Hivatalos név: Curaçao
Földrajzi fekvés: a Karib-tenger déli részén, Venezuela partjai közelében található sziget, amely Hollandia társult állama.
Államforma: autonóm terület, köztársaság
Vallás: római katolikus (80%)
Hivatalos nyelv: holland, papiamento
Terület: 444km²
Népesség: 160 337fő
Pénznem: Holland antillákbeligulden (ANG)
Időzóna: Magyarország-6 óra
Hívószám: +599
Hálózati feszültség: A konnektor 127V, 50 Hz, A, B, F csatlakozóval – szükség van konverterre.
Időjárás: mediterrán

Beutazási feltételek: A Holland Királyság tengerentúli területeit képező karib-tengeri szigetekre magyar állampolgárok kizárólag a beutazástól számított még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak be.Vízum beszerzése NEM szükséges. Curacao szigetére történő beutazáshoz az ott tartózkodás teljes tartamára érvényes útlevélre, visszaútra szóló jegyre, a tartózkodáshoz szükséges pénzügyi fedezet igazolására, érvényes szállásfoglalásra van szükség. A vízummentes tartózkodás hossza nem haladhatja meg a 90 napot.
Közlekedés: Lehet a szigeten buszozni, taxizni, de érdemes inkább autót bérelni, mert sok helyre könnyebben és rugalmasabban lehet eljutni így. Nemzeti gépjárművezetői engedély használható (Nemzetközi vezetői engedély kiváltása ajánlott). Előfordulhat, hogy egy taxizás annyiba kerül, mint egy autó egynapi bérlése. A szigeten jobboldali közlekedés van. A taxikban nincs mérőóra, így a sofőrrel előre meg kell állapodni a viteldíjban.
Vámszabályok: Hollandiában az ország karib-tengeri területein érvényes vámszabályokról, a holland Adóhivatal (Belastingsdienst) nyújt további tájékoztatást angolul: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/belastingdienst/individuals/abroad_and_customs/abroad_and_customs A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Utastájékoztatója:
https://nav.gov.hu/nav/kiadvanyok/utastaj/utastajekoztato/utastajekoztato_2018

Egészségünk megőrzése: Az országba való belépéshez az oltás nem kötelező, de védekezzünk hepatitis A, rubeola, kanyaró és diftéria ellen. Csapvizet csak fogmosásra és fürdésre használjunk, és kerüljük a csapvízből készült jégkockát, koktélokat és fagylaltot. A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Érdemes magunkkal vinni recept nélkül kapható antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és sebtapaszokat. Célszerű utazás előtt széleskörű utasbiztosítást kötni. Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.
Időjárás: Klímáját tekintve trópusi, többnyire 28 C˚-os hőmérséklettel. Ritkán enyhe ingadozás fordulhat elő, főként az Atlanti-óceán felől érkező passzátszelek-, vagy az ősszel lehulló, kevés csapadék miatt.
Pénznem: A gulden (ANG) a Holland Antillák hivatalos pénzneme volt annak felbomlásáig (2010); jelenleg az egykor a Holland Antillákhoz tartozó Curaçao és Sint Maarten használja.
Biztonság: Kevés a bűncselekmény, lopások azonban előfordulhatnak, ezért tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket.Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  
Magyarország külképviselete: Curacao-n nincs magyar külképviselet, ezért az oda utazók a tiszteletbeli konzulátust tudják felkeresni probléma esetén.
HOLLAND ANTILLÁK - CURACAO - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

Cím: SchottegatwegOost 191 P.O.Box 123 CuracaoNetherlandsAntilles
Weblap:
www.vdlaarschot.com
Telefon: +599-9-461-6744
Fax: +599-9-461-5877
E-mail:
info@vdlaarschot.com
Tiszteletbeli konzul: Mr. Paul E. van de Laarschot
(e-mail: paul.vandelaarschot@vdlaarschot.com)

Az ABC-szigetekhez tartozó sziget – a többi Karib-térségben található szigethez hasonlóan – elsősorban vízi élményekre hívja a nyaralóközönséget. A Curacaot körülvevő lagúnák biztonságos teret adnak a vízen történő sportolási lehetőségekhez és a könnyűbúvárkodáshoz, mely utóbbihoz válasszátok Curacao egyik legkedveltebb merülési pontját, a gombaerdő néven elhíresült korallzátonyt és csodáljátok meg a Karib-tenger varázslatos színekben pompázó növény- és állatvilágát vagy tegyetek egy sétát a föld felszíne alatt megbújó, több, mint 200 ezer éves Hato cseppkőbarlangban.

