Hivatalos név: Zanzibár
Földrajzi fekvés: Tanzániához tartozó szigetcsoport Afrika keleti partjainál.
Államforma: köztársaság
Vallás: a lakosság 61%-a keresztény, 35%-a muszlim, a maradék törzsi ill. egyéb vallású
Hivatalos nyelv: Tanzániában közel 120 nyelvet használnak. A lakosság 90%-a a bantu nyelvek valamelyikét használja. A legelterjedtebb a szuahéli nyelv
Terület: 1651 km²
Népesség: 1 700 000 fő
Pénznem: Tanzániai shilling (TZS)
Időzóna: Magyarország +1 óra
Hívószám:  +255
Hálózati feszültség: A konnektor 230V, 50 Hz, D, G csatlakozóval – szükség van konverterre.
Időjárás: éghajlata trópusi, egyenlítői

Beutazási feltételek Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és vízum szükséges. A vízum az előre kitöltött vízumkérő lappal megérkezéskor a repülőtéren kiváltható, a turistavízum ára 50 USD/fő. Kérjük, hogy az vízum összegét pontosan készítsék ki, mert belépéskor a vámtisztnek nem áll módjában felváltani a nagyobb bankjegyeket.
Közlekedés A taxi a szigeten elég drága, ugyanakkor nem javasoljuk a távolsági buszon történő utazást. A buszok rossz állapotúak, ne európai szintű közlekedési hálózatra számítsanak. Csak regisztrált taxivállalatok szolgáltatását vegyék igénybe és ellenőrizzék a taxisok igazolványát. Hazautazásnál 30 USD/fő kilépési illeték fizetendő mindenki számára.
Vámszabályok Beutazáskor maximum 1 liter alkohol és 1 karton cigaretta vihető be vámmentesen az országba. Felhívjuk figyelmüket, hogy bármilyen vadállatokból készült tárgyak (trófeák, elefántcsontból készült tárgyak, védett állatok bőréből készült tárgyak, korallok, kövek) behozatala, szállítása és kivitele bűncselekménynek számít
Egészségünk megőrzése Ajánlatos a naponta szedendő gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Csapvíz fogyasztását nem javasoljuk, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez. A beutazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, tífusz, hepatitis A., B. Célszerű utazás előtt széleskörű betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást kötni.
Időjárás Trópusi, egyenlítői klíma van. Ez azt jelenti, hogy egész évben magas a hőmérséklet rövidebb-hosszabb esős időszakokkal. A legtöbb eső október közepétől november közepéig van, de jelentősek az áprilisi esők is.
Nyár: Novembertől májusig forró az idő. Nagy páratartalom és nagy esők jellemzőek novemberben, áprilisban és májusban. Tél: júniustól októberig: meleg, napos, kellemes az idő.
Ideális utazási időpont: december - március, július - október.
Pénznem Tanzániai schilling (TZS), de az amerikai dollár (USD – 2001 utáni címleteket csak!) is általánosan elfogadott fizetőeszköz. Javasoljuk inkább az USD kivitelét, mint az EUR-t. Bankautomata nem sok helyen található, így javasoljuk megfelelő mennyiségű készpénz váltását még Magyarországon.
Biztonság Tanzániában az elmúlt években nem voltak terrortámadások, helyi rendőrség, hadsereg hatékonynak bizonyult a biztonság garantálásában. A burundi határvidék látogatását a Burundi helyzet romlása miatt nem javasoljuk. Az elmúlt időszakban több ezer menekült érkezett ezekre a területekre, a Burundiban kialakult politikai helyzet miatt. A menekültekről hatóságok gondoskodnak, közbiztonsági problémát nem jelentenek. Az idegenforgalmi szezonban előfordulhatnak lopások, ezért piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!
Magyarország külképviselete Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban hivatásos magyar külképviselet nem működik. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék fel Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzuli hivatalával.
Tiszteletbeli konzul: Obedie Solomon Kimaro,
Cím: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia,
Mobil: + 255 7 744 299753,
Iroda: +255 222 700720,
E-mail: oskimaro@gmail.com 

