Tahiti - személyes tapasztalataink alapján

Hivatalos név: Tahiti
Földrajzi fekvés: a Csendes-óceán közepe tájékán, az Egyenlítőtől délre, Francia Polinézia legnagyobb szigete 
Főváros: Papeete
Államforma: elnöki köztársaság, tengerentúli közösség
Vallás: keresztény
Hivatalos nyelv: francia, tahiti
Terület: 1045 km²
Népesség: 178 133 fő
Pénznem: Csendes-óceáni valutaközösségi frank (XPF)
Időzóna: Magyarország -12 óra (nyáron), -11 óra (télen)
Hívószám: +689
Hálózati feszültség: 110/220 V, a csatlakozó aljzathoz átalakító szükséges, szinte bármely boltban kapható.
Időjárás: mivel az Egyenlítő alatt helyezkedik el, hőmérséklete trópusi + 28-35 C-fok. A legtöbb csapadék november-március között esik. Ilyenkor párásabb, fülledtebb, szelesebb, melegebb az idő +30-35 C-fok. Általánosságban kellemes az idő, +28-32 C-fok az átlaghőmérséklet, de trópusi esők, viharok bármikor előfordulhatnak.

Beutazási feltételek Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Tahitira. Az okmánynak a hazaérkezéstől számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Esetleg kérhetik az oda-vissza repülőútra szóló repülőjegy bizonyítékát. Azok az utasok, akik az USA-n keresztül érkeznek Esta vízum szükséges!
Vámszabályok A vámokkal kapcsolatos kérdésekről tájékozódjon a Konzuli Szolgálat hivatalos oldalán az alábbi linken:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag-tengeren-tuli-teruletei#d

Egészségünk megőrzése A trópusi éghajlat, a helyi szennyvízcsatorna hálózat, illetve a szemétszállítás szervezettségének alacsony színvonala miatt kerüljük a csapvíz fogyasztását, Célszerű megoldás a palackozott víz fogyasztása. Francia Polinézia szigetein nincsenek veszélyes állatok, nincsenek mérgeskígyók. A háziállatokon kívül legfeljebb egerekkel, patkányokkal és gekkókkal találkozhatunk. Speciális oltási előírások nincsenek, de javasoljuk, hogy a térségbe utazni szándékozók indulás előtt körültekintően konzultáljanak az ÁNTSZ központi, illetve helyi szakembereivel, adott esetben a konkrét utazásszervezőjükkel. Továbbá, javasoljuk, hogy utazás előtt mindenképpen kössenek utasbiztosítást. Az étkezési szokások hirtelen megváltozása gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, amely korlátozott mennyiségű ételfogyasztással elkerülhető. A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A trópusi napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Érdemes magunkkal vinni recept nélkül kapható antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és sebtapaszokat. Feltétlenül ajánljuk az indulás előtt a megfelelő anyagi fedezetet nyújtó betegség-, baleset- poggyászbiztosítás megkötését.
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal Tahiti szigetének trópusi- egyenlítői jellegéből adódóan két főszezonja van: a novembertől áprilisig tartó csapadékos szezon, amelyre 27-30 °C átlaghőmérséklet, magasabb páratartalom, az évi csapadékmennyiség 75 %-a és rövid, de heves viharok jellemzők. A májustól októberig tartó száraz szezont viszont kevés csapadék, szárazabb levegő és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemzi. Az erős szelek óránként akár 40-60 km-es sebességgel is fújhatnak: a száraz szezon tipikus délkeleti szele a „maraamu”, a csapadékos szezoné pedig az észak-északkeleti „toerau”. Célszerűbb a nyári főszezonban utazni, amely júniustól októberig tart. Ezen belül július és augusztus a legkeresettebb időszak, így, ebben a periódusban ajánlott több hónappal előre helyet foglalni, hiszen a korlátozott kapacitású szállodákat az egész világból érkező, magasabb igényű nászutas turisták már jó előre lefoglalják.
Könnyű, lezser viselet ajánlott, vagy kipróbálhatjuk a "pareo"-nak nevezett színes kendőket a strandra és a szállodában egyaránt. Általában a sportos öltözködés elfogadott majdnem minden alkalomra. A párás meleg miatt elsősorban a könnyű nyári pamut holmikat (póló, short stb.) ajánljuk, illetve kirándulásra, túrázásra alkalmas kényelmes sportcipőt vagy szandált. A szállodákban előfordulhat, hogy erős a légkondicionálás, így egy könnyebb pulóvert / blézert is érdemes csomagolni. Az általános ruhatárunkon felül természetesen vigyünk magunkkal fürdőruhát, magas faktorszámú naptejet, napszemüveget, fényképezőgépet tartalék filmekkel, videokamerát és ne felejtsük el rendszeresen szedendő gyógyszereinket sem.

