Bora Bora - személyes tapasztalataink alapján

Bora Borát Francia Polinézia egyik legismertebb szigeteként tartják számon, amely Tahititől 230 km-re, az úgynevezett „Szélcsendes szigetek” övezetében található. Nevének jelentése tahiti maohi nyelven “elsőszülött”, mivel a legendák szerint az első szigetek között volt, amely kiemelkedett a vízből, és sokáig női uralom alatt állt. Bora Bora mindössze 29 km² területű, igy könnyen körbejárható akár a hagyományos és egyszer feltétlen ajánlatos “Le Truck” teherautóból átalakított helyi busszal (kb.1 óra alatt) vagy kerékpárral 2-3 óra alatt, kényelmeseben pedig bérautóval és/vagy motorral. A sziget körül a világ talán legszebb színű és vízű lagúnái a korallzátonyokat védelmezik. A szigetnek nem csak élővilága sajátságos, hanem valóban csodálatos kirándulásokat lehet tenni a víz alatt és felett egyaránt. Bora Bora vulkanikus szigetének közepén egy különleges alakú hatalmas hegy, a Mount Otemanu található, amely több, mint 700 méter magasan fekszik. A „Jeep Safari” kirándulások során nem csak csodás völgyeket, vízeséseket, trópusi ültetvényeket tekinthetünk meg, hanem gyönyörködhetünk a Bora Borát körülvevő korallzátonyok és lagúnák sokszínűgében, valamint a sziget belsejét uraló trópusi esőerdő buja zöld rengetegében is.

Hivatalos név: Bora Bora
Földrajzi fekvés: a Csendes-óceán közepe tájékán, az Egyenlítőtől délre, Papeetétől (Tahiti fővárosától) 230 km-re északnyugatra fekszik, Francia Polinézia szigeteinek ölelésében. 
Főváros: Vaitape, 4927 lakos
Államforma: elnöki köztársaság, tengerentúli közösség
Vallás: keresztény
Hivatalos nyelv: francia, tahiti
Terület: 29 km²
Népesség: 8880
Pénznem: Csendes-óceáni valutaközösségi frank (XPF)
Időzóna: Magyarország -12 óra (nyáron), -11 óra (télen)
Hívószám: +689
Hálózati feszültség: 110/220 V, a csatlakozó aljzathoz átalakító szükséges, szinte bármely boltban kapható.
Időjárás: Bora Bora szigetének két fő szezonja van: a novembertől áprilisig tartó csapadékos szezon, amelyre 27-30 °C átlaghőmérséklet, illetve a májustól októberig tartó száraz szezon, amelyre kevés csapadék, szárazabb levegő és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemző.

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Bora Borára. Az okmánynak a hazaérkezéstől számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Esetleg kérhetik az oda-vissza repülőútra szóló repülőjegy bizonyítékát. Azok az utasok, akik az USA-n keresztül érkeznek Esta vízum szükséges.
Vámszabályok: A vámokkal kapcsolatos kérdésekről tájékozódjon a Konzuli Szolgálat hivatalos oldalán az alábbi linken:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag-tengeren-tuli-teruletei#d