Christoffel National Park

Túrázzatok a Christoffel Nemzeti Parkban, mely több tucat ritka madár- és növényfaj otthonául szolgál. Ha szerettek hegyet mászni, akkor érdemes úgy időzítenetek, hogy még napfelkelte előtt felérjetek a Christoffel-hegy csúcsára, hiszen az itt elétek táruló panoráma megéri majd a fáradtságot: a tenger és az ég kékje összeolvad, s az aranyló napkorong szépen lassan meleg színeket fest a hegycsúcs alatt elterülő erdő lombkoronájára. Közelítsétek meg autóval a hegyet, majd a nagyjából 3 órás túrázást követően már 372 méteres magasságból élvezhetitek a kilátást.

Struccfarm

A szigeten lévő struccfarm nem csak a Karib-térség legnagyobb struccfarmja, hanem Afrikán kívül az egyik legnagyobb a világon. Akár egyénileg is, akár vezetett túra során is bepillanthattok a több, mint 600 itt élő strucc mindennapjaiba. Vegyetek a kezetekbe egy strucctojást és simogassatok kis struccfiókákat! A farmhoz tartozó szuvenírboltban díszített strucctojást is vásárolhattok, sőt, ha megéheztetek, akkor akár afrikai ételspecialitásokat is kóstolhattok a Zambezi étteremben – a vendéglátóhely fő fogásai természetesen strucchúsból készülnek.

Willemstad

A természetjárást szakítsátok félbe egy városlátogatással. Egészen zavarba ejtő Willemstad egyértelműen XVII-XVIII. századi holland építészeti stílusirányzatot követő színes házai között andalogni, míg a trópusi melegben pálmafák adnak hűsítő árnyékot. Curacao fővárosa az UNESCO Világörökség részét képezi és két részét, Punda-t és Otrobanda-t a Queen Emma híd köti össze egymással. Ugyanakkor a gyarmatosítás előtti spanyol és olasz kalandozások lenyomatait őrzi például a kulturális fesztiválokon népszerűsített „baila ban” táncstílus.

Kurá Hulanada Museum

A sziget történelméhez szorosan fűződő, 18. századbeli afrikai rabszolgakereskedelem főbb mozzanatait ebben a múzeumban tárják a kiállításra kíváncsi szemek elé. Ahhoz, hogy megértsétek a Curacao-i népek eredetét, múltját és világnézetét, mindenképpen érdemes betérnetek ebbe a múzeumba!

Ritz galéria

70 évvel ezelőtt a Ritz volt Curacao legnagyobb jégkrémgyártója. Miután bezárták, irodává és hotellé alakították át. Itt sétálva úgy érezhetitek magatokat, mintha egy faluban lennétek. A galéria falain belül 2 kiállítás is helyet kap, az egyik Indonézia kőszobrokat mutat be, míg a másik a fagylalt-manufaktúra múltjára tekint vissza.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

A törvényes házasság érdekében van néhány követelmény, amelynek a pároknak eleget kell tenni, amennyiben a Hotelben szeretnének megesküdni.

Az esküvők hétfőtől szombatig, 10:00 és 17:00 óra között kerülnek megrendezésre.

A menyasszonynak, vőlegénynek és a tanúknak 4 munkanappal az esküvő előtt meg kell érkeznie a hotelbe (szombat, vasárnap és ünnepnapok nem számítanak munkanapnak). Az esküvői koordinátornak az alábbi dokumentumokat kell megkapnia a házassági engedélyre történő jelentkezés érdekében a Polgári Nyilvántartó Hivatalban. A bírói szolgáltatás, papírmunka és házassági engedély díja: 530 USD.