Javasoljuk állampolgárainknak, hogy szükség esetén, pl. útlevél elvesztése esetén az országban működő EU-képviseletek közül a finn nagykövetséghez forduljanak:
Telefon:+255222196565
Fax:+255222196573
E-mail: sanomat.dar@formin.fi
Honlap: www.finland.or.tz

Zanzibár egy gyönyörű sziget, mely a tengerpartjainak és kulturális értékeinek köszönhetően sok-sok látogatót vonz. Azért, hogy biztosak legyetek abban, hogy mindent átéltetek, amit ez az Afrikához közeli sziget kínálni tud, olvassátok végig az alábbi programajánlónkat!

Töltsetek el egy napot Stone Town-ban!

A legenda szerint a sziget szíve itt dobog, Stone Town-ban. Hagyjátok, hogy a városka misztikus ereje benneteket is magával ragadjon, amint az arab stílusjegyeket viselő házak falai mellett elhaladtok! Sétálás közben nem baj, ha eltévedtek, hiszen egy-egy szűk kis sikátor minden bizonnyal egy forgalmasabb bazári sorra vezet majd bennetek! Érdemes megállnotok egy kávéra, leülnötök egy árnyékos helyre és élvezni a hely egyedi hangulatát.

Túracipőket fel és irány a Jozani Nemzeti Park!

Zanzibár egyetlen nemzeti parkja a természet patikája is egyben, hiszen a helyiek elmondása szerint itt minden növénynek gyógyító ereje van. Az égig-érő fák és búja zöld aljnövényzet között olyan édes kis állatokat pillanthattok meg, mint a Sykes majom, melynek vadonélő példányai a világon egyedül a zanzibári nemzeti parkban tekinthetők meg. További 50 különböző pillangófaj és 40 madárfaj lelt itt otthonra. Azért, hogy a környezeti flóra és fauna tökéletes egyensúlya fennmaradhasson, csak és kizárólag túravezetővel együtt vehettek részt a nagyjából 1 órás park-látogatáson.

Fedezzétek fel a Prison Island-et!

Zanzibártól nagyjából fél órányi hajóútra található ez a csöppnyi sziget. Ismerjétek meg a sziget sötét múltját, hiszen ahogyan a nevében is olvasható (Börtön Sziget), réges-régen rabokat tartottak itt fogva. Később, amikor eltörölték a rabosítást, azokat az emberek küldték ide, akik halálos betegségben szenvedtek. Szerencsére mindez már a múlté, a börtöncellákon kívül nem sok lenyomata van az itt folytatott tevékenységeknek. Jelenleg inkább békés képet fest a sziget, amint a partján óriási teknősbékák napoznak a puha, meleg homokban.

Kóstoljátok meg a Forodhani piac specialitásait!

A Stone Town-ban található piac már önmagában különleges attól, hogy a kofák csak késő délután nyitják ki standjaikat. A piacon a zöldségek és gyümölcsök mellett a helyiek saját készítésű termékei, frissen grillezett halai is helyet kapnak – a színek, ízek, illatok mind-mind hozzájárulnak a piac impulzív attitűdjéhez. S ha már a gasztronómiánál tartunk, akkor szívesen ajánljuk figyelmetekbe az úgynevezett fűszer-túrát, melynek során egy szakértő segítségével felfedezhetitek Zanzibár eredeti ízvilágát, illetve megismerhetitek a sziget őshonos fűszernövényeit.

Legyetek üdvözölve a Csodák Házában!

A Csodák Háza (House of Wonders) az egyik legkiemelkedőbb látványosságnak számít – méghozzá a szó legszorosabb értelmében, ugyanis ez az épület a legnagyobb és legmagasabb – Stone-Town-ban. Az itt látható kiállítások betekintést engednek a zanzibári és a swahili kultúrába.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

Fontos: A menyasszonynak és a vőlegénynek 3 nappal az esküvő előtt már Zanzibarban kell lennie, és az esküvői dokumentumokat legalább 1 hónappal az esküvő előtt el kell küldeni nekünk.