Pénznem, pénzváltás, hitelkártya A helyi pénznem a valutaközösségi frank (XPF). Hitelkártyát nagyobb szállodákban, komolyabb éttermekben, nagy szupermarketekben fogadnak el. Mindenképp érdemes készpénzt is magunkkal vinni (vagy ATM-ből kivenni), mert a kirándulásoknál jellemző, hogy helyben, készpénzben kell fizetni.
Telefonálás, internet Tahiti előhívószáma a +689, így ezután lehet tárcsázni a kívánt telefonszámot. A szállodákban telefon és internet elérhetőség van. Utazás előtt érdemes Magyarországon tájékozódni a külföldi roaming díjakról.
Vásárlás, üzletek nyitva tartása A váltási árfolyam mindenhol megegyezik, a valuták közül az EUR-t és az USD-t váltják a legkedvezőbben. Bár az említett valutákat a legtöbb helyen elfogadják, utazás előtt mindenképpen érdemes helyi frankot váltani, hogy a kisebb ajándéktárgyakat és piaci termékeket készpénzben ki tudjuk fizetni. Pénzkiadó automaták kizárólag a nagyobb szigeteken (Tahiti, Moorea, Bora Bora) találhatók, és a főszigeti ATM-ek kivételével csak munkaidőben használhatók. Tahitin a szállodákban különféle butikok és ajándéküzletek találhatók.
Gasztronómia A polinéz ételek kizárólag friss gyümölcs, zöldség, tengeri hal, rák, kagyló felhasználásával készülnek. Az egyéb termékeket, elsősorban húsokat Új-Zélandról importálják. Helyi sajátosság a nyers hal "á la tahitienne". Frissen fogják ki a tonhalat, a bonito halat, a rózsahalat, amelyeket kettévágnak és citromlével vagy kókusztejjel locsolnak meg. 20-30 percig hagyják így állni, majd frissen tálalják. A „ma’a tinito” is egy népszerű helyi étel, amely sertéshús, bab, polip és tészta keveréke. A helyi konyha alapja a trópusi kenyérfa gyümölcse, a banán és az édesburgonya több fajtája. Gyümölcssaláták alapanyaga a helyi papaja, a mangó, az ananász, a görögdinnye, a grapefruit és a zöld citrom. A Polinéz szigetek közül Tahiti rendelkezik a leghíresebb konyhával, amely ötvözi a polinéz, az ázsiai és a francia ízvilágot. A szigetek nemzeti itala a sör, de ajánlott megkóstolni a frissen facsart trópusi koktélokat is. Sokan nem tudják, de a Tahiti féle vanília nem őshonos Francia Polinézia vidékén, 1848-ban egy francia admirális hozta be ezt a ritka fajtát.
Borravaló A borravaló nem megszokott dolog a francia polinéz szigeteken, sehol nem várják el a turistáktól, hogy a kiszabott árnál többet fizessenek, azonban a turisták sem várhatják el a kereskedőktől, hogy alkudozás eredményeként olcsóbban jussanak hozzá valamihez.
Biztonság Tahitin a közbiztonság jónak mondható, de kisebb lopások (pl. útlevél, bankkártya vagy egyéb okmányok) előfordulhatnak. Mivel Francia Polinézián nincs EU tagállamnak képviselete, a párizsi magyar konzulátus helyi közjegyző közreműködésével postai úton a hazatéréshez alkalmas okmányt - ideiglenes útlevelet - tud kiállítani és küldeni, az egyéb személyes okmányok pótlására (pl. személyazonosító igazolvány, jogosítvány stb.) azonban csak a hazatérés után, belföldön van lehetőség. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint úti okmányaikat és értékeiket zárják a szálloda széfjébe. Napközben csak az aznapi programhoz szükséges készpénzt tartsák maguknál. Útlevelükről készítsenek fénymásolatot, és azt tartsák maguknál. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! A vízisport balesetek, illetve a tengeri és édesvízi élőlények által okozott esetleges sérülések, fertőzések veszélyforrást jelenthetnek.
Közlekedés A helyi társasélet központja a kikötő. Elől horgonyoznak a turistahajók és jachtok, majd a halászhajók és a fregattok sorakoznak. A szárazföldön azonban mindenki a „Le Truck”-ot használja, ami a tömegközlekedés talán legvidámabb formája. Egy nyitott oldalú, popzenével töltött városi busz, amely költséghatékony is egyben. Aki igazi élményre vágyik, béreljen terepjárót és tegyen egy kiadós túrát a sziget belsejébe. Francia Polinéziában a szigetek között elsősorban az Air Tahiti kis repülőgépeivel, helyenként pedig komppal, hajóval lehet közlekedni.
Magyarország külképviselete Nincs magyar külképviselet Francia Polinézián. A szigetcsoport Franciaországhoz tartozik, azaz a magyar állampolgárok képviseletével itt a párizsi magyar nagykövetség hivatott foglalkozni, nyilván - a hatalmas távolság miatt - nagyon korlátozott mértékben.
A párizsi nagykövetség adatai:
Cím: 5 bis, square de l’avenue Foch 75116 Paris
Előhívó: +33
Telefon:
- Magyarországról:  0033.1.45.00.94.97,  0033.1.45.00.94.95
- Franciaországból: 01.45.00.94.97, 01.45.00.94.95
Fax: 1-56-36-02-68, 1-43-26-06-27 (konzuli) 
Nagykövet: Károlyi György
E-mail: mission.par@mfa.gov.hu
Honlap: parizs.mfa.gov.hu