 

 1. Az esküvőt tetővel ellátott helyszínen kell megrendezni
 2. Esküvői jelentkezési lapot, minden hivatalos dokumentumot 3 hónappal a pár érkezése előtt el kell küldeni a szállodának
 3. Az esküvői párnak minimum 4 munkanappal az esküvő előtt meg kell érkeznie a szigetre
 4. Hitelesített születési anyakönyvi kivonatok, amelyeket 1 éven belül állítottak ki dombornyomott pecséttel és apostille-al ellátva (minden egyes dokumentumon). A születési anyakönyvi kivonaton a szülők nevét is fel kell tüntetni.
 5. Az esküvői jelentkezési lapot a pár mindkét tagjának alá kell írnia az útlevelükben egyező aláírással
 6. Érvényes útlevél másolata teljes nevekkel és aláírásokkal
 7. Saját tanúk esetén – 6 tanú útlevelének másolata -, 18 éven felülieknek kell lenniük. Amennyiben az esküvői koordinátor biztosítja a tanúkat, 15 USD/tanúnkénti díja van.
 8. Amennyiben elvált, a hitelesített válási papírok másolatára is szükség van, dombornyomott pecséttel és apostille-al ellátva.
 9. Amennyiben özvegy, az elhunyt házastárs hitelesített elhalálozási igazolására is szükség van, illetve a korábbi esküvői bizonyítványukra dombornyomott pecséttel és apostille-al ellátva.
 10. Eredeti egyedülállósági állapotról szóló igazolás (bizonyíték, hogy nincsen jelenlegi házastársi viszonya senkivel), amelyet a lakóhelyének megfelelő nyilvántartó hivatalban adnak ki, vagy nyilvános közjegyző által kiadott nyilatkozat (amelyet 6 hónappal az esküvő előtt adnak ki) dombornyomott pecséttel és apostille-al ellátva (minden egyes dokumentumon).
 11. Vérvizsgálat NEM szükséges.
 12. Nem visszatéríthető kormányzati díj 530 USD 6 vagy kevesebb éjszakás tartózkodás esetén. Minden szükséges dokumentumnak eredetinek és hitelesítettnek kell lennie, illetve rajta kell lennie egy eredeti aláírásnak dombornyomott pecséttel és apostille-al minden egyes dokumentumon.

Apostille pecsét: /USA (www.state.gov/www/authenticate/ apostil.html)

Az esküvői koordinátora elküldi az esküvői jelentkezési lapot, amelyet az alábbi információval kell kiegészíteni:

Nevek, címek, állampolgárságok, életkorok, foglalkozások, menyasszony, vőlegény és tanúk közti kapcsolat (a tanúk lehetnek rokonok, barátok vagy bárki, aki rendelkezik útlevéllel).
A pár felelős az eredeti dokumentumok a szigetre történő eljuttatásáért.

 

Fontos megjegyzések:

 1. A bírók nem bonyolítanak le esküvőket vasárnaponként és ünnepnapokon
 2. A hivatalos dokumentumokon a neveknek tökéletesen egyezniük kell (születési anyakönyvi kivonat, személyi azonosító másolata és turistakártya)
 3. Ezeket a dokumentumokat MUSZÁJ minimum 3 hónappal a pár érkezése előtt elküldeni az esküvői koordinátornak, az esküvői jelentkezési lappal együtt.
  A dokumentumokat futárposta szolgálattal küldjék (pf. FedEx vagy DHL).
Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Curacao

Curacao szigete a Karib-térségben, a Holland-Antillák szigetcsoportban található, Hollandiához tartozik. Budapestről könnyen megközelíthető, mindössze 1 (amszterdami) átszállással.

Káprázatos tengerpartok, lenyűgöző építészeti remekművek, fantasztikus tengeri élővilág vár rátok, és még sok más, például a méltán híres tengerkék likőr, amely a szigetről kapta a nevét. Csodálatos módon Curacao kiesik a hurrikánok útjából, így minden évszakban bátran látogatható, ez az oka annak is, hogy búvárkodásra kiválóak vizei. Az egész évben átlagosan 25 fokos tengervíz olyannyira kristálytiszta, hogy 30 méterre is leláthatunk, több, mint 400 féle tengeri élőlényttárva szemünk elé, beleértve a rájákat, cápákat, teknősöket és 57 féle káprázatos, színes korallt. A curacaoi nyaralás alkalmával feltétlenül látogassák meg Willemstad fővárost, melynek több, mint hétszáz, 17. és 18. századi, igazi holland stílusú lakóháza ma az UNESCO világörökség részét képezi! Kis Amsterdam a paradicsomban, vidám karibi színekbe öltöztetve!

A sziget növény- és állatvilága is említésre méltó: az egzotikus madaraktól kezdve a különleges hüllőkön át (gyíkok, kígyók), igen sok faj képviselteti magát. A 450 féle növényfajtáról (gyümölcsösök, kaktuszok, bozótosok) nem is beszélve...
Számtalan sportolási lehetőség (búvárkodás, snorkeling) is várja a turistákat a szigeten.