Egészségünk megőrzése: A trópusi éghajlat, a helyi szennyvízcsatorna hálózat, illetve a szemétszállítás szervezettségének alacsony színvonala miatt kerüljük a csapvíz fogyasztását, Célszerű megoldás a palackozott víz fogyasztása. Francia Polinézia szigetein nincsenek veszélyes állatok, nincsenek mérgeskígyók! A háziállatokon kívül legfeljebb egerekkel, patkányokkal és gekkókkal találkozhatunk. Speciális oltási előírások nincsenek, de javasoljuk, hogy a térségbe utazni szándékozók indulás előtt körültekintően konzultáljanak az ÁNTSZ központi, illetve helyi szakembereivel, adott esetben a konkrét utazásszervezőjükkel. Továbbá, javasoljuk, hogy utazás előtt mindenképpen kössenek utasbiztosítást. Az étkezési szokások hirtelen megváltozása gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, amely korlátozott mennyiségű ételfogyasztással elkerülhető. A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A trópusi napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Érdemes magunkkal vinni recept nélkül kapható antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és sebtapaszokat. Feltétlenül ajánljuk az indulás előtt a megfelelő anyagi fedezetet nyújtó betegség-, baleset- poggyászbiztosítás megkötését.
Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal: Bora Bora szigetének trópusi- egyenlítői jellegéből adódóan két fő szezonja van: a novembertől áprilisig tartó csapadékos szezon, amelyre 27-30 °C átlaghőmérséklet, magasabb páratartalom, az évi csapadékmennyiség 75 %-a és rövid, de heves viharok jellemzők. A májustól októberig tartó száraz szezont viszont kevés csapadék, szárazabb levegő és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemzi. Az erős szelek óránként akár 40-60 km-es sebességgel is fújhatnak: a száraz szezon tipikus délkeleti szele a „maraamu”, a csapadékos szezoné pedig az észak-északkeleti „toerau”. Célszerűbb a nyári főszezonban utazni, amely júniustól októberig tart. Ezen belül július és augusztus a legkeresettebb időszak, így, ebben a periódusban ajánlott több hónappal előre helyet foglalni, hiszen a korlátozott kapacitású szállodákat az egész világból érkező, magasabb igényű nászutas turisták már jó előre lefoglalják. Nem véletlenül, hiszen mindenki tudja, hogy Bora Bora a világ egyik legszebb, legnívósabb szigete.
Könnyű, lezser viselet ajánlott, vagy kipróbálhatjuk a "pareo"-nak nevezett színes kendőket a strandra és a szállodában egyaránt. Általában a sportos öltözködés elfogadott majdnem minden alkalomra. A párás meleg miatt elsősorban a könnyű nyári pamut holmikat (póló, short stb.) ajánljuk, illetve kirándulásra, túrázásra alkalmas kényelmes sportcipőt vagy szandált. A szállodákban előfordulhat, hogy erős a légkondicionálás, így egy könnyebb pulóvert / blézert is érdemes csomagolni. Az általános ruhatárunkon felül természetesen vigyünk magunkkal fürdőruhát, magas faktorszámú naptejet, napszemüveget, fényképezőgépet tartalék filmekkel, videokamerát és ne felejtsük el rendszeresen szedendő gyógyszereinket sem.