Polgári esküvő

A polgári esküvő a hotelen belül választott helyszínen zajlik, ahova a regionális megbízott azért jön el, hogy megtartsa a szertartást. Minden tengerparti tevékenység az időjárástól és a víz szintjétől függ (apály/dagály). Az alábbi dokumentumokat kell közjegyző által hitelesítve benyújtania:

 • Egy személyes (jelentkezési) levél a menyasszonytól és a vőlegénytől egyaránt, amelyben engedélyt kérnek a Zanzibárban történő esküvőre, és megírják az esküvő tervezett dátumát, a menyasszony és vőlegény teljes nevét, címét, foglalkozását és vallását.
 • A menyasszony és vőlegény érvényes útlevélmásolatát
 • Egy jogi szervezettől (templom, ügyvéd vagy a saját országukban lévő polgári nyilvántartó szervezet) kapott, házassági szándékot kinyilvánító levelet
 • Egy bizonylatot, amely igazolja, hogy jelenleg nem házasok
 • Amennyiben kettejük közül valamelyikük elvált, az eredeti dokumentumok bemutatása
 • Eredeti halotti bizonyítvány özvegyek esetében
 • 18 év alatti személyek esetében a szülők írásos beleegyezésének nyilatkozata
 • Két db útlevél méretű fotó
 • Születési anyakönyvi kivonatok

 

Katolikus esküvő

Feltételek:

 • Születési anyakönyvi kivonatok
 • A szülők írásos beleegyezésének nyilatkozata (amennyiben a szülők már elhunytak, egy idősebb családi rokon beleegyezése is megfelel)
 • Plébániai levél, amely igazolja, hogy teljesítették a katolikus egyház házasságkötési követelményeit, illetve, hogy a plébánosnak nincs ellenvetése a házasságot illetően. Ez azt is jelzi, hogy megkapták az „Elsőáldozást” és a Megerősítést

 

 

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Zanzibár

Zanzibár egy gyönyörű kis sziget, kb 40 km-re a tanzániai partoktól, az Indiai-óceánban. Kétségtelenül Kelet-Afrika legjelentősebb helyei közé sorolhatjuk. Az UNESCO Zanzibárt a Világörökség részévé nyilvánította. A 19. században a világ elsőszámú fűszerszigetévé és a rabszolga-kereskedelem központjává nőtte ki magát. Zanzibár és a szomszédos Pembasziget kiváló agrárterületekkel rendelkeznek. Az 1818-ban Mauritiusról behozott szegfűszeg termelése a mai napig is biztosítja e szigetek világhírét. A szegfűszegen kívül az itt szintén jól termő bors, kardamon, szerecsendió és fahéj biztosít jómódot a helyiek számára. Történelmét számos hódító alakította, melynek nyomait ma is őrzi. 1964-ben Zanzibár önálló köztársasági államformát vett fel a német majd angol uralom után, és Tanganyikával együtt csatlakozott Tanzániához. Zanzibár "Stone Town" (kőváros) óvárosának szűk, zegzugos utcácskái mint történelmi ékszerdoboz várják a turistákat. Fedezzék fel az ománi uralkodás bizonyítékait: az öreg házak művészien faragott faajtóit és a gazdagon díszített balkonokat. Ahhoz, hogy Zanzibár valódi arcát felfedezhessétek, el kell látogassatok néhány faluba, ahol tősgyökeres lakosok hétköznapjaiba nyerhettek bepillantást. Jó, ha vezetett túra során vágtok bele a kalandba, hiszen így a legfontosabb szempontokat kiragadva, a legjellemzőbb tevékenységeket bemutatva ismerkedhettek meg a szigetország kedves népével és színes kultúrájával. Találkozhattok halászokkal, helyi nők csoportjaival és gyógynövényszakértőkkel. Arra ügyeljetek, hogy ha embereket fotóztok, akkor előtte mindenképpen kérdezzétek meg őket, hogy megengedik-e ezt, ugyanis nagyon sokan nem szeretik, ha lefotózzák őket. A szigetet nyugodtan nevezhetjük strandparadicsomnak is. Az Indiaióceán türkiz és sötétkék színű vize fürdésre és búvárkodásra egyaránt csábít.