Borkultusz Tahitin

Fedezzétek fel a Francia Polinézia egyetlen borászatának, a Dominique Auroy’s Vin de Tahiti különleges nedűjét. Itt ismertetik veletek a Rangiroa bor jellegzetes vonásait, elmagyarázzák a termesztési folyamatot, majd megmutatják nektek a borospincét. A pincelátogatás után megkínálnak benneteket Rangiroa borral és egy igencsak érdekes rummal, mely a Mana nevet viseli. Ha az ízlelőbimbóitok is úgy döntenek, hogy jól sikerült a kóstoló, akkor nyugodtan vehettek is egy üveg bort.

Táncóra tahiti módra

Tanuljátok meg, hogy kell a csípőtöket ringatni a tahiti dobok és az ukulele ritmusára. A tánctanárotok előbb megmutatja, hogyan kell viselni a polinéz népviseletet, a pareot, aztán tradicionális táncaik, a gyors, ritmusos Oritahiti és a lassú, érzéki Aparima alaplépéseit tanítja meg nektek.

Piacnap Papeete-n

Élvezzétek a 150 éves múltra visszatekintő Papeete-i piac színvilágát! A zöldségeket és gyümölcsöket áruló standok mellett jól megférnek a frissen sütött halakat kínáló snack bárok is. Sétáljatok a helyi lakosok portékái között, ahol többek között kézzel font kosarakat, kalapokat és más használati tárgyakat is vehettek. Úgy tartják, hogy ha itt nem találtok megfelelő szuvenírt, akkor az jobbára azért van, mert nem is igazán akartatok keresni…!

Tahiti három vízesése

A sziget észak-nyugati részén található esőerdő búja zöld növényzete között vízesések omlanak alá, mintegy elrepítve benneteket az érintetlen paradicsom illúziójába. A parkolótól, ahol az autót letehetitek, egy könnyű sétatávolságra található az első, Vaimahutu névre keresztelt vízesés, mely nagyjából 90 méteres magasságból zubog megállás nélkül. További 20 perc gyaloglással elérhetitek az egymás mellett lévő Haamarere Iti és a Haamarere Rahi vízeséseket is.

Feketegyöngy Múzeum

Tuomotus és Tahaa partjainál nagyon értékes fekete gyöngyöket halásznak, melyek közül nem mindegyik fekete színű, ám a szürke, a kék, a zöld és a padlizsánlila fényes árnyalatai visszaköszönnek a tenger ezen ritka kincsein. A Papeete-ben található múzeum őrzi a világ legnagyobb, Tahiti-i gyöngyét. A múzeum mellett található ajándéküzletben feketegyöngyökből készült ékszereket vehettek, melyek egyrészt visszaemlékeztetnek a Tahitin töltött vakációra, másrészt eleganciát kölcsönöznek a viselőjének.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

Szimbolikus esküvő és fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:

Szükséges dokumentumok:

-ÚTLEVELEK másolata és annak FRANCIA NYELVRE való hivatalos fordítása igazolással együtt eredetiben.
-EREDETI születési anyakönyvi kivonatokról készült EREDETI igazolás, amit a MAGYAR HATÓSÁGTÓL kell kérni (állandó lakhely szerinti) friss dátummal, ezt is kell franciára hivatalosan lefordítatni és küldeni.
-Igazolás a lakhelyről és azt franciára hivatalosan lefordítani. Ez is friss dátummal kell, tehát ezért kell a külön igazolás és nem elég a lakcím kártya.
-Családi Állapot igazolás, ha elváltak / vagy ha özvegyek/ akkor kell a hivatalos váló levél vagy halotti bizonyítvány francia fordítása.
-Ha házassághoz külön kívánnak kötni házastársi vagyonnyilatkozati -megosztási szerződést, akkor az is kell eredetiben, meg a hivatalos francia fordítása.
-Tanúk útlevelének másolata és annak FRANCIÁRA való hivatalos fordítása is szüksége (ha nem kinti tanút kérnek, hanem itthonról mennek).
-Házasulandóknak kell azt is tisztázni hogy a FRANCIA POLINÉZ HATÓSÁGOK által kiadott Francia nyelvű házasság levelet itthon hogyan és miféleképpen tudják beíratni és hivatalossá tenni.

Fontos információk:
Az esküvő napja előtt 40 nappal legkésőbben meg kell, hogy kapjanak kint minden dokumentumot itthonról. Eredetiben futárszolgálattal kell kiküldeni az alábbiakat. Mielőtt feladják eredetiben mindent be is kell szkennelni.

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Tahiti - személyes tapasztalataink alapján!

Más néven "Tāmure Sziget" vagy a pácolt hal és édes illatok szigete, tahiti a Francia Polinézia szíve. Ez a fő kikötő, itt található a Faa’a International Airport, továbbá otthont ad a fővárosnak Papeete –nek de ez a közszolgáltatások fő helyszíne is.
Papeete egy kihagyhatatlan helyszín: a kikötő, a kertek, a butikok, barátságos élelmiszer teherautók, színpompás piac, híres kézművesség és a folyamatos kulturális élet.

Paea tól Papeno’o ig, Tahiti a gyönyörű tájak, változatos tevékenységek otthona, mely számos lenyűgöző régészeti lelőhelyet is megnyit az oda utazók előtt. A hegyvidékes belső része a szigetnek egy zöld királyság ahol a vízesések , a lávacsövek és a szent helyek szomszédsága található. Reggeltől estig a napsugarak megvilágítják a partokat és a hegyeket, mely lehetővé teszi hogy a távolból is tisztán láthassuk az ‘Orohena és az Aora’I hegyek csúcsait. A Tahiti-félsziget egy másik világ. Szánjon rá időt hogy felfedezze… A fantasztikus Te Pari túrától a legendás Teahupo’o hullámig minden természeti csoda lélegzetelállító.

Hogy mért látogassunk Tahitire?

Az élénk kultúrája a legnagyobb és legélénkebb a Francia Polinéz szigetek közül. Tahiti a kultúra, zene és tánc ütemében él. Vegyen részt egy Ori Tahiti nevű varázslatos Tahiti tánc showban, vagy látogasson el egy kortárs művészeti kiállításra, egy szokatlan előadásra vagy esetleg egy hagyományos vagy modern koncertre. Tahiti, különösen Papeete biztosítja a lehetőséget hogy felfedezzék a művészeti kifejezés mindenféle fajtáját.

Egy autentikus élmény. Tahiti továbbá híres a vendégszeretetéről és az édes nyugodt légkörről, amivel minden utazó boldogan keveredik.  Valóban, a spontán és őszinte barátságossága a Tahitiaknak szinte páratlan. Itt az emberek mindig mosolyognak és gyakran szakítanak időt rá hogy jó tanácsot, információt vagy egy történetet elmondjak.

A nagylelkű természet és mindenféle tevékenység.Tahiti többféleképpen mutatja be szépségét, ennek megfelelően sokféle képpen felfedezhető: fekete homokos strandok a keleti parton, fehér homokos strandok a nyugati parton, búvárkodás, kezdő és mitikus surf helyek, hegyes csúcsok illetve Papeete színes piacának történelmi helyszíne.

Változatos kulináris stílusok: kóstolja meg a helyi tradicionális ételeket, a híres ahimaa t. Az ország főzésmódja tükrözi Tahitit: színes és vegyes, kínai, olasz, francia hatással
Turisztikai szakemberek az ön szolgálatára: hírnevét felépítve, Tahiti kifejlesztett egy szakember hálózatot akiknek a legfontosabb a kliensek kényelme és elégedettsége
Egészségügyi szolgáltatások: 2 korház, 2 privát klinika, 11 gyógyszertár, 1 gyengélkedő, 2 egészségügyi központ
Banki szolgáltatások: 45 ügynökség a 18 Banque de  Polinésie nek, 16 Banque Socredo, 11 Banque de Tahiti