hogy akár egy felhőkarcoló is elférne benne. A kis város, Phong Nha a központja ennek a barlangrendszernek. Innét rendszeresen indítanak gyalogtúrákat szakavatott túravezető segítségével.

Kóstoljátok meg Vietnám legkülönlegesebb kávéját!

Vietnám kávégyártásának szíve Buon Ma Thout-ban van. A legnagyobb kávéüzem a Trung Nguyen, melynek lógója majd minden környékbeli boltban és kávézóban fellelhető. Viszont ami a legnagyobb aduászuk, az nem más, mint a „menyét-kávé”. A cibetmacska előbb megeszi a kávébabot, majd ezen gyorsan túladva egy olyan aromával ajándékozza meg – az állatban végbemenő emésztés hatására – hogy az ebből készült kávé egy egészen egyedi kesernyés ízt kap.

Vietnám

Ez a sokak által még felfedezetlen, csodálatos ország számtalan egyedi természeti és történelmi látnivalót kínál. Északon a Vörös folyó deltája, délen a Mekong torkolatvidéke határolja, közte pedig magas hegységeket, buja őserdőt, zöldellő rizsföldeket találunk. Vietnámban sikerült az, ami sok helyütt nem, az ország és lakossága megőrizte kultúráját és hagyományait, de nyitott maradt az újdonságra. Ez a sokszínűség teszi lehetővé, hogy az ország nagyvárosai, műemlékei mellett azt a páratlan természeti környezetet is megcsodálhassuk, ami egyedülálló Ázsiában. Legyen szó triciklis városnézésről, vagy egy felejthetetlen naplementéről a Halong-öbölben, Vietnám nem okoz csalódást.