Pénznem, pénzváltás, hitelkártya: A helyi pénznem a valutaközösségi frank (XPF). Hitelkártyát nagyobb szállodákban, komolyabb éttermekben, nagy szupermarketekben fogadnak el. Mindenképp érdemes készpénzt is magunkkal vinni (vagy ATM-ből kivenni), mert a kirándulásoknál jellemző, hogy helyben, készpénzben kell fizetni.
Telefonálás, internet: Bora Bora előhívószáma a +689, így ezután lehet tárcsázni a kívánt telefonszámot. A szállodákban telefon és internet elérhetőség van. Utazás előtt érdemes Magyarországon tájékozódni a külföldi roaming díjakról.
Vásárlás, üzletek nyitva tartása: A váltási árfolyam mindenhol megegyezik, a valuták közül az EUR-t és az USD-t váltják a legkedvezőbben. Bár az említett valutákat a legtöbb helyen elfogadják, utazás előtt mindenképpen érdemes helyi frankot váltani, hogy a kisebb ajándéktárgyakat és piaci termékeket készpénzben ki tudjuk fizetni. Pénzkiadó automaták kizárólag a nagyobb szigeteken (Tahiti, Moorea, Bora Bora) találhatók, és a főszigeti ATM-ek kivételével csak munkaidőben használhatók. Bora Borán a szállodákban különféle butikokat és ajándéküzleteket találhatunk, valamint Vaitape városkájában több kisebb szupermarket, étterem, bank, posta és ATM található.
Gasztronómia: A polinéz ételek kizárólag friss gyümölcs, zöldség, tengeri hal, rák, kagyló felhasználásával készülnek. Az egyéb termékeket, elsősorban húsokat Új-Zélandról importálják. Helyi sajátosság a nyers hal "à la tahitienne". Frissen fogják ki a tonhalat, a bonito halat, a rózsahalat, amelyeket kettévágnak és citromlével vagy kókusztejjel locsolnak meg. 20-30 percig hagyják így állni, majd frissen tálalják.  A „ma’a tinito” is egy népszerű helyi étel, amely sertéshús, bab, polip és tészta keveréke. A helyi konyha alapja a trópusi kenyérfa gyümölcse, a banán és az édesburgonya több fajtája. Gyümölcssaláták alapanyaga a helyi papaja, a mangó, az ananász, a görögdinnye, a grapefruit és a zöld citrom. A Polinéz szigetek közül Tahiti rendelkezik a leghíresebb konyhával, amely ötvözi a polinéz, az ázsiai és a francia ízvilágot. A szigetek nemzeti itala a sör, de ajánlott megkóstolni a frissen facsart trópusi koktélokat is. Sokan nem tudják, de a Tahiti féle vanília nem őshonos Francia Polinézia vidékén, 1848-ban egy francia admirális hozta be ezt a ritka fajtát.
Borravaló: A borravaló nem megszokott dolog a francia polinéz szigeteken, sehol nem várják el a turistáktól, hogy a kiszabott árnál többet fizessenek, azonban a turisták sem várhatják el a kereskedőktől, hogy alkudozás eredményeként olcsóbban jussanak hozzá valamihez.
Biztonság: Francia Polinézián a közbiztonság jónak mondható, de kisebb lopások (pl. útlevél, bankkártya vagy egyéb okmányok) előfordulhatnak. Mivel Francia Polinézián nincs EU tagállamnak képviselete, a párizsi magyar konzulátus helyi közjegyző közreműködésével postai úton a hazatéréshez alkalmas okmányt - ideiglenes útlevelet - tud kiállítani és küldeni, az egyéb személyes okmányok pótlására (pl. személyazonosító igazolvány, jogosítvány stb.) azonban csak a hazatérés után, belföldön van lehetőség. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint úti okmányaikat és értékeiket zárják a szálloda széfjébe. Napközben csak az aznapi programhoz szükséges készpénzt tartsák maguknál. Útlevelükről készítsenek fénymásolatot, és azt tartsák maguknál. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! A vízi sport balesetek illetve a tengeri és édesvízi élőlények által okozott esetleges sérülések, fertőzések veszélyforrást jelenthetnek.
Közlekedés: A fősziget legnagyobb települése Vaitape, ide érkeznek a Bora Borára érkezők is, egy, az Air Tahiti légitársaság által üzemeltetett ingyenes hajójárattal csomagjaikkal együtt. Azon utasokat, akik a külső korallzátony melletti kisebb szigeteken lévő luxusszállodákat választják, közvetlen a repülőtéri szigetről a kiválasztott szállodához viszik gyorsjáratú kismotoros hajókkal, a csomagjaikkal együtt. Ezen külső kis szigetekről naponta többször is van motoros hajójárat Vaitape városkájába, ahol több kisebb szupermarket, étterem, bank, posta és ATM található.
Magyarország külképviselete: Nincs magyar külképviselet Francia Polinézián. A szigetcsoport Franciaországhoz tartozik, azaz a magyar állampolgárok képviseletével itt a párizsi magyar nagykövetség hivatott foglalkozni, nyilván - a hatalmas távolság miatt - nagyon korlátozott mértékben.
A párizsi nagykövetség adatai:
Cím: 5 bis, square de l’avenue Foch 75116 Paris
Előhívó: +33
Telefon:
- Magyarországról:  0033.1.45.00.94.97,  0033.1.45.00.94.95
- Franciaországból: 01.45.00.94.97, 01.45.00.94.95
Fax: 1-56-36-02-68, 1-43-26-06-27 (konzuli) 
Nagykövet: Károlyi György
E-mail: mission.par@mfa.gov.hu
Honlap: parizs.mfa.gov.hu

 

A Francia Polinézia szigetvilágának – így Bora Borának – a történelme, több mint 1 évezredre nyúlik vissza. Az első Ázsia felől érkező Polinézek hosszas tengeri vándorlás után megtelepedtek és benépesítették a szigeteket. A XVIII. században több felfedező is járt itt. Sok filmrendezőt megihletett ez a paradicsomi környezet, így például a Bora Borától nem messze fekvő Mooreán elevenedett meg Cook kapitány élettörténete is.

Matira Beach

Természetesen – ahogyan az összes egzotikus ország esetében is – Bora Bora legmegkapóbb látványában akkor lesz részetek, ha lesétáltok a tengerpartra. A Matira Beach Bora Bora leghosszabb „közstrandja”. Turisták és helyiek is szívesen keresik fel a büfékkel és kisboltokkal kiépített partszakaszt, mely hosszánál fogva sosem túlzsúfolt – mindenkinek jut hely bűvel a puha homokon. Türkizkék vizével, és a tenger fölé behajoló nyúlánk pálmafákkal paradicsomi környezetet biztosít nektek is a gondtalan pihenéshez.

Corall Gardens

Bora Bora egyik fő attrakciója a korall-kert (Corall Gardens). A sziget legszebb, és legvonzóbb területe a félszigetszerű nyúlvány, Matira partjától nem messze fekszik. Érdemes egy könnyűbúvárkodás során testközelből is megcsodálnotok a korallképződményeket. Itt minden olyan vízi élőlényt láthattok, melyek legtöbbször katalógusok fényképeiről köszönnek vissza. Teknősök, delfinek, cápák, rájákn és trópusi halak izgalmas világába nyerhettek bepillantást. Bár igazán adrenalin-növelő a cápák és ráják közelsége, azonban azt tanácsoljuk, hogy egy felkészült búvártúra-vezető kíséretében vágjatok bele a kalandba!

Bora Bora Lagoonarium

Ugyanez igaz, ha ellátogattok a Bora Bora Lagoonarium-ba, mely egy óriási természetes akvárium a Csendes-óceánon. A vízi állatok viselkedése kiszámíthatatlan, éppen ezért a vonatkozó írott és íratlan szabályokat itt is be kell tartani! A központi szigetről számos kirándulást szerveznek ide hajóval, többféle változatban is foglalhattok túrákat, így például egy BBQ piknikkel kiegészítve igazán tartalmasan telhet a Lagoonarium-ban eltöltött napotok!

Szigetkörút

Ajánljuk, hogy ha már Bora Bora szigetén jártok, akkor a szigettúrához válasszátok a hagyományos “LE TRUCK” teherautóból átalakított helyi buszt vagy pattanjatok biciklire, illetve bérelhettek autót vagy motorkerékpárt is. Busszal körülbelül egy óra alatt körbeértek, míg, ha kerékpárral vagytok, akár egy egész napos program is kikerekedhet a szigetkörútból. Egy-egy partszakaszon tartsatok néha pihenőt és gyönyörködjetek a kék szín legváltozatosabb árnyalataiban, melyek a lagúnák körül láthatóak.

Bora Borán vízben, vízen és szárazföldön is várnak rátok kalandok! Tegyetek egy jeep szafari kirándulást a sziget belsejébe, és tekintsétek meg a 700 méter magas lenyűgöző szépségű Mount Otemanura hegységet körbe-ölelő trópusi esőerdő növény- és állatvilágát.

Esküvői információk, fontos tudnivalók!

Szimbolikus esküvő és fogadalom megújítás esetén csak az érvényes útlevelek szükségesek, melynek hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 

Hivatalos esküvő esetén:

Szükséges dokumentumok:

-ÚTLEVELEK másolata és annak FRANCIA NYELVRE való hivatalos fordítása igazolással együtt eredetiben.
-EREDETI születési anyakönyvi kivonatokról készült EREDETI igazolás, amit a MAGYAR HATÓSÁGTÓL kell kérni (állandó lakhely szerinti) friss dátummal, ezt is kell franciára hivatalosan lefordítatni és küldeni.
-Igazolás a lakhelyről és azt franciára hivatalosan lefordítani. Ez is friss dátummal kell, tehát ezért kell a külön igazolás és nem elég a lakcím kártya.
-Családi Állapot igazolás, ha elváltak / vagy ha özvegyek/ akkor kell a hivatalos váló levél vagy halotti bizonyítvány francia fordítása.
-Ha házassághoz külön kívánnak kötni házastársi vagyonnyilatkozati -megosztási szerződést, akkor az is kell eredetiben, meg a hivatalos francia fordítása.
-Tanúk útlevelének másolata és annak FRANCIÁRA való hivatalos fordítása is szüksége (ha nem kinti tanút kérnek, hanem itthonról mennek).
-Házasulandóknak kell azt is tisztázni hogy a FRANCIA POLINÉZ HATÓSÁGOK által kiadott Francia nyelvű házasság levelet itthon hogyan és miféleképpen tudják beíratni és hivatalossá tenni.

Fontos információk:
Az esküvő napja előtt 40 nappal legkésőbben meg kell, hogy kapjanak kint minden dokumentumot itthonról. Eredetiben futárszolgálattal kell kiküldeni az alábbiakat. Mielőtt feladják eredetiben mindent be is kell szkennelni.

Nincs megjeleníthető időjárásadat.

Bora Bora - személyes tapasztalataink alapján!

Kifinomult üdülőhelyek, egyedülálló környezetben.

Bora Bora (Pora Pora vagy Pōpora) név jelentése, egy ígéretnek hangzik, ígéret egy Földi paradicsom felfedezésére. 
Híres Hollywood-i sztárok, álmodozók és szerelmesek választják a mitikus Bora Borá-t romantikus helyszínként, varázslatos tájainak, buja növényzetének, és nyugodt légkörének köszönhetően. 

Hogy miért érdemes ellátogatni Bora Borára?

Bora Bora egy vulkáni sziget, ami a világ egyik legszebb lagúnájánál fekszik, ahol a kék összes árnyalata fellelhető, a legvilágosabbtól a legsötétebbig. A fehér homokos-part kókuszfákkal együtt, körbeveszik a lagúnát, mely számtalan hallal és színes korallzátonnyal népesült be. A táj harmóniája tökéletes, a víz alatti paradicsom pedig páratlan szépségű. 
A kék lagúna otthont ad kétszarvú ördögrájáknak, cápáknak, ajakos halaknak, amelyek visszaköszönnek a búvárkodás vagy üvegfenekű csónakázás során. Rengeteg lehetőség van a lagúna felfedezésére a vízen (halászat, csónakázás, jet skizés, kite surfözés, kenuzás) vagy akár szárazföldön is (4WD autózás, sziklamászás, helikopter túrák).
Hotelek és szolgáltatások sokasága. Luxus üdülőhelyek egyedülálló környezetben tökéletes körülmények között. (villák, privát medencék, privát strandok,..). Számos “á lá carte” szolgáltatás elérhető. 

Bora Bora Tahitiröl, 50 perc alatt érhető el repülővel vagy akár10 óra hajóúttal is.
Egészségügyi szolgáltatások: 1 egészségügyi központ működik a szigeten
Banki szolgáltatások: 1 Banque de Polynésie és ehhez tartozó 3 ügynökség, 1 Banque Socredo és 1 Banque de Tahiti